Ana Menü

Fotoğrafçı Köle Flaş Devresi

Başlatan seron, 17 Mart 2024, 23:40:56

seron

Köle flaş, fotoğraf makinesinin flaşının yetersiz kaldığı durumlarda, ortamı anlık aydınlatmak için kullanılan bir projektördür. Fotoğraf makinesinin deklanşörüne basılır basılmaz flaşın patlamasıyla, devredeki fotodiyot aniden aktif olur ve kendisine bağlı olan projektörü hızlıca yakıp söndürür. Böylece stüdyodaki aydınlatmayı ideal hale getirir. Fotoğraf makinesinin flaşına yardım ettiği için "köle flaş - slave flash" denir.

Bu devre basit bir köle flaş devresidir:

Köle Flaş Devresi.png

Devredeki fotodiyot, dışarıdak gelecek ani ışık patlamasına duyarlıdır. Işık patlamasıyla transistörü bir an iletime geçirerek devreye bağlı COB LED'in ışık patlatmasını sağlar. Daha yüksek güçte LED kullanılabilir.

Devre yapılmamış ve test edilmemiştir.

Her türlü yorum ve eleştiriye açığım.

İyi çalışmalar.

Bilgin.055

Şimdi mantık kurmaya çalışıyorum ki bu devre acaba stüdyo da nerede durabilir. Stüdyo dediğimiz yer zaten aydınlık bir ortam ve foto diyot bunu algilamaz mi yada nasıl bir ışık yada fotoğraf makinesinin flaşı buna nasıl gelecek oraya pek anlam veremedim sadece.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Fotoğraf makinesinin hemen önünde durursa iyi olur.

Şöyle anlatayım.

Normal ışıkta devre aktif olmuyor, çünkü 10k pot ile susturulmuş durumda. Ayrıca fotodiyot, ışık yoksunluğunda iletime geçmez. Deklanşöre basıldığında fotoğraf makinesinin flaşı patlarken fotodiyot aniden aktif olup, flaş patlamasına paralel şekilde COB LED'i aktif eder. Flaş sönünce tekrar söndürür.

Bu nedenle fotodiyot'un stüdyonun arkasına doğru bakması, mümkünse fotoğraf makinesinin flaşından etkilenecek bir yöne bakması daha iyi olur.

LED'in devamlı yanık kalmaması için, transistörün beyzinde bir kondansatör vardır. Kondansatör anlık şarj olur olmaz transistör bir an iletime geçip susar.

Stüdyo.png

Bilgin.055

hımmm şimdi daha da mantıklı geldii. Bunu ben illaki bi yerde uygularım.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Alıntı yapılan: Bilgin.055 - 18 Mart 2024, 01:48:40Bunu ben illaki bi yerde uygularım.

Devre test edilmemiştir. Ayrıca yüksek gerilimle çalışır, uyardım.