Ana Menü

Gelin İlginç bir Şey yapalım (mini jeneratör)

Başlatan Yusuf usta, 26 Mayıs 2012, 13:14:27

Yusuf usta

Bu projeyi ilk kez burada okuyacaksınız, benzeri yok!

Gezerken, seyyar satıcıda çok ucuza bir cihaz gördünüz. alıp takıyorsunuz musluğa, zaten siz su kullandıkça üzerindeki pili şarj ediyor, bu şarjı da dilediğiniz yere kullanıyorsunuz...

cep tel. şarj edebilir, el feneri olabilir, herşey olur. sorun bu elektriği üretmekte...

hani diyeceksiniz böyle bir şey hem de ucuza var mı? elbette yok. işte o yüzden gelin başlayalım yapmaya...

kolay dönen bir adım motoru bulmalısınız. step motor yani. eski bir tarayıcıdan, yazıcıdan da sökebilirsiniz. ya da bir elektronikçiden 5 TL verip alabilirsiniz.

bu motoru bir plastik kutuya arkasından yapıştırın, yapabilirseniz vidalayın. ama su geçmesin diye bence sadece yapıştırın. şekle bakınız:

kendiniz de bir yuvarlak diske plaka sabitleyip yapabilir ya da resimdeki gibi eski bir bilgisayar fanı pervanesi de kullanabilirsiniz. bu pervaneyi motor miline sabitlemek için çapına uygun herhangi bir dişli resimdeki gibi takın, ya da direkt pervaneyi mile yapıştırın.

aşağıdaki resimdeki gibi bir musluk hortomu alın ikiye bölün. kutuya monta edin. fakat su girişi pervaneye  girecek. su çıkışı pervaneden olmayacak. sadece su girişini pervane içine verin. tabi pervane çevresine halka şeklinde bir engel koyuyoruz görüldüğü gibi...

şimdi pervane üzerine sert bir plaka yapıştırın. fakat resime iyi bakın. su pervaneye girince pervane içinden çıkamayacak. bu plakamız tamamen kapatacak. motor mili hizasına dikkat ediniz. o hizadan 2cm çap civarında bir delik açacağız. su sadece buradan çıkabilmeli. ve buradan çıkan su aşağı monte ettiğimiz tahliye borusundan dışarı akacak.

kapağı katıp slikonla yapıştırın. su sızıntısı olmasın. sonra bir musluğa resimdeki takın, bakın, hem su akışı normal iken motor kablosuna bağladığınız ampülün yandığını göreceksiniz. bu enerjiye bir pil bağlayıp dilediğiniz işte kullanabilirsiniz.

imal etmeyi düşünen olursa patenti bizde bak ona göre! (şaka tabi ki)

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Muzoo42

Hocam size bir sorum var...bende bir kaç tane step motor var...fakat bunları elle bile döndürmek neredeyse imkansız...nasıl suyla döndürüp elektrik üretebiliriz ki ? diyelim ki döndü... bu çıkan 4 ucun + ucu - ucunu alsak oradan kaç volt gerilim elde etmiş olacaz...tabiki motora ve suyun hızına göre değişir fakat genel itibari ile . yani diyelim ki sizin bu projede kaç volt gelir...suyun hızına göre değişcegi için sizce bu gerilimi kullanmak için sabitlememiz gerekmiyor mu ? fazla bir bilgim yok ama kafam karıştı gerçekten :D
Sahip Olamadığım Birşey Varsa Yeterince İstemediğim İçindir...

Yusuf usta

resimleriyle koydum ben usta. step motor için de elle dönebilen diye belirttim. ufak motorların hepsi elle dönüyor. pervane varken de üfle yine dönüyor. bolca mevcut piyasada sıkıntısı yok.

step motorun voltajı hızı ile elbette değişir. bu devrenin elektronik kısmına girmedim gördüğün gibi. voltajı üretip gerisini size bıraktım. ben bir lityum polimer pil taktım mesela. regüleye gerek yoktu çünkü motordan çıkacak maksimum akım 5 V. pil de 3.7V ve bu akım pile zarar vermez.

pil burada akımı sabitleyen görevi de üstlenmiş oluyor tabi ki aynı zamanda.

bu projeyi yaptığımız okul, bu proje ile yarışmada finale bile kaldı sayın ustam. saygılar.

Yusuf usta

resimleriyle koydum ben usta. step motor için de elle dönebilen diye belirttim. ufak motorların hepsi elle dönüyor. pervane varken de üfle yine dönüyor. bolca mevcut piyasada sıkıntısı yok.

step motorun voltajı hızı ile elbette değişir. bu devrenin elektronik kısmına girmedim gördüğün gibi. voltajı üretip gerisini size bıraktım. ben bir lityum polimer pil taktım mesela. regüleye gerek yoktu çünkü motordan çıkacak maksimum akım 5 V. pil de 3.7V ve bu akım pile zarar vermez.

pil burada akımı sabitleyen görevi de üstlenmiş oluyor tabi ki aynı zamanda.

Muzoo42

Sahip Olamadığım Birşey Varsa Yeterince İstemediğim İçindir...

Elektrik2012

abi bu projeyi bende çok düşündüm ama hep hayalde kalmıştı:)yapmışlar görünce sevindim birde abi bu suyun basıncına veya hızına bağlı olarak değişir mi?Ama çok güzel olmuş
Büyük adım atmaktan korkmayın uçurumu küçük  sıçramalarla geçemezsiniz