Ana Menü

Amatör Telsizcilik Hakkın'da

Başlatan arslan, 12 Temmuz 2019, 05:12:45

arslan

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 13 Temmuz 2019, 19:00:02Bir forumu şu sebeple seviyorum.
20 yılı aşkın süredir amatör telsizcilik ile ilgilenmediğim halde, senin gibi bir arkadaş, böyle bir konuda bilgi istemiş.
Ben de genel bildiklerim doğrultusunda bilgilerimi paylaşarak yardımcı olmaya çalışmışım.
Ne kadar yardımcı olabildiğim şüpheli olsa da kendime pay çıkarttığım bir gerçektir.
Yani birilerine birşeyler öğretmeye çalışırken, kendime birşeyler öğretebilmekteyim.
İşte mesajlarımızın gelişimi doğrultusunda ben de küçük bir araştırma yaptım.
Kendi telsizimin dökümanlarına anında ulaşmış bulunuyorum :D
http://www.icom.co.jp/world/support/download/manual/pdf/IC-Z1A_E.pdf
Eee ne demişler, komşuda pişer, ecik te bize düşer.
YAMYAMLIK SANATI işte budur.
Birilerini bilgilendirmeye çalışırken kendim bilgi yiyorum :D

Bilği paylaşımın için çok teşekkür ederim abi.Sen görselleri atar atmaz google amcadan senin cihazın manuelini ve YouTube videolarını izledim.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: arslan - 13 Temmuz 2019, 19:07:03Abi şimdi bu görseldeki
bazı anlıyamadığım bilğiler  var bunları anlatabilirmisin

1. Frekans aralığı yani çalışabileceği frekans doğrumudur.
2. Frekans kararlılığı
3. Frekans adım
4.Emisyon sınıfı
Çok soru sordum yamyam abi kusura bakma sabahdan beri amatör telsizcilik ile makaleler okuyorum kafam şişti

arslan

Yardımın için çok teşekkür ederim abi.Nispet için dediysem yanlış anlama abi esprisi olsun diye dedim.Fırsat buldukca fotoğraf atarsan sevinirim.Hoşuma gider. Yanlış anlamaya sebebiyet verdiysem affola

Mr_YAMYAM

Her amatör her röleye giriş yapabilir.
Amatörlüğün mantalitesi gereği röle kullanımı amatörler içindir zaten.
Hatta eline el telsizini alıp Amerikaya bile gitsen o ülkedeki herhangi bir röleye giriş yapabilir, veya simplex olarak amatörlerle göürşebilirsin.
Yani amatör ehliyetini aldıktan sonra sana verilen Çarli fışkı gibi çağrı kodları tüm dünyada geçerli olmaktadır.
Tek fark başındaki Tango Alfa kelimesidir.
TA Türkiye Amatörleri demek olup, yanındaki numara ise Türkiyedeki hangi bölgeden olduğunu ifade etmektedir.
Örneğin Ankara 2. bölge olup, çağrı, Tango alfa iki çarli fışkı beta gibi ifade edilmektedir.
Bu ifade tüm dünyada kabul görür ve kabul edilmektedir. Tabiiki amatör telsizciliğin serbest olduğu ülkelerde.

Köyünde yüksek mevkiide oturuyorsan yasaların izin verdiği ölçüde anten ve ekipmanlar kullanarak o bölgeden CQ çağrıları yapabilirsin bile.
CQ ifadesi ÇAĞRIMI ALAN İSTASYONLARA, anlamını taşımaktadır.
Görüşebildiğin uzak istasyonlarla karşılıklı olarak QSL kartları paylaşabilirsiniz.

arslan

Bu cihazdan nereden temin edebilirim abi yurtdışı hariç.
https://i.hizliresim.com/M1prX1.jpg

arslan

Abi bu ürünler'den çok ama benim işime
Yararmı onu bilemiyorum.Çünkü linkini atmış olduğum makalede özellikle RTL2832U çipli E4000 tuner olan ürün kullanın yazılmış.Sizin bana önermiş olduğunuz üründe'de çip ve tuner den bahsedilmemiş.Galiba Türkiye'de bu üründen temin edemiycem

Mr_YAMYAM

Mesele anlaşıldı :D
SDR yapmak istiyorsun.
Resimdeki ürün eski bir ürün olduğu için bulunabilmesi zor olabilir.
Bu sebeple sana bir araştırma gerekmektedir.
SDR (Sofware Defined Radio) yapabilmek için cihazda bulunan kontrolcünün ek yazılımlarca kontrol edilebilmesi gerekmektedir.
Günümüz bu tip basit ürünlerin çoğunda kullanılan kontrolcüler harici sürücüler ile kontrol edilebilmektedirler.
Daha üst seviye ürünlerde bu gibi uygulama ya kısıtlanmış, ya da ek özellik olarak konulmuştur.
Bu uygulamada esas olan unsur bir TV tünerinin band genişliğini kontrol ederek, frekans bandını dilediğimiz gibi kullanabilmektir.
Bilindiği üzere TV karasal tunerler VHF1 den itibaren 40MHz ten 900MHz lere hatta S bandlı tunerler 1200MHz lere kadar tarama yapabilmektedirler.
TV yayınlarının ara frekans band genişliği PAL sistemler için 5.5MHz olduğu için yayın kansllsrında bulunan herhangi bir NARROW band yayınını alamazlar.
FM radyolar için IF band genişliği 50-100KHz
Amatör telsizcilik alıcı IF band genişliği ise 5KHz-10KHz arasıdır.
Bu durumda, verilmiş olan yazılımın hangi donanımları desteklediği araştırılmalıdır.
Bulunabilen ürünlerdeki kontrolcünün desteği varsa farklı ürünler rahatlıkla kullanılabilecektir.
Örnek olarak eski bir model PCI TV kartındaki kontrolcüyü gösteriyorum.
[attach type=image]12310[/attach]
Yapılacaklar:
Antrak ile iletişime geçerek veya araştırarak verilen SDR yazılımının hangi donanımları desteklediğini öğreniniz.
Resimdeki üründen veya Dizüstü kullanıyorsanız, bulunabilir USB ürünlerden kontrolcünün hangisi olduğunu araştırınız.
Yazılıma uygun ürün temin edebildiğinizde bu uygulamayı rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.
Ayrıca bu tür yazılımların yeni ürünler için geliştirilmiş olup olmadığını da araştırmalısın.

arslan

@Mr_YAMYAM  abi kusuruma bakma yeni cevap yazıyorum.Şimdi abi bu DVB cihazları karasal yayınları alıyor doğrumudur.Benin bildiğim karasal yayında,yayın yapan kanal yok diye biliyorum.Şimdi bu NARROW BANT
nedir nette küçük bir araştırma yaptım'da radyo yayınları için dar bant yazıyor.Son olarak yayınladaki bant genişliği nedir.Neyi ifade eder

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: arslan - 20 Temmuz 2019, 21:34:08@Mr_YAMYAM  abi kusuruma bakma yeni cevap yazıyorum.Şimdi abi bu DVB cihazları karasal yayınları alıyor doğrumudur.Benin bildiğim karasal yayında,yayın yapan kanal yok diye biliyorum.Şimdi bu NARROW BANT
nedir nette küçük bir araştırma yaptım'da radyo yayınları için dar bant yazıyor.Son olarak yayınladaki bant genişliği nedir.Neyi ifade eder
DVB (Digital Video Broadcasting) Digital TV yayını demektir.
DVB ye karasal ya da uydusal diyebilmen için sonuna konulacak ek harf önemlidir.
DVB-T Terrestial (Karasal)
DVB-S Satelitte. Uymadı yayınları.
Karasal yayınlar Türkiyede analog yayınlardır. Dolayısı ile DVB olarak anılmazlar.
NARROW bir alıcının arafrekans band genişliği dahilinde taşıyıcı frekansın ne kadar sağından ve solundan bastırıldığını ifade eder.
Örnek vermek gerekirse.
FM yayınları 50-100KHz demiştik.  50KHz narrow, 100KHz ise WIDE (Geniş) olarak adlandırılmaktadır.
Taşıyıcı frekans belirtilen bu frekansların tam ortasında olduğuna göre...
50KHz te 25KHz sağ kanalı 25KHz te sol kanalı alabileceğiz demektir. Keza 100KHz te 50 şer KHz lik sağ ve sol band genişliği vardır.
Bir de FM bandında MONO alış vardır ki 20-25KHz olarak tek başına band genişliği bulunur. Mono olduğu için de sağ sol kanal ayrımı olmaz.
TV yayınlarının band genişliği PAL sistemler için 5.5MHz NTSC için 4.43MHz tir.
Telsiz sistemlerinde ise band genişliği temel olarak 10KHz tir. Bu band genişliği cihazın izin verdiği ölçüde 2.5KHz ten 25KHz e kadar olabilmektedir.