Ana Menü

Ses yükselteçlerinde (GROUNDING) şaseleme tekniği

Başlatan Mr_YAMYAM, 25 Kasım 2013, 20:27:32

Akin.8784

hocam devreyı arkalı önlu foto cekıp koysam, grounding olayı doğrumu yanlıs mı yorumlayabılırmıyız,  bırde 0 ucları bırbırıne kalın kablo ıle bagladım sonrasında hoparlörin şaselerını sıstem sıfır noktasından cektım dırek , gurultu bıraz azaldı . şimdi sorunum ton kontrolden yana hala,  preamp baglı degılken sinyali direk girdiğimde lm3886 devresıne hıc sorun yok,  sonra preamp ı baglayıp % 20 sesını yukseltene kadar hala sıkıntı yok , ve bu halde ıken ana ses max acık oldugunda dırek bagladıgıma göre barız fark vardı  yanı bana %20 extra kazanc halıyle yetıyor ustelık gurultude nerdeyse hıc yok gıbı,  pekı preampta kalan %80 lık kısım ne dıye var , bız gırıs yada çıkış drenclerıyle oynasak yukseltsek fılan düz mantık konusuyorum hocam af buyurun ,  preamp ı %50-70 lerde gürültüsüz dınleyebılırmıyız,  lm nın sınyal gırıs voltajını aşarsam eğer çıkıstada bozuk ses alacagımı bılıyorum,  muhtemelen preamp bunun fazlasını verıyor , ıstıyorum kı tam o sınırlarda tatlı bı sevıyede kalsın , yine anlatamadım kendımı belkı ama, takıldıgım konu preamp potunda gerıye kalan kısımda kazanc arttırdıgımda gurultu neden artıyor ..

Mr_YAMYAM

@Akin.8784
Yeni bir konu aç.
Elindeki bütün devreleri alttan ve üstten detaylıca resimle ve konu içerisine koy.
O konu içerisinden sendeki devreleri analiz edip olup olmayacağını tartışalım.

Akin.8784

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Şubat 2019, 22:48:58@Akin.8784
Yeni bir konu aç.
Elindeki bütün devreleri alttan ve üstten detaylıca resimle ve konu içerisine koy.
O konu içerisinden sendeki devreleri analiz edip olup olmayacağını tartışalım.

Süpersiniz hocam çok teşekkür ederim .. tüm detayına kadar çekip koyucam ..

Mr_YAMYAM

Arkadaşlar.
Grounding konusunun anlaşılamadığı ve benim önerilerimin bazı forumlarda alay konusu edildiğini görmekteyim.
Benim önerilerim benim kafamdan uydurmuş olduğum bir teknik değildir. Bu teknik yüzlerce mühendisin araştırmaları ile oluşagelmiş gerçeklerdir.
Benim bu konu içerisinde bahsetmiş olduğum şeyler, sadece amatör bir kişinin fazlaca kafa yormadan en basit bir uygulama ile sonuca gidebilmesi için önerilmiştir.
Bu öneriler ve bilimsel gerçekler çoğu kişilerce anlaşılmayıp sadece eleştiri konusu edilmektedir.
Ancak uygulamayı doğru yapabilen arkadaşların elde etmiş olduğu başarıları da görmekteyiz.
Kafa karıştırıcı olan bu dedikodulara meydan vermemek için bazı teknik açıklamaları sunmak istedim.
Ground plane uygulamasının açıklamaları.
[attach type=image]11513[/attach]
Bir ground plane benim bahsetmiş olduğum üzere cihaz tabanı dahilinde kullanılabileceği gibi, bir PCB içerisinde de rahatlıkla kullanılmakta ve yıllardır uygulanmaktadır.
PCB nin alt veya üst bakır plakası ground plane olarak kullanılabilir ve bu ground plane cihazın metal aksamına en kısa yoldan birleştirilerek en ideal şaseleme sağlanabilir. Bu uygulamanın gidişatı ise tamamen tasarımın özellikleri ile belirlenebilir.
Ground plane uygulamasının sağladıkları.
Resimden de anlaşılacağı üzere.
Ortak bir referans noktası belirler. Bu sayede referans noktası için iletkenlerin dolaştırılarak karmaşa yaratması önlenir.
SHIELDING (Ekranlama) sağlar. Havadaki elektromanyetik etkiler ground plane tarafından engellenerek bir faraday kafesi oluşturur. Böylece elektromanyetik dalgaların devre elemanlarına yapmış olacağı girişimler minimize edilir.
Daha az gürültü elde edilmesini sağlar.
Daha az direnç gösterir.
Daha az empedans (BOBİN ETKİSİ) gösterir.
Parazitleri azaltır.
Gerekirse ısı dağılımı için soğutucu görevi yapar.
Güç dağılımında ciddi faydaları bulunur.
Grounding tekniği tek bir sayfa ile anlatılabilecek bir konu olmadığı için, ancak kaynakları inceleyip anlayabilmekle bir sonuca ulaşabiliriz. Bu sebeple bazı grounding kurallarının en azından temel olarak araştırılması ve ne anlatıldığının anlaşılabilmesi sizlere bağlıdır.
Konu ile ilgili birkaç farklı uygulama teknikleri ve dökümanlar.
http://www.ti.com/lit/an/slyt512/slyt512.pdf
https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/an-introduction-to-ground/
https://celectronics.com/pdf/IEEE11-9-05.pdf
Sizler de bu linkleri okuyup anlamaya çalışırsanız GROUNDING tekniklerine aşina olmaya başlarsınız.
Ancak bu tekniklerin ölçümü ve uygulamadaki etkilerinin gözlemlenip ölçülebilmesi için çok pahalı ölçüm aletlerine ihtiyacınız vardır.