Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 16:43:47Peki abi son sorum. 2x10v devreye girince çıkışın 20v olmamasının sebebi 4 tane diyot kullanmadığımız için mi?
Yani 2x10v'u birleştirince akımı daha kuvvetli 10v mu elde etmiş oluyoruz?
2X 10V o devrede toplanmıyo. Yani 10V AC deki eksi alternaslar bir kanattan giderken artı alternaslar diğer kanattan gidiyo.
Dolayısı ile bu alternaslar diyotlar tarafından yukarı alınarak yine artı 10V elde ediliyo.
Akımların yarısı bir kanattan diğer yarısı da diğer kanattan çekildiği için 2 katı akım elde edebiliyoruz.
Yani trafonun sargılarından tam performans alabilmen için iki sargıyı da kullanmış oluyorsun.
Tek sargı daha ince olacağı için trafonun sekonderinin akım kapasitesi artırılmış oluyor.

gokrtl

Son durum bu. Artık Basıcam. Gün Bitti Yine birşey yapamadım :D

[attach type=image]10946[/attach]

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi sinyal girişin şaselerini kablonun blendaj telinden mi taşıyayım yoksa ayrı kablo mu çekeyim?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 17:18:15@Mr_YAMYAM abi sinyal girişin şaselerini kablonun blendaj telinden mi taşıyayım yoksa ayrı kablo mu çekeyim?
Ne demek istedin? Nereye taşıyacaksın?
Bana meydan mı okuyorsun, daha açık konuş :D

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 31 Ocak 2019, 17:49:28Ne demek istedin? Nereye taşıyacaksın?
Bana meydan mı okuyorsun, daha açık konuş :D

Abi kırmızı kabloyu saran blendaj teli varya şaseyi onunla mı taşıyım yoksa ayrı kablo mu çekeyim?

[attach type=image]10948[/attach]

Bu röleyi gidip aldım. Üzerin de 24v yazmasına rağmen adam 12v olduğuna yeminbillah edince alıp deneyim dedim.

[attach type=image]10950[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 18:28:56Abi kırmızı kabloyu saran blendaj teli varya şaseyi onunla mı taşıyım yoksa ayrı kablo mu çekeyim?

Bu röleyi gidip aldım. Üzerin de 24v yazmasına rağmen adam 12v olduğuna yeminbillah edince alıp deneyim dedim.
Şaseyi taşımayacaksın.
Blendajlı kablonun dış örgüsünü GİRİŞ konnektörlerinin şaselerine lehimleyeceksin. Kablonun seçici anahtara giden şaseleri boşta kalacak.
Giriş konnektörünün yani lale jakların şseleri kalın bir tel ile doğrudan sistem noktasına zaten bağlanacak.

O röle 12V.
24V DC de kontaklarından 2A çekilebiliyormuş.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 31 Ocak 2019, 18:35:03Şaseyi taşımayacaksın.
Blendajlı kablonun dış örgüsünü GİRİŞ konnektörlerinin şaselerine lehimleyeceksin. Kablonun seçici anahtara giden şaseleri boşta kalacak.
Giriş konnektörünün yani lale jakların şseleri kalın bir tel ile doğrudan sistem noktasına zaten bağlanacak.

O röle 12V.
24V DC de kontaklarından 2A çekilebiliyormuş.

O röleyi 5tl ye, LM317'yi 2tl ye satıyorlar

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi testlerde 20.4v çıkıyor 15ohm 25w yükle ölçtüm.

Besleme devresi test ve kalibrasyonu

https://youtu.be/Wi29oiMLoHo

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 19:34:50@Mr_YAMYAM abi testlerde 20.4v çıkıyor 15ohm 25w yükle ölçtüm.

Besleme devresi test ve kalibrasyonu

https://youtu.be/Wi29oiMLoHo

Öncelikle neyin kalibrasyonu yapıyoruz?

Yaptığınız ölçüm nedir?

Ben bu test videosundan birşey anlamadım işin doğrusu...
şöyle ki
yük direncini GND ile + 15 Volt çıkışı arasına paralel bağladınız... Burası normal...
Peki biz neyi ölçüyoruz? çıkış gerilimi düşecek mi?
O zaman ölçü aletimiz DC volt kademesindeyken nereye bağlanmalı?
GND ile + çıkışa, yani yük direncinin iki ucuna paralel... ve yükte gerilimde bir çökme var mı onu görmeliydik..
Aynı işlemi - taraf ile GND arasında da yapmalıydık....
Yanılıyorsam  Mr_YAMYAM hocam düzeltsin.....

Siz ölçü aletinin proplarını nereye bağlayarak ölçüm yaptınız?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

gokrtl

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 31 Ocak 2019, 20:00:10Öncelikle neyin kalibrasyonu yapıyoruz?

Yaptığınız ölçüm nedir?

Ben bu test videosundan birşey anlamadım işin doğrusu...
şöyle ki
yük direncini GND ile + 15 Volt çıkışı arasına paralel bağladınız... Burası normal...
Peki biz neyi ölçüyoruz? çıkış gerilimi düşecek mi?
O zaman ölçü aletimiz DC volt kademesindeyken nereye bağlanmalı?
GND ile + çıkışa, yani yük direncinin iki ucuna paralel... ve yükte gerilimde bir çökme var mı onu görmeliydik..
Aynı işlemi - taraf ile GND arasında da yapmalıydık....
Yanılıyorsam  Mr_YAMYAM hocam düzeltsin.....

Siz ölçü aletinin proplarını nereye bağlayarak ölçüm yaptınız?

Abi kalibrasyon dediğim ton kontrole gidecek olan +-15v'u trimpotlardan ayarlamak.
Bu 15v ları yük bağlayıp ölçmedim.
Öte yandan yük bağlayıp ölçtüklerim trafodan doğrultulup direk gelen 2x18v lar.
Bu 18v'ların çıkışta 24.5v olacağını söylemişti Yamyam abi. Bende ölçtüm aynen söylediği gibi 24.6v çıktı.
Sonra yamyam abi "yük bağlayıp ölçtüğünde 18v altına düşmemesi lazım, düşerse trafo işe yaramaz" dedi.
Ben de önce 0 +24.6v arasına 15ohm 25w yükü bağladım. hata mı ettim bilmiyorum ama ölçümü yükün ucundan değil besleme çıkışından yaptım. Aynı işlemi 0 -24.6v arasında da yaptım. ölçtüğüm voltaj 20.4v du.
Kameranın açısı yetmediğinden bazı noktaları görememiş olabilirsiniz.

gokrtl

[attach type=image]10952[/attach]

[attach type=image]10954[/attach]

H_SerhatY

@gokrtl
Abi beni kaşındırmaya mı çalışıyorsun ya ;D

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 20:29:43Abi kalibrasyon dediğim ton kontrole gidecek olan +-15v'u trimpotlardan ayarlamak.
Bu 18v'ların çıkışta 24.5v olacağını söylemişti Yamyam abi. Bende ölçtüm aynen söylediği gibi 24.6v çıktı.
Sonra yamyam abi "yük bağlayıp ölçtüğünde 18v altına düşmemesi lazım, düşerse trafo işe yaramaz" dedi.
Ben de önce 0 +24.6v arasına 15ohm 25w yükü bağladım. hata mı ettim bilmiyorum ama ölçümü yükün ucundan değil besleme çıkışından yaptım. Aynı işlemi 0 -24.6v arasında da yaptım. ölçtüğüm voltaj 20.4v du.
Şimdi anladım
:)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 20:29:43Abi kalibrasyon dediğim ton kontrole gidecek olan +-15v'u trimpotlardan ayarlamak.
Yüklenme testleri güç kaynaklarının genel durumunu ölçmek için yapılır.
15 ohm luk direnç 24V regülesiz gerilimlere (Hem artı hem de eksi ayrı ayrı ölçülecek) bağlandığında 1.5A den biraz daha fazla akım çekecektir. Voltaj düşümü belirtilen sınırlarda ise akım testimiz tamamdır.
Bu demektir ki LM1875 ler son ses açıldığında gerilimimiz optimal değerdedir.
İkinci olarak ise LM317 ve LM337 regüle çıkışlarının testidir.
Aynı direnç 15V ta 1A çekecektir. LM serisi voltaj regülatörleri 1.5A verebildiğine göre kısa süreli olarak bu devreden 1 er amper çekebiliri. Dolayısı ile bu devrede de voltaj düşümü olmamalıdır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 31 Ocak 2019, 22:59:04Yüklenme testleri güç kaynaklarının genel durumunu ölçmek için yapılır.
15 ohm luk direnç 24V regülesiz gerilimlere (Hem artı hem de eksi ayrı ayrı ölçülecek) bağlandığında 1.5A den biraz daha fazla akım çekecektir. Voltaj düşümü belirtilen sınırlarda ise akım testimiz tamamdır.
Bu demektir ki LM1875 ler son ses açıldığında gerilimimiz optimal değerdedir.
İkinci olarak ise LM317 ve LM337 regüle çıkışlarının testidir.
Aynı direnç 15V ta 1A çekecektir. LM serisi voltaj regülatörleri 1.5A verebildiğine göre kısa süreli olarak bu devreden 1 er amper çekebiliri. Dolayısı ile bu devrede de voltaj düşümü olmamalıdır.

Amper olarak ölçmemiştim. ayrıca 15v çıkışlarıda yükte ölçmedim. yarın tekrar ölçeyim.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 23:15:16Amper olarak ölçmemiştim. ayrıca 15v çıkışlarıda yükte ölçmedim. yarın tekrar ölçeyim.
Direnç ve voltaj belli ise amper de bellidir.
1.5A den biraz daha az çıkacaktır. Çünkü direnç bağlandığında gerilim 20 lere düşüyor.
Ama regüle çıkışlarda yani 15V ların ikisinde de tam 1A çeksen de gerilim düşmemelidir.

Mr_YAMYAM

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 01 Şubat 2019, 00:34:23Bu test çuvallamış :D
FAN gibi düşük bir yükte bile 12V tan 9V a düşüyorsa o devre normal değildir.
YAPILACAKLAR:
1) Trafonun iki voltajını da bağla. Yani 2X10V olarak bağlantı yap. Beyaz uç şase yani orta uç olacak.
2) Boşta iken yüksek devir ayarını 8V a ayarla.
Bu ayarlarda fanı takınca yine 8V olması lazım.

Yarın bakayım ona da abi. Kesin lm317 yine saçmalıyordur

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 01 Şubat 2019, 00:54:37Yarın bakayım ona da abi. Kesin lm317 yine saçmalıyordur

gokrtl

Röleli loudness

[attach type=image]10958[/attach]