Ana Menü

ATX modifiye hakkında yardım

Başlatan actros_5457, 11 Mart 2015, 22:38:10

actros_5457

ben bunun la hiç uğraşmayayım en iyisi çünkü çok kalitesiz bi şey :)
[mergedate]1426626862[/mergedate]

bu formülde B neye göre belirlendi ve ilk sarım sayısı bulunmasının sebebi nedir?

kifvet

Alıntı yapılan: actros_5457 - 17 Mart 2015, 23:05:44bu devre kapatıyor kendini bi zener vardı söktüm yine aynı 10 14 arası çalışıyo sadece nasıl yapıcam bunu :)
ne yaptığınızı ben bi görsem bağlantıları nasıl yaptınız tl494 1.bacağını komple ayırdınız mı?ayrıca bazı güç kaynakları için sadece 12v için değil diğer çıkışlar için de yüksek voltaj koruması vardır.bu yüzden hala kapanıyor olabilir:)
[mergedate]1426628712[/mergedate]
Alıntı yapılan: memleket - 17 Mart 2015, 23:10:21

@kifvet
Alttaki sargı saat yönünde, üsteki sargı saat yönünün tersine mi sarıldı?
trafoyu tutuş şeklime göre değişeceği için saat yönü ifadesini kullanmayım ben onun yerine şöyle izah edeyim:)iki sarım da 30V çıkış için ama birbirine ters sarılmış:)sadece birbirine ters sarılmalı sarımlar önemli olan bu:)tam dalga doğrultmaç kullancağımız için +30v ve -30v alacağız burdan:)o yüzden sarımları birbirine ters sarıyoruz:)

memleket

Alıntı yapılan: kifvet - 17 Mart 2015, 23:53:16ne yaptığınızı ben bi görsem bağlantıları nasıl yaptınız tl494 1.bacağını komple ayırdınız mı?ayrıca bazı güç kaynakları için sadece 12v için değil diğer çıkışlar için de yüksek voltaj koruması vardır.bu yüzden hala kapanıyor olabilir:)
[mergedate]1426628712[/mergedate]trafoyu tutuş şeklime göre değişeceği için saat yönü ifadesini kullanmayım ben onun yerine şöyle izah edeyim:)iki sarım da 30V çıkış için ama birbirine ters sarılmış:)sadece birbirine ters sarılmalı sarımlar önemli olan bu:)tam dalga doğrultmaç kullancağımız için +30v ve -30v alacağız burdan:)o yüzden sarımları birbirine ters sarıyoruz:)

Kabloları birbirine burma işlemini matkaplamı yaptınız...

kifvet

Alıntı yapılan: actros_5457 - 17 Mart 2015, 23:28:12ben bunun la hiç uğraşmayayım en iyisi çünkü çok kalitesiz bi şey :)
[mergedate]1426626862[/mergedate]

bu formülde B neye göre belirlendi ve ilk sarım sayısı bulunmasının sebebi nedir?
bunları açıklamak için sayfalarca yazmak gerekir ama kısaca özet geçeyim:)trafonun kaldırabileceği max bir akı değeri vardır ve biz bu değere çok yaklaşmadan uygun bir şekilde tutmak için ona uygun sarım sayısı seçeriz.max akı değerine ulaşırsak trafo doyuma gider çok fazla ısınır, çok fazla akım çeker ve hatta zarar bile görebilir.B değeri trafonun meteryali ile alakalı bir değerdir firmalar datasheetinde bu bilgileri verirler hatta trafo hesabının en altında EI33 trafosunun meteryali ile ilgili grafikkler koydum onları inceleyebilirsiniz:)B-H grafiği var bu trafonun karakteristiği ile alakalıdır.ve Bmax değerini seçmemize yardımcı olur:)

[mergedate]1426629680[/mergedate]
Alıntı yapılan: memleket - 17 Mart 2015, 23:58:09Kabloları birbirine burma işlemini matkaplamı yaptınız...
evet aynen öyle yaptım kabloların bir ucunu kapıya diğer ucunu da matkaba bağlayıp gerdirerek sardım:)

actros_5457

1 nolu pini komple ayırıp 3k ile toprak 10 pot ilede sarı kabloyla bağladım devrede 4 numara saselenmezse kendini kapatıyor bu ya :)
[mergedate]1426629980[/mergedate]
tam tahmin ettiğim gibi trafo nun hesabı :)

kifvet

@actros_5457
o pini sakın şaseleme devrenin üstten ve alttan görünüşünü çek varsa kasası üzerindeki seri numarasını ver şema bulup yapalım:)diğer pinlerdeki koruma etkin çünkü hala o yüzden kapanıyor devamlı:)
[mergedate]1426630211[/mergedate]
Alıntı yapılan: actros_5457 - 18 Mart 2015, 00:08:041 nolu pini komple ayırıp 3k ile toprak 10 pot ilede sarı kabloyla bağladım devrede 4 numara saselenmezse kendini kapatıyor bu ya :)
[mergedate]1426629980[/mergedate]
tam tahmin ettiğim gibi trafo nun hesabı :)
nasıl tahmin etmiştiniz:)
[mergedate]1426630370[/mergedate]
Alıntı yapılan: memleket - 17 Mart 2015, 23:10:21

@kifvet
Alttaki sargı saat yönünde, üsteki sargı saat yönünün tersine mi sarıldı?
@memleket
olayı şu resim özetleyebilir:)

dikkat ederseniz çıkışlar ters fazda:)bunun sebebi sarımların ters olması:)

memleket

Alıntı yapılan: kifvet - 18 Mart 2015, 00:13:39@actros_5457
o pini sakın şaseleme devrenin üstten ve alttan görünüşünü çek varsa kasası üzerindeki seri numarasını ver şema bulup yapalım:)diğer pinlerdeki koruma etkin çünkü hala o yüzden kapanıyor devamlı:)
[mergedate]1426630211[/mergedate]nasıl tahmin etmiştiniz:)
[mergedate]1426630370[/mergedate]@memleket

Peki 2 sargıda aynı yönde sarılmış olsaydı +30 ve -30 alınamazmıydı...

kifvet

Alıntı yapılan: memleket - 18 Mart 2015, 00:22:29Peki 2 sargıda aynı yönde sarılmış olsaydı +30 ve -30 alınamazmıydı...
burada ortak bir çıkış ucu verdiğim için mümkün olmazdı ama ortak ucu ayırır da ikisini aynı yönde sararsak birinin ucunu ters çevirerek dediğiniz şeklide alınabilirdi:)

actros_5457

Size yeni trafo lar getirdim :))
trafo hesabını söyle tahmin ettim nuve kesitinden geçen manyetik akı trafonun maximum gücünü belirler :)

az sonra çekip yolluyorum devrelerin resimlerini
[mergedate]1426699576[/mergedate]
Alıntı yapılan: kifvet - 18 Mart 2015, 00:13:39@actros_5457
[mergedate]1426630211[/mergedate]nasıl tahmin etmiştiniz:)
[mergedate]1426630370[/mergedate]@memleket

bu şekilde sarılırsa alternanslar birbirini yok etmezmi doğrultma işleminde?

kifvet

Alıntı yapılan: actros_5457 - 18 Mart 2015, 19:41:12Size yeni trafo lar getirdim :))
trafo hesabını söyle tahmin ettim nuve kesitinden geçen manyetik akı trafonun maximum gücünü belirler :)

az sonra çekip yolluyorum devrelerin resimlerini
[mergedate]1426699576[/mergedate]
bu şekilde sarılırsa alternanslar birbirini yok etmezmi doğrultma işleminde?

trafonun büyüklüğü, frekans, max akı değeri trafonun gücüne etki eder:)
doğrultmada negatif alternans diyottan geçmeyeceği için sıfırlamaz:)tam dalga doğrultma devrelerindeki dalga grafiğine bakmanızı tavsiye ederim:)

Orta uçlu trafoda 2 diyot ile tam dalga doğrultmaç

actros_5457

alternansların hepsi yukarıda oluyor biliyorum tam dalgayıda:) şimdi neden ters sarım yapılıyor ?

trafolarıma bi şey demediniz:)
[mergedate]1426701671[/mergedate]
diyot alternasın maximum olduğu yerde iletime geçiyorsa o zaman tepeden tepeye değeri çıkışta mı görürüz bu şekilde

kifvet

ters sarımın sebebi de ters alternans yaptırmak çıkışlara ki tam dalga doğrultmaç kullanabilelim:)
ikinci dediğnizi anlamadım diyotlar eşik voltajını geçtiğiniz anda iletime geçerler alternansın maz noktası ile alakası yoktur iletimin:)
trafolar gayet güzel bunlar için yalnız bir kumpas sart:)iki konuya birden baktığımdan arada unutuyorum kusura bakmayın:)

actros_5457

gördüm diger konuyuda :)
kumpasım var:)

kifvet

Alıntı yapılan: actros_5457 - 18 Mart 2015, 20:11:23gördüm diger konuyuda :)
kumpasım var:)

trafo değerlerini hesaplamak için ihtiyacınız olacak:)

actros_5457

sanırım ileride lineer güç kaynakları ne büyük kayıpmış denilecek:)

kifvet

Alıntı yapılan: actros_5457 - 18 Mart 2015, 20:32:44sanırım ileride lineer güç kaynakları ne büyük kayıpmış denilecek:)
tabiki de hayır :)lineer güç kaynakları az güce sahip olsalarda bazı önemli yerlerde hala kullanılırlar mesela ses sistemlerinde:)

actros_5457

büyük trafolarda güç kaybı fazla olmuyor mu ses sistemlerinde neden smps kullanılmıyor:)
[mergedate]1426705542[/mergedate]
frekans arttıkça trafo boyutu küçülüyor ama fuko ve histerisiz kayıpları büyüyor değil mi

kifvet

sizce neden önemli olabilir ses sitemlerine önemli olan şey nedir?:)

actros_5457

gürültüsüz bi giriş istenir akü akımı gibi;)

kifvet

evet aynen öyle :)smpsde gürültü fazladır bu yüzden pek tercih edilmez:)