Ana Menü

Böcek Yaklaştırmayan Tasarruflu Lamba

Başlatan seron, 19 Aralık 2022, 11:12:11

seron

Böceklerin çoğunluğu ışığa toplanma eğilimi gösterir. Bunun nedeni ışık tayfı içerisinde mavi, mavimsi ve ultra-viyole renklerin bulunmasıdır. Ancak eğer bir lambanın tayfı, bu renklerin dışında ışık verecek şekilde tasarlanırsa, böcekler bu renkleri daha az gördüklerinden lamba etrafına üşüşmeyeceklerdir.

Ben de gördüğüm bir videodan hareketle böcek yaklaştırmayan lamba çizdim. Önce videoyu izleyin, sonra devreye geçelim zaten basit.

Video sıkacaksa hızklandırarak izleyebilirsiniz. Özetle lamba, turuncumsu bir renkte yanıyor. Adam oraya ışık tayfını çizerek ilk başta açıkladığım şeyi söylüyor.

Lambanın içerisinde kırmızı LED'ler ve birkaç tane de gün ışığı tonda beyaz LED var. Hepsi birden yandığı zaman turuncumsu bir ışık elde ediliyor. Bu da böceklerin cazibesini daha az çektiği için etrafına toplanmıyorlar.

Devre şemasını denemek isteyenler için daha bulunabilir parçalarla yeniden çizdim.

Böcek Yaklaştırmayan Lamba.PNG

LED'ler 15-20mA'lık zayıf LED olduğundan bu lambanın gücü biraz gece lambası ayarında olabilir. Bozuk bir tasarruf ampulünün kasasını kullanabilirsiniz. Işık zayıf olsa da yaz akşamlarında yemek masasını aydınlatmak amacıyla kullanılabilir. Böceksiz sineksiz güzel bir yemek yenir.

KiCAD ortamında plaket görünümleri:

2022-12-19 10_56_16-Greenshot.png

2022-12-19 10_55_47-Greenshot.png

PDF çıktısı vereceğim baskıyı A4 üzerinde çokladım bir seferde bir sürü çıkar.

2022-12-19 11_08_34-Greenshot.png

LED'lerin bulunduğı plakayla trafosuz adaptörü ayrı ayrı çizdim. LED plakası 4kusur cm, trafosuz adaptörü bilmiyorum daha küçük. Tasarruflu ampul kasasının içine sığacak şekilde.

Aşağıdaki eklentilerden baskı PDF'sini indirin.

İyi çalışmalar.

Böcek Yaklaştırmayan Lamba.7z