Ana Menü

Akülü vidalama şarj cihazı iyileştirme

Başlatan 07 Osman, 18 Aralık 2025, 15:59:37

07 Osman

Merhaba arkadaşlar.

Elimde çakma bir Makita akülü vidalama var. İki adet 10 pilli bataryası var 21 volt. Çakma falan ama torku oldukça yüksek bir makina. Ev işlerinde amatör olarak yeterli gelir. Bataryalar şarj olmuyor diye geldi bana, kontrol ettim bataryalar sağlam, sonra şarj cihazına baktım, içinde dandik minicik bir devre var. Zaten gösterge ışığı yanıp yanıp sönüyordu. İlk gözlemimde girişte 10mf 400V elektrolitik kondansatör şişmişti, elimde olan 22mf 400 volt ile değiştirdim. (Aslında 33mf 400v taksam ne fark olur diye de merak etmiyor değilim, elimde o da var)  Gösterge ışığı normale döndü. Bataryaları şarj işlemine başladım, 21 volt 800ma ile şarj ediyor.

Ancak dikkatimi çeken şarj esnasında  22mf 400v kondansatör ile trafo epey bir ısınıyor. Elimi yakmasa da yakmaya yakın şekilde. Bundan rahatsız oldum ve bunu şarj cihazının dandikliğine bağladım. Bu şekilde iş görüyor ama illaki yakın zamanda yine bozulacak.

Şimdi soru şu ?   
1- Diyelim ki elimde  Sony marka 5v 2 amper bir kaliteli bir smps adaptörüm var.  Bunu MT3608 (max 2 A) voltaj yükseltici modül ile 21 volta çıkartıp kullansam nasıl olur ?

2- 1. Madde olmazsa yine bu sefer mevcuttan daha kaliteli 12 volt bir smps adaptörün voltajını yine MT3608 ile yükseltip bu işi yapsam nasıl olur ?

Adnancoskun

21 VOLT 800 mA epeyce bir değer. yaklaşık 17 watt, ısınması normal.
Heleki batarya komple bitikse başlangıçta epeyce akım çeker,
bence girişteki kondansatörü siz yine 10uF veya 15 uF takın.
Bu arada , şarj etmezken de , boştayken de ısınıyor mu?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

07 Osman

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 18 Aralık 2025, 16:59:3521 VOLT 800 mA epeyce bir değer. yaklaşık 17 watt, ısınması normal.
Heleki batarya komple bitikse başlangıçta epeyce akım çeker,
bence girişteki kondansatörü siz yine 10uF veya 15 uF takın.
Bu arada , şarj etmezken de , boştayken de ısınıyor mu?

Hayır o zaman ısınmıyor. Teşekkür ederim. Ben 10mf lik kondansatör bulma yoluna gideyim.

gevv

Merhaba, bende 22uf takardım :)  bu tasarımda her şeyi tam hesabında kullanmışlar SMPS blok kondansatörde kabaca akım başına 10uf kullanılıyor 8uf yaygın olsa onu takardılar :D

Bence kapasiteyi biraz yükseltmenin zararı olmaz.

SMPS switch entegresi smd ve soğutması pcb üzerinden yapılıyor trafoda ısınıyor hepsi birleşince kondansatör vb. ısınması normal.

Yapabilirseniz  entegrenin üstüne metal bir parça sabitleyin  veya  pcbde soğutma bölümüne metal bir parça lehimleyin pcb üst kısmından delik açıp lehimlenebilir.

Entegrenin 2 pini kısa devre edilmiş o kısımdan soğutuluyor (büyük ihtimal) orayı delip lehim tutan bakır, demir plakayı uygun boyutlarda kesip bir pin takıp oraya lehimleyebilirsiniz.

Trafo nüvesinede metal bir parça yerleştirilebilir.  Ek olarak plastik kutuya havalandırma delikleride açılabilir.

Soğutucu lehimleme  işleri uğraştırıcı derseniz  uygun boyutlarda alüminyum parça kesip ısı ile daralan makaron ile kaplayın iyi bir yapıştırıcı ile nüve, entegreye yapıştırın.

Birde çıkış diyotu 1a ise onuda değiştirin hızlı 2, 3a diyot olabilir smd yoksa  pcbyi delip dip tip takarsınız