Ana Menü

Şarjlı fan yapımı

Başlatan ferop, 19 Kasım 2025, 22:08:51

ferop

Merhaba. 4,8 v 5 a dc motordan lityum pil ile fan yapıyorum. Lityum pili şarj ve deşarjlarda sağlıklı olması için 1s 15 a bms devresi ile kullanıyorum. Normal şartlarda bms çıkış amperi motorun normal akımı fazlasıyla karşıladığı için sorun olmaması lazım ama motor fırçalı ve ark oluştuğu için bms bunu kısa devre olarak algılıyor ve kendini korumaya alıyor diye düşünüyorum. Motorun artı eksi uçları arasına 100 nf ve 100 ohm seri bağlı olacak şekilde snubber devresi yaptım ama yine bms kendini korumaya alarak çalıştırmadı. Bu konuda bana yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

mustafaaxu

hocam iyi bir filitre gerekir

L-C-Filter-Inductor-input-L-Section-Filter.jpg

Adnancoskun

Zıt EMK'dan dolayı olabilir mi?
bir de fan için o akım değeri biraz yüksek değil mi? 5A :(  (FAn motorunun datasına baktınız mı?)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

mustafaaxu

hacam motoru tek yönde çalıştırıyorsanızşu  baştaki diyoduda mutlaka ekleyin
adnan hocamın dediği gibi
ters EMK besleme kaynağınızı bozar
BMS nin korumaya geçmeside ondandır

L-C-Filter-Inductor-input-L-Section-Filter.jpg

ferop

hangi tür bir diyot takmam lazım hocam

mustafaaxu

normal 5A diyot olabilir
ama mümkünse schottky-diyot
sbt5100-5a-100v-schottky-diyot-schottky-diyot-sotki-motorobit-58089-45-O.jpg

seron

Çok emin konuşmayayım ama, 5A çeken bir motor, başlangıçta teorik olarak 3 katı akım çekmeye yeltenecektir. Bu da BMS devrenizin limitidir. Bir de işin içine ters EMK'lar girerse sonuç kaçınılmaz.

1-Motorun 5A olduğundan emin olun. Bir fan motorunun 5A olması biraz garibime gitti.

2- @mustafaaxu 'nun önerdiği filtreyi diyotla birlikte kullanın.

3-Yine olmazsa BMS kapasitesi motorun ilk devreye girerken çekeceği direnaj akımını karşılamak zorundadır. İsterseniz soft start devresi eklemeyi deneyebilirsiniz.