Çamaşır makinesi motoru kontrol devresi (1085C Entegreli)

Başlatan Kazasker, 16 Mart 2018, 22:47:17

venom

hocam, direnci aldım geldim ve taktım, 6,8 k belli belirsiz ısındı, ama yine çalışmadı :( kodansatörün ayağında 4,1 v var,

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 11:33:52Buda makineden soktugum çalışan devre. Çok sıkışık...
Tacho için ne kullandınız?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

venom

benim conta yandı yanmak üzere :) yabancı kaynaklardaki videolarda triaka paralel bağlı mavi bir parça var, devre şeması bu kartla aynı. ama triaktaki parça bizde yok, kısa bir video,
https://www.youtube.com/watch?v=KJJzz7mmS3o

Kazasker

Varistor o. Kısa devre koruması için konulmuş gibi. Başka bir artisi yok çünkü semada öyle bir parca yok.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

venom

eyvallah @Kazasker  hocam, bugün bir tane daha kart buldum geldim, biraz daha detaylı bir kart, modifiye etme şansımız var mıdır bu kartı, yani kademeli dirençlerin iptali ve yerine potansiyometre kullanılarak yapılan işlem. yapan ya satmaya çalışıyor ya da bilgi vermiyor, ışıktan görünmeyen 1085c. motorola marka, ilk kartı ziyan ettim, bunu da ziyan etmeyeyim,  bir de elinden geldiğince açıklama yapan bir arkadaşın yazısı var, onu da ekleyeyim,, uzun oldu gibi :)

(((((((((Bu bir eski bir çamaşır makinası ise eğer program kontaktöründen karta giden kablolar, sabit dirençlerden oluşan bir gerilim bölücü devresine girer. Bu gerilim bölücü devresendeki farklı değerlerdeki her direncin bir ucu kontaktör ile şasiye çekilince  sürücü entegresini polarmasını da değişir. Bu entegre triyakın tetikleme açısını değiştirdiği için böylece kontaktörün seçtiği direncin değerine bağlı olarak motorun devri de değişir.
Senin yapacağın şey;
Bu drinçleri tespit etmek. Bu dirençlerin birer uçları kontaktöre birer uçları da paralel şekilde entegrenin ayaklarına bağlıdır. Bu dirençlerin kontaktöre giden kablolarını kes, entegre tarafındaki uçlarına potansiyometrenin orta ucunu bağla. Potun diğer bir ucunu şasiye bir diğer ucunu da artı hatta bağla. Potu çevirdikçe entegrenin artı yada eksi polarma almasına bağlı olarak motor hız kontrolü yapabilirsin.)))))))))))




https://i.hizliresim.com/Rrkkoj.jpg

Kazasker

Devam.  :D  geçenki devreyi cozemedim. Buna da bir göz atayim. Tersten resim atarmisin bi
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

venom

resmin altındaki link alttan görünüş :)  resim açmamış tekrar atayım :) 
bu da bir başkasının bir başkasına yazdığı cevap,  mavi ekran verdim :) anlayamadım...

Yanlış hatırlamıyorsam kart üzerinde 2 adet tako, 2 adet motor, 1 adet besleme ve birkaç adet kontrol ucu mevcut. Bu kontrol uçları şu şekilde çalışır; Kartın üzerinde makinenin program şalterine giden uçlar bulunur. Bu uçlar yine kartın üzerinden giden bir besleme voltajını kontrol noktalarına kısa devre eder. Eğer dikkatlice bakacak olursan bazı soketlerin karşısında sıralı bir biçimde birbirinden farklı değerlerde dirençler vardır. Aslında bunlardan ziyade aşağıdaki linke tıklayarak TDA1085C entegresinin şemasını incele.

TDA1085C

Bu dosyada 8. sayfayı aç. Göreceksin ki 5 numaralı uç hız kontrol ucu, sana lazım olanda bu. Tek yapman gereken bu kontrol ucunun, karttaki hangi soketle kısa devre yapıldığında motorun devreye girdiğini bulmak. Bulduğun voltaj ucu ile 5 nolu bacak arasına 100 k pot koyarsan motoru istediğin devirde döndürebilirsin...

https://i.hizliresim.com/7aggq5.jpg

venom

eveet, bu saatte araştırmaya devam, ve bişeyler bulmuş olabilirim :)  şöyle bir paylaşım buldum,


F- Motora kontrol edilmiş gerilimi gönderir       (var)
N-karta giriş voltajı (220)                                    (var)
L1-karta giriş voltajı (220)                                   ( L olarak var)
R- Boş                                                                  ( W olarak var )
E1-+15 v giriş(60 devir)                                       (s1 olarak var)
E2-180 devir                                                         (s2 olarak var)
E3-(800)devir                                                        ( s3 olarak var)
L2-yüksek devir (1000)                                         ( s4 olarak var)
CO-kart +15 v cıkışı                                              (var)
TA-TA Tako jeneratörü (enkoder)                         (var)
motor bağlantıları =_yastık uçlarından bir tanesini kömür uçlarından biri ile koprüleyiniz .boşta kalan yastık ucunu F ye ,komür ucunu (L1) bağlarsanız
tako uçlarınıda devreye bağlayın (Ta-Ta)
(CO) uçundan alacagınız 15 voltu (E1-E2_E3 L1)girişlerinden birine verirseniz motorunuz çamaşır makinalarının standardında ki devirlerde dönecektir..


buna göre bağlantıyı yarın yapayım ben,,, :))) hadi iyi geceler :)


Kazasker

@venom  helal sana sonunda bağlamışsın. Tebrik ederim. Bizim devre calismadi her al. Kolay gelsin  ;)
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

venom

teşekkür ederim hocam, evet bağladım ve patladı gitti :)  diğer devrenin malzemeleri yedek  kullanırız artık :), bir an önce toparlamam lazım projeyi,


Cmbyyy

Alıntı yapılan: Cmbyyy - 12 Aralık 2018, 14:01:51Böyle bir devre uygunmudur sizce
Bu devrede örneğin 470/2w yazıyor 470 k mı veya 470 r mi nasıl anlıcaz teşekkürler

venom

Alıntı yapılan: Cmbyyy - 04 Ocak 2019, 21:37:27Bu devrede örneğin 470/2w yazıyor 470 k mı veya 470 r mi nasıl anlıcaz teşekkürler
rakam değerinin yanında k veya m ibaresi yoksa rakam ve ohm olarak söyleniyor hocam. 470 ohm gibi,

Kazasker

2 wat  değilde 820 gibi 1watlik direnç vardı.  Tas dirençler. 470 yazıyorsa ohm dur. K ibaresi genelde belirtilir.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

papillion

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Mart 2018, 22:47:17Merhaba arkadaşlar;
yaklaşık 5 yıldır çamaşır makinesi motorundan yapmış olduğum tezgah testereyi kullanıyordum. bu tip motorlar universal motor grubunda doğudan 220volt verildiğinde çok yüksek devirde dönüyor. Motoru kontrol için dimmer tarzı voltaj düşürücü devre kullandım. Tabi burum vaoltajın düşmesi ile beraber gücün de düşmesine sebep oluyor  kalın ve sert tahtalı kesmekte zorlanıyordu. bu durum çok can sıkıcı olmuştu.

bende yeni arayışlara girdim nette gezerken bu tür motorlar için yapılmış devreler buldum ama pcb baskıya cesaret edemediğimden yine nette 10 adet 5 dolara kartı bastırdım. parçaları temin ettim montajı yaptım sonuç harika. hangi devirde olursa olsun motor çok güçlü dönüyor. en düşük devirde bile durmuyor. 5-10 tahtayı bile zorlanmadan kesiyor.  birde şerit testere yaptım testlerde çok iyi sonuç aldım.

devrede işi TDA1085c entegresi ve BT138 triyac yapıyor, ayrıca 100k (2 adet) ve 4k7 trım-pot var bunlarla devir ve frekans ayarı yapabilirsiniz.  motorun arka rulmanlarında bulunan tacho kablolarını kullanıyor sistem . daha fazla teknik bilgim yok ( burada siz değerli hocalarım devreye girerse memnun olurum )

devre şeması
[attach type=thumb]8703[/attach]

pcb baskı

[attach type=thumb]8705[/attach]

yerleşim planı

[attach type=thumb]8707[/attach]

benim yaptığım bitmiş hali
[attach type=thumb]8709[/attach]

tüm dosyalar
[attach type=thumb]8712[/attach]


uyarı: benim montaj yaptığım devrede girişte 15k taş direnç var o 6k8 olmalı. ben karaköyde malzemeciye liste verdim o da yarısını yanlış vermiş rastgele atmış poşete. acemilik işte .

Sayın Kazasker, sizin yaptığınızın aynısı yollardan geçerek ben de bir şerit testere tezgâh yaptım. Bir dimmer ile de çalıştırdım. Ayarladığım devirde sabit dönmediği gibi, kesme işlemi esnasında tork düşüyor, yavaşlıyor, durmaması için devri arttırmam gerekiyor. Bir elim dimmerde, bir elim kesmeye uğraştığım tahtada çok zorluk çekiyorum. Edindiğim motorun tako denilen kısmı sökülmüş olarak verildiğinden, internette anlatılan, tako olduğunda iş gören hazır devre kutusu alarak kullanabilmem de söz konusu değil. Bu durumda olumlu bir öneriniz olabilir mi? Teşekkürler ve selâmlar..

Kazasker

Alıntı yapılan: papillion - 08 Ocak 2019, 20:19:42Sayın Kazasker, sizin yaptığınızın aynısı yollardan geçerek ben de bir şerit testere tezgâh yaptım. Bir dimmer ile de çalıştırdım. Ayarladığım devirde sabit dönmediği gibi, kesme işlemi esnasında tork düşüyor, yavaşlıyor, durmaması için devri arttırmam gerekiyor. Bir elim dimmerde, bir elim kesmeye uğraştığım tahtada çok zorluk çekiyorum. Edindiğim motorun tako denilen kısmı sökülmüş olarak verildiğinden, internette anlatılan, tako olduğunda iş gören hazır devre kutusu alarak kullanabilmem de söz konusu değil. Bu durumda olumlu bir öneriniz olabilir mi? Teşekkürler ve selâmlar..
hayırlı olsun.  dimmerle o şekilde kesersen motoru yakarsın. en önemlisi çok tehlikeli bir davranış...
takoyu niye sökmüşler anlamadım. belki de arızalıdır.  bulunduğun yerde çamaşır makine servisi vardır yada tamircisi. onlar bir çırpıda takıverir. minik rulman gibi bir şey.  tako fırçası da derler. piyasa fiyatı 10-20 tl arası. pahalı derlerse bir hurdacıdan 30 tlye motor bile bulabilirsin.
 not.  kopmle sökülmüş mü yoksa kablosu mu kesilmiş ?
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

venom

merhaba arkadaşlar yine ben :(  ama tam işleri hallettim derken az önce dirençlerimizden biri güzel bir duman çıkardı. allahtan kartın fotoları vardı, oradan baktım, ama son bant sarı mı gümüş mü tam çıkaramadım, fotoda beyaz gibi görünüyor, sormak istediğim şey ise hız ayarı yaptığım potun ayarı yüksekti ve direk fişe taktım, bu potu ilk çalıştırırken kısmam mı gerekiyor, başlangıçta min. sonradan mı arttırmam gerekiyor, ona göre önlem alayım diyorum, şimdiden teşekkürler :) co pininin önündeki direnç, ben 10,3 Mohm hesapladım, doğru mudur ??
 

Kazasker

Alıntı yapılan: venom - 16 Ocak 2019, 13:56:06merhaba arkadaşlar yine ben :(  ama tam işleri hallettim derken az önce dirençlerimizden biri güzel bir duman çıkardı. allahtan kartın fotoları vardı, oradan baktım, ama son bant sarı mı gümüş mü tam çıkaramadım, fotoda beyaz gibi görünüyor, sormak istediğim şey ise hız ayarı yaptığım potun ayarı yüksekti ve direk fişe taktım, bu potu ilk çalıştırırken kısmam mı gerekiyor, başlangıçta min. sonradan mı arttırmam gerekiyor, ona göre önlem alayım diyorum, şimdiden teşekkürler :) co pininin önündeki direnç, ben 10,3 Mohm hesapladım, doğru mudur ??
 
Farketmez. Bende ki sabit kalır testere de. Sadece malzemeye gore bazen hız değiştiririm .
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

venom

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Ocak 2019, 21:14:58Farketmez. Bende ki sabit kalır testere de. Sadece malzemeye gore bazen hız değiştiririm .
bir de aklıma takıldı. kullandığım s3 pinindeki direnci iptal etmedim. yani hem pot hem direnç var. yarın potu 470 k ile değiştirip kullandığım pindeki direnci iptal edeceğim.  malzemeyi bulabilirsem yedekli alayım ben