Ana Menü

wallwasher konusunda yardım edin

Başlatan ant.otomasyon, 29 Ocak 2013, 20:38:33

ant.otomasyon

bu konuya yeni girdim aklıma takılan sorular var.

1.sabit akım sürüleri ile sabit voltaj sürücülerin farkı nedir. (birinda akım sabit birinde voltaj sabit onu sormuyorum) hangisi nerede kullanılıyor.

2.misal 10 wattlık power led kaç derece ısı yayar soğutmak için ne ölçüde soğutucu kullanmak lazım. alan olarak mı gram olarak mı soğutucu alınacak

3.kullanım ömrünü düşüren faktörler neler. biri bana lehim yaparken 10 bin saatini yersin dedi

4.seri mi bağlamak lazım paralele mi seri+paralel karışık mı ?

yazici67

1. İlk sorunun cevabını kendiniz vermişsiniz. Biri sabit akım veriyor. Diğeri sabit voltaj.
Akım sabitleme nerelerde kullanılır ? Öncelikle ledlerin çalışma prensibine bakmak lazım. Ledler gerilime göre değil çektikleri akıma oranla yanarlar. Led ne kadar çok akım çekerse o kadar parlak yanacaktır. Gerilim zaten ileri yön voltajına bağlıdır, diyot gibi çalışır. Ledlerin çalışma ömrü en çok çalışma akımıyla ilgilidir. Akım optimum aralıkta olup ne kadar düzenli ise ledin ömrü uzar. Soğutma sisteminin de iyi hesaplanması lazım.
Akıma dönersek, ledler çalışırken ısınır. Isındıkça direnci artar ve V = IxR den çektikleri akım azalır. Burada akım regülatörü seri direnci azaltarak voltajı arttırır. V arttıkça I artar ve tekrar sabitlenen değere yükselir. Bu şekilde akım regülasyonu ledin ömrünü ve performansını arttırır.

Sabit gerilim/voltaj farklı bir olay. En çok mikrodenetleyici beslemesinde kullanılıyorlar. Yük artsa da voltajı sabit tutarak elektronik elemanları sağlıklı çalışmasını sağlıyorlar.

2. İnternette hesabı vardır. Ancak led sıcaklık yaymaz. Isı yayar. Kalori veya joule cinsinden.
Bu ısı belirli bir kütleye yayıldığında ortalama enerjiye sıcaklık denir. Mesela Toplam 1 watt eden 20 led 1 saat sonra atıyorum 40C ise tek başına 1W power led 60-70 C olabilir. Çünkü aynı miktarda çıkan enerji birinde 20ye bölünür, diğerinde tek başına açığa çıkar.

3. Akım regülasyonu ve en iyi çalışma akımı değeri önemli. Soğutma iyi olmalı. Neticede yarıiletken elemanlar ve belirli bir kimyasal yapısı var. Bu yapı da belirli sıcaklığın üstüne çıkıldığında zarar görür ve ömrü azalır.

4. Bağlantı şekli besleme devresine göre değişir. Mesela 12 voltluk bir sistemde 4.5 voltla çalışan ledi tekli bağlayarak aradaki 7.5 voltu hemde 700 mA (3Watt led için) akımda dirençle harcamak çok yanlış olur.
12 volt ise 2 led + uygun direnç, veya 24 volt için 5 led + uygun direnç ve hepsi için uygun soğutucu olabilir.

ant.otomasyon

cevaplar için teşekkürler ederim Allah senden razı olsun çok hızlı cevap verdin.

sürücü satın alacağım sitede sabit akım ve sabit voltaj sürücülerini yan yana koyunca kafamı karıştırdılar demek ki sabit akım sürücüsü kullanıcam. Led ısındıkça direnci artar demişsin sanırım azalır olacak.
sen daha önce bu tarz aydınlatma ürünü yaptın mı dikkat etmemiz gereken başka noktalar var mı

bir de 3w diye sattıkları ledler 3.5 volt x 700mA den 2,45watt yapıyor ki bu da beni şaşırttı birisi bana 1 amper ile beslersen 3 watt olur dedi ama bana mantıksızca geldi.

yazici67

Alıntı yapılan: ant.otomasyon - 29 Ocak 2013, 21:38:56cevaplar için teşekkürler ederim Allah senden razı olsun çok hızlı cevap verdin.

sürücü satın alacağım sitede sabit akım ve sabit voltaj sürücülerini yan yana koyunca kafamı karıştırdılar demek ki sabit akım sürücüsü kullanıcam. Led ısındıkça direnci artar demişsin sanırım azalır olacak.
sen daha önce bu tarz aydınlatma ürünü yaptın mı dikkat etmemiz gereken başka noktalar var mı

bir de 3w diye sattıkları ledler 3.5 volt x 700mA den 2,45watt yapıyor ki bu da beni şaşırttı birisi bana 1 amper ile beslersen 3 watt olur dedi ama bana mantıksızca geldi.
Estağfirullah, yardımcı olduysam ne mutlu bana.
Ancak mesajımdaki ifade doğru. Çünkü Led bir diyot çeşididir ve iletime geçtiktek sonra direnç gibi davranır.

Eşitlikte de görüldüğü gibi T yani sıcaklık arttıkça R yani direnç artacaktır.
(Burada a(alpha) direnç için sıcaklık katsayısıdır. Birkaç madde dışındaki çoğu iletken için pozitiftir.)

Birde akımı başka bir elemanla karıştırmışım 1 amper diyen doğru söylemiş. 3W led yaklaşık 3 voltta 1 amper max çekebilir.

Daha önce bu tarz aydınlatmayla uğraşmadım. Sadece teorik olarak lamba bilgisini veriyorum. Ötesi bende yok :)

ant.otomasyon

birkaç kişiden daha bilgi alınca baya birşeyler öğrendim.

malzemeleri sipariş etmeden son bir şey sormak istiyorum. alacağım ledin katalog bilgileri linkte yazıyor.
c/w değerleri içinde yazılı. aşağıdaki resme de baktığımızda 1 ledi soğutmak için 8 cm2 soğutucu gerektiğini hesapladım. doğru mudur ?

http://www.powerluxtech.com/files/productfile/200973043323.pdf