Ana Menü

analog anahtar switch

Başlatan ismail.h, 16 Aralık 2011, 16:22:35

ismail.h

0- 5V arasında 2 adet DC girişimiz mevcut. bunları karşılaştırarak çıkışına büyük olan değeri verecek basit bir ödevle uğraşıyorum.
V1 ve V2 olan girişimizi opampla karşılatırıcı devre ile karşılatırıyorum. çıkışında v1 büyükse VCC, V2 büyükse -VEE vermektedir.
asıl mesele bundan sonra başlıyor. öyle bir anahtar bulmalıyım ki VCC ile 1.anahtar açılsın ve V1 çıkışa gitsin, -VEE ile V2 çıkışa gitsin. Röle ile bu işin olabileceğine inanmaktayım ancak spice ve isis proteus denemelerimde röle adam akıllı çalıştıramadım. üzerindeki değeri değiştirmeme rağmen röle ters tarafı aktif etmedi. yardımlarınızı ya da yönlendirmelerinizi bekliyorum

bolubeyi

ismail.h

teşekkür ederim. ben de buna benzer bir devre kurmuştum ilk etapta ama çalıştıramadım. çünkü benm devremde transistör yoktu direkt olarak opampın çıkışındaki değeri röleyi açıp kapatmak için kullanmayı denedim. buradaki akım mı yetersiz geldi de ben çalıştıramadım.
2. sorum ise röledeki diyot.  bu diyotun röleyi korumaktan başka amacı varmı?
son bir soru da röle için 12V\'luk reed tipi röle\'den 2 tane mi kullanmalıyım.?
kullandığınız bir çizim programı mı yoksa benzetim programı mı?
yardımlarınız için teşekkür ederim.

bolubeyi

Röledeki paralel bağlı diyotun görevi: Röleye uygulanan enerji kesildiğinde röle bobini uçlarında bir öncekinin ters yönünde gerilim oluşur. Oluşan bu enerji bir şekilde yok edilmezse röleye değil de diğer devre elemanlarına zarar verebilir. Oluşan bu enerjiyi yok etmek için konulmuştur.

1 tane röle kullanacaksınız. Kullanacağınız rölede birbirinden bağımsız bir tane normalde açık kontak, bir tane de normalde kapalı kontak bulunmalıdır.

Devreyi simetrik beslemeye gerek yoktur.

Çizim programı değil. Daha önce paintte çizdiğim bir devre üzerinde değişiklik yapıp ekledim.

ismail.h