Çamaşır makinesi motoru kontrol devresi (1085C Entegreli)

Başlatan Kazasker, 16 Mart 2018, 22:47:17

Kazasker

Alıntı yapılan: seron - 05 Ocak 2020, 21:01:17Yine yanlışlık var görmüşken düzelteyim.
Kutupsuz kapasitörlerde X1 X2 ve X3 sınıfları mevcut.
Y1 Y2 ve Y3 sınıfları da var.
Z sınıfları mı? onu hiç sormayın zaten. ;D
Bu sınıflar kapasitörlerin nerede ne amaçla kullanılacaklarını belirtirken maksimum pik ve voltaj dayanımları da farklıdır.
 sen miydin biriniz benden trafo alıcaktınız bu yaz. Yaz boyu bekledim arayan soran olmadı. Almaktan vazgeçtiyseniz ona göre şeyedeyim kitaplığa koydum kaç aydır duruyor orda. O bana bakıyor ben ona :)
ben alacam. seron. dursun orda gelecem. gelemezsem bilader gelir alır  :D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

memleket

Dimmer devresini biraz daha derli toplu çizmeye çalıştım.

memleket

Alıntı yapılan: memleket - 08 Ocak 2020, 21:51:35Dimmer devresini biraz daha derli toplu çizmeye çalıştım.

Dosya ektedir..

Kazasker

Alıntı yapılan: memleket - 08 Ocak 2020, 21:51:35Dimmer devresini biraz daha derli toplu çizmeye çalıştım.

Abi eline sağlık. Güzel görünüyor  ::ok  :)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

stk4221

Üstad tork da kayip olurmu.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

memleket

Alıntı yapılan: stk4221 - 10 Ocak 2020, 08:50:56Üstad tork da kayip olurmu.
Devreyi yapıp denemedim fakat @Kazasker‍ yazmış, "aynen hocam bu devre basit dimmer devresi. alt devirlerde motor sadece dönüyor tork yok"

stk4221

Alıntı yapılan: memleket - 10 Ocak 2020, 16:50:39Devreyi yapıp denemedim fakat @Kazasker‍ yazmış, "aynen hocam bu devre basit dimmer devresi. alt devirlerde motor sadece dönüyor tork yok"
Özür dilerim kaçamak şekilde net kullandığım için tam okuyamamisim. Şimdi fark ettim
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

gevv

tako ile uğraşmak istemeyen  velleman üniversal motor kontrol devresini deneyebilir https://www.velleman.eu/downloads/0/illustrated/illustrated_assembly_manual_k2636.pdf

çekilen akıma göre voltajı yükseltiyor stabilize ediyor

cigsar

Alıntı yapılan: Kazasker - 05 Ocak 2020, 20:56:21aynen hocam bu devre basit dimmer devresi. alt devirlerde motor sadece dönüyor tork yok. dediğiniz gibi. ama elektrik süpürgesi kart arızaları için falan çok ideal. ben evdeki süpürgede bunu kullanıyorum. fakat motorla zımpara falan yapılacaksa 3000 devirden sonra bayılma az oluyor.

güç için ise şu çizdiğim devre oldukça ideal. 10 devirde bile durmuyor.  evdeki testere ve bileme taşım da bu devreyi kullanıyorum. çizim biraz amatör ama çalışıyor sorunsuz :) bu sistem motor arkasındaki tako ile entegre oluyor.
[attach type=thumb]12936[/attach]

proteus dosyası da ekte.

Selam. paylaştığınız devreyi bugün yapıp kurdum fakat fişi ilk takmamla beraber sigorta ,triyak ve 2k2 lik direnç yandı. bu devre sizde tam olarak çalışmaktamıdır.

memleket

@asma hocam ve @Adnancoskun‍ hocam
Bu devrenin çıkışına köprü diyot bağlayıp, köprü diyot çıkışlarını  220VDC motora bağlasak DC motorun hız kontrolünü yapabilir miyiz. Motor 350W

Adnancoskun

Alıntı yapılan: memleket - 26 Mart 2020, 21:51:06@asma hocam ve @Adnancoskun‍ hocam
Bu devrenin çıkışına köprü diyot bağlayıp, köprü diyot çıkışlarını  220VDC motora bağlasak DC motorun hız kontrolünü yapabilir miyiz. Motor 350W
Nerede kullanacaksın?
Eğer tork istiyorsan ve ayarladigin devirde sabit bir hızda dönmesini istiyorsan
DİMMER'i UNUT....   :-)  :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

memleket

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 26 Mart 2020, 22:02:17Nerede kullanacaksın?
Eğer tork istiyorsan ve ayarladigin devirde sabit bir hızda dönmesini istiyorsan
DİMMER'i UNUT....  :-)  :)
Yürüme bandının motoru.  :)
Orjinal hız kontrol devresinde problem var. Acaba bununla olur mu dedim..

Adnancoskun

Alıntı yapılan: memleket - 26 Mart 2020, 22:08:04Yürüme bandının motoru.  :)
Orjinal hız kontrol devresinde problem var. Acaba bununla olur mu dedim..
Dimmerle kesinlikle olmaz

Orijinal devrede sıkıntı nedir?

memleket

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 26 Mart 2020, 23:32:53Dimmerle kesinlikle olmaz

Orijinal devrede sıkıntı nedir?
motora bazen yol veriyor bazen vermiyor. ya soğuk lehim var (sarsıntıdan olabilir) ya da ısınan bir eleman var.. ayrıntılı incelerim gündüz vakti.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: memleket - 27 Mart 2020, 00:16:17motora bazen yol veriyor bazen vermiyor. ya soğuk lehim var (sarsıntıdan olabilir) ya da ısınan bir eleman var.. ayrıntılı incelerim gündüz vakti.
Bence orijinali tamir edelim
Kablo kopuğuna ve birde motor üzerindeki devir sayıcıya öncelikle bakmanızı öneririm

Fikret53

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Mart 2018, 22:47:17Merhaba arkadaşlar;
yaklaşık 5 yıldır çamaşır makinesi motorundan yapmış olduğum tezgah testereyi kullanıyordum. bu tip motorlar universal motor grubunda doğudan 220volt verildiğinde çok yüksek devirde dönüyor. Motoru kontrol için dimmer tarzı voltaj düşürücü devre kullandım. Tabi burum vaoltajın düşmesi ile beraber gücün de düşmesine sebep oluyor  kalın ve sert tahtalı kesmekte zorlanıyordu. bu durum çok can sıkıcı olmuştu.

bende yeni arayışlara girdim nette gezerken bu tür motorlar için yapılmış devreler buldum ama pcb baskıya cesaret edemediğimden yine nette 10 adet 5 dolara kartı bastırdım. parçaları temin ettim montajı yaptım sonuç harika. hangi devirde olursa olsun motor çok güçlü dönüyor. en düşük devirde bile durmuyor. 5-10 tahtayı bile zorlanmadan kesiyor.  birde şerit testere yaptım testlerde çok iyi sonuç aldım.

devrede işi TDA1085c entegresi ve BT138 triyac yapıyor, ayrıca 100k (2 adet) ve 4k7 trım-pot var bunlarla devir ve frekans ayarı yapabilirsiniz.  motorun arka rulmanlarında bulunan tacho kablolarını kullanıyor sistem . daha fazla teknik bilgim yok ( burada siz değerli hocalarım devreye girerse memnun olurum )

devre şeması
[attach type=thumb]8703[/attach]

pcb baskı

[attach type=thumb]8705[/attach]

yerleşim planı

[attach type=thumb]8707[/attach]

benim yaptığım bitmiş hali
[attach type=thumb]8709[/attach]

tüm dosyalar
[attach type=thumb]8712[/attach]

uyarı: benim montaj yaptığım devrede girişte 15k taş direnç var o 6k8 olmalı. ben karaköyde malzemeciye liste verdim o da yarısını yanlış vermiş rastgele atmış poşete. acemilik işte .
Merhaba İnternette gezerken tesadüfen rastladım. Öncelikle teşekkür ederim bu paylaşım için bu devre banada lazım malzeme listesi varmı acaba ve tahmini ne kadar tutar bu devreyi yapmak yada siz böyle birşey yapar mısınız benim için?

Kazasker

Alıntı yapılan: cigsar - 23 Mart 2020, 21:29:33Selam. paylaştığınız devreyi bugün yapıp kurdum fakat fişi ilk takmamla beraber sigorta ,triyak ve 2k2 lik direnç yandı. bu devre sizde tam olarak çalışmaktamıdır.
slm. yeni gördüm iletiyi. sakin kafa ile bir bakayım yarın. bir kaç ay önce yaptık sorunsuz çalıştı. sonra pcb yi biraz düzenleyeyim eli ayağı düzdün olsun diye orda hata odu anlaşılan..
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

cigsar

Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Nisan 2020, 04:51:13slm. yeni gördüm iletiyi. sakin kafa ile bir bakayım yarın. bir kaç ay önce yaptık sorunsuz çalıştı. sonra pcb yi biraz düzenleyeyim eli ayağı düzdün olsun diye orda hata odu anlaşılan..
Selam Ustam devreye bakabildinizmi
bu şemadaki yolları takip ederek  yanma problemini çözdüm fakat herhangi bir hız ayarı yapılamıyor sabit hızda çalışıyor direk 220v verilmiş gibi.nerde hata yapıyorum anlamadım.
Yaptığım devre
https://hizliresim.com/KzgQhT
https://hizliresim.com/rHmFOj

Hercai07

Merhaba ustalar eski profilo makinadan söktüğüm böyle bir kart var bunu uçlarını bulup trimpot bağlayıp motoru çalıştırabilirmiyim F N yazan yerdeki ucun birisi motora gidiyor direk kabloların en sağındaki iki kablo takoya gidiyor bundan olurmu görüşlerinizi bekliyorum

gevv

Merhaba, kart üzerindeki kontrol entegresi (zilog) mikrodenetleyici yani programlı trimpot ile kontrol yapamazsınız.