Çamaşır makinesi motoru kontrol devresi (1085C Entegreli)

Başlatan Kazasker, 16 Mart 2018, 22:47:17

Furkan KELEŞOĞLU

Tamam alttan kısa devre etmişsin ama yukarıdada yol var. belki o yola ulaşmıyor . sen en iyisi tüm yolların entegrelerin ve pasif elamanların bacaklarından iletkenlik testi yap bence tyüm malzemeleri doğru dizip te bir sorunla karşılaşıyorsan iletkenlik sorunun vardır bir yerde hiç olmadı enerji verip voltaj ölmeyi dene.
Mekatronik Teknikeri. <br />Elektrik-Elektronik Teknisyeni.

serdark77

Merhaba ,kondansatörlerin voltaj değerlerini paylaşırmısınız ,kaç volt olduğu yazmayan kndansatörler var da

serdark77

Alıntı yapılan: Uraskuday - 08 Mart 2019, 00:50:36bu yerleşim planındaki devre elemanları ile benim sipariş vermiş olduğum pcbway sitesindeki kart aynı değil gibi geliyor bana.
benim sipariş ettiğim kart bu.fazla bilgiye sahip olmadığım için sordum. İlginize teşekkür ederim.
Merhaba bu çizimlerin preteus veya eagle dosyaları var mı pcb firması bunları istiyor ankara da bir firmada yaptırcam da size zahmet paylaşır mısınız?

Cmbyyy

Ben montajı böyle yaptım çalıştı elektronik bilgim yok sadece malzemeleri doğru dizmeye çalıştım hepsi bu birde taş dirençleri ayrı ayrı montaj yaptım birde dirençleri metal film olanlardan kullanın bence bunu dikkate alın saygılar kolay gelsin bu. Devredeki triyak bt 138 çalışıyor sıkıntı yok. Birde 1 mf 630 volt demişsiniz pcb üzerinde 104 j 630 v yazıyor aynı kondansatör değerimi bilmiyorum   Epeyce dağınık bir cevap oldu okudukça ekledim kusura bakmayın

Yörük45

Merhaba Arkadaşlar İstanbul Acıbademde oturuyorum,elimde arçelik marka (5P 62 AW 360-01   220/230V.-50Hz -360/620 W  izo sınıf F dönüş yönü)çamaşır makinesi var torklu TDA 1085 entegreliPWM hız sürücü devre kartı yaptırmak istiyorum potasyummetreli olacak sağa ve sola dönmesi gerekiyor  yavaşta dönse hızlıda dönse güçlü olacak gücünden birşey kaymetmemesi gerekiyor bunu evde manuel et kıymamakinesine bağlıyacağım  elektronikten de hiç anlamıyorum anlayan Arkadaşlar bu konuda bana yardımcı olabilirler mi?ayrıca bu devre kartını yaptırabileceğim yer varsa lütfen adres ve yazarlarsa çok sevinirim teşekkürler.

Yörük45

Kazasker

Aliexpress te devrenin 10 tanesi 15 dolar civarı . Alıp burda montajlarsın. Gayet güzel de calisiyor
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Cmbyyy

Alıntı yapılan: Kazasker - 13 Haziran 2019, 11:38:58Aliexpress te devrenin 10 tanesi 15 dolar civarı . Alıp burda montajlarsın. Gayet güzel de calisiyor
İstersen Montaj yapıp ta gönderiyorlarmış  youtube da izlemiştim

Cmbyyy

https://youtu.be/o0Z37MP-zmI Bu videoda elektronik bir devre ile tako jeneratörü olmadan hız kontrolü yapıyor acaba aynı şeyi   Tda1085c entegreli devrede de kullanabilirmiyiz malum tako jeneratörü arıza verince en çokta mıknatıs kaynaklı oluyor bu sorun motor kontrolü olmuyor ,eğer bu devrede işe yararsa şahane olur. Bahsettiğim devre videonun sonuna doğru tako jeneratörü söküp yerine monte ediyor

seco_

merhaba, bu devrenin hangisi çalışıyor tam olarak bilgi mevcut mu ?

Kazasker

Alıntı yapılan: Cmbyyy - 06 Haziran 2019, 19:31:30Ben montajı böyle yaptım çalıştı elektronik bilgim yok sadece malzemeleri doğru dizmeye çalıştım hepsi bu birde taş dirençleri ayrı ayrı montaj yaptım birde dirençleri metal film olanlardan kullanın bence bunu dikkate alın saygılar kolay gelsin bu. Devredeki triyak bt 138 çalışıyor sıkıntı yok. Birde 1 mf 630 volt demişsiniz pcb üzerinde 104 j 630 v yazıyor aynı kondansatör değerimi bilmiyorum   Epeyce dağınık bir cevap oldu okudukça ekledim kusura bakmayın

bu çalışıyor
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

seron

104J 630V :  1mikroFarad, 630Volt demek.

104=100nF
105=1uF

J simgesi kapasitörün kalitesini bildirir. J yüksek kalitedir. K ise biraz daha aşağı kalite.

Kutupsuz kapasitörün üzerinde X2 görürsünüz genelde. Bazen yazarlar bazen yazmazlar. X2'yi görüyorsanız kutupsuz bir kapasitör olduğunu AC'de kullanabileceğinizi söylüyor.

gevv

Mikro farat değil Nano farat 104=100nf

seron

Alıntı yapılan: gevv - 21 Aralık 2019, 20:45:57Mikro farat değil Nano farat 104=100nf
Doğru ya len :du:
Çok özür diliyoring... :(
Kusura bakmayın arkadaşlar. Dalgınlık...
1uF 105 olcak.

seco_

Alıntı yapılan: Kazasker - 21 Aralık 2019, 14:56:08bu çalışıyor

dosyaları bulamadım hocam pcbway e baktım daha önceki sayfalarda mı var acaba

Bekiray66

Camaşır makinası düz bağlantı yaptım ama dimmer bulamadım yani tam anlamıyorum onlardan hangisin nedir nasıl bilmiyorum bitane aldım çalıştırmadı motoru yardımcı olurmusunuz

Kazasker

Alıntı yapılan: Bekiray66 - 01 Ocak 2020, 12:47:02Camaşır makinası düz bağlantı yaptım ama dimmer bulamadım yani tam anlamıyorum onlardan hangisin nedir nasıl bilmiyorum bitane aldım çalıştırmadı motoru yardımcı olurmusunuz
devre yapabilirmisin şema atayım. dimmer için. 2 farklı devre var. temelde prensip aynı. sadece birinde filtre bobini var. ve daha kararlı.  sigorta 10a altında olmasın. 12-15 amper yeterli.
bu devreyi çizmiştim. gayet verimli devredir. trimpot  500k olacak.
[attach type=thumb]12931[/attach]
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

Adnancoskun

Alıntı yapılan: Kazasker - 05 Ocak 2020, 14:38:48devre yapabilirmisin şema atayım. dimmer için. 2 farklı devre var. temelde prensip aynı. sadece birinde filtre bobini var. ve daha kararlı.  sigorta 10a altında olmasın. 12-15 amper yeterli.
bu devreyi çizmiştim. gayet verimli devredir. trimpot  500k olacak.
[attach type=thumb]12931[/attach]
hocam bu motor için yani amaca  uygunmudur?
sanki motorda sabit devir oluşturmaz ve ayrıca düşük devirlerde tork meselesi ortaya çıkar gibi geldi bana?
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Kazasker

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 05 Ocak 2020, 15:05:44hocam bu motor için yani amaca  uygunmudur?
sanki motorda sabit devir oluşturmaz ve ayrıca düşük devirlerde tork meselesi ortaya çıkar gibi geldi bana?

aynen hocam bu devre basit dimmer devresi. alt devirlerde motor sadece dönüyor tork yok. dediğiniz gibi. ama elektrik süpürgesi kart arızaları için falan çok ideal. ben evdeki süpürgede bunu kullanıyorum. fakat motorla zımpara falan yapılacaksa 3000 devirden sonra bayılma az oluyor.

güç için ise şu çizdiğim devre oldukça ideal. 10 devirde bile durmuyor.  evdeki testere ve bileme taşım da bu devreyi kullanıyorum. çizim biraz amatör ama çalışıyor sorunsuz :) bu sistem motor arkasındaki tako ile entegre oluyor.
[attach type=thumb]12936[/attach]

proteus dosyası da ekte.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

seron

Alıntı yapılan: seron - 21 Aralık 2019, 15:58:11104J 630V :  1mikroFarad, 630Volt demek.

104=100nF
105=1uF

J simgesi kapasitörün kalitesini bildirir. J yüksek kalitedir. K ise biraz daha aşağı kalite.

Kutupsuz kapasitörün üzerinde X2 görürsünüz genelde. Bazen yazarlar bazen yazmazlar. X2'yi görüyorsanız kutupsuz bir kapasitör olduğunu AC'de kullanabileceğinizi söylüyor.
Yine yanlışlık var görmüşken düzelteyim.
Kutupsuz kapasitörlerde X1 X2 ve X3 sınıfları mevcut.
Y1 Y2 ve Y3 sınıfları da var.
Z sınıfları mı? onu hiç sormayın zaten. ;D
Bu sınıflar kapasitörlerin nerede ne amaçla kullanılacaklarını belirtirken maksimum pik ve voltaj dayanımları da farklıdır.

Alıntı yapılan: Kazasker - 05 Ocak 2020, 20:56:21aynen hocam bu devre basit dimmer devresi.
sen miydin biriniz benden trafo alıcaktınız bu yaz. Yaz boyu bekledim arayan soran olmadı. Almaktan vazgeçtiyseniz ona göre şeyedeyim kitaplığa koydum kaç aydır duruyor orda. O bana bakıyor ben ona :)