Ana Menü

Nikel Metalhidrit, 9V Kapasite170 mAh şarj devresi

Başlatan AphaniusMento, 11 Temmuz 2014, 11:02:44

AphaniusMento

Arkadaşlar merahaba.

Nikel metalhidrit 9V, 170 mAh pil için, dolduğunda akımı kesecek şarj devresi arıyorum.
Ticari ürün fiyatları oldukça tuzlu. Kargo masrafı ile 90-100 TL yi buluyor.
Elinde pcb layout' u olan  paylaşır mı?
AphaniusMento<br />İZMİR 1963

Adnancoskun

var. :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Flatron

Böyle birşey yapabilirsiniz
http://www.diyelectronicsprojects.com/2013/02/switchless-nicd-nimh-battery-charger-circuit-diagram.html

Bu devreyi ben kullanmıştım.En sağdaki 9 voltluk pili şarz eder ,ortadaki ve soldakide diğer küçük pilleri. Basit bir devredir.
(Yıllar önce Elektor yada EPE de yayınlanmış bir şarz devresidir.)

AphaniusMento

Tam şöyle birşey buldum ve çizdim diyecektim ki;

Yanıtlayan ustalarım, teşekkür ederim.

İki eleman hariç tüm elemanlar mevcut.
Paylaşanın yazdıklarından anlayabildiğim kadarıyla, şarj sonrası devre otomatik olarak akımı kesiyor ve yeşil led yanıyor.
Çalışıp çalışmayacağı üzerine yorumlarınızı iletirmisiniz?

Adnancoskun

link varsa verebilirmisin? oradan açık şema vb bakalım...

seron

Alıntı yapılan: Flatron - 11 Temmuz 2014, 12:26:22Böyle birşey yapabilirsiniz
http://www.diyelectronicsprojects.com/2013/02/switchless-nicd-nimh-battery-charger-circuit-diagram.html

Bu devreyi ben kullanmıştım.En sağdaki 9 voltluk pili şarz eder ,ortadaki ve soldakide diğer küçük pilleri. Basit bir devredir.
(Yıllar önce Elektor yada EPE de yayınlanmış bir şarz devresidir.)

flatron,
verdiğin linkteki devreyi daha önce arşivlemiştim ama, pil dolunca akımı kesip kesmeyeceği şaibeli. zira basit bir transistör düzeneği var.
ama yine de denemek lazım...

Flatron

Alıntı yapılan: seron - 11 Temmuz 2014, 15:31:21flatron,
verdiğin linkteki devreyi daha önce arşivlemiştim ama, pil dolunca akımı kesip kesmeyeceği şaibeli. zira basit bir transistör düzeneği var.
ama yine de denemek lazım...
O zaman siz şaibesiz bir devre tasarlayınız seron

seron

bu tip devrelerden birkaç tip tasarlamıştım ama eve gidip, bulup getirmem zaan alır. bir de eleman değerlerinin yeniden değerlendirilmesi gerekli. bu nedenle yukarıda verilen devreler uygundur.

Flatron

Bak burada dediklerimi doğrulayan verdiğim şemanın aynısı olan yazı var.
Madem tasarım yapmışsın kolay anlarsın.
Altında'da şemanın kaynağı elektor notuda var.

http://www.learningelectronics.net/circuits/switchless-nicd-nimh-battery-charger_20.html

seron

"D4 is included to prevent the battery being discharged when the charger is switched off or without a supply voltage."
"D4 (d5,d6) diyodu, cihaz kapalı veyahut kaynak gerilimi yok iken pilin deşarjını önlemek için kesime gider/ters bağlıdır" diyor.
bir de devrenin nasıl çalıştığı, dirençlerin akımı kısıtladığını anlatıyor. "piller dolduğunda akım kesilir demiyor ki?..."
emin olmak için google çeviriye e atıp baktım, yok.
zaten "akımı kesmez" den ziyade "akımı kesip kesmeyeceği belli değil" dedim. yani bilmiyorum. kesiyor da olabilir denemek lazım.
[mergedate]1405089509[/mergedate]
daha özce tasarladığım 3 tip devrenin en güvenilir olanı röleli olan. pil uygun gerilim seviyesine ulaştığında zener diyodu iletime geçerek röle kontaktlarını serbest bırakıyor, ve akım, butona basana kadar duruyor.

diğer bir devrem pil dolduğunda yükün büyük kısmını üzerinden geçirerek pili tampon şarja al(mış olu)ıyor.

inşallah yarın paylaşırım. hem biraz tartışmış-eleştirmiş oluruz. bir yanlışım varsa düzeltiriz.

Flatron

Bu şekilde öğrenmeye açık tartışılırsa bende bildiklerimi izah ederim
Aslında sorduğun sorunun cevabı textin içinde var
Sana tavsiyem ingilizceni ilerletmen.Mesala bu son verdiğim linki tercüme etmeye çalış.
Bunu bir kağıtta yap yani kalemle yazarak daha çok akılda kalır
Dediğim gibi sorunun cevabını yazıda göreceksin
Şu anda oruçdan dolayı ismimi bile zor yazabilirim :)
Akşam dokuzdan sonra biraz bende okurum

Adnancoskun

@phanius,linkdeki devre çalışır, zaten adam çalışma şeklini de açıklamış... eğer baskı devrende hata yoksa , açık şemaya güvenebilirsin.
Kolay gelsin

AphaniusMento

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 12 Temmuz 2014, 09:45:46@phanius,linkdeki devre çalışır, zaten adam çalışma şeklini de açıklamış... eğer baskı devrende hata yoksa , açık şemaya güvenebilirsin.
Kolay gelsin

Teşekkür ederim usta'm. Eksik olan iki elemanı da temin ettim. Bugün başlayacağım.

seron

@Flatron hocam dün bahsettiğim devrelerden bir kaçını getirdim. daha çok var ama karmaşıklık olmasın diye bunları vereyim.
devrelerim denenmemiştir. yapı olarak basittir ve yanlışlık ta olabilir.

Açıklama:
birinci devrede, batarya dolduğunda, bataryaya paralel bağlı olan kesici devre röleyi enerjiliyor ve rölenin pil-şarj kontakt uçları açılarak ta ki röle kontaklarına paralel olan butona basılmadığı sürece tekrar şarja başlamıyor.

ikinci devre, batarya dolduğunda devreye lamba sürüyor. şarj akımı durmuyor ama, yükü üzerinden geçirdiğinden batarya zarar görmediği gibi, eğer tasarımında titiz davranılırsa tampon şarjda kalıyor.

üçüncü devrem ise tam tersi. bir 12V akü düşünün. akü, minimum voltaj sınırına düştüğünde, yani akü bittiğinde ki bu gerilim değeri 10V dur, aküyü kontrol eden devre yük akımını keserek hem aküyü korumaya alıyor, hem de şarja alıyor.

buyrun yükleyebilirsem...

Flatron

Çok güzel seron
Tasarımlarına devam et .Bir ara hesaplamalarla beraber izah edersen daha iyi olur sanırım
 Kolay gelsin

seron

Alıntı yapılan: Flatron - 12 Temmuz 2014, 18:11:53Bir ara hesaplamalarla beraber izah edersen daha iyi olur sanırım

işte o zor. hesap işi sizin işiniz... ben devreleri teorik tasarlarım. çalışma garantisi yoksa da ihtimali yüksektir.
teşekkürler...

AphaniusMento

Devreyi kuralı çok olmasına rağmen 9V şarj edilebilir pilim olmadığı için deneme yapamamıştım.

[IMG]http://i59.tinypic.com/zwf2tz.jpg[/img]

Gariptir ki, 12 V DC ile beslenen devredeki TL072 entegresinin bir ucunu soketten hafifçe ayırdığmda ledlerin ikisi de yanıyor ve çıkışları 11.93V DC veriyor. Entegre sokete tam oturtulduğunda çıkışlar 000 oluyor. 3/4' ü boş olan 9V pile dolum yapıyor. Pili ölçütüğümde 9.43 V kadar dolduğunu gördüm. Buradan da dolum sonrası akımı otomatik olarak kesmediğini çıkardım. Yani başarılı mı desem yoksa başarısız mı desem bilemedim.

Flatron

@AphaniusMento
Hocam yukarıdaki fotoğrafa bakarken ,soğutucuya bağladığınız  malzemeyi daha aşağıdan vidalamalısınız,yani transistor yada IC lerin bacaklarından hemen üstüne soğutucu gelmeli birde ısı ileten kremi her iki tarafada bolca sürmelisiniz.Bu şekilde aliminyumdaki malzeme çok iyi soğutulamaz.
Birde soğutucunun kanatlarının karşıya bakması pcb den yer kazanması açısından avantajlıdır.Ayrıca alüminyumun kanatları pcb de oraya buraya dokunması engellenir.Ama bu devre için sorun olmaz
[mergedate]1405933554[/mergedate]
Verdiğiniz linkteki açıklamada LEDler den yeşil olan pilin düzgün takılıp takılmadığını  göstermek içinmiş.Kırmızı led söndüğünde şarzın bittiğiniz gösteriyormuş.1-10 a kadar NiMh bağlayabilirmişiniz.(Mesela linkteki pil yuvası gibi birşey alırsanız birde komitatör bir konumda 9volt pili  şarz edersiniz diğer konumda 10 taneye kadar NimH küçük pilleri şarz edebilirsiniz)
Devre otomatik oalrak şarzı kesecek şekildeymiş
zaten tl072 de karşılaştırıcı olarak bağlı devrede.
TL072 yarı çıkarılıyorken led in yanması 2.ve 3.uçları arasında (o sırada bacağın biri sokete takılı diğerinde takılı değil durumunda) giriş seviyelerinde fark olduğu için led yanıyor yani normal bir durum

[mergedate]1405935422[/mergedate]
Birşey daha dikkatimi çekti
devrede TL072 nin ayaklarında buton var siz sanırım komütatör bağlamışsınız.Aslında o da olur ama komütatörde eski konumuna da hemen almanız gerekir ,ayrıca diğer şarzlardada konumunu karıştırmamanız gerekir.Buton kullansanız daha iyi olur.O buton şarza başlatma butonu