Çamaşır makinesi motoru kontrol devresi (1085C Entegreli)

Başlatan Kazasker, 16 Mart 2018, 22:47:17

fatihsel

Evet sanırım ondan. Benim kondansatörlerin voltları farklı. Gerçi farketmez ama ne bileyim işte.. 35V yerine 50V kullandım. uF'ı aynı..

mesut74

Alıntı yapılan: fatihsel - 03 Aralık 2018, 12:45:24Devreyip pcb bastırıp ben de yaptım. jpcb üzerinden. Fakat bir türlü çalıştıramadım. Motor bağlantı çıkışında sürekli 220 volt var. TDA'nın giriş voltajını 8 ve 9 nolu pinlerden üzerinde ölçtüğümde 3V var. Motor, kömür tako doğru...

Nerede yanlış yapıyor olabilirim? Potansları oynayınca çıkışta 220V'un azalması gerekli değil mi?
Line1 230vac, ic2 230vac pin3'e girerken ve ortak bir
zemin olarak ic tda1085c'nin pin2'sine giriyor. Bu devre, tehlikeli ya da nötr bir hattın ortak zemin olarak bağlanması nedeniyle tehlikelidir.
Sadece triyak patlayacak, aynı zamanda tehlikedesin. Lütfen devreyi gözden geçirin.

mesut74

Line1 230vac, ic2 230vac pin3'e girerken ve ortak bir
zemin olarak ic tda1085c'nin pin2'sine giriyor. Bu devre, tehlikeli ya da nötr bir hattın ortak zemin olarak bağlanması nedeniyle tehlikelidir.
Sadece triyak patlayacak, aynı zamanda tehlikedesin. Lütfen devreyi gözden geçirin.

Cmbyyy

Düşük tölerans  sadece dirençlerdemi var. Yoksa  bu devre için soruyorum. Kondansatör , potansiyometre, diyot ,triyak vs bunlarında düşük tölerans lı olanlarıda varmı . Birde  karaköyden bu kalitede malzeme tedarik edebileceğimiz bir malzemeci tavsiye edebilirmisiniz

Kazasker

Alıntı yapılan: Cmbyyy - 12 Aralık 2018, 14:01:51Böyle bir devre uygunmudur sizce
bu devre aktif çalışıyor. eğer çizebilrseniz daha iyi. ama mevcut paylaşılan pcb de güzel. tabi çalışırsa :) . epeydir sorunsuz kullanıyorum.

en iyi çözüm taydin abinin dediği gibi yeni bir pcb çizmek. kalın yollar ile yeniden. 
farklı şemalar var.  hangisi uygunsa.
yukardaki resmdeki pcbnin şeması 2 numaralı olandır.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Kazasker

Buda makineden soktugum çalışan devre. Çok sıkışık...
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

taydin

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Aralık 2018, 11:23:54bu devre aktif çalışıyor. eğer çizebilrseniz daha iyi. ama mevcut paylaşılan pcb de güzel. tabi çalışırsa :) . epeydir sorunsuz kullanıyorum.

en iyi çözüm taydin abinin dediği gibi yeni bir pcb çizmek. kalın yollar ile yeniden. 
farklı şemalar var.  hangisi uygunsa.
yukardaki resmdeki pcbnin şeması 2 numaralı olandır.

Datasheet'te yer alan şema, en sağda görünen şema. Orada dikkat edilirse, 8 numaralı bacağa giden devrenin şasesi, normal devre şeması konvansiyonlarına uymadan tuhaf bir şekilde çizilmiş. Burada çok net olarak verilmek istenen bir mesaj var! Bu hattın ÇOK DÜŞÜK DİRENCE sahip olması gerekiyor, üzerinde en ufat bir parazitik voltaja müsamaha edilmiyor.

Pratikte bu kurala uyulmadığı için bazı PCB'lerde sonuç alınamadığını düşünüyorum.

Tolerans olarak, düşük toleranslı metalfilm direnç kullanabilirsiniz. Kapasitörleri de kaliteli film tipi kapasitör seçebilirsiniz. Entegrenin veya yarıiletkenlerin kalitesi işin artık uç noktası, direnç ve kondansatörlerle sonuç alınamıyorsa bakılması gereken konu.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Cmbyyy

5.resimde devrenin arkasından kablo ile köprü yapmışsınız bunu yapmanızın sebebi nedir

Kazasker

Alıntı yapılan: Cmbyyy - 13 Aralık 2018, 17:28:215.resimde devrenin arkasından kablo ile köprü yapmışsınız bunu yapmanızın sebebi nedir
Çok uzun zaman oldu.  Ama pcb yüzükleri sok tak ta deforme olmustu. Hattı pekiştirmek için bir önlem olarak yapılmıştı.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

fatihsel

Cmbyyy

Cmbyyy

Alıntı yapılan: Kazasker - 16 Mart 2018, 22:47:17Merhaba arkadaşlar;
yaklaşık 5 yıldır çamaşır makinesi motorundan yapmış olduğum tezgah testereyi kullanıyordum. bu tip motorlar universal motor grubunda doğudan 220volt verildiğinde çok yüksek devirde dönüyor. Motoru kontrol için dimmer tarzı voltaj düşürücü devre kullandım. Tabi burum vaoltajın düşmesi ile beraber gücün de düşmesine sebep oluyor  kalın ve sert tahtalı kesmekte zorlanıyordu. bu durum çok can sıkıcı olmuştu.

bende yeni arayışlara girdim nette gezerken bu tür motorlar için yapılmış devreler buldum ama pcb baskıya cesaret edemediğimden yine nette 10 adet 5 dolara kartı bastırdım. parçaları temin ettim montajı yaptım sonuç harika. hangi devirde olursa olsun motor çok güçlü dönüyor. en düşük devirde bile durmuyor. 5-10 tahtayı bile zorlanmadan kesiyor.  birde şerit testere yaptım testlerde çok iyi sonuç aldım.

devrede işi TDA1085c entegresi ve BT138 triyac yapıyor, ayrıca 100k (2 adet) ve 4k7 trım-pot var bunlarla devir ve frekans ayarı yapabilirsiniz.  motorun arka rulmanlarında bulunan tacho kablolarını kullanıyor sistem . daha fazla teknik bilgim yok ( burada siz değerli hocalarım devreye girerse memnun olurum )

devre şeması
[attach type=thumb]8703[/attach]

pcb baskı

[attach type=thumb]8705[/attach]

yerleşim planı

[attach type=thumb]8707[/attach]

benim yaptığım bitmiş hali
[attach type=thumb]8709[/attach]

tüm dosyalar
[attach type=thumb]8712[/attach]

uyarı: benim montaj yaptığım devrede girişte 15k taş direnç var o 6k8 olmalı. ben karaköyde malzemeciye liste verdim o da yarısını yanlış vermiş rastgele atmış poşete. acemilik işte .
Konu ile alakası yok ama  yaptığınız şerit testerenin  çalışır videosu varsa yapım aşamalarını paylaşımınız oldumu var ise link atabilirmisiniz

Kazasker

Alıntı yapılan: Cmbyyy - 17 Aralık 2018, 20:40:06Konu ile alakası yok ama  yaptığınız şerit testerenin  çalışır videosu varsa yapım aşamalarını paylaşımınız oldumu var ise link atabilirmisiniz
evet vardı ama çok zaman oldu bulabilirsem atayım. testere köyde orda daha kullanışlı olduğundan bıraktım oraya. proje olarak Matias  wandel in projesini kullanmıştım. 2012 yılında..   şu projenin miniği.  bıçak olarak shcepach basa 3 teki bçağı kullandım. proje de bu videodakinin küçüğü ama yöntem aynı.  fazla proje yoktu o zamanlar böyle detaylı...
https://www.youtube.com/watch?v=BRWS2j-ymI4
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Cmbyyy

Teşekkürler.Bende kart işini halledebilirsem yapmak istiyorum 

fatihsel

Ben de son transistorlü olanı yapacağım breaboardda.

venom

herkese merhaba. adım mustafa, yeni üye oldum :)  benzer bir proje için gerekli olan hız kontrolü devresi araştırmalarım sırasında sayfanıza rastladım. başka yerde de bulamamıştım. arkadaşımızın paylaştığı devrenin bir benzeri yani çamaşır makinesinden çıkardığım kartım elimde. ama şema takibi konusunda pek te iyi sayılmam. bu kartı bir şekilde paylaşılan devredeki gibi potansiyometre ekleyip kullanmam mümkün ise eğer yardımlarınızı rica ederim. şimdiden teşekkürler :) 

Kazasker

üzerinde 1085c olan orjinal kartı ilk defa gördüm, ama orjinal entegre değil. orjinali philips marka.   çalışması mümkün ama çok dikkatli olmalısın. orjinal şemaya baktığımda tako çıkışı aliminyum plaka altına bağlanmış. ( o kısmı maalesef göremiyoruz. ) muhtemelen programlama devresi ile bağlantılı bir devre. yani tek başına çalışmama ihtimali var.  tam flaşın parladığı noktayı farklı biir açıdan çekermisin.

NOT: kendi başına bağlama devre 220 volt. dikkat et.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

venom

teşekkür ederim ilginize :) bu kartı bugün kendim söktüm, çamaşır makinesinden.  plaka sanırım soğutma amaçlı. altında diyot ve wattlı direnç var. bt 138 plakanın dış kısmında. şemayla uyuşuyor bu kart. gerçi daha besleme girişi ve motor çıkışını bulabildim. kenardaki pembeler de sanırım taco.. emin olmadan bağlantı yapmam hocam. dikkat ederim. uyarınız için teşekkürler.  :)

venom

yardım edebilecek arkadaşlardan yardım beklerim  :'(

venom

https://i.hizliresim.com/v6nDd6.jpg

tekrar merhaba, devreyi kurmaya başladım, 100 k trimpot eksik almışım. yerine pot koysam olur mu? ya da alıp taktığımda bu çok tur trimpotların ayarını nasıl ve neye göre yapabilirim. fikrinizi alabilir miyim. teşekkürler. :)