Ana Menü

Keşke Şöyle Bir Entegre Olsaydı...

Başlatan seron, 26 Haziran 2025, 03:30:44

seron

Voltaja göre frekans üreten TO-92 entegre.

Kendi beslemesi kaç V ise çıkıştan o kadar frekans üretse.

Mesela bana bir proje için darbe sinyali lazım.

Bu darbe sinyali için 555 kullanmak, yardımcı komponentlerle beraber epey yer kaplıyor.

Oysa TO-92 kılıf ufak bir entegre bütün sorunu çözecektir.

Voltaja göre frekans arttırma.png

Entegreyi pratik yapan şey sadece boyutu değil.

Frekans ayarı yapmak için ekstra ayak gereksiniminin olmaması. Devre basit bir astable multivibratörden oluştuğu için giriş voltajı ile frekansı rahatça kontrol edilebilir. Bu da bize tam istediğimiz şeyi verir.

Örneğin bir 78L05'ten güç alır. Giriş voltajını değiştirerek istediğimiz frekans ayarlanabilir. 555'ten daha az yer kaplar.

Geliştirme fikirleriniz varsa alabilirim. Tasarım en iyi hale geldiğinde küçük bir SMD prototip çizebilirim.

mustafaaxu

seron hocam gene güzel bir konu açtınız
seron hocam bu konu sizin dediğiniz gibi minicik 3 pin li olmaya bilir
farklı yöntemle sistemi çözmüşler
her yerde kullanmişlkar mesela radyolarda da telsizlerde televizyon cep telefonlarda
maden dedektör çihazlarında  servo kontrollerde joystick lerde yani hemen her yerde kullanmışlar

konu biraz dağilacak ama olsun bu bilgi de önemli
VCO
voltaj kontrollu osilatör
genelde telsiz alıcı verici devrelerde PLL sistemlerinde ÇOK kullanılan bir yöntem

türkçesi:Faz kilitlemeli döngü frekans sentezleyici
PLL:örjin phase-locked loop

bir alıcı telsizin alma yapacağı frekansı hizla değiştirmek gerektiğinde 
modern alıcılarda VCO yöntemi uygulanır

burdaki temel mantık bir band içinde farklı frekansta çelışmak  için devrenin frekansı değiştirmek
bunun için devrenin osilatör frekansını değiştirmek en kolay yöntem
bu osilatör frekansını en kolay değiştirmek için aslında biraz farklı bazı yöntemler uygulanmakta
rezonans devresi aslında sistemde üç tane ana malzeme frekansı değiştiren etken var
capasite direç ve bobin rezonans devresini oluşturuluyor

frekans değişimi için bu üç malzemenin değeri ile oynamak gerekiyor
burda bobin değerini değiştirmek
direnç değerini değiştirmek
bunlar sorunlu mekanik müdehale gerekiyor
kapasite teknoloji bu sorunu varikap diyotla çözmüş

varikap diyotlar voltaja göre kapasitesi değişen bir diyot türü
Seron hocam bu malzeme ile şema kafamızda hemen canlandı
yani olay işleyişi basitce şöyle oluyor rezonans devresindeki varikap diyodun voltajını değiştirerek kapasiteyi değiştiriyorüz
kapasite değişince frekans değişiyor ve istediğimiz frekensı yakalıyoruz

PLL mantığı:
ilk önce PLL enteğresine serial yada paralel olarak çalışma frekans girilir
pll entegresi kurulu olan VCO voltaj kontrollu osilatöre voltajı arttırarak gönderir
bu arada PLL entegresi devamlı girilen frekansa kadar vco nun voltajı değiştirir
tam frekansı yakaladığında orda  kitlenip değerleri korur
genelde istenen frekansa gelince  bir led ile kitlenme bildirilir

CD4046  16 bacaklı en çok basit işlerde kullanılan enteğredir
basit kullanım şekli
CD4046'dan oluşan geniş bantlı voltaj kontrollü osilatör devresi

40461.jpg
tabi bu bilgileri yakalamak için bolca vaktiniz olacak internette araştirdığınızda bir sürü kaynak bulabilirsiniz
kolay gelsin
kaynak:https://www.incbtech.com/circuit-bench/169-simple-voltage-controlled-oscillator-vco-using-the-4046-cb110.html

seron

@mustafaaxu hocam çok teşekkürler.

Bunları dün internetten bayağı araştırdım, hatta yapay zekayla biraz sohbet ettik birçok bilgi öğrendim.

Sonuçta TO-92 kılıf üretemiyormuşuz. En büyük problem kondansatör diyor yapay zeka.
O kapasitede bir kondansatörü o kadar küçük kılıfa yerleştiremezsin ciddi bir üretim sorunu oluşur diyor.
Hatta TO-220 bile olmuyormuş.

Bahsettiğin yöntemleri de okudum. Ama bu yöntemler çok yer kaplıyor. Bize basit bir osilatör lazım sadece.

Bu nedenle boyutu TO-220 civarlarında bir PCB çizip SMD elemanlarla kendimiz yapmaktan başka çaremiz yok gibi duruyor ki o da uğraşmaya değmez. Çünkü onunla vakit kaybedinceye kadar devreyi komple çizmeye vakit harcarım daha iyi.

Yapay zekayla sohbetimiz: https://g.co/gemini/share/d4240f896a87

Herdaim

aslında  1 hz den 500 mhz  yada 1 ghz gibi    çalışma aralığı olan  dijital olarak  frekansı  anlık ayarlanabilen bir entegre olsa  daha   iyi olur sanki.

Herdaim

74s00 ve değil kapısıyla yapılacak bir osilatör simülatörde 200 mhz e  ulaşamıyor.Ekran görüntüsü 2025-06-27 212008.png

seron

@Herdaim merhaba.

Esasen ben bu konunun benzerini daha önce açmıştım ve tartışmıştık.
https://320volt.com/forum/malzeme-arayanlar/to-92-to-220-clock-entegresi/msg81371/#msg81371

Ancak orada sabit frekans var. Ben voltajla ayar yapmaya çalışıyorum.

Yani hali hazırda basitçe osilasyon üretecek prototip şemaları elimde mevcut.

Ama bunları imalatı elde zor. Çine toptan yaptırtmak gerekiyor. Bu da masrafına değecek birşey değil. Böyle olunca osilasyon için gereken transistörlü devre ya da entegreyi doğrudan proje PCB'sine çizmek daha iyi.