Ana Menü

servo motorlar

Başlatan mft, 25 Şubat 2012, 21:30:14

mft

üstadlar ben bu elektronik işini daha çok yüzeyindeyim bu işin eğitimini almadım sadece internetten öğrenebildiklerimle ilerliyorum şimdilik ama takıldığım bir yer var oda servo motorlar
servoların nasıl çalıştığını bir türlü anlayamadım sinyal ucuna ne tür sinyal verilmeli bu neye göre ayarlanıyor vede servo motorlar dc motorlar gibi sürekli tur atabilirler mi internetteki videolarda hep dar açılarla hareket ediyorlarda oradan esilendim bu soruya

step motorları anladım onlar kolaydı servolarıda yardımınızla çözecem inşallah

yazici67

Öncelikle servolar tam tur atamaz.Servolar hassas açı ayarlama gibi işlerde kullanılabilir.Servonun sinyal ucuna belirli bir aralıkta PWM sinyali uygulanır ve servo nun türüne, markasına göre bu PWM nin lojik 1 genişliğine oranla açı değişir.
Şu resim olayı tam olarak açıklıyor aslında :

mft

çok teşekkür ederim oldukça yararı oldu
saygılar

mft

ilk cevap o an için yeterli oldu ama zamanla yeni sorular belirdi aklımda

mesela  lojik 1 genişliğine oranla açı değişir. yargısında aklıma takılan bir yer var mesela yukardakı resimde 0.7-1.0 ms arası saat yönünde göstermiş bu 0.7-1.0ms arasında değerler değiştikçe ona göremi açı ayarlanır yani mesela 1.0msde en sona mı varır

ikincisi bu servolar nekadar hassatır

yazici67

Verdiğim resimdeki gösterimlerin değerleri kesin değildir.Yani kullandığın servonun modeline göre değişir.Bu değerler ve servonun hassaslığı için servonun katalog bilgisine bakmalısın.Ayrıca servo açısı duty cycle ile belirlenir.
Duty Cycle = ton / ( ton + toff) ile hesaplanır.