Ana Menü

Basit Sivrisinek Kovar (Basit Ama, Sonra Sövmeyin)

Başlatan seron, 07 Aralık 2022, 22:11:30

seron

İnternette sık sık karşıma çıkan bir devreyi biraz elledim, pil yerine prizden çalışmasını sağlamaya çalıştım.

Orjinal devre:

circuito.gif

Pili iptal edip trafosuz güç kaynağı ekledim.

Sivrisinek Kovar Devresi.PNG

İsteyen delikli plakete kurup eski bir fişli adaptör kutusuna koyabilir. Trafosuz adaptörün devreye yetip yetmeyeceğini bilemiyorum. Zira 470nF kondansatör devreye en fazla 32mA sağlayabiliyor. Uygun zener olmadığından 2 adet 4148'i seri bağladım. Akımın önemli kısmı buradan akıp gider. LED 3mm olsa 7mA çekiyor. Onu da düşersen devreye pek birşey kalmıyor. Belki seri kondansatörü 680nF'ye ya da 1uF'ye yükseltmek zorunda kalabilirsiniz. Hoparlör piezodur. Yapımı ucuz ama çalıştığından emin olmak için biraz uğraştırabilir.

İyi çalışmalar.

EDİT: Herifçioğlu benzerini yapmış 185TL'ye satıyor, stokta kalmamış. Demek ki sövmenizden korkmama gerek yok :)
https://www.merterelektronik.com/urun/ultrasonic-sinek-kovucu

mgozalan

Merhabalar,
Üstadım önümüz malum yaz,sivrisineklerde çoğalacak(yazlık ormanın dibinde).
Bu devreyi yapacağım en son olarak girişteki kondansatörü MKP X2 680nF yapmak yeterlimi?
Diyot yerine 1 tane olsa ne takmamız gerekirdi?

seron

Devreyi hiç test etme şansım olmadı. Girişteki o iki diyotu 5,1V zener yap. İki diyot devreye 1,4V düşürmek içindi. Ama şimdi bakınca beğenmedim. 3V...5V civarı zener daha iyi olur. Hoperlor piezo olacak.

mgozalan

Merhabalar,
Üstatlarım işleriniz kolay olsun.Devreyi tamamladım ama hoparlör kısmından her hangi bir voltaj alamadım.Çalışıp çalışmadığını nasıl anlayacağım.
1-Devreye ilaveten AC nötr girişe 220R 1W direnç ekledim.
2-5V1 zener diyot taktım Katot Artıya bakacak şekilde.
3-560K direnç yoktu elimde 470K+82K direnç seri bağladım(1/2W)
4-82pF kondansatör yerine 56pF kondansatör taktım(100pF var.)
5-47R direnç yerine paralel 100R direnç bağladım Led için.
6-Duty saykıl ve frekanslar hoparlör çıkışının.
Alt görünüş.jpgdevre voltajı.jpgkart enerjili.jpgpiezzo hoparlör voltaj.jpgüst görünüş.jpg
duty saykıl.jpgfrekans.jpg

seron

Bu devre, doğru kurduysan kesinlikle çalışır. Ama sivrisinekleri kovar mı, kovmaz mı orasını bilemem. Ben de internette görüp paylaştım.

Hoparlörden çıkış sesi duyamazsın. O ses ultrasonik seviyededir. Osiloskopla kontrol etmen lazım.

Ve tekrar hatırlatıyorum devreyi doğru kurduysan. Kondansatör değerleri ve direnç değerleri kritik o devrede. Kafana göre değiştirirsen başarılı olamazsın.

mgozalan

Merhaba üstadım,öneri için teşekkür ederim.Lakin elimde olan malzeme ne varsa yakın değerde kullandım.
(Bana desen ki 560K yerine 552K olmaz-82pF yerine 56pF olmaz)
Olursa kullanırız olmazsa çay demler içeriz.Hep böyle demiyormuydun:)

seron

Evet diyordum da,
Bu devrede frekans önemli olduğu için o parçalar çok önemli.
Devre çalışır, sineği kovmaz.
Çalılmaz, anlamazsın.
Anlarsın, bir işe yaramaz.
Aslına sadık kur ki, denemelerini ona göre yap.

mgozalan

Simulude de devreyi denedim sorun yok gibi görünüyor yanlız volt metre kısmında reelde 4.2 V görüyorum
WhatsApp Image 2025-05-14 at 00.51.30.jpg

seron

Merhaba.
220V'ye bağlanacak ucun biri toprakta görünüyor. Öyle olmaz.
Her iki uç yapılabiliyorsa 220V kaynağa bağlanmalıdır.

Simülasyonda devre düzgün çalışmayabilir simülasyona yüzde yüz güvenme.
Bir de pil bağla ve skop görüntüsünü oku yüksek bir frekans görmelisin.