Ana Menü

Çalışan Smps İsteği

Başlatan birgitay, 09 Aralık 2015, 19:24:46

birgitay

Alıntı yapılan: toyer - 19 Aralık 2015, 04:22:38baştan gidelim. devre 150 volt cıkıs vermiyor. 2 x 75 volt veriyor ve feedback 75 voltta göre ayarlı. cünkü feedback bacagı artı 75 volt ile sıfır volt arasında kurulu.

kaç volt almak istiyorsunuz devreden? 150 demeyin 2x75 deyin.
kullandıgınız zener kaç voltluk suan ?

soruları cevaplarsanız daha kolay olur bu iş.   

100 volt zener.....

toyer

Alıntı yapılan: birgitay - 19 Aralık 2015, 21:50:37100 volt zener.....

cıkıs voltajından büyük zener oldugu için feedback hiç gitmez dolayısıyla sürekli maximum pwm üretir devre.  50k pot var dimi ?

90 volttan aşağıda bir zener kullanın 87 volt gibi. veya 82 volt.  tabi zenerlerin akım dayanımını göz önünde bulundurun.  50k pot fazlasıyla zenerin akımını kısıtlar.  zenerden 1ma falan geçecek bir pot kullanın veya voltaj değeri biraz düşük zener kullanın. mesela atıyorum 70 volt kullandınız. bu durumda çıkış 90 iken geçecek akım
(90-70)/50k=0.4mA yapar.  bu durumda pot u 2.5/0.0004=44k ya 6 k gibi ayarlarsanız 90 volt çıkış verir devre .

Ama bütün bunlar yerine oraya basit bir gerilim bölücü devre yapıp 1 nolu bacaga onu girsenizde çalışır. zenerin orda olması pek bir anlam ifade etmiyor gibime geliyor. zenersizde olur orası. gerilim bölücü ile.

birgitay

Gerilim bölücü ile istediğimiz voltaj aralığını ayarlarsak Feedback asıl çalışmış olur ozaman. Şuanda max. gerilim alıyor olamayız . Çünkü 200votu gördüm :. Zeneri söksem belki en yüksek voltajı alacağız 150 voltun üzerinde.

birgitay

Zener Diyot'u söktüm . Ve devrenin çıkışında max. 157 volt oldu. Zener Diyot'u 51 volt taktım dolayısı ile Feedback çıkışı 100 volta kadart hassas olmasada ayar yapabildim. Zira 100 voltta devre biraz zorlandı Zener 'in üstüne düşen voltajla alakalı olsa gerek . Bence benim sarımlarıma göre devre tamamen çalışıyor artık . Oraya gerekli 69 volt zener koysam yeterli bana.

toyer

hayırlı olsun :9 güzel çalışma.

sarım sayıları elde ettiğiniz oranda voltaj oranında mı? 

birgitay

Evet aynen aynı oranda. Zira Ben Primer'i 30 tur sarmışım. Sanırım o farketmez tek tur. Asıl olay Emae B sınıfı telden örgülü çok damarlı sarmak ......... Ozaman trafo trafo olur. Bu Devre ile D sınıfı Power Amplifkatör çalıştıracağım 2 tane Bridge modda. Ondan anlıyormusunuz ?

toyer

amplifier mı yapacaksınız yoksa var mı elinizde hazır?

toyer

üçgen dalga üreteceksiniz. bunu ses sinyali ile comparatora sokup pwm elde edeceksiniz. bu pwm ile bridge süreceksiniz. çıkışıda low pass filetrdan geçirip haparlörünüzü süreceksiniz.

birgitay

Zira D sınıfı amplifikatörde , Girişte opamp vede Ir2110 var. Çıkışta 2 adet mosfet vede oldukça güç. Yeni yaptığımdan bilmiyorum tam anlamıyla nasıl bir sonuç olacak. Ama maalesef mosfet amplifkatörler benim için yüksek empedans olduğundan istediğim sesi vermez diye düşünüyorum ...... Teori ama. Rcf gibi büyük firmalar Bass hoparlörlerini böyle çalışma yaparak bitirmiş işi ......  2 adet amplifkatörü köprü bağlayacağım....... Faz tersleyici olacak biride normal....... Sonucu merak ediyorum oldukça güç olacak . Ama bu güç 57hz'lerde tamamen kayboluyor hoparlörü mutlaka bridge çalıştırmak zorundayım o yüzden

birgitay

Amplifikatör resimler ektedir....... Köprü bağlamak içinde bunu kullanacağım .

newzat

En iyi D-class şemalarından birisi bu devre,çıkış transistörü olarak İrfb4227 kullan,400khz civarında osilasyon yaptırabilirsen,çıkış transistörleri hemen hemen hiç ısınmadan çok iyi çalışacaktır..İrf250 çok yavaş kalıyor bu anfilerde...

birgitay

Newzat abi selamlar. Zira Irfp4229 kullandım....... Bu Transistörleri iyi buldum.. Seninle geçmişte Subass için iyi proje yürütmüştük yarım kalmıştı. Şimdi onu tamamlamak üzereyim inşallah. Bu Amplifkatör'lerde Crossover'u Spl metre ile tam Hoparlörün doyum noktasına ayarlayıp bırakacam.  Yada bildiğin Crossover varsa onuda değerlendirebilirim .

newzat

Güzel transistörler bulmuşsun,Türkiyeden'mi buldun fiyatı nasıl..Subbass hoparlörlerinin empedans eğrisini çıkarabilirsen bir şeyler geliştiririz..

birgitay

Ben rezonans eğrisi biliyorum :D Mesela kulakla tam anladığım noktayı diyeyim :  Rcf hoparlöre göre testi ilk orada kullanırım , Digital Mixer'de Frekans yollayıp test edebiliyorum. Tam 57hz'de en yüksek desibeli alıuyorum sonra frekans gittikçe duyulmamaya başlıyor. 57hz ideal bir değer...

newzat

En çok sesi duyduğun yer değil duyamadığın yer önemli empedansın en yüksek olduğu frekansı bilmek lazım,o frekansa boost yapmak lazım..

birgitay

Tamamda duymadığım frekans 30hz'den başlıyor  150hz'e kadar . O neticede kulak yetersiz. Bosst deyincede 2 adet amplifkatör yapmamızın sebebi o .

newzat

Empedans eğrisi için resim ekleyemedim ama internetten bulursun,orada yükselen bir tepe göreceksin,hoparlörün kasaya takılmadan empedans eğrisidir,birde kasaya takınca ikinci bir tepe daha oluşacak,bu iki frekansa parametric EQ ile boost yapacaksın,iki anfi değil benim söylediğim..O tepe frekanslara bakınca 8 ohm hoparlörün 40-50 ohm gibi empedanslara çıktığını göreceksin,8 ohmda mesela 500 watt anfi ile sürüyorsak o frekanslarda amplifierimiz,mesela 100 watt 200 watt gibi bir güç verebilecektir..Bu empedans eğrisini ne kadar düzeltebilirsen,o kadar yüksek desibel alırsın hoparlöründen,o yüzden her hoparlörün empedans eğrisini çıkarmak zorundasın..

birgitay

Demek ki Hoparlör'leri test ekmek için Spl metre şart. Dışarda boşta iken mixer'den frekans göndereyim bakalım ne olacak. Sonra tekrar Kasaya koyarım oradaki frekansı gönderip tekrar ölçeyim. İki frekans faklılığı görünce Parametrik eq. orada iş nasıl görecek ?  Düşük frekans aralığı bana lazım olacaktır . 30hz ile 150 arasındaki boost. Bunun önünede dediğin kadarı ile Crossover koymacağız :D Ona gerek kalmıyor. Yadayaptığın bir  çalışma varsa göster abi :D Yoksa bende Digipro var...... Orada Bu dediklerini yapmamışlar. İstersen şemaları paylaşırım .

newzat

Spl metre ile empedans ölçemezsin,onunla yapacağın ölçüm çok sonra,crossover tabiiki yapılacak ama,hangi frekansda başlayıp hangi frekansda bitireceğine empedans eğrisi görülerek karar verilir..Hoparlörün empedansının en doğrusal olduğu bölge seçilip kaçıncı dereceden hangi tip filtre yapılacağına kara vereceksin..Parametric EQ için şöyle örnek vereyim sana,mesela 53 hz ve 80 hertzde iki tepemiz var bu frekanslarda iki adet EQ yapıp boost uygulayacaksın,sana bir link vermiştim MR yamyam ile yaptığınız bir sohbette hatırlarsan,o ölçüm devresiyle çok iyi ölçüm yaparsın..İyi kaliteli bir avometren vardır muhakkak,yada iyi bir analog milivoltmetren varsa daha iyi olur..

birgitay

Abi bazı şeyleri tam yazı ile anlaşılmıyor teknik olduğundan. Tam şema çizmen lazım ......