Ana Menü

Bu Devre Nasıl Çalışıyor? Yardım Gerekli

Başlatan seron, 28 Ocak 2024, 20:37:33

seron

İnternetten bulduğum bu şarj devresinin nasıl çalıştığını çözemedim. Birisi bana anlatabilir mi?

pilşarj rus şeysi.jpg

seron

Tamam sanırım çözdüm. Kitabı yayınladığımda google'a yakalanmaması için metin olarak değil resim olarak veriyorum.

Ekran görüntüsü_2024-01-28_21-09-38.png

Böyle olması lazım. Yanlışsa uyarın.

seron

Değerli arkadaşlar,

Şu anda akü-pil şarj konulu bir kitap yazıyorum. Neden yazıyorum, ben de bilmiyorum ama yazıyorum.

Bu kitapta yer yer kendi tasarladığım devreleri koyuyorum, yer yer de internetten bulduğum devreleri "çalıntı olmasın" diye yeniden elle çizip ekliyorum.

Olay şu: Bu devreleri sadece oraya yapıştırmak yetmiyor. Devreyi açıklaman gerekiyor. Ve işte sorun da burada başlıyor. Ben elektronik mütehassısı değilim. Ama tabii ki öğreniyorum. Diyeceğim o ki, devreyi anlatmam için önce benim çözmem gerekiyor. İnanın bu aşamada gıçım çıkıyor. Bazen zor bir devre ile karşılaşıyorum. Devre abidik gubidik birşey ama iyi bir devre. Haydaaaa, şimdi bu devre nasıl çalışıyor kafamda simüle etmem lazım. Sabahtan akşama birkaç devreyi yapıştırıp yazısını yazacağım diye benim kayış kopuyor.

Sonuç:

1- Ama iyi oluyor, anlamaya ve anlatmaya çalışırken ben de öğreniyorum. Her seferinde ilerliyorum.
2-Kitap mitap yazmayın.

mustafaaxu

hocam bu bir şarz kontrol devresi değil
sadece durum göstergesi
akım çekilirken ve çekilmezken ki durumu bildiriyor
Batarya boşken cekilen akım maksumum RC sınırlarında
zaten iletim hattı RC ve D! diyodu üzerinden direk şarzda
batarya dolunca akım minumuma düşüyor

Buradaki devrenin çalışmasını etkileyen en büyük etken baesleme voltajı
teknik olarak şarz edilen bataryanın 1,5 volt üzerinde olmalı
örnek bataryanız 12V  5 Amp v olsun
siz besleme kaynagınız 13V ise sistem mükemmel çalışır
ama 20 v verirseniz devre sapıtır burası çok önemli

bu kadar anlayabildim
kolay gelsin

seron

Aynen bu bir şarj kesimi değil. Resime dikkat edersen açıklamasında da yazdım. Böyle devrelerde şarjı takip etmek gerekiyor ve lityum piller için değil.