Anahtar Kapalıyken Yanıp Sönen Lambanıza Çözüm (LED/Floresan tasarruflu)

Başlatan seron, 21 Ocak 2020, 22:34:38

seron

Çoğu kez neon lambalı ve LEDli anahtarlarda çok görülen bir sıkıntı olsa da normal anahtarlarda da seyrek olarak karşılaşılmaktadır. Neonlu ve LED'li lambalarda led/neon üzerinden geçen zayıf akımın lambanın elektronik kartı üzerindeki kondansatörü azar azar şarj etmesi neticesinde lambalarınızda fotoğraf çekiyormuş gibi anlık ışık patlamaları gerçekleşir.

Her iki durumda da sorunun çözümü çok kolaydır.

DİKKAT! İŞİN EHLİ OLMAYANLAR İÇİN ÇARPILMA RİZİKOSU İÇERİR!

LED ya da neon üzerinden gelen son derece zayıf akımın geldiği gibi şebekeye geri döndürülmesi için lamba girişine paralel olarak X2 tip bir kapasitör bağlıyoruz. Bu kapasitör lamba uçlarını zayıf akıma karşı kısadevre ettiği gibi anahtardan gelen zayıf akımı şebekeye iletir. Böylelikle lamba içersindeki kapasitör şarj olamaz.

Ayrıca bu tip bir fitreleme, kimbilir, belki de lambanın sürücü devresinin ürettiği gürültüleri de bastırır... :du:  ::ok

Devre son derece basit mantığını anlamanız açısından painnte hızlıca çizdim:

[attach type=image]13028[/attach]

Bunun uygulaması da mevcut. Bir yerli yutup kanalında tesisata uygulanışı ve sonucunu da göstermekte:

https://www.youtube.com/watch?v=jo1xiY918dQ

Böyle bir sorununuz varsa siz de bu şekilde çözebilirsiniz.

İyi çalışmalar...
NOT: Youtube geçici olarak erişilemiyor tekrar normale dönecektir.

ozgurece

Benim Karşılaştığım sorun anahtarı açınca yanıp sönen Led ampül.(Disco Spot ışığı  :) )  Sorunu çözemedim. Klima çalışırken Disco Spot ışığı başlıyor. Klimayı kapatınca sorun çözülüyor. Klima güç hattını başka yerden bağlantı yapın dendi ama ben uğraşmadım . Buvat tan aldığım enerjiyi prizden alınca sorun çözüldü. İşin ilginç tarafı Priz ile buvat aynı hizada prize gelen güç kablosu buvattan geliyor. Şimdi Klimanın uç kablosu nu prize takıp çalıştırıyorum .Unutmadan belirtmek isterim eski tip Flaman ampullerde bu sorun yok. Flaman ampuller normal çalışıyor.
Şemada kapasitör cözümü önerilmiş ama devreden her zaman akım çekip sarfiyat yapacak gibi görünüyor.

seron

Alıntı yapılan: ozgurece - 21 Ocak 2020, 23:27:12Benim Karşılaştığım sorun anahtarı açınca yanıp sönen Led ampül.(Disco Spot ışığı  :) )  Sorunu çözemedim. Klima çalışırken Disco Spot ışığı başlıyor. Klimayı kapatınca sorun çözülüyor. Klima güç hattını başka yerden bağlantı yapın dendi ama ben uğraşmadım . Buvat tan aldığım enerjiyi prizden alınca sorun çözüldü. İşin ilginç tarafı Priz ile buvat aynı hizada pirze gelen güç kablosu buvattan geliyor. Şimdi Klimanın uç kablosu nu prize takıp çalıştırıyorum .Unutmadan belirtmek isterim eski tip Flaman ampullerde bu sorun yok. Flaman ampuller normal çalışıyor.
Şemada kapasitör cözümü önerilmiş ama devreden her zaman akım çekip sarfiyat yapacak gibi görünüyor.

O sarfiyat çok önemsenmez. Çünkü LED, ledin direnci ve kapasitör birbirlerine seri bağlı. Böyle olunca çekilen akım minimum olur. Zaten ledli ve neonlu prizler akkor flamanlı lambalar için tasarlanmıştır. LED ve tasarruf ampullerde böyle bir sorunun ortaya çıkması normaldir.

Klima-lamba olayına gelince nedenini bilmiyorum ama yukarıdaki kapasitör çözümü denenebilir. Lamba bağlantısını prize vermen de doğru olmamış çünkü lambaların sigorta değeri ile prizlerinki farklı olur. Bence o bağlantıyı müsait olunca eski haline getirip kapasitör olayını dene. Fazla elektrik yakmaz korkma.