Ana Menü

Sese Göre Yanıp Sönen LED Devresinde Sorun [Çözüldü]

Başlatan seron, 25 Mayıs 2024, 13:44:46

seron

Hurda parçalardan toplayıp kullandığım bir radyom var.

IMG_20240522_202301.jpg

Bu radyo için konuşma sesleriyle zıpır zıpır kıpraşsın diye bir LED devresi tasarladım.

01.png

Devre mantık olarak iyi görünse de çalışmadı. Beyz'e bağlı 1M nedeniyle LED parlak yandı ve sese göre titreşmedi. 1M'yi kaldırmak işe yaramadı. LED söndü, ama sese göre titreşmedi. Hiç yanmadı.

Bende bredboardda uğraşa uğraşa devreyi şu şekle getirdim, başarılı şekilde çalıştı.

02.png

Bu devre başarılı.

Potanslı hali:

Herşey tamam oldu. Sıra devreyi yapıp kutu içine monte etmeye geldi.

ÖNEMLİ NOT:>>> Videolarda gördüğünüz devre ayrı bir besleme ile çalışmakta. <<<

Devreyi uzay montaj olarak minicik yaptım ve bağlantı kablolarını radyo devresine bağladım, fakat sorun çıktı.

LED, devamlı ful parlaklıkta yanıyor, konuşma sesleriyle körleşip parlaklaşıyordu. Yani ters çalışıyordu.

Yukarıdaki iki devreden vazgeçip devreye tekrar potans taktım:

03.png

Devreye dikkatli bakınız. potansiyometreyi sinyale en yakın noktaya çekmem gerekiyor ki devre çalışsın. Yine de istediğim performansta çalışmıyor.

LED, yüzde 30'larda yanıyor.

Konuşma sesleri parlaklığı yüzde 60-70'lere çekiyor.

Benim istediğim şey ise bu değil. Parlaklığın yüzde 10 olmasını, ses sinyaliyle yüzde 90-100'e gidip gelmesini istiyorum.

Devreye bağlayınca bozulmasını radyoyla aynı güç kaynağına bağlamaya bağlıyorum. Bunu yapınca devre bozuldu.

Öneriniz var mı?

@asma ?

ÖZET: İkinci devre en iyi istediğim gibi çalışıyor. Ancak radyoyla ortak beslemede sıkıntı çıkıyor. Ortak beslemede sıkıntı çıkmaması ve güzel çalışması için öneride bulunun.

seron

Olmuyor.

Son durum şöyle:

Son durum.png

Soldaki devre ortak güç kaynağıyla, sağdaki ise ayrı bir güç kaynağıyla uygulandı.

Belki trafoyu değiştiririm diyerek depodan iki çıkışlı (3 uç) trafo bile bulup getirdim.

Ancak testler çok yordu. Bıraktım.

Olsaydı güzel olacaktı.

Bilgin.055

Valla bir yorum yapamadım sen herseyi denemişsin ama yardım etmek isterdim...
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Görüyorsun çok basit bir devre ama çakıldım.

Çözüm basit. Çift çıkışlı trafo ile ayrı ayrı besleme ile birini radyoya diğerini led devresine vermem gerekiyor.

Ben şunu anlamadım: Aynı beslemeye bağlayınca led niye ful yanıyor?...

Tecrübe oldu, zararda değilim.

Yusuf usta

led devresini aynı beslemeden düşük dirençle al.örn. 100r. ve direnç sonrasına  220uf koyarak kend başına buyruk davranmasına izin ver. eğer tr sinyal ucun ortak ucu eksi olmayan bir amfiden geliyorsa k dijital amfilerde direkt gerilim ucu - ortak kullanımı yoktur. doğal olarak o uç ses pwm ucudur ne eksi ne artıdır. iki besleme kesiştiğinde sıkıntı yaşanır beslemeleri dediğim gibi yapmazsan
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Yusuf abi yaptığım testlerde eksi hattıyla radyonun eksi hop ucunun ortak olduğunu gördüm. Dolayısıyla o ihtimali eledim.

Ama bir durum var: Radyonun amfi çıkışı insan kulağının duyamayacağı bir gürültü üretiyorsa, ortak beslemede ortaya çıkıyor olabilir mi acaba...

Ne olduğunu bilmiyorum. 100R-220uF olayını bir deneyeceğim.

seron

Çözüldü2.gif

@Yusuf usta önerin işe yaramadı.

Amfinin çıkışı DC kaçırıyor. LED, bu yüzden yanıyordu. Kondansatöre paralel bağlı 10k üzerinden transistörü tetikliyordu.

10k'yı söksem, bu defa da kondansatör DC ile 1-2dk içinde doluyor, LED kıpraşmayı bırakıyor, sönüyordu.

Ben de kondansatörü ve paralel bağlı direnci değiştirdim, çözüldü.

çözüm.png

Şu anda sevinçten göbek atıyorum.

Radyo DC kaçırdığı için LED devamlı yanıyormuş. Bu yöntem sorunu tam olarak çözdü ve radyo şu anda tam istediğim gibi çalışıyor. Kaçan DC'nin voltajı 2,45V.

Hepinize iyi çalışmalar.

NOTLAR: LED'in katotuna bağlı 1M direnç, ses yokken de biraz yansın mantığıyla takıldı ama istenen sonuç elde edilemedi. Bu direnci duruma göre 100k'ya kadar düşebilirsiniz. Ayrıca paralel bağlı 1M dirençlerin bir özelliği yoktur. Elimde 470k olmadığı için böyle bağladım. 47uF kondansatör bu radyo için idealdir. Kendi projelerinizde bu kondansatörü duruma göre değiştirebilirsiniz. Transistörü darlington olarak tercih edip etmemek size kalmış. Ben bir önceki testimde (yukarıda devre şemasını verdim) olumlu netice alamadım. Sizde farklı bir sonuç çıkabilir. Transistörlü kaskat bağlantıyla sinyali güçlendirerek çok daha aktif ve güçlü bir devre de kurabilirsiniz.

seron

Devreyi biraz geliştirdim.

Sesle Kıpraşan LED Devresi.png

Devrenin düzgün çalıştığını anladığımıza göre LED'in daha parlak şekilde yanıp sönmesini sağlayabiliriz. Bunun için basit bir amplifikatör devresi oluşturdum. Birinci transistörden aldığı daha kuvvetli sinyallerle LED, daha parlak şekilde yanıp sönecek, hatta bu ikinci transistör daha kuvvetli tercih edilerek LED şeridi de sürülebilecektir.

Ortadaki kondansatör ve dirençten oluşan paralel devre, DC kaçıran/kaçırmayan her tür amplifikatör çıkışı için uygundur. Daha kuvvetli amplifikatör çıkışları için kondansatör değeri küçültülmelidir. Besleme, 3V ila 12V aralığında olabilir, tek transistörle yapılan versiyonda aynı performans elde edilmiştir. İki transistörlü versiyonda da aynı sonuç planlanmıştır.

Sinyal girişine şotki diyotları ile oluşturulacak bir doğrultma köprüsünün devrenin performansı açısından olumlu şekilde etkileyeceğini tahmin ediyorum.

Yapı son derece basit ve ucuzdur. Bu nedenle yapımı çok kolaydır. Çok fazla akım çekmez. Pille ya da adaptörle çalışan her aygıtta kullanılabilir. Elbette pil kullanım süresini biraz etkiler.

Siz de hobi amaçlı kendi ses aygıtlarınızı yapacaksanız bu devreden faydalanabilirsiniz.

İyi çalışmalar.

@asma sana da teşekkürler. Yardım etmek için kıvrandın, yardım edemedin farkettim.