Çamaşır makinesi motoru kontrol devresi (1085C Entegreli)

Başlatan Kazasker, 16 Mart 2018, 22:47:17

Cmbyyy

fatihsel

Devreyip pcb bastırıp ben de yaptım. jpcb üzerinden. Fakat bir türlü çalıştıramadım. Motor bağlantı çıkışında sürekli 220 volt var. TDA'nın giriş voltajını 8 ve 9 nolu pinlerden üzerinde ölçtüğümde 3V var. Motor, kömür tako doğru...

Nerede yanlış yapıyor olabilirim? Potansları oynayınca çıkışta 220V'un azalması gerekli değil mi?

Kazasker

Sürücü devrelerinde pek anlamıyorum. Ben yaptığımda sorun olmamıştı.  Bir sorun var gibi çizimde. Yeni birtane çizip paylasayim burda.
Bir kaç gün bekleyin
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

fatihsel

PCB bastırdığımdan bunu çalıştırsam daha iyi olacak. Giriş akımını transistörle ayarlamadan vermeleri zaten garip olmuş. Benzer bir trafolu devre pcbway'de vardı ama hata edip bunu yaptırdık. Eğer elinizde hazır çalışan şu an var ise bazı bacaklardaki voltajları benim için ölçebilir misiniz?

Kazasker

Ben de 10 adet bastırdım 4 u çalışmadı. çalışan devre var elimde hangi kısımdan ölçüm istiyorsunuz.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

fatihsel

Teşekkürler.

Aslında biraz hazıra konmanın sıkıntısını yaşıyorum. Devreyi pek incelemeden direk hazır diye seçtim aciliyetten. Halbuki tda'nın giriş belmesinde transistör olan, encoder geri dönüşünde opto olan tipte devreler varmış. Fakat pek inceleyememiştim. Artık bunu çalıştırırsak şimdilik idare edeceğiz.

Ölçümlere gelince...

-TDA'nın  8 ve 9 nolu pinlerde(vcc ve gnd) karşılıklı ölçünce kaç volt dc voltaj ölçüyorsunuz? Çip üzerindeyken ve/veya değilken?
-Motor çıkışlarında(3 ve 4 nolu pin olmalı) potans(100K) elle değiştirildiği halde sürekli 220V'mu bulunuyor?
-Triyakın girişi veya çıkışı nasıl ölçülür onu bilmiyorum?

Furkan KELEŞOĞLU

Bende de aynı devre var ama motor bağlamadan test edeyim bir dedim hazır konusuda acılmış. sadece şebeke voltajı verdim motor cıkışı bende de cok sacma sapan davranıyor volt metre ilk anda 160 volt değerleri okuyor daha sonra 35 ile 20 volt arası gidip geliyor ama potansiyemetre ile aalakasız hareket ediyor belkide takometre bağlamadık diye yapmıyor. denerken bir yerden pat diye bir ışık cıktı ama herşey sağlam anlamadım niye öyle oldu :D 

birde girişlerin hemen atlında tekli taş direnc acayip ısınıyor. diğerlerinde pek birşey yok. benim devrede sıkıntılı heralde.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

fatihsel

Çok garip gerçekten. ben de motorda takoda bağlı. Motoru ayrıca denedim sorun yok. Hayır anlamadığım çıkışta sabit 220V var iken en azından son hız çalışması lazım değil mi?

Furkan KELEŞOĞLU

Alıntı yapılan: fatihsel - 05 Aralık 2018, 12:50:35Çok garip gerçekten. ben de motorda takoda bağlı. Motoru ayrıca denedim sorun yok. Hayır anlamadığım çıkışta sabit 220V var iken en azından son hız çalışması lazım değil mi?
Motorun takosu falan calışıyormu motorun kendisi bütünüyle sağlam mı ? ayrıca bu devre dimmer gibi calışmıyor PWM ile sürüyor galiba. AC akımı PWM ile doğrudan sürülemiyor DC deki kadar kolay değil bir kaç püf noktaları var mesela 0 geçiş noktasını falan yakalayıp sonra pwm vermeye calışıyor veya o değere karşılık gelecek eğride ON-OFF mantığı gibi calışıyor. buda motorun hızı düşse bile tam tork ta calışmasını sağlıyor. ben bu entegreyi daha önceden bilmiyordum . 1-2 motor bağlamıştım  kartı ilk düzdüğümde calışmamıştı motorlar sağlam değildi o yüzdendir diyip bir kenara kaldırmıştım. AC pwm sürücü devrelerini araştırın illaki başka bir şema veya entegre vardır.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

Kazasker

Alıntı yapılan: Furkan41 - 05 Aralık 2018, 17:14:251-2 motor bağlamıştım kartı ilk düzdüğümde calışmamıştı motorlar sağlam değildi o yüzdendir diyip bir kenara kaldırmıştım. AC pwm sürücü devrelerini araştırın illaki başka bir şema veya entegre vardır.
bende buna iyi güldüm  ;D  ;D  ;D

fatih bey istanbul da iseniz benim çalışan devreyi sökeyim ölçün biçin test edin sonra geri gönderin.   pcb yi yabancı birinden rica minnet almıştım. 10 tane bastırdım 6 sı çalıştı. 3 ünü kullanıyorum 3 üde köyde orda proje yapacaktım bu yaz olmadı...  fazla kart varsa birde ona kurun sistemi. size yardmcı olmak  isterim. elimden geldiğince. 220 volt devrelerle aram hiç iyi değil kurcalamak istemedim o yüzden  ;D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

fatihsel

Diğer kart değil de devreyi breadboard'a kuracağım sanırım. Olmadı dediğiniz gibi yaparız. 220V işi sakat gerçekten. Bu devreyi yapacaklara trafolu olanını yapmasını tavsiye ederim.

Cmbyyy

Benim anlamadığım devreyi kurarken neyi atlıyoruz . Bütün devre elemanlarını doğru şekilde yerleştirince çalışması gerekmezmi. Yoksa özel bi işlem falanmı var anlamadım gitti

Kazasker

gerçekten ilginç durum. ben de defalarca aynı devreyi kurdum. biri çalışmazken diğeri çalışıyordu.  halbuki birebir aynısı idi.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Cmbyyy

Bütün Devreleri kurmadan bütün elemanların sağlamlık kontrolünü yaptınızmı. Acaba devre elemanlarının değerleri birbirini tutmadığı içinmi çalışmıyor.

fatihsel

TDA'yı nasıl test edebiliriz acaba?

Bence bir hata sebebiyle tda akımı otomatik kesiyor.

fatihsel

Bazı elemanların(dirençlerin) bacakları kalın, padleri ince... ondan olabilir mi acaba lehim sorunu filan...

Gerçi ölçü aletiyle bakınca gayet sorunsuz netlistler ama..

Cmbyyy

taydin

O entegrenin datasheet'ina bakınca, PCB'deki komponent yerleşiminin ve komponent toleranslarının çok kritik olduğu anlaşılıyor. O yüzden birden fazla yapınca, elektriksel olarak aynı olsa birisi çalışıyor birisi çalışmıyor.

Yüksek gerilim, yüksek akım, ama aynı zamanda mV seviyesinde çok hassas gerilimlerle çalışması gerekiyor. O yüzden, datasheet'teki PCB yapısının aynısını kurarak deneyim. Kullanılan komponentleri de düşük toleranslı, kaliteli malzeme olarak seçin.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...

Cmbyyy

taydin

TAM OLARAK datasheet'teki PCB çizimini kullanın. Oradaki devreye yapacağınız ilavelerde kendi tarzınıza göre PCB'ye ekleme yapılabilir, ama temel devre aynen datasheet'teki PCB üzerinde olsun.
Elektrik sayacı döndürücüsü ...