Ana Menü

acil kitli ve led aydınlatma

Başlatan stk4221, 02 Kasım 2014, 16:53:05

stk4221

kaliteli markalarda piller hareket dedektörünü elektrik kesintisine karşı stabil tutuyor. benim düşündügüm de ise elektrik kesildiginde devamlı yanacak yarın kısmetse alacagım birde lazer devresini kuracagım
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

stk4221

devreyi kurdum 5w 5k ohm direnç bulamadım paralel 5w 12k ohm direnç baglayıp   6 k ohm direnç elde ettim  led başı 2.8v gördüm   led sayısını 80 adete çıkaracagım kondansatör degerlerini yükseltmem yeterlı olurmu

seron

80 x 3,2=256Volt yapar ki bu durumda artık seri kondansatörü değil süzgeç kondansatörünü büyültmelisin.

eğer 10 veya 22uF kullandıysan, 47uF; 47uF az geldiyse biraz daha büyütmelisin. devreyi 60 ledle çalıştırdın mı, bir sorun var mı? en azından 5-10dk çalıştığını görüp fişi çekip direncin ısısını elinle kontrol et. el yakacak kadar değilse devam...

stk4221

2-3 saat çaliştırdım nominal bir ısınma var. şimdi bize  şarj devresi lazım tepe akıma ulaştıgı zaman enerjiyi kesecek

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 09 Kasım 2014, 14:52:54şimdi bize  şarj devresi lazım tepe akıma ulaştıgı zaman enerjiyi kesecek

haydaaa... yav gardaşım devre ekonomik olacak dememiş miydin? ;D devre giderek karmaşıklaşıyor ve maliyeti artıyor ama böyle.

neyse... kullanacağın piller 1,2Vluk kalem pil ve herhalde 2 veya 3 adet kullanırsın. bu durumda max pil gerilimin 3,6 ila 4,1V olur. şarj devren piller 4V civarında iken KESİNLİKLE KESMELİ.

mesele bu değil:

pili şarj edeceğin devre 220V ile çalışacak. işte sorun bu. 220V ile çalışarak 3,6Vluk bataryaları dolduracak devre var mı?

gel seninle anlaşalım arkadaş. pillere çok zayıf akım tatbik ederek tampon şarj uygulayalım. ölü pil bile kullansan acil kit, en az bir saat yanacaktır ki bu da zaten elektrikler gelene kadar yeter. ne dersin?

piller bozulur dersen, bozulursa bozulsun. neden? normalde bu piller yukarıda açıkladığım nedenden dolayı zaten bir saat ve üzeri dayanacak. ister yeni olsun ister ölü pil olsun.

İHTİYACIMIZ NEDİR? elektrik kesildiğinde aydınlatma yapmaya devam eden bir lamba yapmak. elektrikler en fala kaç saat kesik kalıyor? 1 saat bilemedin 3 saat. piller yeni iken bu ihtiyaç rahatr karşılanır ki 2 yıl falan sürer. iki yıldan sonra performans düşmeye başlar ve bu haliyle bile iş yapmaya devam eder.

evimde kullandığım ışıldak -yalan söylemiyorum- 2004 den kalma 600mA lık micron pillerler 24 saat şarda bekliyor ve elektrikkesilince canavar gibi yakıyor. süre bir saatten az. e o kadarı da normal. pilleri cihaza takmadan önce sağlıklı bir şarj cihazında tam dolduruyorsun sonra kullanıyorsun.

sen bunları okuduktan sonra bir düşünüp karar ver, şar devresi internette ve sitemnizde bol...

haydi kolay gelsin.

stk4221

senin kullandıgında sıkıntı oluyormuydu? olmuyordu dersen devreyi paylaş tasarım yapalım led ler 3.2v     piller 1000mA 1.2*3=3.6 v

seron

sorun olmuyor dersem yanılmış olurum. pillerin yanlış koşullarda şarj edilmemesi gerektiğini biliyoruz. ama bunlar pillerden maksimum verim almak için yani kamera fotoğraf makinesi ile kullanırken geçerli. led yakma gibi basit işler için istersen, hiçbir sıkıntı olmuyor.

yarın devreyi tekrar vermeye çalışayım. yalnız bende baskı şeması yok. ben delikli pertinaksa işliyorum. bu güne kadar neredeyse 5 yıldır sorunsuz kullanmakta olduğum iki adet ışıldak var. tek sorunumuz bu devreye 60-80 led bağlayınca ne olacak? deneyerek göreceğiz. benim elimin altında imkan olsa yapacağım ama şu aralar bayağı yolsuz kaldım. elimde sıfır ekran kartıyla bir iki ıvır zıvır var onları satmaya çalışıyorum...

stk4221

şimdi bitirdim denedimde düşük yanıyor ya led başı 2.7v düşüyor 2* 250v 22uf kondansatörü paralel bagladım ama voltaj düşük

seron

anlaşılan filtreleme kondansatörüyle olmayacak. devreye paralel bağladığın led devresinin akımı acil aydınlatma devresi ile paylaşılıyor. bu devrede röleye seri bağladığın direncin omajını büyültmek gerekebilir ki ledlere daha fazla güç düşümü olsun. ama öyle bir direnç seçilmeli ki ceryanın düşük olduğu durumlarda röle kontağı bırakmasın.
220ye seri kondansatörün kaç? 470 ise 680 yap yine olmazsa 1uF a kadar çıkacağız mecburen... 1uf çok yüksek bir değer. 220V a seri bir 1uF kondansatörle 60W bir ampulu rahat yakıyorsun.

stk4221

seron acil kit baglı degil şuan 76 adet smd led baglı  role falan baglı degil 

[mergedate]1415726038[/mergedate]

bu da normal 12 v ile çalışıyor 750mlA çekiyor aralarında çok fark var

seron

"bu da normal 12 v ile çalışıyor 750mlA çekiyor aralarında çok fark var "
doğaldır. 220Voltta durum değişir. daha yüksek gerilimde daha az çeker. ama watt değeri benzerdir.

220Volta seri bağlı kondansatörün değerini büyültmekten başka şimdilik başka bir önerim yok.

stk4221

1000v 0.1 uf yaptım bir faydası yok.ben 5k dienç bulamadım 12 k 2 direnci paralel bagladım 6 k oldu ben onu tek parca 5 k veya 4 k ya  düşürürsem ışık şiddeti artar heralde

seron

herhalde ;D ;D çok değil ama; az artar.

daha önce bahsetmiştim: trafosuz adaptör devreleri yüksek güç istenen yerlerde ve pik dalgalana vs istenmeyen yerlerde kullanılamaz. çünkü stabil davranan devreler değildir ve çok hassas işlerde kullanılacaksa ne yapacağı belli olmaz.

senin iş biraz da deneme-yanılma yoluyla tecrübe edinme esasına dayanıyor. dolayısıyla ben sana bu iş olur diyorum ama bu işin arkasında duramıyorum... sabırla biraz daha uğraş da yine sonuçları bildir sana zahmet.

stk4221

deneme yanilma ile calismayi severim ama  isin ucunda 76 smd led var yakar endisesi var ;D  olmadi 5mm led ile calisirim
[mergedate]1415772573[/mergedate]
hurdaların içinde kaybolurken, 2007 de '' bu ne işe yarar yav'' dedigim 3.3uf 250v kondansatörü  buldum devrede kullandım  ışık şiddeti bayağı arttı tahminin taş direncide 4.7 k yaparsam istedigim olur herlade 

peki @seron cum bendevrenin kaç watt çektigini nasıl hesaplıyacagım   

seron

devreye seri ampermetre bağlayacaksın. fişi takacaksın. lambalar yanınca ampermetrenin gösterdiği değer ile şebekenin gerilimini çarptınmıydı watajı bulacaksın.

çekilen AMPER x Gerilim = WATT. tabi bu kaba bir hesaplama olup tam değil en yakın değeri bulursun. yani devrenin "genel gücü".

DİKKAT: elindeki multimetrenin akım ölçme seviyesi 5A üzerinde olmalıdır. mA veya uA kademesinde ölçüm yapmaya kalkışırsan multimetren -muhtemelen- gümler!..

ama ne yalan söyliyeyim, 3,3uF bana biraz fazla gibi geldi. led adedini düşürüp 1uF kullansan?

stk4221

ben 60 led li prof. devresini gördüm, üzerinde büyük kondansatör vardı ıptal kafam degerlerine hiç bakmadım avometere ac de ölçüm yapar mı yav

seron

AC Amper ölçüm kademesi varsa yapar. yoksa bilmem. benim elimde üç tane avo var ikisi hem ac hem dc amper ölçümü yapabiliyor. zaten alırken buna da dikkat edilmeli.

daha önce yaptığım muhallebi tasından masa lambam 2,5watt civarında güç harcıyor ve ihytiyacımı da görüyor. smd ledlerle yaptığın aydınlatma daha pahalı olur ama işine fazla karışmak istemediğimden birşey demedim. standart LED kullansana... güç problemin kalmaz.

stk4221

5mm led ışık açısı dar ama smd led öyle degil  şeridlerler piyasda yokken 16*16  kablo kanalının yan tarafına 10 cm arayla 5 mm led yerleştirdim ışık acısı çok dar tepesine sıcak silikon damlattım ışık kırıldı ve lens gibi oldu verimi güzel oldu.

taş direnci 5w 0.22R ohm yaptım 3 v oldu baskı devresini çizecegim

stk4221

ar-ge'm son hızıyla devam ediyor :)    bu tasarımı hareket sensörlü armatürlerin içine  ampul olarak düşündüm fakat bir problem var  yaptıgım ampulün, dip kısmı armatürdeki sabit porselen duy'a  çevirilerek sokuldugu zaman %20  denk gelmeme ihtimali var  bu sıkıntıyı nasıl aşabiliriz bi BEYİN FIRTINASI  YAPMAMIZ LAZIM

seron

stk ellerine sağlık çok güzel yapmışsın. denk gelmeme sorununun nedeni duyu tamamen sıktığında ledlerin nasıl bir açıyla bakacağı...

ledleri bastığın kartı duta lehşmlemeden evvel duyu dibe takıp keçeli kalemle  işaretledikten sonra lehimlersen sadece o dip için sorunu çözersin.

ama ya seri üretime geçersen ve her duyda farklı yönlere bakarsa? işte ozaman lambanın duyuna kartı öyle bir gereçle monte etmelisin ki istendiğinde sağa sola çevirilebilsin ya da;

ledleri boru şeklinde silindirik bir şeye yapıştırılmış şerit şeklinde kartlara ayrı ayrı lehimlersen sorunun biter gibi geliyor. böylece standart bir ürün t6asarlamış olursun aynen hazır satılan tasarruflu led lambalar gibi olur.

bu arada ne yaptın otomatik devresi tamam mı?