Ana Menü

FM Verici (2W) Yapıyoruz

Başlatan Yusuf usta, 10 Nisan 2014, 14:29:20

Yusuf usta

O kadar uğraş uğraş, kurcala, on cm sinyal veren verici çıksın ortaya... Çok sinir bozucu değil mi? Hazır aldığınız kitler hele... Tam hayal kırıklığı... Eh, biraz paraya kıyıp düzgün birşey de almak mümkün tabii, ama neden kendiniz bugün size sunacağım FM Vericiyi yapmayı denemiyorsunuz?

Haftalarca uğraştı arkadaşlar, ben de baktım test ettim, ve gerçekten radyo düğmesine el attığınız zaman hemen frekansını yakalayabileceğiniz, hatta bir kaç ayrı yerden harmoniğini bile duyabileceğiniz kalitede, sinyal bastırma gücü mükemmel bir verici...

Bu vericiyi yaptıktan sonra, belki bir de alıcı yapmak isteyebilirsiniz. Onu da düşündüm tabii ve size şimdi alıcısını ayrı başlıkta anlatacağım bu verici devresini sunuyorum.
ek dosyada (giriş yapınca görebiliyorsunuz) tüm ayrıntılar var.

önce bir şema lazım tabii...

baskı devreyi kendiniz çizmeyin. çizili olarak ek dosyadakini basın. Baskı devreyi kendiniz değiştirip yolların biri ile bile oynarsanız çalışmaz. Bu size inandırıcı gelmeyebilir ama, bu devrede hiç tahmin edemediğiniz bir yolun bile uzunluğu kalınlığı önemli olabilir, bobin niyetine kullanılmış olabilir. Sonra bu devrede iş yok dersiniz, emeğiniz boşa gider... Size verilen baskıyla oynamadan direkt basın.

Kolay gelsin şimdiden. Yapanlar tecrübelerini paylaşabilirler...

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

yusuf usta Allah razı olsun senden be!... yıllardır düzgün bir devre bulamıyorum.

son derece pratik bir devreye benziyor . bobin sarma derdi de yok. ancak devrenin mesafesi şehir içinde ortalama kaç?

alıcı devre de lazım. walkie-talkie yapacağım  :D

Yusuf usta

Alıcı devreyi de az evvel paylaştım. kolayca yapabilirsiniz.
Mesafe havadaki frekans yoğunluğu ve kullanılan banda göre değişir. Bizim çok uzaklaşarak test imkanımız olmadı. 200 metre mesafeden müzik seti radyosundan sorunsuz yayın aldık.  Normal şartlarda antenler birbirini gördüğü sürece ve frekans boş olursa, 2Km mesafeye kadar çıkabiliyor. Frekans doluysa bu yarıçap açık alanda 500 metreye kadar düşebilir.

ses çok kaliteli ve temiz.
şunu da eklemem gerekiyor ki bu vericiyi 2w gerçek gücünde çalıştırmak için 9 volt pil yetmez. biz 9 volt pille denedik. sizin 800mA 12V bir adaptörle çalıştırmanızı öneririm. devredeki 2w direnç tam güç çalışırken ısınıyor bu normal. transistörleri tam güç çalıştırırken soğutmanızda fayda var. pille ısınma sorunu olmuyor tabii, eğer pil kullanıyorsanız çok açık bırakmayın pili bitirmesin.

serkan_48

Seron hadi gözün aydın aradığın gibi bir devre buldun sanırım..

seron

Alıntı yapılan: serkan_48 - 10 Nisan 2014, 20:02:51Seron hadi gözün aydın aradığın gibi bir devre buldun sanırım..

evet de bu sefer de varikap diyodu sorun oldu. OFFF!!!

yarın merkezi bir gezeyim olmadı...

serkan_48

evet bilirim o varikapları..

Yusuf usta

bb105\'ten bahsediyorsanız tip farklı ama fonksiyon  olarak aynı işi gören diyot çok. ben direnc.net\'ten aldım, bildiğin herhangi bir diyottan farklı değil fiyatı da...

seron

yusuf usta şu sorunlarıma bir bakabilir misin?

galiba versiyon problemim var bir de open gl ile ilgili bir hata mesajı alıyorum ve baskı devreni açamıyorum.

şu:

Yusuf usta

birinci resim versiyonun eski, 7.91 gerek diyor.
ikinci resim her yeni kurulan programda çıkar. bir daha gösterme kutucuğunu işaretle kapat. okumaya zamanım olmadı ama sistemindeki ekran kartın iyi, open GL fonksiyonunu açarak daha iyi kullanabilirsin vesaire bişiler diyor...

seron

:Dteşekkür ederim.
zamanınız olursa entegreler için yanıt  bekliyorum... tabi devresiyle beraber

Yusuf usta

Entegreler için yanıt beklediğiniz konu hangisi tam anlamadım, gözden kaçırdığım bir sorunuz mu var?

anladığım o ki, az evvel radyo alıcı konusuna bakarken gördüm, entegre cxa1191s istemişsiniz. olur adresi mesaja atın yollayayım, fakat devre çizimi için bir  sözüm yok. zamanım olsa zaten uğraşırdım..,

smps

trımer kondansatorun degeri nedir acaba yapıcam inşallah

Yusuf usta

trimmer kondansatörler renkleri ile satılıyor. her renk belli bir değeri ifade ediyor. kırmızı alacaksın.
ama 40p veya 60p taksan da iş görür. frekans bandı genişliği değişir hepsi bu. yoksa 10p taksan da çalışır, 100p taksan da çalışır.

smps

Saolun hocam renk olayini.unutmusum karti bastim delme islemi yarim kaldi matkap ucu kırıldı  ;D
yarin malzemeleri alip bitircem

serkan_48

Güzel sonuçlarını bekliyoruz resimlerle ekle..

seron

ben şu an uygun matkap arıyorum. kalitelerinden memnun olmadığım gibi pahalı da.
daha sonra baskıya geçeceğim; önce malzemeleri tamamlayayım.

06numan06

abicim bu devreyi yapsak telefonlardaki radyo uygulamasından dinleye bilirmiyiz ? birde frekansı kaçta oluyor mesela kaçı açınca dinleye biliriz 99.9-105.1 gibi yani

Yusuf usta

soru:
abicim bu devreyi yapsak telefonlardaki radyo uygulamasından dinleye bilirmiyiz ? birde frekansı kaçta oluyor mesela kaçı açınca dinleye biliriz 99.9-105.1 gibi yani

Cevap:
Radyo yayını bu, telefona özel bir radyo sinyali yok, tabii ki dinlersin. Frekansı sana bağlı, trimmerden ayarlıyorsun. boş bir frekans bul ki daha uyun mesafeden dinleyebilesin. dolu kanalda üst üste sinyal binince mesafe kısalır. kolay gelsin.

smps

hocam devreyi yaptim malzemecide calismama ragmen 1.8 mohm bulamadim 1.8 m diren yerine 1.5 m. Ve 220k seri bagladim 60 pf trimner taktim atlamalari telle yaptim ama radyoda sadece cìzırti duyabildim. Birde 2 w direncle bd 135 ler isiniyo acana nerde hata yaptim

Yusuf usta

devrenin alt yüzey resmini koyar mısın? bobin ve çevresindeki yolun düzgünlüğü çok önemli bu devrede. Ayrıca daha çözünürlüklü (en azından aydınlatması uygun bir ortamdan) çekilmiş resim olsa daha iyi olur.

ısınma normaldir. ama aşırı, elle tutulmayacak kadar ısınıyorsa transistörler ters falan olabilir. veya bir kısadevre söz konusu olabilir.

dirençlerin değeri 1.5 olabilir, sorun olacağını sanmıyorum.

cızırtı derken "yayın var, ama ses yerine mi cızırtı var?"
 beslemen tam regüle değilse kapsül mikrofon ters ise ses gitmez.