Çamaşır makinesi motoru kontrol devresi (1085C Entegreli)

Başlatan Kazasker, 16 Mart 2018, 22:47:17

venom

10Mohm + 300 k olarak aldım dirençleri, 500k potu da aldım. ama devre çalışmıyor >:(  >:( boşta  60v olarak çıkış veriyor, motorun sargıları da sağlam. 12 v ile çalıştırdım. ama devreyi bağlayınca tık yok, triak araştırdım, btb15   3 tane aldım, gece değiştirip deneyeyim, triaktan olabilir mi 

venom

çalışmıyor, çalışmıyor, çalışmıyor :(((((((((

taydin

Video'da çalıştığını görmüştüm, ne değişti?
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

venom

haklısınız ustam, aktif olarak kullanıyordum, son olarak  gördüğünüz beyaz ön tablayı yerine takmak için kullandım kartı, çünkü ilk taktığım demir tablanın eğri olduğunu farkettim, bu fırsatla tablayı zımparadan geriye doğru taşırarak alanımı da genişletmiştim, tamamen hazır derken fişi taktım ve co pininin önündeki yatay duran 10,3Mohm luk direnç yandı. birleştirme yaparak direnci taktım ve zar zor triyakı buldum onu da değiştirdim, ama şimdi tık yok, diğer hız modu uçlarını da deniyorum yine cevap yok. tek aklıma takılan ise yüksek devirde fişi çekip yine aynı yüksek devirde fişi tekrar taktığımda oldu.. başka bir neden bulamıyorum,, :( bu bıçağı ve aparattaki bıçağı makineyle açtım, sorunsuz çalışıyordu,,

https://i.hizliresim.com/4jP0kL.jpg
https://i.hizliresim.com/Ov0EZZ.jpg

Adnancoskun

Alıntı yapılan: venom - 18 Ocak 2019, 14:00:33haklısınız ustam, aktif olarak kullanıyordum, son olarak  gördüğünüz beyaz ön tablayı yerine takmak için kullandım kartı, çünkü ilk taktığım demir tablanın eğri olduğunu farkettim, bu fırsatla tablayı zımparadan geriye doğru taşırarak alanımı da genişletmiştim, tamamen hazır derken fişi taktım ve co pininin önündeki yatay duran 10,3Mohm luk direnç yandı. birleştirme yaparak direnci taktım ve zar zor triyakı buldum onu da değiştirdim, ama şimdi tık yok, diğer hız modu uçlarını da deniyorum yine cevap yok. tek aklıma takılan ise yüksek devirde fişi çekip yine aynı yüksek devirde fişi tekrar taktığımda oldu.. başka bir neden bulamıyorum,, :( bu bıçağı ve aparattaki bıçağı makineyle açtım, sorunsuz çalışıyordu,,

https://i.hizliresim.com/4jP0kL.jpg
https://i.hizliresim.com/Ov0EZZ.jpg
10.3M ohm olduğundan eminmisiniz?
Çünkü10Mohm çok büyük bir değer
Kolay kolay yanmaz...

Direncin bağlı olduğu componentler neler?
Yolları takip edip bakabilirmiyiz?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

venom

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 18 Ocak 2019, 14:22:1410.3M ohm olduğundan eminmisiniz?
Çünkü10Mohm çok büyük bir değer
Kolay kolay yanmaz...

Direncin bağlı olduğu componentler neler?
Yolları takip edip bakabilirmiyiz?

üstad şu fotoya istinaden co pininin karşısındaki yatay direnç. fotodan öyle okudum, sizin de fikrinizi merak ettim :) 
https://i.hizliresim.com/Wq0b8E.jpg

venom

tda nın 6, pininden seri 180 ohm luk direnç ve devamında bu direnç ile co pinine çıkıyor, 180 ve bu direnç arasında 25v 47 mf lık kondansatörün + sına gidiyor.

venom

üstad yanlış oldu kusura bakma. 180 ohmun üstündeki atlama ile bu dirence gidiyor. 180 ohm un bir bacağına gidiyor.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: venom - 18 Ocak 2019, 14:43:55tda nın 6, pininden seri 180 ohm luk direnç ve devamında bu direnç ile co pinine çıkıyor, 180 ve bu direnç arasında 25v 47 mf lık kondansatörün + sına gidiyor.
dikkat ederseniz direnç üzerinde 5 tane renk kodu var. Dirençlerde genellikle başa yakın noktadan başlanır, ancak ben sizin yerinizde olsam, kart üzerinde aynı renk kodlarına sahip bir direnç arardım... bulabilirseniz doğrudan ölçebilirsiniz...
Eğer aynı renk kodlarına sahip direnç yoksa, başka bir 5 renkten oluşan direnç seçerdim ve direncin bir ayağını boşa alıp değerini ölçerdim. Büylece renklerin ne tarafından başlamam gerektiği konusunda yardımcı olur...
Böyle bir devrede 10 M ohm çok büyük bir değer...   :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

venom

aboo ;D  ;D  uatam beyaz renkle de başlayan direnç varmış.  renkleri tersten yazdım ve öyle de direnç değeri veriyor.. 950 ohm civarı çıkıyor. ilk bulup geldiğim kartta ,  co çevresinde 150 ohm ve 1 k gibi dirençler var

gokrtl

Alıntı yapılan: venom - 18 Ocak 2019, 19:03:51aboo ;D  ;D  uatam beyaz renkle de başlayan direnç varmış.  renkleri tersten yazdım ve öyle de direnç değeri veriyor.. 950 ohm civarı çıkıyor. ilk bulup geldiğim kartta ,  co çevresinde 150 ohm ve 1 k gibi dirençler var

venom

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 18 Ocak 2019, 17:43:48dikkat ederseniz direnç üzerinde 5 tane renk kodu var. Dirençlerde genellikle başa yakın noktadan başlanır, ancak ben sizin yerinizde olsam, kart üzerinde aynı renk kodlarına sahip bir direnç arardım... bulabilirseniz doğrudan ölçebilirsiniz...
Eğer aynı renk kodlarına sahip direnç yoksa, başka bir 5 renkten oluşan direnç seçerdim ve direncin bir ayağını boşa alıp değerini ölçerdim. Büylece renklerin ne tarafından başlamam gerektiği konusunda yardımcı olur...
ustam şimdi fark ettim. tolerans bandında kahve var ama beyaz yok. yani tamamen tersten okumuşum

venom

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 18 Ocak 2019, 17:43:48dikkat ederseniz direnç üzerinde 5 tane renk kodu var. Dirençlerde genellikle başa yakın noktadan başlanır, ancak ben sizin yerinizde olsam, kart üzerinde aynı renk kodlarına sahip bir direnç arardım... bulabilirseniz doğrudan ölçebilirsiniz...
eveeett; saat 01:50, ben yazana kadar 55 olur,, işten geldim, çayımı aldım başladım çalışmaya,, yine bol bantlı bir direni gözüme kestirdim ve yine birkaç Mohm okudum,, ama avometre ile bakınca 147k çıktı :) :) demem o ki, 950 ohm yerine 1K bağlayınca kart çalıştı :) :) hız ayarı için taktığım 500 k pot stabil çalışmadı, şimdi 1Mohm luk olanı geri takacağım,,  @Adnancoskun hocam ne kadar teşekkür etsem azdır,, uyandırmasanız yarın yine kart almaya gidecektim,, ama artık arabanın ön fren balatalarını alıp kısmetse pazar günü takabilirim :) sağolun varolun, saygı ve selamlar :)

Cmbyyy

Bu devreyi güçlükle temin ettim bir aynı  güçlüklede devre eleman larını dizdim motor belli bir hıza kadar stabil çalışıyor  biraz daha devir arttırayım deyince motor son devir dönmeye başlıyor  potu  minimuma alsamda etki etmiyor  neden olabilir acaba 

Kazasker

Hayırlı olsun. Trimpotlar ayarlandı mi. Ayrıca potun orta ve sağ bacağını kısa devre ettin mi ?
İlk önce trimpot girişi yanindaki trimpot u kurcala. Pot düşük devirde yani kisik olsun. O başlangıç devrini yavaş yavaş yükseltir. Sonra diğerlerini kurcala
Aldigin devre ticari bir devre sorun olmaması lazim.

Ayrıca sigortanın sağındaki diyot zener olmamalı yanılmıyorsam f serisi özellikli bir diyot. O etki edermi bilmem ama fazla dayanmaz orda...
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Cmbyyy

Alıntı yapılan: Kazasker - 28 Ocak 2019, 21:17:14Hayırlı olsun. Trimpotlar ayarlandı mi. Ayrıca potun orta ve sağ bacağını kısa devre ettin mi ?
İlk önce trimpot girişi yanindaki trimpot u kurcala. Pot düşük devirde yani kisik olsun. O başlangıç devrini yavaş yavaş yükseltir. Sonra diğerlerini kurcala
Aldigin devre ticari bir devre sorun olmaması lazim.

Ayrıca sigortanın sağındaki diyot zener olmamalı yanılmıyorsam f serisi özellikli bir diyot. O etki edermi bilmem ama fazla dayanmaz orda...
Teşekkür ederim . Pot un bütün ayakları devre üstünde farklı yollara bağlı o yüzden fazla kurcalak istemedim. Diyot  ise fr307 i 308 vermiş zener olan ise dediğiniz gibi zener değil nette baktığımda diyot görseli çıkıyor bunlardan kaynaklanırmı bilmiyorum zaten bu işi bu aşamalara getirmek benim için büyük başarı . Unutmadan trimpot ayarlarınıda yapmaya çalıştım değişen birşey yok birde motorun takosu yeterli verimlilikte çalışmıyor olabilirmi belli hıza çıkınca yeterli voltajı üretemeyip kontrolden çıkıyor olabilirmi . Konunun başında paylaşımınızdan yola çıkarak fikir yürütmeye çalışıyorum.

Kazasker

peki pot arızalı olabilir mi. trimpotları oynayınca pot olmasa bile tepki vermesi lazım.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Cmbyyy

İki tane 2.2 m pot birde 100k var hepsinde de  belli bir devirden sonra  ani ataklar yapıyor sonra son devir dönmeye başlıyor

Kazasker

Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE