Ana Menü

Çakma Word Programı Yaptım

Başlatan seron, 18 Ağustos 2025, 00:49:34

seron

Program henüz tamamlanmadı ama şu anda çok iyi çalışıyor.

Hafif
Hızlı
Az yer kaplıyor
Temiz arayüz
Kolay kullanım

Bu program için MS Wordpad'ın benzeri diyebiliriz. Şimdilik sadece Linux'da çalışıyor.

İki tip simge teması var: Oksijen ve Calibre. Resimler aşağıda.

Ekran görüntüsü_2025-08-18_00-27-06.png

Ekran görüntüsü_2025-08-18_00-28-39.png

Program kendi uzantısında kayıt yapar. Çıktı dosyası hafif ve basit bir yapıdadır. Uzantısı ".papr" dır.

Ekran görüntüsü_2025-08-18_00-30-23.png
(Belge ikonunu da GİMP'te ben yaptım nasıl olmuş :) )

Programın şimdilik toplam boyutu 200 kusur KB'dir. Dil dosyası vb yüklendiği zaman topu topu 500-600KB olur 1MB bile değil. Ancak şu anda çok iyi çalışıyor ve yüzlerce MB'lik ofis programlarına gerek bırakmıyor.

Gerek bırakmıyor derken, MS office kadar profesyonel ve özelliklerle dolu bir program değil ama temel işler için mükemmel.

-Resim ekleyebilme.
-Köprü ekle/kaldır (bir siteye link atar).
-Tablo ekle/sil. Detaylı formül işlemleri yoktur sadece içine yazı yazılıyor.
--Satır ekle/sil
--Sütun ekle/sil
--Hücreleri birleştir
--Hücreleri ayır
-Başlık Stili
-Yazıtipi Seçme (varsayılan Liberation Serif)
-Yazıtipi boyutu ayarlayabilme
-Kalın, italik, altıçizili, üzeri çizili, alt simge, üst simge, yazı rengi değiştirme, yazı vurgulama.
-Sola yasla, ortala, sağa yasla, iki yana yasla,
-madde imi
-numaralı madde imi
-Metin arama, bulma, değiştirme.

Neler Eklemeyi Planlıyorum:

-Resim eklemek için sürükle-bırak desteği.
-Diğer formatlara uyumluluk (o çok sonra, belki de hiç).
-Arayüzü modern MS Ofise benzetme.
-Excell ve Powerpoint alternatiflerini de yapmayı düşünüyorum. Çok zor olacak ama bir şekilde yapacağım.
...

Kardeş Bu Program Ne İşe Yarayacak?

-Dünyada ve ülkemizde ofis'i gerçek anlamda kullanmayı bilmeyen zibilyon tane insan var. Bu insanların yaptığı en sofistike şey, basitçe yazı yazmak ve resim eklemek. Oysa bu, ofisin gerçek özelliği değil. Ama buna rağmen, sadece Wordpad ile yapılacak iş için gidip "ilaçlı" ofis kuruyorlar. Bir bellemişler ofis diye, halbuki aynı şeyleri wordpad gibi basit bir programla da yapabiliyorsun. Yüzlerce MB'lik ofis kurmana gerek yok.

-MS'in programlarına bağlı kalmak istemiyorum diyenler için çözüm.

-Benim ofis programına ihtiyacım yok, sistemim temiz kalsın, ama ayda yılda yazı yazmak istersem elimin altında minimum hafif bir program dursun diyenler için ideal.

-Bir linux dağıtımını LibreOffice ile yayınlamak ayrı dert, yayınlamamak ayrı dert. İçine entegre edersen, iso boyutu büyüyor. Etmezsen, kullanıcılardan eksi puan yiyorsun. Bu program tam çözüm.

-Ben şirketimde/iş yerimde kendi şirketime has formatta belgeler oluşturmak istiyorum. Belgelerimi herkes ofis ile açıp okuyamasın diyenler için çözüm.

Program bittiğinde repository'e ekleyeceğim. Bitmeden acele edip size de göstereyim dedim. Yapay zeka'nın büyük yardımı oldu.

Yorum ve tavsiye yazabilirsiniz. Şu da lazım olur, bu da lazım olur falan. Geliştirme aşamasındayken söyleyin ki, bitince paketleyeceğim.