Kır Kır Kullan Lipo-Lion Kontrolör Devresi(BMS)

Başlatan seron, 11 Mayıs 2020, 04:12:23

seron

İsterseniz üç pili seri, isterseniz ek yerinden kırıp tek tek kullanabileceğiniz şekilde bir  dengeleyici çizdim.

[attach type=image]13402[/attach]

Her kontrolörün boyu bir AA pil kadardır. Daha uzun piller için ya kablo çekin ya da kırın.  Her pil türü için ayrı ayrı çizemeyeceğim için böyle uygun gördüm.

Ek deliklerinin tam ortasında geniş bir hol var görüyorsunuz. O hol madeni şerit lehimlemeniz için. Kıvırıp bakır yüzey tarafına lehimleyeceksiniz pili.

Pil yalıtımının delinip karta temas etmemesi için çift taraflı bant kullanın. Ya da daha iyi bir izolasyon.

Transistörü yan yatırdım ama kütüphanemde yan yatırılmış şeklinin 3D'si yok. O yüzden soğutucu kısmını nasıl üste getirip işinizi kolaylaştırdığıma dikkat edin. Hemen yanına TO220 koyarak gösteriyorum:
[attach type=image]13404[/attach]

Aynen resimdeki gibi yan yatırırsanız, devrenin yüksekliğinden kazanıp basit bir soğutucu plaka ile işi bitirirsiniz. Çok fazla kalınlaşmamış PCB'yi de pile bantlayıp bantlayıp, kırıp kırıp kullanırsınız.

Devre öyle alelade kurulmuyor. Kurulum ve lehimleme bittikten sonra ayar çekmeniz son derece önemli. Konuyu 320Volttan aldım. Herşeyi anlatıyor:

https://320volt.com/pil-balans/

PCB-PDF-EKTDR(artık ezberlediniz):

Yapın, güle güle kullanın.
Kullandıkça benle gevv'i hatırlayın.

İyi çalışmalar.


stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

stk4221

Seron bu şarj deşarj işini yapan kontrolcu ile ikiz fet var. Dw01-8205a. Toplamda 5 mlz ile 1 cm/m kare alan içersinde. 3 AMP deşarj gerilimi alabiliyorsun. Çok kompakt neredeyse tüm TLF bataryalari bms modüllerde  var.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 11 Mayıs 2020, 12:23:51Seron bu şarj deşarj işini yapan kontrolcu ile ikiz fet var. Dw01-8205a. Toplamda 5 mlz ile 1 cm/m kare alan içersinde. 3 AMP deşarj gerilimi alabiliyorsun. Çok kompakt neredeyse tüm TLF bataryalari bms modüllerde  var.
Ben onu yakında halledicem merak etme. Aklımda o. Ama baya araştırmam gerek.

stk4221

Benim biraz arastirmam oldu bu konu ile ilgili. Koalisyon yapabiliriz. Adamlar bu lityum şarj deşarj işini çok basite indirmisler. Özel entegreler epromlar üretmişler.  Ben bir konu açmıştım onada destek verebilirsin. 
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 11 Mayıs 2020, 17:48:40Benim biraz arastirmam oldu bu konu ile ilgili. Koalisyon yapabiliriz. Adamlar bu lityum şarj deşarj işini çok basite indirmisler. Özel entegreler epromlar üretmişler.  Ben bir konu açmıştım onada destek verebilirsin. 
Evet biliyorum. Tamam yapalım.
Şimdi ben sana birşey sorucam.
Ben bu pilleri eskiden beridir duyuyorum. Hatta lazım olur diye yıllar evvelden bir tane AA boyutunda Lion pil almıştım. Kodunu bilmiyorum. Ama bu pili bir türlü bir projede kullanamadım çünkü nasılını bilmiyorum. Öyle bekliyor kenarda. Ayda yılda çıkarıp 3,9a kadar elle şarj edip bırakıyorum. Tahminim performansı baya düşmüştür 5 yıl oldu.

Şimdi sıkıntı şu agam.
Bu pillerden nefret ediyorum ben. Herşeyi ayrı dert.
Ben bu pili BMS'sini şarj denetimini yapmak şartıyla trafosuz adaptör ile besleyebilir miyim? Çünkü uygulamalarım hep küçük kutulara sığacak şekilde.
Bir devre düşün. Şarj modülü içinde. BMS'si içinde. Overvoltage ve undervoltage koruması içinde. Kısadevresi içinde. Tek bir çip.
Böyle bir devre var mı? Bahsettiğin devre böyle bir devre mi? O konuya baktım ama ben çare üretemedim çünkü hiç anlamıyorum. İkinci sorun, ben aydınlatma devrelerimi, otomatik fenerlerimi falan hep ucuz olsun, az yer kaplasın diye SMPS falan olmadan dahili trafosuz adaptör ile besliyorum. Lion için güvenli bulmadığım için de hep Ni-Mh batarya veya kurşunlu akülere göre tasarlıyorum. Ama işin özü, asma hocanın da dediği gibi artık şunları bir rahat bırakıp modernleşmem gerekiyor. Hazır modüllerden nefret ediyorum. Ben elektronikle birşeyler yapmak için değil kendimi geliştirmek için uğraşıyorum. Ortaya çıkacak şey beni ve başkalarını mutlu ediyorsa tamamdır.

Bu işleri nasıl yapıcaz? Ben kutularıma SMPS adaptör sığdıramam. Trafonun da modası geçti. İstiyorum ki zenerli veya transistörlü bir devre ile akım çok çok ölü bile olsa azar azar lionlarımı besleyebileyim. ACİL ÇIKIŞ yazan tabelalar, binalar için acil durum aydınlatmalarımı falan hep liona göre çizmek istiyorum. Ama elde bilgi yok. Koyulaştırdığım şeyden lazım bana.

Hattuşa

seron agam acaba bu lipo piller için +5v input 3s seri içinde şarj cihazı tasarlayabilirmisiniz? devrelerimiz için lazım oluyor da
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

stk4221

Gardaş trafosuz beslenirmi tam bir bilgim yok. 5 volt 300 mlA yeterli sanırım. Keza 5 volt şarj aletleri var 1amper kutudan cikarrtinmi çok az yer kaplar.
Lityum pilleri eski laptop bataryalarından elde edebiliriz. Ben biraz stokladim. Ama tam projeme uygun hale getiremedim. Oda pillerin özelliklerinden ötürü.
Gardaş bu lityum günümüzün gerçeği şu grafen teknolojisi gelistikten sonra lityumu da mumla ararız. Lityum ion polimer derken lityum titan çıktı şimdi lityum sülfür den bahsediliyor.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 11 Mayıs 2020, 20:44:13seron agam acaba bu lipo piller için +5v input 3s seri içinde şarj cihazı tasarlayabilirmisiniz? devrelerimiz için lazım oluyor da
Zor hocam beya... Ben de şimdi şuna bakıyordum olur mu diye. İnternetten buldum:

[attach type=thumb]13407[/attach]

Hem kendi şarj kesicisi hem de BMS'si var. 3S için belki uyarlanabiliyodur bilemicem. Çözebilirsem burdan bildiririm.

Hattuşa

agam şöyle bişey istedim ya
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Alıntı yapılan: stk4221 - 11 Mayıs 2020, 20:52:36Gardaş trafosuz beslenirmi tam bir bilgim yok. 5 volt 300 mlA yeterli sanırım. Keza 5 volt şarj aletleri var 1amper kutudan cikarrtinmi çok az yer kaplar.
Lityum pilleri eski laptop bataryalarından elde edebiliriz. Ben biraz stokladim. Ama tam projeme uygun hale getiremedim. Oda pillerin özelliklerinden ötürü.
Gardaş bu lityum günümüzün gerçeği şu grafen teknolojisi gelistikten sonra lityumu da mumla ararız. Lityum ion polimer derken lityum titan çıktı şimdi lityum sülfür den bahsediliyor.

Bundan yıllar önce önceki işimdeyken canım çok sıkılırdı. Oturur birşeyler çizerdim. Piyasada devamlı bu lityum pil davaları dönüyordu, dur bakayım? 2012-2013 yılları. Samsung S4 yeniş çıkmıştı hatırladım. Araştırmalarım sonucunda lityum atomunun, yörüngesinde çok fazla elektron toplayabildiğini, ve bu yüzden diğer pillere göre çok daha fazla elektriksel yük tutabildiğini öğrendim. Başka ney daha fazla elektron tutuyordur? diye araştırırken kükürt(sülfür) elementini öğrendim. Kaba taslak bir şekilde lityum-sülfür ve alüminyum-sülfür batarya tasarımları yaptım. Ama işi ciddi şekilde çözebilmek için kimyagerlere ihtiyaç vardı. Tabi biraz da duygusala. Ne oldu bil bakalım... Yapamadım. İmkansızlıktan, tembellekten zarttan zurttan. Önce alüminyum-kükürt batarya bulunduğunu televizyondan duyduğumda evimde yer sofrasında etli nohut yiyordum... Ardından da lityum-kükürt bulundu işte. Belki inanmazsın ama günümüzde kullandığımız birçok şeyi, var olduğunu bilemeden ya da başkaları bulmadan ben buldum. Palavra gelebilir ama yemin ederim değil.

Çok acıtıyor arkadaş. Elimde imkan olsa durmam. Şu anda deli gibi hergün gerekli-gereksiz birşeyler yapıyorum. Bir kısımı ihtiyaç duymasanız bile ilk defa duyacağınız şeyler. Bir kısmı da deli işi. Beynim hiç durmuyor, devamlı birşeyler yapmak istiyorum. Acaba bir uzmana mı görünsem diyorum. Yani normal mi değil mi...

Neyse. O batarya olayını çözücem bugün yarın. Çözücem. Daha önce de böyle çözücem deyip çözdüğüm birçok şey var. Eğer ölümüne hırs yaparsam muhakkak çözüyorum.

Akşam akşam çenem düştü.

İyi çalışmalar.

seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 11 Mayıs 2020, 21:36:01agam şöyle bişey istedim ya
Ezberden yazıyorum olay şu abi:

-Şarj akımı ve voltajı, şarj süreci boyunca denetlenmelidir. Pil doldukça değerler değişir.
-Asla tampon şarj yapılmamalıdır. Pil başına gerilim 4,21Voltu bulduğu anda şarj akımı derhal kesilmelidir.
-Overvoltage denetimi yapılmalı, birden fazla pil seri kullanılıyorsa BMS ile mutlaka dengelenmelidir.
-Undervoltage denetimi yapılmalı, pilin dataşetindeki minimum V değerine düşüldüğünde pil-Out= sıfır olmalıdır.
-Isı denetimi de isteğe göre yapılabilir. Pilin ısıl durumlarını gösteren grafikler incelenerek şarj akımı ve gerilimi şarj esnasında ısıya göre değiştirilmeli, gerekiyorsa aşırı ısınmada şarjı durdurmalıdır. Cep telefonları ve bilgisayarlarda bu denetim yazılımsal olarak yapılmaktadır.
-Kullanım esnasında aşırı akım çekilmesine müsaade edilmeyip ve kısadevre anında çıkış akımı kesilmelidir.
Yukarıdaki hemen her denetim, cep telefonu ve bilgisayarlarda yazılımsal olarak kontrol ediliyor. Hatta bilgisayarlardaki donanım sürücüsü sana pil seviyesini göstermekle kalmayıp pilin ölü olup olmadığını da "bu pilin değiştirilmesi faydalı olur" uyarısıyla bildiriliyor.

Diğer:
-Kullanıcı pili boş bir şekilde bekletmemeli, belli bir yüzdeye kadar şarj edip, şayet yüzde yüz ise biraz eksiltip o şekilde saklamalıdır.
-Uygun sıcaklık şartlarında saklanmalıdır.
-Pil bitene kadar kullanılmayıp yüzde 10'larda şarja verilip, yüzde yüz olmadan şarjı keserse pil ömrünün uzadığı iddia ediliyor...


O yüzden öyle rasgele olmaz. Ha yapan var mı var. Zaten onu iyice anlamaya çalışıyorum STK'ya sorduğum olay o.

Hattuşa

hocam yukarıda saydığınız bir çok işlemi yapan hazır ve ucuz entegre var piyasada sen girişine uygun voltajı ver kendisi pilin dolumunu bahsettiğin şekliyle yapıyor, şarj bittiğinde otomatik kesiyor.
https://www.direnc.net/mcp73831t-smd-1-channel-power-supply-support-ckt-pdso5
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

#14
Tamam.
Bununla ya da benzer bir çiple tam kontrol bir devre kurmaya çalışalım. Yukarıda  istediğin şeyi yapmaya çalışıyoruz aslında. benim dediğim daha gelişmişi.

Hattuşa

Alıntı yapılan: seron - 11 Mayıs 2020, 22:06:55Tamam.
Bununla ya da benzer bir çiple tam kontrol bir devre kurmaya çalışalım. Yukarıda  istediğin şeyi yapmaya çalışıyoruz aslında. benim dediğim daha gelişmişi.

agam derdim sidik yarışı vs değil, derdim şu aslında ticari bir devre için tasarladım 2s lisini yani bir devre için şarj kısmınıda tasarladım, pandemi yüzünden çinden sipariş ettiğim kartlar geri döndü. anlayacağın test edemedim sistemi,
akıl akıldan üstündür. daha güzeli yapılabilir mi? onun peşindeyim

benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 11 Mayıs 2020, 22:18:06agam derdim sidik yarışı vs değil, derdim şu aslında ticari bir devre için tasarladım 2s lisini yani bir devre için şarj kısmınıda tasarladım, pandemi yüzünden çinden sipariş ettiğim kartlar geri döndü. anlayacağın test edemedim sistemi,
akıl akıldan üstündür. daha güzeli yapılabilir mi? onun peşindeyim
Sen ciddi iş peşinde olduğundan çinden gelen daha uygun olur.
Daha güzeli yapılabilir mi?
Benim yapıp yapamayacağım şüpheli. Ama burdan birisi çıkar da benim elimde şu alternatif var derse, ki bu sitede nadir görülen bir olaydır, öyle olur.
Yani amacın ciddiyse bana bel bağlama hocam. Ben çizdikten sonra buraya gelip bu devreye bakabilir misiniz diye soruyorum cevap gelmiyor kolay kolay. Hani ayda yılda bir. Deki senin için bir devre çizdik. Kime sorucaz? O yüzden diyorum bana bel bağlama diye.

Bu arada kaçıncı defadır bana soru sorarak onurlandırıyorsun. Güç kaynağı devresinde de etmiştim bir daha teşekkür ediyorum. İnsan yerine konduğumu anladım sayende.

Hattuşa

işini ciddiye alan idealist insandan korkmam, hobby olarakta yapsak bu işi, işin ciddiyeti varsa korkmaya gerek yok, yaw inan çabalayalım, yaparız hatta yaparsın eminim
benim en iyi bildiğim, hiç bir şey bilmediğimdir

seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 11 Mayıs 2020, 22:30:45işini ciddiye alan idealist insandan korkmam, hobby olarakta yapsak bu işi, işin ciddiyeti varsa korkmaya gerek yok, yaw inan çabalayalım, yaparız hatta yaparsın eminim
Yukarda stk'nın paylaştığı videolara bir bakabilir misin abi. Benim internetim çok kısıtlı olduğundan bir haftadır videolara tıklatmıyorum ;D
Şayet bu ürün istediğimizi verebilecek potansiyeldeyse yurtiçinde varsa alırız. Bana kalırsa tam kontrol değil onlar. Sanırım sadece BMS. videodaki resimde sadece bir iki çiple çer çöp gözüküyor... bilemiyorum :du:
Ben üçlü pil için biraz araştırma yapayım tam çözüm bulmaya yönelik. Şimdi çıkış yapıyorum birşeyler bulabilirsem bugün yarın eklerim.

dhan000

seron belki bu işine yarar. bms kısmını değiştirebilirsin hatta çizmiş olduğun karta bunun şarj kontrol kısmını ekleyebilirsin.