Ana Menü

Çocuklar İçin Dokunursan Yanarsın Oyunu

Başlatan seron, 28 Kasım 2020, 03:35:32

seron

İki tane bebiş fındık fıstık bal yeğenim var. :) Son bir haftadır onlara masa oyunu dediğimiz jumanji tarzında oyun yapıyorum. Zar atılan oyunlardan hani. Önce kızma birader yaptım. Birisi çok sevdi, küçük olanı, kız, anlamadı. Daha yaşı küçük. Baktım oyunu beğendiler ama daha fazlası lazım, bu defa hazine adası oyunu yaptım. Okyanusta yüze yüze gidiyorsun, kah "köpek balığına yakalandın bir adım geri" kah "deniz kızı sana yardım etti, bir adım ileri" gibi kurallarla oynanıyordu ve gerçekten çok beğendiler.

Bu defa çocukluğumda anısı kalmış sanırım "Erkan Yolaç şov" tarzında bir TRT programında gördüğüm dokunan yanar oyununu yapayım dedim. Oyun çok basittir. Yamuk yumuk, kıvrımlı bir tel vardır. Yüzük şeklinde bir halkayı, telin başlangıç noktasından başlayarak değdirmeden telden kurtarmaya çalışırsın. Bunun internette örnekleri de var. Değdirirsen yanarsın. Hakkın biter.

Bu oyunun çocukların hoşuna gidebileceğini düşünerekten malzemelerime baktım. Kalın tesisat teli, iki transistör, pil... Hepsi var. Basit bir bistable multivibratör devresi kuruyorsunuz. Buton A transistörün birini susturup diğerini iletime geçirirken, buton B ise tam tersini yapıyor. Yani iki butonlu aç-kapat devresini bu oyuna uyarlayacaktım. Madeni halka ve burgulu tel, birbirine değerse bir kırmızı LED yakacak, RESET düğmesine basarsan kırmızı sönecek ve Yeşil LED yanacak. Oyuncu çocuk olduğundan 3 hak verilecek. Bir kez falso yaparsa "birinci hakkın gittiiiiiiii" denilerek RES çekilecek ve devam etmesi istenecek... Bu kadar basit.

[attach type=image]14799[/attach]

Devrede ON-OFF anahtarı da bulunmaktadır. Tam devre şeması aşağıdaki gibidir.

[attach type=image]14801[/attach]
BU DEVRE TEST EDİLMİŞTİR VE ÇALIŞMAKTADIR!

Aslında devrenin orjinalinde Kırmızı LED'i idare eden transistörün kollektörü ile artı hattı arasına BUZZER koymuştum. Bir türlü çalıştıramadım. Birçok denemeler yaptım, direnç değerlerini değiştirdim. 3V pille çalıştırdığım devreyi 9V pil ile çalıştırmaya çalıştım ama BUZZER bir türlü çalışmıyordu...

Buzzer mi bozuk acaba diyerekten, boşta deniyorum iki pille harika çalışıyor ortalığı yıkıyor ama devrede çalışmıyor... Biraz ses veriyor aslında; çok tiz, yüksek frekansta ama duyulması zor bir ses çıkarıyor? Daha öğreneceğim çok şey var... :du:

Yaptığım oyuncağı dayıma hediye ettim ama şu an gördüm ki ben uyurken eve götürmüşler. Sabaha getirirlerse fotosunu çeker yüklerim.

İşte görüyorsunuz. Basit, temel bir devre, bir çocuğu sevindirecek güzel bir beceri oyununa dönüşebiliyor. Bu nedenledir ki küçük-büyük her proje değerlidir; müşterisi olsun ya da olmasın. Elektroniğe yeni başlayan biriyseniz bu devreyi kurabilir, çocuklarınıza hediye edebilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim...

https://www.youtube.com/watch?v=bRpUauseTVw&ab_channel=MrBean

seron

Resim ve video ekledim.

[attach type=image]14803[/attach]

https://www.youtube.com/watch?v=EUO9m7ZEegM&feature=youtu.be&ab_channel=Seron

Şayet imkan varsa çocuğa yaptırmanızı öneririm.

Geould

Alıntı yapılan: seron - 28 Kasım 2020, 03:35:32İki tane bebiş fındık fıstık bal yeğenim var. :) Son bir haftadır onlara masa oyunu dediğimiz jumanji tarzında oyun yapıyorum. Zar atılan oyunlardan hani. Önce kızma birader yaptım. Birisi çok sevdi, küçük olanı, kız, anlamadı. Daha yaşı küçük. Baktım oyunu beğendiler ama daha fazlası lazım, bu defa hazine adası oyunu yaptım. Okyanusta yüze yüze gidiyorsun, kah "köpek balığına yakalandın bir adım geri" kah "deniz kızı sana yardım etti, bir adım ileri" gibi kurallarla oynanıyordu ve gerçekten çok beğendiler.

Bu defa çocukluğumda anısı kalmış sanırım "Erkan Yolaç şov" tarzında bir TRT programında gördüğüm dokunan yanar oyununu yapayım dedim. Oyun çok basittir. Yamuk yumuk, kıvrımlı bir tel vardır. Yüzük şeklinde bir halkayı, telin başlangıç noktasından başlayarak değdirmeden telden kurtarmaya çalışırsın. Bunun internette örnekleri de var. Değdirirsen yanarsın. Hakkın biter.

Bu oyunun çocukların hoşuna gidebileceğini düşünerekten malzemelerime baktım. Kalın tesisat teli, iki transistör, pil... Hepsi var. Basit bir bistable multivibratör devresi kuruyorsunuz. Buton A transistörün birini susturup diğerini iletime geçirirken, buton B ise tam tersini yapıyor. Yani iki butonlu aç-kapat devresini bu oyuna uyarlayacaktım. Madeni halka ve burgulu tel, birbirine değerse bir kırmızı LED yakacak, RESET düğmesine basarsan kırmızı sönecek ve Yeşil LED yanacak. Oyuncu çocuk olduğundan 3 hak verilecek. Bir kez falso yaparsa "birinci hakkın gittiiiiiiii" denilerek RES çekilecek ve devam etmesi istenecek... Bu kadar basit.

[attach type=image]14799[/attach]

Devrede ON-OFF anahtarı da bulunmaktadır. Tam devre şeması aşağıdaki gibidir.

[attach type=image]14801[/attach]
BU DEVRE TEST EDİLMİŞTİR VE ÇALIŞMAKTADIR!

Aslında devrenin orjinalinde Kırmızı LED'i idare eden transistörün kollektörü ile artı hattı arasına BUZZER koymuştum. Bir türlü çalıştıramadım. Birçok denemeler yaptım, direnç değerlerini değiştirdim. 3V pille çalıştırdığım devreyi 9V pil ile çalıştırmaya çalıştım ama BUZZER bir türlü çalışmıyordu...

Buzzer mi bozuk acaba diyerekten, boşta deniyorum iki pille harika çalışıyor ortalığı yıkıyor ama devrede çalışmıyor... Biraz ses veriyor aslında; çok tiz, yüksek frekansta ama duyulması zor bir ses çıkarıyor? Daha öğreneceğim çok şey var... :du: Ben de boş vakit buldukça böyle projeler yapmayı seviyorum, bazen de eğlencelik şeyler için https://mostkupon.tr üzerinden yeni fikirler ve içerikler keşfediyorum. İnsan uğraştıkça hem öğreniyor hem de keyif alıyor.

Yaptığım oyuncağı dayıma hediye ettim ama şu an gördüm ki ben uyurken eve götürmüşler. Sabaha getirirlerse fotosunu çeker yüklerim.

İşte görüyorsunuz. Basit, temel bir devre, bir çocuğu sevindirecek güzel bir beceri oyununa dönüşebiliyor. Bu nedenledir ki küçük-büyük her proje değerlidir; müşterisi olsun ya da olmasın. Elektroniğe yeni başlayan biriyseniz bu devreyi kurabilir, çocuklarınıza hediye edebilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim...

https://www.youtube.com/watc
h?v=bRpUauseTVw&ab_channel=MrBean

Gerçekten çok güzel bir iş çıkarmışsın, eline sağlık. 😊 Çocuklara kendi ellerinle yaptığın böyle oyunlar hem onların hayal gücünü geliştiriyor hem de senin için çok keyifli bir uğraş oluyor. Özellikle hazine adası oyunu fikri çok hoşuma gitti, çocukların da çok eğlendiğine eminim.

Elektronik kısmında yaşadığın buzzer sorunu ise muhtemelen devre tasarımıyla ilgili. Buzzer'ın çalıştığı frekans aralığı ve kullandığın besleme gerilimi devreyle tam uyumlu olmayabilir. Senin dediğin gibi boşta çalışıyorsa parça sağlamdır, ama devreye entegre edilince transistörlerin sürme gücü veya direnç değerleri yetmiyor olabilir. Aktif buzzer yerine pasif buzzer kullanmak ya da basit bir osilatör devresiyle sürmek daha iyi sonuç verebilir.

Ama her şeyden önemlisi, yaptığın bu basit gibi görünen devreyle çocukların yüzünü güldürmen. Bu tür projeler aslında elektroniğe meraklı olan herkese ilham veriyor. Devamını merakla bekliyorum, özellikle de oyuncağın fotoğraflarını.

seron

Merhabalar.

Konunun üzerinden yıllar geçti ve dokunan yanar oyunu kırılıp çöpe atıldı. 2020'den bu yana çocuklar büyüdü, okula başladılar. O oyuncak unutulup gitti. Ama çalışan devresi elimde. Buzzer sorunu çözüldü.

Dokunursan YanarsınBUZZERLİ.PNG

DSC_0071.jpg

2021-10-21 00_51_30-Greenshot.png

2021-10-21 00_52_46-Greenshot.png

Detaylar şurada: https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2021/10/cocuklar-icin-elektronik-dokunursan.html

İyi çalışmalar.

mustafaaxu

böyle basit oyuncaklar benimde çok ilgimi çekiyor
aslında ben bu tip devrelerden fikir çalıyorum
mesela bu şemanın temelimde Burglar alarm devresi yatıyor
ama fikir çok çok  güzel alarmdan çocuk oyuncağı yapmak

insan birden bire  yaratıcı İnovasyon uzmanı oluveriyor
çiçek için saksıların  nem sensörü
çaydanlık su seviye sensörü
kahve pişirme senserü
yapabiliyoruz
bunların hepsi genelde bir elektronik devre veye bir malzemeyi farklı şekilde kullanmamız ile oluşmakta
yoksa bir buzzer beni buraya ötmem için koydular başka iş yapmam demez buzzer ötmeye devam eder

normalde bir oyun çözüldüğü zaman onun espirisi biter bir tarafa atılır
ama bu tele dokunma  oyunu başka
her insanın reflekslerini kontrol etmek  için mükemmel bir oyun

bunun bende basit ve tek tristörlü ile yapılmış olanı var
semayı ekledim farklı fikir verebilir

bende ne zaman  elime bir kronometre geçince  hep aynı rakamları yakalamak için oynarım
kolay gelsin

fire-alarm-thermostats-scr.png

seron

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 02 Ekim 2025, 08:50:57fire-alarm-thermostats-scr.png

Kesinlikle çok daha mantıklı, daha az parçayla daha iyi sonuç prensibiyle çalışan benimkinden daha iyi bir devre tebrik ederim.

Bu benim niye aklıma gelmedi diye hayıflandım şimdi. Sanırım acemilik ya da kafam o kadar doluymuş ki anca öyle düşünebilmişim.

Bir adet TO-92 kılıf SCR ile çok rahat bir şekilde yapılabilir.

seron

@mustafaaxu hocam af buyrun ben çok gıcık bir adamım.
Detaylara çok takılıyorum bir nevi psikolojik hastalık.

Verdiğiniz devre çok güzel bir devre ama illaki LED eklemek daha iyi olur diye düşündüm.
Buyrun efenim:

Çocuklariçindokunursanyanarsın-2.png

Reset anahtarının yerini değiştirdim.(gerek yoktu aslında ama böyle de olur dedim kendi kendime)

Kırmız ve yeşil LED ekledim.

Oyuncu, tele değdirmeden oynarsa devamlı yeşil yanar.
Tele değdirirse Buzzer+Kırmızı LED yanar "diskalifiye oldun" der.
Reset anahtarı çok önemli değil isteyen seri de bağlayabilir ama NC tip anahtar zor bulunduğu için böyle yaptım.

EDİT:

Hatta ve hatta, MOSFET'lerin takılı kalma özelliğini de kullanabiliriz:

Çocuklariçindokunursanyanarsın-3.png

Tel dokunursa mosfet kısadevre kesilse bile iletimde kalır.

Reset butonuna basıldığında mosfet iletimi keser.

Buji

zamanınd  çok sattım ekmek  yedim refleks oyunu

oyun.jpg
https://ibb.co/pBLdpM7Y