Ana Menü

Kısa devre koruma devresi?

Başlatan aegeanxtr, 08 Eylül 2013, 20:17:26

aegeanxtr

Merhaba. Resimdeki kısa devre koruma devresi hakkında birkaç soru sormak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

1: Role bağlantısı nasıl olacak?
2: R4 direncinin değeri led voltajına ve giriş voltajına göre mi belirlenecek?
3: RX direncinin değeri 5A ayarlı güç kaynağı için 0,6 bölü 5=0,12 ohm mu olacak?
4: Devre çıkışa mı yoksa trafo çıkışından sonraki doğrultulmuş voltaja mı bağlanacak?

Teşekkürler.

Adnancoskun

sorulara cevaplar :)
1- role bağlantısı zaten verilmiş, rolenin bobin uçlarını tristörün anodu ile + arasına bağlayacaksınız,
2- R4 direnci sadece led\'i yakmak için led voltajına göre hesaplanır ki yaklaşık değer bile taksan çalışır örneğin 12 volt da 1k tak çalışır.
3-Rx direnci devreden geçecek akıma göre seçilecektir . tristörü iletime geçirmek için 0.7 volt gerekir buradan 0,7/5=0.14 OHM, tabi bulduğun direnç ne kadar sağlıklı olur o biraz meçhul, dolayısı ile demek lazım...
baktın ki belirlediğin değerden daha küçük akımda devreye giriyor, öyleyse direnci küçültürsün,
baktın ki belirlediğin değere geldin ve geçtin hala kesmiyor, direnç değerini büyültürsün
4- bu devre doğrultulmuş kısma bağlanacak.ve yükün akımı da RX üzerinden geçecek.

Son bir soru, sen bunu nerede kullanacaksın? :D
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

aegeanxtr

Cevaplar için teşekkür ederim. Kusura bakmayın biraz amatör olduğum için çok soru soruyorum :) Devreyi forumdaki LM338K ile 1.2-30 volt ayarlı güç kaynağı için kullanıcam.

Rolenin bobin uçlarını bağladıktan sonra çıkışı kontak uçlarından vericem değil mi? Ayrıca elimde 0.1 ohm 5W taş direnç var hani şu beyaz dik olanlardan sizce bu direnç devre için uygun olur mu? Sonuçta ben sadece çıkışta kısa devre olduğunda devre kendini kapatıp korumaya alsın istiyorum.

Adnancoskun

hazır çizilmiş, yapılmış, çalışan bir devre var. onu yapmanızı öneririm.
ben kullanıyorum, :D

Adnancoskun

baskı devresi ile de hiç uğraşmayın, bende çizilmişi var, gönderirim mailinize...

aegeanxtr

Teşekkür ederim fakat devreyi yaptım artık :) Herşey hazır birtek trafo çıkışını ayarlamak ve kısa devre koruması eklemek kaldı. Bakalım yaptığım devre çalışmazsa sizin devreyi yaparım artık :)

Adnancoskun

tamam.
yalnız rolenin kontaklarını yanlış bağlamayın,
normalde closed (NC) olanı kullanacaksınız, kısadevre olunca open olacak.

aegeanxtr

Anladım teşekkür ederim. RX direnci için 2 adet 0.27 ohm 2W taş direnci paralel bağlasam olur mu?

Adnancoskun

olur tabi ki.
bir de roleyi güçkaynağının çıkışına bağlayın. eğer trafo ile köprüdiyot arasına bağlarsanız sistem doğru çalışmaz.yani kontak sadece yükü ayırsın devreden...

aegeanxtr

Anladım valla çok yardımcı oluyorsunuz çok teşekkür ederim :) Kusura bakmazsanız bir soru daha sormak istiyorum. Trafo çıkışında dc 40 volt olduğu için kısa devre korumasındaki rolenin voltajı en az kaç volt olmalı?

asma

Siz LM338K ile yapacağınız devreye 40Vdc uygulayıp, röle voltajını mı önemsiyorsunuz?
24V röleye seri direnç bağlayıp kullanırsınız; direnç az veya fazla gelebilir, belki yanar, hatta röle zırıldar yavaş yavaş kavrulur ve bozulur.
Siz entegreye maksimum gerilim uyguladığınızda ne kadar süre sonra bozulacağınımı merak ediyorsunuz?

Yapmayın, zaten bozulacak devreye koruma devresi yapmayın, boşuna uğraşmayın, masraf etmeyin.

Kolay gelsin.

aegeanxtr

Alıntı yapılan: asma - 09 Eylül 2013, 20:01:54Siz LM338K ile yapacağınız devreye 40Vdc uygulayıp, röle voltajını mı önemsiyorsunuz?
24V röleye seri direnç bağlayıp kullanırsınız; direnç az veya fazla gelebilir, belki yanar, hatta röle zırıldar yavaş yavaş kavrulur ve bozulur.
Siz entegreye maksimum gerilim uyguladığınızda ne kadar süre sonra bozulacağınımı merak ediyorsunuz?

Yapmayın, zaten bozulacak devreye koruma devresi yapmayın, boşuna uğraşmayın, masraf etmeyin.

Kolay gelsin.

Peki LM338K ya verimli çalışması için maximum kaç volt verebilirim? Bana çıkışta en fazla 24 volt olsa yeter gerilim ikileyici devreye kondansatörler boşken trafonun çıkışlarından 7.40 volt verdiğimde çıkış Dc 20 volt oluyor. LM338K devresine 20 volt versem verimli çalışır mı?

wanted0035

gerilim ikileyiciler yük altında çöker.Akım çekemezsiniz.

Adnancoskun

aegeanxtr

Daha önce LM338K ya maximum kaç volt verilebileceğini araştırmıştım yabancı bi forumda fazla voltaj verilebilir 35 volttan fazlasını görmez diyordu demek atmış :) Sonuç olarak ben bu ups trafosunu hiçbir şekilde bu devre için kullanamaz mıyım?

Adnancoskun

datasheetde de görüleceği üzere 28 volt dan yüksek 35 volt veya aşağısı olması gerek.
eğer devreyi yaptınsa LM338\'i etli bir soğutucuya bağlayarak deneyebilirsin, yoksa da benim sana önerdiğim devreyi yapabilirsin.  Trafon oldukça güçlü görünüyor, gerilim katlayıcı ile yükselttiğin gerilimle kaç amper çekebilirsin bilmiyorum, ama en azından şunu yapabilirsin. 3 tane 12 volt 50 watt halojen lambayı seri bağla ve devreye bağla, yük altında kaç volt\'a kadar çöküyor görebilirsin, eğer 30 volt civarında bir gerilimin mevcutsa yük altında, devreyi uygulayabilirsin.

aegeanxtr

LM338K bu şekilde işlemci soğutucusuna bağlı sanırım yeterli olur. Trafonun çıkışları 2x7.40V 8.5 amper olduğu yazıyor nette. 3 adet 50W ampul bulup dediğiniz testi deneyim bakalım sonuç ne olacak. Teşekkürler.

aegeanxtr

Merhaba. Şu kısa devre koruma devresinin içinden çıkamadım 22 volt ac trafo çıkışına köprü diyot bağladım diyodun çıkışına 1 adet 1000uf 63V kondansatör bağladım doğrultulmuş dc gerilimi 29V olarak görüyorum. Gerçi hesaba göre 31V olması gerekir ama neden 29V onu da anlamadım. Şimdi elimdeki rölenin üzerinde 24V dc yazıyor altında da coil : 12V dc yazıyor şimdi bu rölenin çalışma gerilimi 12V mu 24V mu anlayamadım. Eğer 24V ise röleye direkt çıkıştaki 29 voltu versem sorun olur mu yoksa seri bir direnç mi bağlamalıyım? Ayrıca çıkıştaki dc 29 voltu resimdeki ayarlı güç kaynağı devresine devam etsem sorum olur mu? Yani kısa devre korumasının çıkışını ayarlı güç kaynağına bağlıcam röle kontaklarını da ayarlı güç kaynağı devresinin çıkışına bağıcam. Biraz karışık oldu ama umarım anlatabimişimdir. Teşekkürer.

Adnancoskun

1- DC 31 volt yerine 29 volt olması gayet normaldir, yaptığınız hesap %100 çıkacak diye bir kaide yoktur. kapasitörün özellikleri ile alakalıdır, ayrıca diyotlar üzerinde 2x0.707 =1.4 volt düşer bunu dikkate alırsanız sonuç gayet normal
2- rölenin üzerinde hem 24 volt hem de 12 volt yazılı olması enteresan, yalnız coil gerilimi ne ise çalışma voltajı odur. 29 volt dc yi 24 volt röleye doğrudan vermek uzun süreli çalışmada  bobinin yanmasına neden olur. evet seri bir direnç bağlamalısınız. direncin değerini hesaplarken 29-24=5 volt.. role bobinin çekeceği akımla çarpın sonuç ohm olarak direnç değeridir.
3- elinizdeki ayarlı güç kaynağını kısadevre korumasından sonra kullanmanızda bir sakınca yoktur, ancak yapmak istediğinizi en azından paint de çizip ilave ederseniz daha anlaşılır olur.

aegeanxtr

Hocam yapmak istediğim böyle bir şey. reber devresindeki köprü diyotu iptal edip en başa alıcam hem köprü diyottan sonra hem de reber devresinde filtre kondansatörü olacak sorun olur mu?

Rölenin resmi de bu :