Ferit Trafo Genel Bilgi Paylaşımı

Başlatan oldurenkafiye, 06 Ocak 2009, 18:36:43

TigerX

Merhaba...

Dünden beri montajı yapıp denemeler yapıyorum. Hesaplamalarda ufak bir hatadan dolayı MOSFET ve trafoyu yakmayı başardım. şimdi yeni trafo deneyeceğim. Hesap ta gözümden kaçan çıkış voltajını hep 5 volt olarak düşünmemiz oldu. Oysa çıkış 17 volt gibi bir değerde. Feedback(Geri besleme) ile bunu 5 volta regüle ediyor. Ben regülesiz deneme yapıp, regüle kısmını ihtiyacıma göre ayarlayacağım için, 17 volt çıkış maksimum da sanırım Saturasyona çok yakın çalıştığından kısa sürede MOSFET ısındı ve ölçüm yapayım derken de kısa devre sonucu devrem gümledi.

Bu defa hesapları tekrar yaptım. Orijinal devrede verilen değerler maksimum değerler. Saturasyona çok yakın çalıştıryorlar. Biz ihtiyacımıza göre bu değerleri değiştirmek zorundayız. Birazdan denemelere devam edeceğim.

Frekans B ilişikisi formülde :

B = V x 108 / (4NAcf)

olduğundan frekansı değiştirip B yi ayarlayabilirsiniz. Frekansı ne kadar yükseltirseniz B o kadar düşecektir. Zaten yüksek frekans da yüksek güç almanın da mantığı budur. Frekans yükselirse daha küçük trafolara ihtiyaç duyulur.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken noktaları önceleri yine yazmıştım; frekans arttıkça materyalin B Saturasyon değerinde de ciddi düşüşler oluyor. Bunu hesaba katmak lazım. 20 Khz de B değeri 3500 Gauss olan bir materyal için 100 Kkz de 3500 olarak düşünürseniz devreniz çalışmaz. Bunu önceleri açıklamıştım. Bu konuya dikkat ederseniz fomül çok güzel çalışıyor.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

TigerX

#61
Bahsettiğim B - Frekans Eğrisini ekliyorum...



Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

oldurenkafiye

Merhaba transistörlü gate sürücüsünden bahsetmiştim yani ir2110 2113 gibi entegrelerin yaptıgı anahtarma kayıplarını azaltmak veya mosfetlerin sacma sapan davranmasını önlemek için gerekli olan yukseltec ben dün bir piranfi (ses yukseltci) devresinden yararlanarak yaptım duty oranında değişiklik olmuyor ama halen frekansda oynama oluyor yani demek istedigim frekans entegresinden aldıgım kare dalgayı oldugu gibi mosfetin çıkışından almak istiyorum çalışmalarımı genelde 12v ile yapıyorum neden derseniz ögrenme aşamasında daha az kaybınız oluyor ve daha az tehlikeli. birde eyüp bey frekans ve gauss ilişkisini tam olarak anlayamadım yani degerlerini koyarak bir formul verseniz en azından benim anlamam daha faydalı olacak

Teşekkürler iyi çalışmalar

TigerX

Merhaba...

Birkaç gündür çalıştığım işyerindeki sorunlar nedeni ile foruma zaman ayıramadım...

Sorununuzu hala tam olarak anlayamadım. Siz eğer anfi türü bir devre yapmayı düşünüyorsanız IR2110 veya IR2113 türü MOSFET Driver Entegreleri bir işinize yaramaz. Bu entegreler MOSFET \'lerin switch olarak kullanıldığı uygulamalarda MOSFET \'i ON/OFF yapmak için kullanılırlar. Kısacası MOSFET \'i sürerler. Siz girişten bir sinyal verip bunun güçlendirilmişini çıkıştan almak istiyorsanız bu farklı bir olay. Bizim şu anda yaptığımız MOSFET \'i ON/OFF yaparak çıkışta maksimum değeri besleme değeri kadar olan ve puls \'in genişliği değişen bir PWM uygulaması niteliğindedir.

Yapmak istediğinizi devresi ile tam olarak anlatabilirseniz yardımcı olabileceğim bir konu ise yardımcı olabilirim.

Frekans ilişkisi için formül değil de grafik geçerlidir. Yukarıda anlatmaya çalıştım ama sanırım anlaşılamamış. Frekans arttıkça ferit nüve daha çabuk doyuma gidecektir. Bu nedenle grafikten uygun değeri elimizdeki materyal için seçmeliyiz. Örneğin yukarıdaki grafiği referans alırsak;

40 KHz \'de 1000 Gauss olan değer 100 khz için 600 Gaus olacaktır. 200 khz için 400 Gauss olacaktır.  200 Khz için 1000 Gauss değerini kullanarak sarım yaparsanız trafo saturasyona girecek ve MOSFET(veya BJT) \'lerinizi yakacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

oldurenkafiye

#64
Eyüp bey teşşekkürler umarım işyerindeki sorun önemli degildir. gauus frekans ilişkinizi anladım. mosfet sürmek deyimine gelince mosfetleri 4 khz gibi tetiklemek (yani on/off) yapmak istedigimde sorun yok ancak (kullandıgım entegre tl494) 20 khz tetiklemek istedigimden sorunlar baş götermeye başlıyor mesala irfz48 20 khz frekansını veriyor ama sürücü entegre  %50 duty 20 khz frekansla çalışırken mosfet çıkışında %90 duty 20 khz görüyorum gerilimi bölüp (yani 300 Ohm luk dirençle) tetikleme yaptırdıgımda bu sefer %50 duty iken frekansda sapmalar meydana geliyor yani 20 khz sabit kalmıyor 18 ile 23 khz arasında oynamalar yapıyor dün bd139 ve bd140 transistörler ve ses sitemlerinde kullanılan preanfi devresinden faydalanarak mosfet sürücü yaptım olumlu sonucda aldım frekansda ve duty oranında sapma yok ama kötü tarafı mosfetin çıkışında enerji görünmüyor yani sıfır volta yakın bir enerji görünüyor (irfz44 ler ile denme yaptım irfz44 patetes de olabilir irfz48 elimde 2 adet kaldı onunla bu akşam deniyip sonucu görecem)
kullandıgım mosfet driver





Bu arada resimdeki devreyi biraz degistirdim zenerleri tam tersi yönde kullandım bd139 ile bd140 da Emiter ile komiter uclarının yerini degistirdim yani tam tersi yaptım :) diger şekilde çalışmamıştı

TigerX

Merhaba...

Teşekkür ederim. İşyerindeki işimizi hallettik. çok şükür biraz rahatladım...

Sanırım sorununuzu anlamaya başladım. Devrenin MOSFET \'li kısmının şemasını verirseniz doğru anlamışmıyım emin olacağım. Eğer mahsuru yoksa tamamını verseniz sorun daha net olarak anlaşılacaktır.

TL494 ile 2 tane çıkış elde edersiniz. İsterseniz bunları birleştirip tek çıkış gibi de kullanabilirsiniz. Bu durumda duty cycle değişecektir. Eğer devrenizin mosfet \'li kısmında mosfet \'in source ucuna yük bağladı iseniz, bu durumda işler değişir. High Side Driver ile sürmeniz lazım.

TL494 \'ün tek çıkışını alınca duty cycle %50 \'den fazla olamaz. Hatta %50 \'ye bile ulaşması zordur. Bu nedenle devrenizin sistemini anlayabilmek için şemayı komple görmek lazım. MOSFET \'i sürmek sorun değil. Zamanın da ben de çok uğraştım. Sonuçta işin inceliklerini yakaladım. İşimi görecek kadar birşeyler öğrendim.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

TigerX

şunu da belirteyim:

- Ben TL494 ile %50 duty \'ye yakın 200 KHz \'de MOSFET sürdüm. Ne girmişse o çıkmıştır. Değişme yok. Bu nedenle TL494 yüksek frekanslarda sapıtıyor olamaz.

oldurenkafiye

#67
Devre yaklaşık olarak böyle kusura bakmayın flash ile çizim yaptım birebir devre elemanlarının baglantı şekilleri ile çizdim takibi daha kolay olsun diye hatta baskı devreside bu şekilde :)





Sorun zaten TL494 degil mosfet girişinde bir sorun yok çok stabil tam istedigim gibi ancak mosfete girdikten sonra mosfet çıkışında sorunlar başlıyor denemelerde 7 amper 12volt akü kullanıyorum

TigerX

#68
Merhaba...

Tahmin ettiğim hatayı yapmışsınız. Trafoyu IRFZ48 \'in SOURCE ucuna bağlamışsınız. Bu durumda Hİgh side driver yapmanız lazım. Fakat sizin devrede buna hiç gerek yok. Aşağıda IRFZ48 \'in bacak bağlantısının resmini ekliyorum. Buna göre yapacağınız düzenlemeyi de ekliyorum. Bu şekilde düzeltirseniz muhtemelen çalışacaktır. Özet olarak IRFZ48 \'in  2 ve 3 nolu bacakların bağlantısını değiştireceksiniz. 3 No \'lu bacak toprağa, 2 nolu bacak trafoya gidecek. Trafonun diğer ucu da besleme voltajına gidecek.

Devrede kullanılan 220Ohm \'luk direnç yeterli olmazsa değiştirerek deneyiniz. En güzeli hesaplayarak bulmak ama sizin devrede buna ihtiyaç olacağını sanmıyorum. MOSFET \'i passive Turn-OFF olarak çalıştırmış oluyoruz. Bu nedenle OFF zamanında gecikme olursa devre modelini değiştirmeniz gerekebilir. Pek de bir sorun teşkil edeceğini sanmıyorum. çok yüksek frekanslar kullanmayacasınız sanırım. 25 khz civarı sorun olmaz.




oldurenkafiye

#69
özür dilerim resmi yanlış cizmişim bahsettiginiz gibi 3 nolu bacak topraga baglı 2 nolu bacak trafoya gidiyor bu durumda tek aklıma gelen mosfetlerin patates olacagı çünkü dün irfz44 lerden 5 tane denedim ama sonuç olumsuz 1khz yukarı çıkmıyor ama gate ucuna parmagımla dokundugumda uygulanan frekans ve darbe genişligi çıkıyor ama bu seferde enerji yok gorunuyor yani frekans var ama lamba baglıyorum lambayı bile yakamıyor 1 adet irfz48 kalmıştı internetten aldıgım onu denedigimde sonuç aldım. ancak ufak ama sonucu buyuk olan hatamdan dolayı :( gumledi . şimdi gidip pendikten alacam aksama deneme sonucunuda buraya yazarım. elde kalan mosfetleride muzeye kaldırırız artık. ancak merak ettigim, frekans ve darbe genişligi çıkışda gozlemlerken (aklıma gelmişken bu olcumleri osilaskobum olmadıgı için tt tecnich hin ölçü aleti ile ölçüyorum) enerji yok yani sanki bi antenden gelen frekansı gosteriyormus gibi.

birde şu mosfet gate direncini nasıl hesaplarız,bunun için osilaskopa gerek varmı ?

ilginiz için tekrar tessekkürler. bu arada flatron kayboldu ?


Flatron

Merhaba
Ben buradayım,hemen hergün yazılanları okuyorum.Eyüp bey SMPS anlatımına geçince anlamadığım yerleri soracağım.

Bu arada Eyüp bey SMPS anlatımı ile ilgili sizden bir ricam olacak.Mümkünse ilerideki anlatımlarınızda,üniversitelerdeki tez formatına benzer format  kullanabilirmisiniz.Formüllerin sağ tarafına ,grafiklere hatta bazı önemli ifadelere bile ardışık  numaralar verirseniz anlamakta kolaylık olur .Örneğin: \" Formül 2 (F2) deki I akımını çektiğimizde yeni formül....\" yada  \"Kural3 (K3) deki ifade ve grafik 4 (G4) deki zaman eğrisinden anlaşılacağı gibi..cümleler anlamamızı çok kolaylaştıracaktır.

Selamlar


renotx

öncelik hepinize çok teşekkür ederim ben elektrik mezunuyum elektronik hakkında yeterli bilgim yok ama bazı formlardaki eğitim gönüllü hocalarımız sayasinde ufak ufak bilgiler elde etmeye çalışıyorum ama hiç bir yerde tam sonu kadar bir bilgi verilmiyor (genelde yarım kalıyor,yada karışık bana göre:D) yaptıgınız çalışmaları ve her yazdıgınız yeri 3-5 kere okumaya çalışıyorum(kafam biraz kalın unutkanlıkta baya arttı).yapacagınız çalısmalarda benim nasıl  bir katkım olabilir diye düşünüyorum ama yeterli bilgim olmadıgı için sadece okuyorum.soru sorupta kafa karıştırmak ta istemiyorum ama smps amamlansın ALLAH\'ın izniyle ozaman okuya okuya anlarım diye  düşünüyorum takılırsam (D kesin takılırım biyerlerde) o zaman yardımlarınızı rica ederim . heyacanla yeni yazılarınızı bekliyorum teşekkürler

TigerX

#72
Tekrar merhaba...

Gate drencini MOSFET \'in çekeceği Ig ile hesaplamanız lazım. çok profesyonel devrelerde buna ihtiyaç olacaktır. Ne kadar akıma ihtiyacınız varsa ve ne kadar yükselen (düşen) zamana rise-fall time ihtiyacınız varsa ona göre hesap gerekir. Siz şimdilik TL434 için 330 ohm civarı kullanırsanız sorun çıkarmayacaktır. İhtiyacınıza göre değişiklik yaparsınız.

B işler için osilaskop mutlaka şart. Olmadan olmazlardan diyebilirim. çok şeyi onunla görüp onunla hesap ediyorum. Bir drenci değiştirdiğimde etkisini anında görebiliyorum. Osilaskobu olmayanlar bu SMPS işinde çok zorlanacaklardır. Bir de LCR metreye ihtiyaç var. Mikro ve mili henry ile nano ve piko farad ölçenlerden ölmesi lazım. İşte bende de bu altten yok. Uygun fiatlı bulsam alacağım ama bulamadım. Bilen varsa bildirirse sevinirim.


şimdi gelelim SMPS olayına....

Birçok çeşiti olmasına karşın düşük güçlerde en çok kullanılan flyback tipidir. çok daha az malzeme ile çok ucuza mal edilebiliyor. Bunun yanında trafonun daha büyük olması gerekiyor. çünkü tam gücü kullanamıyor. Ayrıca matematiksel hesaplamalarda en hassas olan devre modeli de budur. Denemelerde bir sürü malzemeye yakacağınızdan eminim diyebilirirm. Biryerleden hazır birşeyler alınca sorunsuz çalışıyor. Fakat değişiklik yapınca en ufak bir hatayı kabul etmiyor.

Bu arada bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Ben bu konuların uzmanı değilim. Ben de şimdilerde çalışıp, öğrenip, uyguluyorum. Bol bol da malzeme patlatıyorum. Her patlamada korkumun yanı sıra moral bozukluğu da yaşıyorum. Yani sizlerden pek farkım yok. Belki de tek farkım mühendis olmam ve ingilizce bilmemdir. Bu nedenle kaynak sorunu yaşamıyorum. Tabii ki kaynağı bulabilirsem :)

Başlangıç olarak 1.5 Watt gücünde self oscillating flyback üzerinde konuşmak istiyorum. Flyback devrelerini UC384x türü entegrelerle yapmak işi çok basitleştiriyor. Devre modeli sabit oladuğu için size sadece neredeyse 1-2 direnç değerini hesaplamak kalıyor. Burada işin teorik kısmına ve devrenin tam manası ile nasıl çalıştığına hakim olaup, konuyu tam olarak kavrayamayabileceğimizi düşünüyorum. Zor olanı öğrenince zaten diğer kolay şeyler basit gelecektir.

Ben self oscillating olayını çok seviyorum. Nedeni ise mebcur kalmadan entegre kullanmak istememem. Her ne hikmetse entegre kullanınca kendimi ona mahkum gibi hissediyorum. Sanki günün birinde üretici ifrma bu entegreyi üretmeyecek ve biz ortada kalacakmışız hissine sahibim. O nedenle herşeyi temelden öğrenmeyi seviyorum. En temel olarak da Transistörleri tercih ediyorum. Ne zaman ki bu temeli kavradım o zaman PIC serisi işlemcilerle istediğim devreyi kuruyorum. PIC konusunda da fena sayılmam. PIC16 serisini işimi görecek kadar bilirim. Özellikle de PIC16f88 \'i kullanıyorum. Zaten eğer devam edebilirsek, ileriki aşamada PIC kontrollü bir SMPS yapmak. Aslında ben bir tane yaptım ama 24-50 Volt giriş, çıkış 13.8 volt 100W buck çevirici yaptım. Yaparken çok zorlandım. Nedeni ise temel bilgilerdeki eksikliğimdi. şimdi bu temel bilgileri birlikte öğreneceğiz.

Gelelim devre modeline...

şimdi herkes cep telefonu kullanıyor ve şarj ediyor. Hİç içini açtınız mı? İşte size mini SMPS ve flyback devresi ile birlikte. Ucuz çin malı olanlarda 1-2 transistör var entegre yok. Daha kaliteli olanlarda ise entegre kullanılmış. İşte satın alırken kaliteli olanları tercih etmek lazım. Nedenini konu tamamşandığı zaman çok daha iyi anlayacağız.

Bu şarj cihazlarının üzerinde çıkış 5V-500mA gibi yazılar var. Buna göre 2.5 Watt ediyor. Fakat denemelede gördüm ki; 3.6 Volt da 500 mA çekmek bile neredeyse imkansız. Kalitesine göre değişiyor tabii ki. Bu durumda da yaklaşık 1.5 Watt ediyor.

Aşağıda sizelere en yaygın olan devre modelini vereceğim. İlk fırsatta da açıklamasını yapmaya çalışacağım. İsteyen kendi görüşlerini buraya yazsın ki, fikir alışverişi olsun. Devreyi kendim gerçek devreden birebir çıkarttım. Osilaskop ile ölçümlerini de yaptım.
Değişiklik yapmak istediğimde ise elimdeki trafonun değerlerini tam olarak bilemediğimden ve tabii ki transistörde de voltaj değerine dikkat etmediğimden birçok patlamalr oldu. Devre resmen alev alıyor. Bu nedenle tedbirinizi almadan denemeler yapmayın...

Eğer elinizde bozuk çin malı ucuzundan nokia şarj cihazı varsa üzerindeki trafoyu kullanabilrisiniz hatta aynı baskı devreyi de kullanabilirsiniz. Bu şekilde bundan sonra şarj cihazlarımız da tamir edebilmiş olacağız. Bir taşla birkaç kuş vurmuş olacağız :)...

şimdi size trafonun değerlerini veriyorum:

Ana sarım : 193 Tur
Feedback : 13-14 Tur
çıkış          : 13-14 Tur
Ac              : 0.15 cm2
MPL           : 3.6 cm  (Manyetik alan yolu uzunluğu)
Input        :100 - 240 VAC
Output      :5 V 500 mA

L = 9mH civarında. 2 ölçüm yaptım. Diğerinde ise 6.6 mH ölçtüm. Dediğim gibi acilen LCR metre arıyorum. 9 mH olanı çalışan devre üzerinden hesapladım.

şimdilik bu kadar yazabiliyorum. İlk fırsatta devrenin açıklamasını ve hesaplarını vererek Self oscillating flyback devrelerini tamamlamış olacağız. Sizlerin görüşlerini ve yorumlarını bekliyorum.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep


TigerX

Yazdıklarımı standart bir formatta yazmaya özen göstermekle birlikte çok şey yazınca zamanla karışabiliyor. Fakat düzenleme yapmak ve bahsettiğiniz gibi numaralı bir şekilde yazmak inanın çok zamanımı alıyor. Elimden geldiğince daha dikkat edeceğim ama zamanı müsait olan bir arakdaş bu yazıları toparlasa ve düzenlese de ben ekledikçe de eklemeler yapsa sonunda düzenli bir döküman elde edilmiş olur. Yukarıdaki yazıyı bile hazırlamam inanın 2 saat kadar zamanımı aldı. Herşey hazır değil ki, hemen kopyala yapıştır olsun. Bu konuda yardım edeceklere şimdiden teşekkürler...

oldurenkafiye

Dediginiz gibi çalışan bir devre ortaya koydugumuzda inanın bizim toplamamıza dahi gerek kalmayacaktır bir çok kişi çıkarıp bunları bir araya toplayacaktır.

şu mosfet tetikleme sorununa gelince Tl494 Güzel bir entegre anacak gelin görinki basit işlerde kullanılacak bir entegre türü degil bunu ögrendik. çünkü yaşadıgım sorunun birinci sebebi mosfetlerin ucuz çin malı olması aslında bize yansıyan biyat aynı. aralarındaki fark ise ayırd edilemez desem yeridir sadece orjinalinde yazılar kazınarak yazılmış ve belirginken, çakmalarda (diger bir tabirle patatesler) yazı silik ve duz bir yazı, mosfete yukarıdan bakınca zaten kazılarak yazılmış oldugunu görebiliyorsunuz aslında resim ekliyeyim dedim ancak inanın resimde belli olmuyor
nerden anladın derseniz iki ayrı elektronikçiden toplam 10 ar adet aldım gecenlerde aldıgım ve sorun yaşadıklarım çalışan devre üzerinde yine aynı sapkınlıkları gösterdi ancak yazısı kazılarak yazılmış olanlar ise devreyi çalıştırdı.
Tl494 ile ilgili soruna gelince yuksek frekanslarda tam güç sağlayamıyor sg3525 ile kurdugum devre ile mosfet çıkışında 100 khz gözlemleye bilirken tl494 ile 1Kohm luk dirençele ancak 25 khz görebildim tabi oda sapıtarak bir çıkış verdi. tl494 lü devre çıkışını iki transistör ile bir EI16 sürdüm çıkışınada mosfet bagladım sorunsuz bir şekilde sürdü irfp460 lar dahil. EI16 trfoyu 82 Khz %50 duty ile tetikledim trafonun sarımını kendim yaptım giriş 10 tur çıkışa 23 tur giriş tel kalınlıgı 1mm çıkış tel kalınlığı 0.3 mm telden sardım mosfetlerde bi ısınmada gozlemlemedim umarım yüksek voltajdada sorun çıkarmaz bende ilk s.m.p.s mi yayınlarım bu uğurda çok kan döküldü ama (Yanan mosfetlerden bahsediyorum) sanırım degecek

renotx

eyüp hocam yukarda
  Ben TL494 ile %50 duty \'ye yakın 200 KHz \'de MOSFET sürdüm. Ne girmişse o çıkmıştır. Değişme yok. Bu nedenle TL494 yüksek frekanslarda sapıtıyor olamaz. diye yazmış

oldurenkafiye

ne yazıkkı ben irfz44n irfz48n serisi mosfetleri tl494 entegresi yaklaşık 100khz çalışırken 20khz çıkış alabildim. aslında sormak istedigimde o acaba tl494 ile sürülebilecek en ideal mosfet hangisidir ?

TigerX

Merhaba...

Birkaç gündür yazamıyorum. Kusuruma bakmayın ve sakın savsakladığımı düşünmeyin. Bu süre zarfında formülleri tam olarak oturtmaya uğraşıyordum. Az önce takıldığım yerlerden neredeyse en önemli olanını buldum. Bu şekilde işin önemli bir kısmını halletmiş oldum.

Malum olduğu üzere Flayback devreler en karmaşık ve hassas hesap gerektiren devre modelidir. En ufak bir haayı affetmiyor. Günlerce transistör patlatıp durdum. Kullandığım hesaplarda bir hata olduğunu biliyordum ama neresi onu bulamıyordum. Oysa aynı formülü kitapta örnekle beraber açıklamışlardı. Fakat kitaplarda hep işin can alıcı kısmı her ne hikmetse üstünkörü geçiştirilmiş. Son nokta konacakken uygun değer hesaplanacak denmekle yetinilmiş.

Flyback devrelerde işin sırrı Gap (Boşluk) da. Birkaç hesaplama yöntemi var. Hepsini bir arada test ediyorum. Hem sarım sayısını ve hem de L (Henry) değerini aynı anda tutturmak lazım. Aksi halde ya güçten taviz vereceksiniz ya da L değerini tam tutturacaksınız.

Kitaplarda verilen örneklerde önce devre için gerekli olan L değeri hesaplanıyor. Ondan sonra bu L değerini tutturacak sarım yapılıyor. İşte tam bu noktada sarımdaki Tur sayısı (N) ile L arasında ilişki olduğundan bu durumda gap(boşluk) olayını hassas olarak hesaplamak lazım. Fakat elimizde standar bir trafo varsa iş daha da karışık oluyor ve boşluğu ayarlamak daha da zorlaşıyor. İşte bu konuları çalışmam bitince sizlerle paylaşacağım.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

oldurenkafiye

Peki hocam bildigim kadarı ileverimi en yuksek olan çalışma şekli flyback. diger çalışma şekilleri neden bu kadar sorun çıkarmıyor. bende şu anda bu çalışma modeli uzerinde yoğunlaştım ancak kül tablası dahi dün gece yanan mosfetlerle doldu. yani bilindik hesaplam yöntemleri bu çalışma şeklinde işe yaramıyormu gauss olayında değişme oluyormu ? bu konuda bizi aydınlatsanız. yani en azından aralarındaki fark nelerdir ? gerçi çalışmayı sunacagınızı söylemişsiniz. neyse çalışmanızı dört gözle bekliyorum mosfet yakmaya çalışmanızı görene kadar ara veriyorum :)

dhan000

flybackın en verimli oldugu konusunda hemfikir degilim..öyle olsaydı zaten 100-200wat arasında tercih ediliyor olmazdı..tabi birde nüve üreticilerininn vermiş oldugu tabloda aynı frekansta en az gücü flyback ile çekilebiliyor olmazdı..galiba en iyi half bridge yada pushpull denilen olabilir.. flyback genelde basitligi ile kullanılıyor..etrafımıza baktıgımızda flybacak yeterli olabiliyor çogunluk zaten 50wattın üstüne pek çıkmıyor gibi geliyor bana ..
kolay gelsin..