Ana Menü

EN İYİ İLETKEN

Başlatan mustafaaxu, 03 Ocak 2026, 22:13:46

mustafaaxu

en iyi iletkeni hep altın olarak bilirdim
tüm kaliteli role lerin kontaklarında altın ped yada  kaplama kullanılır
bu bilgi bende yerleşmiş  Altın pahalı olduğu için kablolarda kullanılmaz
bilgisi teknik olarak doğru bir yaklaşım olduğu için bendeki sıralama
ALTIN--GÜMÜŞ -BAKIR-ALİMİNYUM sıralamasıydı

bir yarışmada en iyi iletkenin gümüş çıkması ben şok yaşadım
hemen gogul amcaya sordun
goguldan alıntı cevap:
Gümüş en iyi iletkendir,
ikinci en iyi iletken bakır,
sonraki altındır.
Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
bu konu altını iyi iletken hep rolede kontaklarda görmekteydim
hiç altın kablo göremedim için ben böyle biliyordum
meğerse  altın oksitlenmediği için rolelerde kullanılırmış
gümüş iyi bir iletkenmiş ama çabuk oksitlendiği için yüksek frekanslarda kullanılmaz imiş doğrudur yüksek frekanslı sinyaller iletkenin dış yüzeyinden gittiği için oksitli iletken gümüşün içi iyi dışı kotü bir iletkendir
bakır ve aliminyumyumunda iyi iletkendır fiyatı uygun oldugundan çok kullanılmakta
BENİM gibi  sabit fikirli insanların ara sıra bildiklerini doğrulamak gerekiyormuş
kolay gelsin...
Contact-pad-1_600x600.jpgindir_421x600.jpgindir_800x400.jpgaluminyum-iletken_687x600.jpg0

dede_salih

Alıntı Yapen iyi iletkeni hep altın olarak bilirdim.
Bende aynı şekilde biliyordum.
Hatta bende yarışmada gümüş çıktığını gördüğümde araştırıp öğrenmiştim.
Tesadüfün bu kadarı.
Geçen sene yada bir önceki seneydi galiba. Öyle hatırlıyorum.
Demek ki aynı soruyu sormuşlar. Yada yarışmalar farklı.
 ;)  :D

mustafaaxu

Alıntı yapılan: dede_salih - 03 Ocak 2026, 23:06:52
Alıntı Yapen iyi iletkeni hep altın olarak bilirdim.
Bende aynı şekilde biliyordum.
Hatta bende yarışmada gümüş çıktığını gördüğümde araştırıp öğrenmiştim.
Tesadüfün bu kadarı.
Geçen sene yada bir önceki seneydi galiba. Öyle hatırlıyorum.
Demek ki aynı soruyu sormuşlar. Yada yarışmalar farklı.
 ;)  :D

bugün nowTV ilker ayrık yerışmada sordu
herkes bana baktı kasıla kasıla etraftakilere kesin altın dedim

seron

Ben gümüşün en iyi iletken olduğunu öteden beri biliyordum. Altının oksidasyon önleyici olduğunu da aynı şekilde. Alternatif olarak lehim kaplaması yapılır. Çin PCB siteleri bu yüzden istek halinde altın kaplaması da yapıyor.

Ama sıralamanın böyle olduğunu bilmiyordum.

Gümüş
Altın
Bakır
Alüminyum

Sanıyordum.

Bir de ek birkaç bilgi var:

Bir klemensi sıkmadan önce kabloya hafif vazelin sürün. Kablonun iletimini iyileştiriyor. Sebebini bilmiyorum ark oluşmasını falan önlüyor tabii klemesi iyi sıkmak şartıyla. Ayrıca klemensin vidasını çıkarıp deliğin içine hafif sürebilirsiniz. Çok sıkmadan kaynaklı yiv aşınmasını önler.

İkincisi oksidasyon sadece kötü birşey olarak görülmemelidir. Şotki diyot yapımında kullanılır. Mesela aşağıya bakın:

şotki diyodu.png

Şotki diyot yapımında metal ve metal oksit tabakaları birleştirilerek yapılır normal diyotlarda ise yarı iletken bir madde olan silisyum kullanılır yani elektrona doymuş silisyum ile doymamış silisyum tabakalar birleştirilir aynen resimdeki yapı gibi biri ince biri kalın bir araya getirilir.

mustafaaxu

seron hocam vazelin olayı doğrudur
 enteresan bir olay yaşadım
bizim evin elektiriği gelip ğidiyordu
elektirik direği yakında  pencereden bizim kablonun direk bağlantısını izledim
elektirik gelmeden önce bizim bakır kablo ile direkteki aliminyum tel üzerinde kıvılcım çıktı tedeşı aradım önce mırın kırın ettiler direkteki kablonuz kopacak deyınce geldiler

arıza nedir dedim  klemens takmamışlar sizin teli bizim kabloya sarmışlar
oda oksitlenince elektiriği geçirmemiş dedi

tabi ben olayı inceledim bakır molekülleri aliminyum molekülleri ile karşılaştığında alimin yumun daha çabuk oksitlenmesini sağlar

yani siz bakır teli alüminyum un tele sararsanız alüminyum çok daha hızlı
oksitleniyor
bir özellik :
Bakır oksitlendiğinde iletken kalır.
Alüminyum oksitlendiğinde ise yalıtkan hale gelir
bu da bağlantılar gevşediğinde alüminyum bakırdan çok daha fazla ısınmalarının ana nedenidir.
bu nedenle alüminyum kablolarda uçlara özel gresler kullanılırmış

Amerikada bir dönem ev tesisatlarında aliminyum  kablo kullanılmış
yangınlar çoğalınca tekrar bakır kabloya dönülmüş..
not:
teknik bilgilerin çoğu internetten alınma
neyse bizim kabloya klemens taktılar şimdilik 5 yıldır sorun yok
kolay gelsin

seron

Alüminyumla bakır kesinlikle doğrudan temas etmemelidir arada farklı bir metalden bağlayıcı klemens vb kullanılmalıdır. Bu da bilinen eski bir kural.

Zamanında sizin evi yapan ustalar bunun farkında değildir.

Anlatımınıza bakarsam sanırım gecekondu tarzı bir evden bahsediyorsunuz. Bu tip evlerde genellikle topraklama olmaz onun yerine nötr ile toprağı birleştirirler dikkatli olun o evde hocam.

Yıllar evvel biz de gecekonduda oturuyorduk (cennet gibi evdir boşver apartmanı villayı). Topraklama tesisatımız yoktu nötr'ü prizin içinden toprağa köprü atmışlar. Bu iyi bir yöntem değildir. Şahsen kesinlikle tavsiye etmem. Evde tamirat olursa sayaç girişinden nötr-faz usta tarafından veya tedaş tarafından değiştirilirse toprak hattında faz oluşur çarpar.

Bir akrabamızın elektrik tesisatı böyleydi çarpıldım bilmiyordum. Sonra kontrol kalemiyle baktım doğruladım. Meğer eve usta çağırmışlar sayaçtan nötr faz yer değiştirerek takmış olanlar olmuş. Tekrar usta çağırın değiştirin dedim sonra ne oldu bilmiyorum.