PORÇÖZ le baskı devre yapımı

Başlatan Brdk Khn, 05 Kasım 2025, 19:36:26

Brdk Khn

Forumda çok fazla  bahsedilmemiş,  faydalı olur diye yazmak istedim. Youtube da gördüğüm (link: https://www.youtube.com/watch?v=tIQCfasCBDc )  yöntemi denedim. Gerçekten işe yarıyor. Perhidrol, tuzruhu gibi karışımlarla uğraşmadan tek bir ürünle işiniz halledebiliyorsunuz. Bir litrelik fiyatıda 40tl gibi birşeydi.

Orada denildiği gibi bim de satılan porçözü kullandım. Plastik bir kaba baskı devrenizi koyduktan onu hafif geçecek kadar porçözü koyuyorsunuz. Bu sıvının içine vida, somun gibi demir bir malzeme koyuyorsunuz (bu önemli, sanırım reaksiyonu başlatan bu). Ben kullanılmış falçata ucu koydum.

Videoda porçözlü sıvıyı ısıtmak için başka bir sıcak su dolu bir kap kullanılmış. Ben tek kullanımlık bir kap kullandığım için bunu elektrikli sobaya yakın tutarak çözdüm. Kapta biraz deforme oldu.

Çıkan kabarcıkların baskı devredeki yolları kaldırmaması için pcb yi sürekli hareket ettirdim.

Sonuç çok başarılı oldu. Birkaç dakika içinde baskı devre çıkmış oldu. 

Yalnız bu işlemleri mutlaka açık alanda yapın yapın. Çıkan gazları solumayın. Porçöze çıplak elle dokunmayın.

gevv

İyi oldu ben perhidrol ve tuz ruhu ile ayarı her zaman tutturuyorum ama perhidrol aldığım yer biraz uzak porcöz ile deneme yapayım bakalım.

Teşekkürler.  ::ok

ipli jeton

Porçöz soğukken de yapılabilir ama çok uzun sürer. Porçözü ısıttığınızda işlem süresi oldukça kısalır. Ne kadar ısıtırsanız o kadar hızlanır.