Ana Menü

L293/L298 ile pil meselesi

Başlatan _MeRKeZ_, 23 Ocak 2014, 18:24:47

_MeRKeZ_

Merhaba arkadaşlar,

Motor sürücü entegreleriyle ilgili bir sorum var. Devremde yüksek akım veren bir motor sürücüsü kullanmak istiyorum. Bu yüzden L298 cazip geliyor ama daha yüksek akım için L293\'lerin paralel bağlanabileceğine dair bir yazı okumuştum.
Bu tam olarak nasıl yapılıyor?
Herhangi bir sakıncası var mı?
Eğer aynı işe yarıyorsa L298 kullanmak gereksiz mi?

Bir diğer husus, beslemeler. Pil olarak 11.1V ve 2600 mAh değerindeki Li-Po pilleri kullanmayı düşünüyorum. Hem 5V\'a düşürüp mikrodenetleyiciyi besleyeceğim hem de motor sürücü devrelerini.
Sizce bu pil ve pil değerleri devrem için uygun mudur?

Yusuf usta

Verdiğin pil değerleri devren için uygun (Eğer motorlar 11.1\'e uygunsa).
L293 paralel bağlantısı denemedim. Ama iki entegrenin besleme ve motor giriş voltajlarını aynı numaralı uçlara ortak verebilirsin. dolayısı ile aynı numaralı besleme uçlarını birbirine paralel bağlamış oluyorsun -ki bunun entegreye bir zararı yok. motor çıkışlarını da her iki entegrenin aynı uçları diğerinin aynı uçları ile paralel olacak şekilde birleştirip motor çıkışını da ortak alabilirsin.

motor döndürme ile alakalı enable uçları vs yine birbirine paralel bağlanır ve kullanılır.

bu bağlantının ne gibi sakıncası olur derseniz, dikkatle yapılırsa sakıncası yok. dikkatsiz bir bağlantıda ya da enable uçlarından birinin ayrılması-kopması veya entegrenin sadece bir tanesinin alakasız bir yeri şaselenir ya da tetikleme alırsa bu her iki entegreye de zarar verir. Çünkü birisinin motor çıkışına polarite olarak - ve + verdiğini fakat diğer entegrenin tam tersi polaritede çıkış verdiğini hayal edin... Yani hayal bile etmeyin, çünkü bu iki entegreden de kızılderili dilinde duman işareti gönderilebilecek kadar duman çıkarabilir...

Pilin amperli olması önemli değil. yani motorların 600mA\'e kadar ancak çekiyorsa tek bir entegre ile de işini görürsün. ama motorlar daha çok çekiyorsa bence bu paralel bağlantı ile uğraşma. güçlü bir entegre kullan.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.