TP4056 hakkında bilgi

Başlatan 07 Osman, 16 Ekim 2025, 20:31:55

07 Osman

Arkadaşlar merhaba,

Aşağıdaki saatin aynısından var hem 2 adet AAA pil hem de dc 4,5 volt beslemesi var. Piller saati, dc besleme de, aydınlatma ve projeksiyonu besliyor. Ama nedense piller çok çabuk bitiyor. Oraya şarjlı pil koysam da dc besleme pilleri şarj etmiyor.

Neyse gelelim esas soruma, elimde bir adet 1500ma cep telefonu, bir adet de 4000ma tablet bataryası var. Bunlardan birisi + tp4056 + step down modül ile  şarjlı bir  batarya sistemi yapmak istiyorum. Aydınlatma için gereken dc beslemeyi de tp4056 nın girişinden almak istiyorum.

Bu nedenle de 5 voltluk bir besleme sürekli olarak hem bataryayı şarj ediyor hem de saat için aydınlatmayı sağlıyor olacak. Bu bağlamda bataryanın sürekli şarj alıyor olması ona sorun yaratır mı, yoksa tp4056 bu gibi durumda (batarya ful dolu olduğunda) şarjı keserek bataryayı koruyor mu ?
  schulzz-projeksiyonlu-led-dijital-calar-masa-saati-kc3575534-1-334671cf1c4b4a239f9cef2c6b053c91.jpg

mgozalan

Merhaba üstadım,
Tp 4056 ile lityum ion pil olduğu sürece şarj edebilirsin,akıllı şarj ve deşarj korumalı oluyor.ben bir çok uygulamada kullandım sorun yaşamadım.pilin kapasitesine göre şarj akımını ayarlarsan daha sağlıklı olacaktır.

seron

Sorun olmaz.

Ama batarya her zaman "yavaş şarj" modunda şarj olacak bilgin olsun.

5Volt, sadece yavaş şarjı destekler. Ayrıca 4056 da sadece 5V ile çalışıyor. Girişe daha fazla veremezsin.

Bu durumda batarya hatırı sayılır bir süre şarjda kalmalı.

Günümüz telefonlarında şarj nasıl?

Telefon, şarjı bataryanın durumuna göre başlatır. Mesela tam bitikse, yavaş şarj ile başlatıp önce pile hasar vermeden şarja hazırlıyor. Daha sonra standart şarj prosedürü başlıyor. Telefonun şarj adaptörü orjinal olmalıdır. Bunu taktığında, telefon şarj adaptörünün içindeki çip ile konuşuyor. Duruma göre 5V-9V-12V uygulayarak hızlı şarj uyguluyor. Orjinal olmayan şarj adaptörü kullandığın zaman telefonun yazılımı farklı olduğu için, hem şarj adaptörü hem de telefon zarar görebiliyor. Görmese bile, telefonun içindeki bir çip, taktığın şarj adaptörünün orjinal olup olmadığını tespit ederek hafızasına logluyor ve ilerde servise götürdüğünde orada anlıyorlar ve garanti varsa iptal, yoksa "kullanıcı hatası" basıp gönderiyorlar. Buyur burdan yak.

07 Osman

O zaman zaten klasik 5v 1000ma lık bir cep telefonu şarj aleti kullanacağım için hiç sorun olmayacak. Birde yavaş şarj modunda olması benim de işime gelir. Şarj cihazı hiç çıkmayacak ki, sürekli takılı kalacak.

07 Osman

Ürünü aldım, 1500 mah batarya ile taktım, araya step down converter koymadan da çalışabilirdi ama o zaman 4.1 volt falan veriyor. Bir süre çalıştırdım ama yine de cesaret edemedim ve LM 2596 ile 3.2 volta ayarladım şimdilik bir sorun yok bakalım.  Aslında LM 2596 yı oraya harcamak yerine  10 ohm 1 wattlık bir seri dirençle işimi basit bir şekilde görebilirdim belki. Ama ben garantiye gittim sanırım.

seron

Direnç olmaz.

Hassas cihazlarda voltaj stabilizasyonu çok önemlidir. Direnç kirşof kanununa dayanarak üzerine voltaj düşürse de bu bir voltaj regülasyonu değildir. Doğru olanı yapmışsın.