Ana Menü

ATX modifiye hakkında yardım

Başlatan actros_5457, 11 Mart 2015, 22:38:10

Flatron

Ben şunu soracağım
Skin effect deki
epsilon=(6,62/Vf)*K
bu formülde frekans yükseldikçe tel yarıçapı azalıyor istenen yüksek akımı verebilmek içinmi 3-4 tel sarılıyor .Aslında bu formül 50 hz de çalışan saçlı trafolar içinde  geçerliyse karekök 50, 7 den biraz fazla yapacağı için saçlı bakır trafodaki bakır tel sınırı 0,9 x2=1,8 mm ler oluyor ama bu trafolar oldukça yüksek güçlerde ve dolayısıyle yüksek wattarda .Bu nasıl oluyor? Sanırım sormak istediğimi anladınız

kifvet

@Flatron

burada görüldüğü üzere frekans arttıkça akım telin yüzyinde toplanmakta ve merkezden akım geçişi azalmaktadır bu da tellerdeki ısınmayı artıracakktır ve akımı muhafaza edemeyecektir.tel çapını küçülterek akımı merkeze yaklaşktırıyoruz.bu seferde ince telin direnci fazla olacak ve ısınmaya neden olacaktır. bu nedenle direnci azaltmak için paralel tel kullanmak gerekiyor.ince tel kullanmak faydalıdır tek sorun trafo sarımında yer sıkıntısı yaratır sadece:)yüksek güçlü derken ferrit trafoları mı soruyorsunuz?

Flatron

Ferrit trafolarda  değil eski tip 50 hz le çalışan dağıtım trafoalrı diye geçen trafoları kastetmiştim .Bunlarıda 100 KVA gibi gücte olanları var yada çok daha fazla.
Skin effect i bilmiyordum ilginçmiş
Neyse konuyu dağıtmayayım
Bende takipteyim :)

kifvet

@Flatron
Konuyu dağıttığınız yok:)Merak edilen şeyler sorulmalı:)Açıkçası o eski trafolar ile ilgili bilgim yok:)ama fizik dahiline cevaplar verebilirim:)
Teşekkürler takip ettiğiniz için umarım güzel bir paylaşım olacak:)

Flatron

Pardon şunuda sormak istiyorum .Bir trafonun sekonderindeki voltajdan bunlar sarım yönlerine göre farkları ve toplamları olarak farklı voltaj çıkışlarında seçilebilirmi?
örneğin :,3 volt ,20 volt  ise
Bu trafodan
(20-3) 17 voltta 20+3=23 voltta alınabilirmi?
(23 zaten alınırda sormak istediğim farkı alınırmı)

kifvet

@Flatron
Tabiki alınır çünkü 3V ve 20V sarımları 2 ayrı üreteç gibi davranır.Yani iki ayrı pil gibi düşünebilirsiniz:)

Flatron

Alıntı yapılan: kifvet - 17 Mart 2015, 03:11:13@flatron
Tabiki alınır çünkü 3V ve 20V sarımları 2 ayrı üreteç gibi davranır.Yani iki ayrı pil gibi düşünebilirsiniz:)
O zaman sarımların yönleride bu prensibe göre bulunabilir.
Teşekkürler

kifvet

@Flatron
tabiki bulunabilir:)Kolay gelsin:)
[mergedate]1426555810[/mergedate]
Şimdilik trafo işi tamam:)Yarın sağlam kafa ile kontrol eder eksiklikleri varsa ekler yanlış varsa düzeltirim:)
[mergedate]1426556003[/mergedate]
bu günlük benden bu kadar herkese iyi geceler:)

actros_5457

telleri bu gün alıyorum emeğinize şapka çıkartmalı ;)

kifvet

@actros_5457
teşekkür ederim:)inşallah bu projeyi bitireceğiz kısa zamanda:)
[mergedate]1426583441[/mergedate]
Alıntı yapılan: kifvet - 17 Mart 2015, 02:42:35@Flatron

burada görüldüğü üzere frekans arttıkça akım telin yüzyinde toplanmakta ve merkezden akım geçişi azalmaktadır bu da tellerdeki ısınmayı artıracakktır ve akımı muhafaza edemeyecektir.tel çapını küçülterek akımı merkeze yaklaşktırıyoruz.bu seferde ince telin direnci fazla olacak ve ısınmaya neden olacaktır. bu nedenle direnci azaltmak için paralel tel kullanmak gerekiyor.ince tel kullanmak faydalıdır tek sorun trafo sarımında yer sıkıntısı yaratır sadece:)yüksek güçlü derken ferrit trafoları mı soruyorsunuz?

aslında burada bir bilgi ilavesi daha yapmak gerekli coaxial kablo(anten kablosu) denilen kabloda, merkezde sinyali taşıyan bakır tel onun üzerinde sinyal taşıyan bakır teli koruyan kaplama en dışta GNDyi taşıyan iletken kısmı yuvarlak biçimde kaplamayı saracak sekilde üretilir.Buradaki kaplama ve gnd ucunun kaplamayı tamamen sarması skin effect etkisini minimuma indirecek ve sinyali daha kaliteli hale gelecektir. ne de olsa MHZ mertebesinde sinyaller bu kablolardan geçmektedir.bundan dolayı skin effect olayının etkisi sinyal kalitesi üzerinde etkilidir:))kaplamayı saran bakır kaplama aynı zamanda dışarıdaki parazitlerin  merkezde sinyal taşıyan tele olan etkisini de azaltacaktır:)bu da sinyal kalitesini artıracaktır:)tabi bunlar benim kendi yorumlarımla bulduğum sonuçlar başka bir fikri olan varsa söyleyebilir:)

tabiki ses sistemlerinde sinyal giriş ve çıkışları için uygun coaxial kablo kullanmakta ses kalitesini daha iyi hale getirecek dışarıdaki parazitlerin(fm sinyalleri örneğin)ses sistemi üzerindeki etkisini azaltacaktır:)nede olsa 20Hz-20kHz bir sinyal frekansı vardır ses sistemlerinde:)

fatih_celebi24

kifvet

@fatih_celebi24
biraz öyle oldu dün sorduğun sorularla ile ilgili de detaylı bilgiler verdim inceleyebilirsin cevabı orada var:)

Flatron

coaxial ve bu türden kablolar için şu tür formüller var
Genel olarak anladığım kadarıyla devrenin empedans matching amacıylada kullanılıyor

kifvet

Alıntı yapılan: Flatron - 17 Mart 2015, 14:57:08coaxial ve bu türden kablolar için şu tür formüller var
Genel olarak anladığım kadarıyla devrenin empedans matching amacıylada kullanılıyor

buradaki olay empedans hesaplama her tel için endüktanstan bahsedebiliriz.ama kapasitans ise GND ve merkez tel arasındaki izolasyon malzemesinden kaynaklanır.tel uzadıkça doğru orantılı olarak empedans artacak bu nedenle sinyal amplitüdü(yüksekliği) düşecektir,zayıflayacaktır.burada sizin dediğiniz gibi kullanacağımız kablo için empedans degerinin nasıl hesaplandığı gösterilmiş:)

actros_5457

sizin trafonuz 4 e 3 bacak bendeki 2 ye 5 :)
telleri birbirine dolandırmanızın sebebi sanırım yerden kazanamak ve daha düzgün sarmak:)
peki biz bu sarımlarla kaç kanal çıkış alacağız? hani orjinali gibi 2 3 kanal olsa faydası veya zararı neler olabilir?
30V 10 A yola çıktık ama 30 un üstü olsa daha iyi olmazmı hani gerilim düşümü vs açısından:)

telleri alamadım bu arada dükkanlar kapanmıştı 8 de çıktım okuldan şimdi hesaplamalar üzerinde yorum yapmaya çalışıyorum:)@kifvet

kifvet

@actros_5457
bacak sayısını ben kendim ayarladım aslında 2 uç primer 2 uç da sekonder ve artı sekonderde o dışarıdaki ortak bağlantı çıkışı var:)
evet hem düzgün sarmak hem yerden tasarruf etmek ve zaten 4 tane tel birlikte paralel şekilde çok zor sarılıyor sığmıyor falan:)o yüzden dolandırmak en iyisi:)
devre 30V max değerde voltaj düşümü yapmadan çalışacaktır zaten çünkü hesaplamalarda max çıkışın hesabını göstermiştim:)46 volt gibi tepe değeri var yük testlerinde gerçek sonucu göreceğiz ama çökme olacağını sanmıyorum:) kaç kanal derken demek istediğinizi tam anlamadım aslında:)
alırsınız tellerin aciliyeti yok hesaplamalar burda:)istediğiniz zaman yaparsınız bende hafta sonu geri kalan kısmına devam edeceğim:)

actros_5457

peki kıvrılan tellerin manyetik alana etkisi olmaz mı?
kanal derken hani 3.3 5 12 volt kanalları varya ayrı ayrı onu dedim:)
[mergedate]1426618705[/mergedate]
ayrıca sorularım var daha:))

şimdi trafodan sonra devre modifiyesine başlayacağız sanırım bu işlemlere mevcut eı 33 ıle yapmaya kalksak ne gibi sıkıntılar olur
neden trafo sarıyoruz:)
[mergedate]1426618911[/mergedate]
birde hani o sarı bantın içinden çıkan bakır levhalar nedir onları kullanmadınız:)

kifvet

@actros_5457
yok bizde sadece 30V-10A bir çıkış olacak:)kıvrılan tellerin manyetik alana çok etkisi olmaz çünkü akımın akış yönü belli manyetik alanın yönü de belli:)tabi ayrı ayrı olması daha iyi olurdu ama onun dezavantajı nüveye sarımı düzgün yapamamak:)telleri dolamadan da sarmaya çalıştım ama olmadı pratik yöntem olarak bunu kullandım:)
[mergedate]1426619164[/mergedate]
aslında onu son kısımda kullandım dikkat etmediniz galiba:)

actros_5457

göremedim onları ya nerede :)
ne işe yarıyor bunlar
[mergedate]1426620859[/mergedate]
devremiz kaç volttan başlayacak?

kifvet

@actros_5457
Evet devre modifiyesine başlayacağız ama onu şu an daha yapamıyorum hafta sonu bu iş ile ilgileneceğim:)mevcut EI33 sekonder sarım sayıları alacağımız voltaj için yetersiz ve alacağımız amper için ise kalınlık olarak yetersiz bu yüzden trafoyu istediğimiz güçte ve istediğimiz amper değerinde tekrar sardık:)