Ana Menü

Şarjlı Tasarruf Ampul Devresi

Başlatan seron, 13 Haziran 2025, 13:12:06

seron

Sayın @mustafaaxu abinin daha evvel çizip paylaştığı bir devre çok hoşuma gitmişti.

220v-resistance-input-led-lamp.jpg

Devrenin çalışma prensibi klasik ışıldaklardan farklıdır. Ancak iyi bir prensibe dayanır.

Bu devreden hareketle nasıl akıllı tasarruf ampul yapılır? diye düşündüm. Biraz uğraştım beceremedim.

Sonra daha önce internette gördüğüm bir video aklıma geldi.

Ekran görüntüsü_2025-06-13_02-14-51.png

Hastalık bu ya, devreyi yeniden çizdim.

Şarjlı Tasarruflu LED Ampul.png

Çalışma şekli ise çok ilginç.

Devreye güç verildiğinde şöyle oluyor:

Şarjlı Tasarruflu LED Ampul (kopya 1).png

Seri LED'ler paralel LED'lerle beraber giriş voltajından beslenir. Bu arada 47R'den sonraki LED'ler şarj için bir gerilim bölücü oluşturur. Bu LED'lerin gerilim düşümü 2,7V'dir. İki tanesi birlikte 5,4V demektir. 4007 diyodundan geçtikten sonra 4,8V gerilim kalır ve bu gerilimle akü şarj edilmektedir.

Elektrikler kesilirse şöyle olur:

Şarjlı Tasarruflu LED Ampul (kopya 1) (kopya 1).png

Girişteki voltaj kesilmiştir. P kanal mosfet, lamba hattına bağlı aygıtların neden olduğu "kısmi kısadevre" nedeniyle, 100R, 150k ve 330k dirençler üzerinden eksi polarma alır ve iletime geçer. Böylece paralel LED devresini sürer. İşte bu kadar.

Saatlerce uğraştım ama bu devrenin alternatifini üretemedim.

Elin çinlisi ortaya son noktayı koymuş al demiş.

Müsait olunca bunun PCB'sini çizeceğim. Karpuz Lampa ya da büyük bir lamba olması gerekiyor onun ölçülerini tam bilemediğimden PCB'yi ona göre çizemiyorum. Ölçüler elime geçer geçmez çizip buradan paylaşacağım.

Bu arada, doğrultma çıkışında dirençle seri bağlanmış zener diyodunu görüyorsunuz. @mgozalan 'ı bu konuda uyarmıştım. Zener diyotları bu şekilde kullanılmaz demiştim. Sözümü geri alıyorum, özür. Demek ki kullanılıyormuş.

İyi çalışmalar.

mgozalan

Merhabalar,
Devredeki zener diyot istenilenden fazla oluşan voltajı şaseye çekerken üzerinden geçecek olan akımı sınırlama amacıyla direnç ekleniyor.Form ve devreleri inceledikten sonra bu şekilde öğrendim.Yanlışda olabilir.

seron

Doğru kullanımı böyledir.

zenerin doğru kullanımı.png

Demek ki öyle de bağlanabiliyor. Öyle amaç biraz farklı.

mgozalan

Alıntı yapılan: seron - 13 Haziran 2025, 13:33:59Doğru kullanımı böyledir.

zenerin doğru kullanımı.png

Demek ki öyle de bağlanabiliyor. Öyle amaç biraz farklı.

Üstadım bu şekilde bağlantıda çıkıştan çekilen akımı sınırlandırıyorsun,gerilimide sabitliyorsun aynı zamanda.yukarıdaki devrede ise direkt olarak çıkış gerilimini sabitliyorsun.Devrede okuduklarım bunlar.Doğrumudur?

seron

Hayır.

Şöyle, birinci yorumun doğru: bu şekilde bağlantıda çıkıştan çekilen akımı sınırlandırıyorsun,gerilimide sabitliyorsun aynı zamanda.

Zener diyotları belli bir akımdan fazla akım geçirirse bozulur, genellikle kısadevre verir. Bu bir.

Ayrıca bu devre, "gerilim bölücü" teorisinin gelişmiş halidir. Bu teoride, zener diyodu yerine bir direnç vardır. Bu iki direnç gerilimi bölerek çıkış verir. Ancak bu yapıda giriş voltajı dalgalanır/değişirse çıkış da dalgalanır/değişir.

Ama sen oraya direnç yerine zener diyodu bağlarsan, giriş voltajı dalgalansa da zener bu voltajı kendi ters gerilimine sabitlediği için çıkış sabittir; ta ki giriş voltajı zener voltajının altına düşmediği sürece...

Gelelim senin yaptığın modele.

O modelde gerilim regülasyonu "normalde" oluşmaz. Atıyorum giriş 12V. Zener 5V. O çizilen modelde çıkıştan 12V alırsın. Çünkü voltajı yanlış yerden (ana hattan) alıyorsun. Bir çoklu pirize bir sürü fiş takmış gibi düşün. Kaç fiş takarsan tak, hepsi 220V alır doğru mu?

Ama şöyle birşey var: trafosuz adaptör devresinin çıkış voltajı 310V civarında olsa da akım o kadar zayıftır ki, en ufak bir yük bağlamayla gerilim çöker. Orada zener + direnci bağlayarak, hem zeneri aşırı gerilimden korumuş, hem de voltajı daha güvenli bir seviyeye düşürmeye çalışmış.

Şayet, girişte seri kondansatör olmasaydı, yani devreyi direkt 220V'ye bağlamış olsaydık, o zener +  direnç hiçbir işe yaramayacaktı.

Bereket versin trafosuz adaptör devresinin çıkışı çökmek için bahane arıyor da, yırtıyoruz.

İşte olay bu hacı.

seron

Şarjlı Akıllı Tasarruf Ampulün devre şeması ve imal etmek için gereken içeriğe aşağıdan erişebilirsiniz. Bakır eritme için gerekli pdf'ler rar arşivinin içindedir.

Şarjlı Tasarruflu LED Ampul.png

Ekran görüntüsü_2025-06-14_17-00-52.png

Ekran görüntüsü_2025-06-14_17-03-12.png

İçeriği İNDİR: Şarjlı-Smart Tasarruflu LED Ampul.rar

İyi çalışmalar. 

Herdaim

devredeki 150 k direnç direk 220 v sinüs girişe bağlı diğer ucu eksi çıkışında. bu direnç ucuz çin malı lambaların 50 hz  olarak kıpırtılı çalışmasına neden oluyor sanırım. oradaki direk geçiş akım düşükde olsa ucuz çin lambalarında   görüyorum ışık kalitesi düşük. göz sağlığını bozuyor 50 hz. eski tüplü monitörlerde  50 hz de uzun süre ekran başında kalınca  gözde rahatsızlık veriyordu. devre enerji kesintide otomatik  yanması için o direnci kullanıyor ancak kalite düşüyor sanki.  ayrıca bu led sistem lambalar sanki ömürleri çok uzun olmasın diye üretilmiş gibiler :=) 

seron

Alıntı yapılan: Herdaim - 14 Haziran 2025, 20:25:00devredeki 150 k direnç direk 220 v sinüs girişe bağlı diğer ucu eksi çıkışında. bu direnç ucuz çin malı lambaların 50 hz  olarak kıpırtılı çalışmasına neden oluyor sanırım. oradaki direk geçiş akım düşükde olsa ucuz çin lambalarında   görüyorum ışık kalitesi düşük. göz sağlığını bozuyor 50 hz. eski tüplü monitörlerde  50 hz de uzun süre ekran başında kalınca  gözde rahatsızlık veriyordu. devre enerji kesintide otomatik  yanması için o direnci kullanıyor ancak kalite düşüyor sanki.  ayrıca bu led sistem lambalar sanki ömürleri çok uzun olmasın diye üretilmiş gibiler :=) 

Kırpışma olacağını sanmıyorum zira videoda devre düzgün çalışıyor.

Bu devre çin malı olduğu için biraz adi tasarlanmış ve ömrü konusunda birşey diyemem.

Ancak batarya videodaki mini bataryadan değil de 4V 1A biraz daha büyük akülerden seçilirse daha iyi sonuç alınır.

Çok güzel tasarlanmış bir devre, hayran kaldım. Bravo çinliye.