Ana Menü

Seron Köprüsü-The Seron Bridge Devresi

Başlatan seron, 14 Mayıs 2020, 01:33:18

seron

Diyelim iki adet akü ile 12+12=24V ile çalışan bir almacınız var. Fakat aküler tükendiğinde elinizde o aküleri şarj edecek 25V-30V arası şarj cihazı yok... Ki zaten yok. Piyasadaki şarj cihazlarına bakarsanız genellikle aküleri tek tek bağlayıp şarj edecek şekilde 14,4V çıkış ayarlıdır.

Eee?

Ne yapacağız şimdi? Aküleri tek tek söküp paralel bağlayıp ya da tek tek mi şarj edeceğiz... E yani. Ama bu işin bir kolayı yok mu?

Seron, binde bir de olsa aniden ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarınıza çözüm sunar.

[attach type=image]13444[/attach]

Şimdi burada övünülecek ne var diyeceksiniz  :) Millet teee yıllar evvelden mantıksal işlemlerini gerçekleştiren röleli bilgisayarları yaptı da modası geçti bile.

Olsun. Yine de bir şekilde bilim tarihine geçmeye çalışıyoruz ne yapacaksın... ::op

Yukarıdaki devre, girişine şarj kaynağı eklendiğinde -aslında bildiğin güç kaynağı- çıkış gücünü aniden keserek seri bağlanmış aküleri aniden paralel bağlar ve şarja verir.

Şarj kaynağı kesildiğinde ise iki aküyü birbirine tekrar seri bağlayarak çıkışa güç verir.

Aküler 12V olmak zorunda değildir. Röleyi 5V yaparız, 6+6V kullanırız?

Yük, elektronik yani bilgisayar vb gibi ani kesintiden etkilenmeyen birşey olursa daha iyi olur. Çünkü şarj kaynağı uygulandığı anda çıkış akımı küüt! diye kesilir. Şayet önceden hassas cihazı kapatıp sonra şarja geçme alışkanlığı kazanılacaksa, sorun yok.

[attach type=image]13446[/attach]

[attach type=image]13448[/attach]

[attach type=image]13450[/attach]

Devreden çekilebilecek akım, rölenin kontak gücüne ve yol ölçülerine bağlıdır.

Jumper'i kalın telden yapın.

İşin aslı bu devreyi geliştirdim. Bu en sade ve öz olanı. Daha iyi şeyler yapmak için çabalıyorum. Yıllar evvel aklıma takılıp diğer evdeki bilgisayarımda duruyordu. Neden sonra yapıp burada da paylaşayım istedim.

Orada plakette 0R olarak, devre şemasında da ünlem işareti ile işaretlenmiş direnç özel ve dikkat edilmesi gereken bir durumu işaret ediyor. Yani gidip cop diye sıfır Ohm takmıcaksınız. Oraya bir akım regülatörü, şarj denetleyicisi gibi birşey eklenebilir. Ya da yeterli watajda bir seri direnç seçilerek de iş bitirilebilir. Geliştirdiğim tiplerden birisinde vardı.

İhtiyaç duyup yapmak isteyenler için de baskıları ekliyor, elektronik terminolojisine "seron köprüsünü" ekleyip kaçıyorum.

İyi çalışmalar, hayırlı günler dilerim.

Unutmadan:
Abicim salgına da dikkat edin lan.. O kadar kişi ölüyo hala mal mal ortada dolaşanlar var. İşi gücü olan neyse ne  ekmek parası için de, cidden angut tiplere sinir oluyorum. Kendinizi düşünmüyosanız ailenizi düşünün.

Halla hallaaa.

:)