Ana Menü

Trafonun primer sekonder uç tespiti

Başlatan Buji, 23 Temmuz 2025, 21:53:02

Buji

s.a  arkadaşlar  elimde  UPS  cihazından çıkma  1 adet trafo var resimdeki  gibi  fakat prmer  yada sekonder  uç tespiti  yapamadım  kalın kablo 1 adet kırmızı  var  5 - 6 tane  ince kablo var ölçü aleti  ile omaj ölçümü  yapınca  ağlıklı değerler  göremedim sizce nasıl yapmak  lazım  ???

https://ibb.co/ZRDpQRz9
https://ibb.co/TqFSYQQv

cevat1

İnce kablolar Primer.
Kalın kablolar sekonder

Trafo içi ince tel sarımlar Primer
Kalın telli sarımlar sekonder

mustafaaxu

hocam genel bilgi olarak
ups de primer sekonder yer değiştirir bu konu da  giriş primer çıkış sekonder olarak gösterildiği için  önce kart üzerinde trafo bağlantısı sağlam duruyorsa işiniz kolay akulerin bağlantısını kontrol noktalarını bulun
mosfetlerin trafo çıkışları bul burası trafonuzun 11 volt girişidir
aküden gelen ve mosfette pwm darbelere dönüşen enerji trafonuza girer
burası pirimer olur 
Trafolarda ters çalışma olayı incelediğimizde  primer sekonder  aynı kalmakta
sadece ters çalılma olmaktadır
trafonun yüksetme yetisi ile  çıkış voltajı yükseltilir çıkışı 220v olarak aldığımız yerde sekonder olur
diğer uçlar ise genelde feedback  voltaj kontrolu yapmsk için örnek voltaj alma böbinidir
diğer uç ise ups için voltaj takviye bobinidir  burdan enerji alır genelde 24--26 volt civarındadır ups nin  bazı katlarını besler

eger trafo sökülmüş ve uçları hatırlamıyorsanız
dikkat dikkat dikkat burada tehlike var
dikkatli li olunması şartıyla

220v üzerinde bir 100w lık flemanlı seri lamba kontrol devresi yapın
ve seri lamba ile trafonuzun uçlarına bağlayın
çıkış AC voltajı okuyarak bir orantı kurun

eger ups niz 50 hz farklı ise trafo çıkışınızdaki voltajlar değişir
normalde 11--12 volt almanız gerekir

multimetredeki kural
en büyük direnç 220v olan bobindir
en düşük direnç ölçtüğünüz uçlarda 12 v tarafıdır
kolay gelsin

Buji

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 23 Temmuz 2025, 23:17:31hocam genel bilgi olarak
ups de primer sekonder yer değiştirir bu konu da  giriş primer çıkış sekonder olarak gösterildiği için  önce kart üzerinde trafo bağlantısı sağlam duruyorsa işiniz kolay akulerin bağlantısını kontrol noktalarını bulun
mosfetlerin trafo çıkışları bul burası trafonuzun 11 volt girişidir
aküden gelen ve mosfette pwm darbelere dönüşen enerji trafonuza girer
burası pirimer olur 
Trafolarda ters çalışma olayı incelediğimizde  primer sekonder  aynı kalmakta
sadece ters çalılma olmaktadır
trafonun yüksetme yetisi ile  çıkış voltajı yükseltilir çıkışı 220v olarak aldığımız yerde sekonder olur
diğer uçlar ise genelde feedback  voltaj kontrolu yapmsk için örnek voltaj alma böbinidir
diğer uç ise ups için voltaj takviye bobinidir  burdan enerji alır genelde 24--26 volt civarındadır ups nin  bazı katlarını besler

eger trafo sökülmüş ve uçları hatırlamıyorsanız
dikkat dikkat dikkat burada tehlike var
dikkatli li olunması şartıyla

220v üzerinde bir 100w lık flemanlı seri lamba kontrol devresi yapın
ve seri lamba ile trafonuzun uçlarına bağlayın
çıkış AC voltajı okuyarak bir orantı kurun

eger ups niz 50 hz farklı ise trafo çıkışınızdaki voltajlar değişir
normalde 11--12 volt almanız gerekir

multimetredeki kural
en büyük direnç 220v olan bobindir
en düşük direnç ölçtüğünüz uçlarda 12 v tarafıdır
kolay gelsin

çok çetrefilli  iş bee... :du:
valla elimde  seri lamba  var ama  onunla  nasıl emin olabiliriz  onu düşnüüyorum.  daha öncede elimde  UPS  trafosu  vardı elektrikciye gittim seri lamba  ile kontrol etti  geldim eve enerji verdim  gül gibi  trafom yandı  kül oldu.  :'(  :'(
aynı hatayı 2. kez  yapmak istemiyorum...

Buji

trafonun marka model  bilgisini  yazdım ama hep yabancı bilgler  çıktı  ingilizce  bile değil  anlamadım etikette  yazan bilgiler :
RT-W06B

https://www.youtube.com/watch?v=wL-OfppLZcQ

BU VDEO DAN birşey anlayan var mı  ??

Buji

renkli  kablolar buraya  soket ile bağlıydı  insan yazar şuraya neyin ne olduğunu  ??? :du:

cevat1

Alıntı yapılan: Buji - 24 Temmuz 2025, 11:56:06trafonun marka model  bilgisini  yazdım ama hep yabancı bilgler  çıktı  ingilizce  bile değil  anlamadım etikette  yazan bilgiler :
RT-W06B

https://www.youtube.com/watch?v=wL-OfppLZcQ

BU VDEO DAN birşey anlayan var mı  ??
Türkçe 'ye çeviriyi kullanın

mustafaaxu

hocam zaten 220vtarafını  bu soketta arıyacaksın karşı taraf 12 v ups pwm girişi dir
trafo bu kartta bağlı ise sorunu iyi bir takiple çözersin
dikkat  bu yöntem adamı çarpar
fakat hiç birşey çalışmıyorsa trafonun mosfet taeafına yani çok kalın uçlarına Ac12v ver çıkış voltajlarını diğer uçları ölçerek de bulabilirsiniz
kolay gelsin
anladığm kadarı ile trafo olayında biraz pratiğimiz yok gibi
trafolarda genel olay basitçe

indir.jpg

gevv

@Buji  Arkadaşların söylediği gibi kalın sargı sekonder   kırmızı kalın ortak uç  primer için bakınız;  https://320volt.com/ups-trafosunu-degerlendirmek/

Buji

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 24 Temmuz 2025, 13:42:06hocam zaten 220vtarafını  bu soketta arıyacaksın karşı taraf 12 v ups pwm girişi dir
trafo bu kartta bağlı ise sorunu iyi bir takiple çözersin
dikkat  bu yöntem adamı çarpar
fakat hiç birşey çalışmıyorsa trafonun mosfet taeafına yani çok kalın uçlarına Ac12v ver çıkış voltajlarını diğer uçları ölçerek de bulabilirsiniz
kolay gelsin
anladığm kadarı ile trafo olayında biraz pratiğimiz yok gibi
trafolarda genel olay basitçe

indir.jpg

trafolar  ile uğraşmayı severim ama  bu trafo cins  biraz  primeri belli değil sekonderi belli değil ona canım sıkıldı. 
benim attığım taş yerini bulacak elime  geçen trafosunun 220 girişi bariz  şekild ebelli olacak ben sadece çıkış  uçlarını ölçmeliyim .
neyse  peki  seri lamba ile  yapsak nasıl olur  sizce  ??

Buji

şimdi  teyit  edelim arkadaşlar resimdeki öndeki 2 kırmızı  kalın kablo  ac 220  giriş ucu mu  ??
kesin midir  ?? :du:

https://ibb.co/MxWQSdQK

mgozalan

senin trafo düşürücü trafo olduğundan sekonderinin kalın olması lazım.dolayısı ile kırmızı kablolar 220v girişi değil.
önerim dikkatli olmak kaydı ile bütün kablolara klemens bağlayıp deneme yanılma ile giriş ve çıkış voltajlarını bulurdum.tabikide seri lamba eşliğinde

Buji

Alıntı yapılan: mgozalan - 24 Temmuz 2025, 19:59:35senin trafo düşürücü trafo olduğundan sekonderinin kalın olması lazım.dolayısı ile kırmızı kablolar 220v girişi değil.
önerim dikkatli olmak kaydı ile bütün kablolara klemens bağlayıp deneme yanılma ile giriş ve çıkış voltajlarını bulurdum.tabikide seri lamba eşliğinde

tamam  seri lamba var sıkıtı yok ondada  şimdi  sorun şu  ampul  yandığı nokta 220 giriş ucu mu  kabul edecez  ???

mgozalan

seri lamba yanıyorsa 220 verdiğin uç kesinlikle yanlıştır.veya kısa devre vardır.

Buji

Alıntı yapılan: mgozalan - 24 Temmuz 2025, 20:20:56seri lamba yanıyorsa 220 verdiğin uç kesinlikle yanlıştır.veya kısa devre vardır.

vallahi  hiçbirşey  anlamadım ?? :du:

seron

Merhaba @Buji .
O trafoyu bırak, kullanma.
Başka bir trafo bulursan onu kullanırsın.

Buji

Alıntı yapılan: seron - 25 Temmuz 2025, 13:49:15Merhaba @Buji .
O trafoyu bırak, kullanma.
Başka bir trafo bulursan onu kullanırsın.

a.s  neden usta  ?
o  kadar para verdik tarif etde  kullanalım şunu  ?? 

Buji

ölçü aletinde  omaj kademesini değiştirerek  tekrar ölçüm yaptım. 
renkli  kabloların olduğu yerde 15.6  ohm değer  ölçtüm sanırım bu 2 kablo  220 girişi en yüksek değer burda  çıktı  ..
fakat diğer  tarafta  2 adet  kırmızı kalın kablodan bir değer  ölçemedim...  :du:

Buji

evet  cümleten  gözümüz  aydın sonunda  trafomuzun 220  girişi  ucunu bulduk  çıkışta 12 - 15 -9 AC V  ölçtük...
yardımcı  olmayan herkese  canı gönülden  teşekkür  ederim.

https://ibb.co/C347BZnn

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Buji - 28 Temmuz 2025, 21:34:53evet  cümleten  gözümüz  aydın sonunda  trafomuzun 220  girişi  ucunu bulduk  çıkışta 12 - 15 -9 AC V  ölçtük...
yardımcı  olmayan herkese  canı gönülden  teşekkür  ederim.

https://ibb.co/C347BZnn

''yardımcı olmayan!!!!!! herhese canı gönülden teşekkür ederim''
Bu biraz ağır olmadı mı?
Anlamadığım nokta, daha nasıl yardım edilirdi?

Benim size tavsiyem, Yardım alamadığınız form'a yazmayın ve hatta yardım LAmadığınız kişilere selam da vermeyin.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.