Elcik ile artan, azalan motor sesi yapımı konusunda yardım.

Başlatan antidot, 22 Ocak 2025, 13:35:21

antidot

Öncelikle herkese merhabalar, konuyu yanlış yere açmamaya özen gösterdim ancak yine de hatam varsa belirtmeniz yeterli. Çocuğum için (2yaşında) bir çalışma yapmak istiyorum. Bisikletiyle motosiklet gibi oynamayı çok seviyor. Gaz veriyor, ağzıyla motor sesi yapıyor vs. Ben de akülü motosikletler için olan gaz kollarından alıp, minik bir hoparlör ve gerekli devre ile gaz kolunu çevirdikçe artan motosiklet sesi efekti yapabilir miyim diye düşündüm. Bununla ilgili nereden başlamalıyım, hangi malzemelere ihtiyacım olacak yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada asıl işim elektrik - elektronik değil, bambaşka bir sektördeyim. O yüzden sorum basit ya da saçma olabilir kusura bakmayın.

Yusuf usta

20 ilâ 1000 hertz üreten bir osilatör bularak/yaparak osilatör ayar potansını da gaz koluna bağlayıp çevirmesini sağlarsanız yeterli. NE555 ile yapılan basit bir osilatör tek başına işinizi görür. ama elektronik devre yapamıyorsanız internetten 555 entegreli osilatör devresi bakmanız gerekir. 8 ohm ufak bir hoparlör takıp9 volt yassı pille beslerseniz iş tamamdır.
not: kendiniz yapabilecekseniz gerekli frekansı elde etmek için entegre 7-8 pinleri arasına 2k2; 6-7 arasına 6k8 ve seri olarak 100k potans koyun.  2 ile 6 nolu pinleri birleştirdiğiniz noktadan eksiye 100nf kondansatör koyun. motor hızı artırıp eksiltmek için 100k potansı çevirmek yeterli. 70-900 Hz
 arası bir ses değişimi beklenir.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

antidot

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 22 Ocak 2025, 15:43:4820 ilâ 1000 hertz üreten bir osilatör bularak/yaparak osilatör ayar potansını da gaz koluna bağlayıp çevirmesini sağlarsanız yeterli. NE555 ile yapılan basit bir osilatör tek başına işinizi görür. ama elektronik devre yapamıyorsanız internetten 555 entegreli osilatör devresi bakmanız gerekir. 8 ohm ufak bir hoparlör takıp9 volt yassı pille beslerseniz iş tamamdır.
not: kendiniz yapabilecekseniz gerekli frekansı elde etmek için entegre 7-8 pinleri arasına 2k2; 6-7 arasına 6k8 ve seri olarak 100k potans koyun.  2 ile 6 nolu pinleri birleştirdiğiniz noktadan eksiye 100nf kondansatör koyun. motor hızı artırıp eksiltmek için 100k potansı çevirmek yeterli. 70-900 Hz
 arası bir ses değişimi beklenir.

Çok teşekkür ederim, hemen temin edip deneyeceğim.  :)