Ferit Trafo Genel Bilgi Paylaşımı

Başlatan oldurenkafiye, 06 Ocak 2009, 18:36:43

oldurenkafiye

Ustad devrenin çalışmasına sevindim dört gözle (flatron arkadasın dedigi gibi ticari bir kaygı yok ise) deney düzenegini ve anlatımı bekliyorum.

TigerX

Merhaba...

Benim hehangi bir ticari hesabım yoktur. Ben ülkemin geleceği için bu konuların öğrenilmesine yardımcı olmak istiyorum. şu fani dünyada yararlı birşeyler yapalirsem ne mutlu bana. Bu nedenle zaten bildiklerimi ve bilemediklerimi de sizinle paylaşıyorum.

Aslında ben yukarıda herşeyi verdim ama sanırım anlaşılamamış. Detaylı bir anlatım istiyorsunuz galiba. Bunu da yapacağım ama işi resimle anlatmayınca kuru kuru olmuyor. şu anda fotoğraf makinemi tamir ediyorum. Biter bitmez resimlerle anlatacağımdan emin olabilirsiniz. Fakat yine de yukarıdaki şemada herşey var. Farklı bir devre de kullanmış değilim. Formülü de verdim zaten. Herşey deneyip yerine koymaya kalıyor. Bunu da en iyi resimlerle anlatırım.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

Flatron

Eyüp Bey
Son yazdığım mesajı tekrar okuduğumda sanki biraz sert yazmışım gibi geldi bana ancak asla böyle bir niyetim yoktu.Bu mesajımdan dolayı sizi istemedende olsa kırdıysam özür dilerim.
O son derece ulvi görüşlerininiz,idealleriniz için bende tebrik etmek istiyorum.Sizin gibi değerli insanlarla tanışmaktan çok ama çok mutlu oluyorum.

Ya bu Gevv (yani admin) iyiki bu blogu ve bu forumu açtı da sizin gibi insanlarla tanışabildik yoksa Gaziantep nere Ankara nere,yada Acarkaptan Antalyada,Mustafa bey (Mhoca) izmirde.

Yaw yoksa teknoloji dedikleri bu mu oluyor  ;D
Eyüp bey yazılarınızı dört gözle bekliyorum.
İnşallah 1-2 ay içerisinde hep beraber bir SMPS tasarlar ve imal ederiz
Saygıalr
Flatron
   

oldurenkafiye

Allahtan ben kısa yazmısımda. istesemde sert görünme ihtimalim yok :) sanırım araya gülücük eklemek lazım yoksa normal hayatta kullandıgımız cümleler burada sert görünebiliyor :) teknoloji iste ne yapalım s.m.p.s tasarımından ziyade ben ortak bi kaynak makinası yapalım derim o noktaya gelirsek biz bu isi asmış oluruz :) hatta adınıda 320voltun cocugu koyarız :) bu arada bende istanbul aslen diyarbakırlıyım. bizim oralı birinden bu tür işlere heves sarması beklenmez (çoğu zaman şaşırıyorlar )
Adet yerini bulsun
Saygılar Mesut/İstanbul

TigerX

#44
Merhaba...

2 gündür uygun resimleri nasıl eklerim diye araştırıyordum. Sonunda aşağıdaki gibi bir simülasyon ve gerçek osilaskop görüntüsü ile durumu sizlere aktarmak istedim.

Buradaki grafiklere baktığımızda satursayona giriş anı ve satursayondaki görüntüsü görülmektedir. İşte bu verileri kullanarak bize düşen;

Bsat = (Vx108) / (4NfAc)    [Gauss]  

formülündeki değerleri tam saturasyona giriş anında ölçüp, yerine koyup Bsat değerini hesaplamaktır. Bu iş için en ideali bir osilaskop kullanmaktır. Osilaskop kullanmadan da ölçüm yapılabilir ama hangi bölgede olduğumuzu görmek için ve ne kadar daha voltajı arttırırsak tam olarak doyuma gireceğini kesin olarak belirleyebilmek için osilaskop şart. Zaten yıllardır osilaskop \'um olmadığı için bu tür çalışmaları yapamamıştım. şimdi çok şükür iyi kötü bir osilaskop\'um var ve aklıma gelen herşeyi deneme imkanına sahip oldum. İnşaAllah ileride bu işlerden para da kazanabilirsem daha gelişmiş bir laboratuvar ortamı kurmak istiyorum.

Yukarıdaki gif dosyasındaki devre tamamıyla benim gerçek görüntü aldığım devrenin aynısıdır. Tek fark simülasyonda devreye 20W gücünde bir adet lamba yük olarak bağlanmıştır. Gerçeğindeki ise yüksüz görüntüdür. Bu nedenle hysterysis eğrisinin alanı değişik olarak görünüyor.

Lazım olan en önemli şeyler,

- 1 Adet Power Osilatör (Frekansı ve voltajı ayarlanabilen AC Güç Kaynağı)
- 1 Adet Osilaskop
- 1 Adet Test edilecek Transformatör (Bu örnekte ETD29 kullanıldı ve 56 Tur sarım yapıldı)
- Diğer elektronik malzemeler devre şemasında görüldüğü gibidir.

İnşaAllah ileride komple bir proje yapabilmenin de mutluluğunu yaşarız. En zor olan trafo olayını ben aştığımıza inanıyorum. Olayı tam olarak çözemesek de işimizi görecek kadar başarı sağlamış olduk. Daha ileride çok daha karışık aşamalar var. Snubber, EMI filtre, çıkış filtreleme gibi...

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep




oldurenkafiye

Peki eyüp bey bazıları nüve göbeği üzerine 20 tur tel sarım indüktans metre ile ölçüm yapıyorlar acaba bu olay ne kadar dogrudur ?

TigerX

#46
Alıntı yapılan: oldurenkafiye - 15 Mart 2009, 15:50:26Peki eyüp bey bazıları nüve göbeği üzerine 20 tur tel sarım indüktans metre ile ölçüm yapıyorlar acaba bu olay ne kadar dogrudur ?


Bu yöntem ile Bsat değerini bulamazsınız ama volt başına ne kadar sarım sarmanızın gerekli olduğunu bulursunuz. Bunu ETE arkadaşaımızın programında uyguladığını görmüştüm. Benim Endüktansmetrem olmadığı için hassas ölçüm yapamadığımdan bu yöntemi zaten kullanamadım. Sizlere aşağıda bu yöntemin formülünü veriyorum:

L = ALxN2x10-9  [Henry]

Bu formülde eğer elinizdeki trafonun AL değerini biliyorsanız hemen formülü uygulayıp N sayısını formülden çekebilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız, önce trafoya 20 Tur kadar bir sarım yapılıyor. Sarımdan sonra Endüktansmetre ile L değeri ölçülür. Formülde N ve L değerini biliyor olduğumuza göre AL değerini çekeriz. AL değerini bulduktan sonra da kuracağımız devre verilerine uygun L değerini hesaplamamız lazım. Formülü:

S = R+XL = R + j2(pi)fL

Burada devredeki Resistive etkiyi hesaba katmayıp ihmal ederek (R = 0) dersek doğrudan L değerini

L = XL / (2(pi)f

formülünden bulabiliriz. şimdi elimizde kuracağımız devrenin ihtiyacı olan L değerini yaklaşık olarak hesaplamış olduk. AL değerini 20 tur sararak yaptığımız ölçümden hesaplamış olduk. Geriye ise AL formülünden N değerini çekmeye ve değerleri yerine koyup hesaplamaya kalıyor. şöyle ki;

N = Karekök[(L / AL) * 109]

Bu şekilde yaklaşık tur sarım sayısını bilmiş oluruz.

Aslında AL değerini hesapladıktan sonra ;

L = uN2Ac/MPL   (u = Manyetik permeability değeridir.   B= uH deki u değerinden bahsediyoruz.  MPL = Manyetik yol uzunluğu)

formülünü de kullanarak çok daha basit bir şekilde hesaplama yapmak mümkündür. Buralarda matematik ağırlık kazanıyor. Teorik bilgi önem arzetmeye başlıyor.

Belki fazla teknik oldu ama inşaAllah açıklayıcı bir bilgi verebilmişimdir.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

Flatron

Merhaba Eyüp Bey
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.Birkaçgün önce nüve satın alabileceğiniz bir yeri sormuştunuz
http://www.ferritnuve.com/

Ayrıca Gauss metre diye google arattırdığımda http://www.gaussmeter.co.uk/
böyle bir adres çıktı.bu adresdeki cihazlar bu iş için işe yarayabilirmi -ki yeni model ölçü aleti 699 USD (Ayrıca sol tarafdaki menüde \"Old Products\" eski ürünler bölümüde var)
Selamlar


oldurenkafiye

#48
Bende google amcaya sordum bi devre verilmiş, yanlız anladıgım kadarı ile bir kalibrasyon olayı var ingilizce oldugu için pek anlıyamadım http://www.coolmagnetman.com/magmetr1.htm

TigerX

Merhaba...

Alıntı yapılan: Flatron - 15 Mart 2009, 18:25:31Merhaba Eyüp Bey
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.Birkaçgün önce nüve satın alabileceğiniz bir yeri sormuştunuz
http://www.ferritnuve.com/

Bu adresteki nüvelerin herbirisi için tek tek fiat almak mı gerekiyor acaba? Bir proje yaparken ne tip ve güçte lazım olacağı belli olmadığı için, sık sık vüve fiatı sorunca artık ciddiye almayacaklardır diye düşünüyorum. Fiatlarını da gösteren bir site olsa proje aşamasında daha faydalı olacağını sanıyorum.

Her 2 adresteki Gaussmetre \'leri inceledim. Bunlar sanırım var olan Flux Density (Gauss) ölçüyorlar. Yani sistem içerisinde o anda ne kadarlık bir Gauss değeri varsa bunu gösteriyorlar. Yani bir nevi devreden geçen akımı ölçer gibi gaussu ölçüyor. Bunun için de Hall Effect Sensor kullanıyorlar ki, var olan Gaus \'un karşılığını voltaj olarak görebilelelim. Bu yöntem ile akım ölçme işlemi de yapılıyor zaten.

Bu Gauss \'u ölçme olayına çok fazla takılmamak lazım. Bir önceki sayfada benim verdiğim sistem ile eğer elinizde AC Power Osilatör ve Osilaskop varsa 2 direnç ve 1 kondansatör ve 1 adet Pot. ile Gauss \'u ölçebiliyorsunuz. Bundan daha basiti nasıl olur zaten. Başka arayışlara gerek yok.

Fakat osilaskobu olmayanlar için sorun olabilir. Bunun için de PIC ile bir sistem yapılabilir. Fakat devrede parazit olmaması lazım. Bu şekilde de Gauss ölçümü hatta nüve \'nin frekans karakteristiği ve Güç grafikleri grafikleri de çıkartmak mümkün olur. Hatta işi daha da ileriye götürüp, sıcaklık değişim grafiğini bile çıkartmak mümkün olabilir. Yani herşeyi hesaplamak mümkündür. Tek gerekli olan temiz bir frekans ve voltaj ayarlı power osilatördür. Gerisini PIC ile software ile çözebiliriz. Ben şimdilik bu konuya girmek istemiyorum. Biz hep Gauss hesaplama ile vakit harcıyoruz. Oysa ileride daha önemli sorunlar var. Önce ortaya çalışan bir ürün koymak lazım. Sonra detayları tek tek inceleriz.

Elimizde bulunan ETD29, EI33 ve EER35 gibi trafoların gac Gauss da çalıştıklarını artık kabaca biliyoruz. Bence şimdilik bu gauss olayını bir kenera bırakıp devre modellerine geçmemiz ve en azından bir tane çalşır Power Supply yapmamız lazım.

Benim görüşüm bu yönde. Sİzlerin de görüşlerinizi bekliyorum. Bu forumda sanırım 3-4 kişiden fazla değiliz. Pek fazla bir ilgi de yok. Bu nedenle de bir an önce birşeyler yapmalıyız.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

dhan000

daha öncede yazmıştım ama bir daha yazayım bu kadar çok çeşit olmasada bluemavi.com dada nüve bulmanız mümkün...

TigerX

Alıntı yapılan: dhan000 - 16 Mart 2009, 15:25:49daha öncede yazmıştım ama bir daha yazayım bu kadar çok çeşit olmasada bluemavi.com dada nüve bulmanız mümkün...

Teşekkür ederim. Zaten ETD29 \'u dediğiniz yerden temin ettim. Yukarıdaki tüm testler ETD29 ile yapıldı. Ben bu ETD29 ile 130 W \'ı çekmeyi başardım. Snubber ve filtrelerimi henüz yapamadığım için, MOSFET ve trafofa ısınma meydana geldi. MOSFET \'ler daha fazla ısındı. Trafo uzun süre çalıştıktan sonra ancak bariz sıcak bir hal aldı. Bu da sonuç olarak snubber devresinin ve diğer devrelerin hesaplarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Biz Gauss olayına takılıp kalırsak ilerlememiz mümkün olamayacaktır. Az önce yine sizler için EI19 trafoyu test ettim.

Bsat = 4261 Gauss

Bopt = 1200 Gauss     (çalışma frekansı:  f=120 kHz)


sonuçlarına ulaştım.

çalışmalarında bu trafoyu kullanmak isyetenler bu bilgilerden yararlanabilirler.

Ayrıca EI19 için;

L = 11.25 mH ölçümünü gerçekleştirdim. (Osilaskop ile)

Eğer elinde EI19 ve endüktansmetrei olan bir arkadaş L değerini ölçer buraya yazarsa çok memnun olurum. Bende maalesef endüktansmetre mevcut değil. MikroHenry mertebelerini ölçen devreyi yaptım ama iş mH seyiyelerine gelince bu devre pek sağlıklı değil. Bir ara fırsat bulabilirsem çok geniş aralıkta ölçüm yapabilem bir endüktansmetre tasarlayıp, yapmayı istiyorum.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

Flatron

Eyüp bey
Ben sizin yazdıklarınızı bekliyorum isterseniz siz diğer konuya geçin,ben anlamadığım yerleri, konu bittikten sonra soracağım.

Burada http://www.soselectronic.com/?str=371&artnum=48852 trafonun resmi var .Hemen sağındaki Datasheet bölümünün karşısındaki pdf yi download ederseniz pdf dosyasında 1250uH (±% 10) diye yazıyor sanırım sorduğunuz trafo buydu.

Kolay Gelsin


TigerX

Merhaba...

Verdiğiniz adresteki bilgiler işe yarar. Aynı trafo ama daha gelişmiş çıkışları mevcut.

Benim aradığım L değeri idi. Burada 1250μH olarak verilmiş. Bu da 1.25 mH eder. Ben 11.25 bulmuştum. Aralarında 10 katı kadar bir fark var. Ya trafolar farklı ya da ben yanlış ölçmüş olabilirim. Elinde endüktansmetresi olan birisi PC psu \'lardan EI19 veya EL19 veya EE19 temin edip ölçebilirse en doğru neticeyi almış olacağız. Gerçi bunlarda standart var mı bilmiyorum. Bu trafolarda GAP (boşluk) var. Bu nedenle de L değerleri Gap ile orantılı.

Yeni konu olarak ne yapacağımıza karar vermek ve önümüze çıkan sorunları aşmak gerekiyor. NE tip bir devre yapacağız. Flybackk, forward, push-pull, Half-Bridge, Full-Bridge gibi...

En basiti Flyback deniyor ama ben hep şu ana kadar push-pull veya full-bridge çalıştığımdan flyback \'ı bilemiyorum. Madem bu en basiti hep beraber bilgilerimizi ortaya koyup 1 adet flyback yapmayı deneyelim diyorum. Bakalım nelerle karşılaşacağız. Sizlerin de görüşlerini bekliyorum.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

dhan000

ne tip bir devre yapacagımızı aslında almak istedigimiz güç belirliyor..300-500wattlık bir sistemin flyback ile yapılacagını sanmıyorum...flybackın 100-200watt ve üzerine önerilmedigini biliyorum..
hoş nette 1000watt flyback diye yazan bir devre görmüştüm.. birde elimizde ne var muhtemelen herkeste ei33 veya yakın olan ec35 eer35 gibi nüveler var bunlarmı degerlendirilecek yoksa amaca uygun bir nüvemi seçilecek tabi bunu yine ne yapmak istedigimiz sorusu çıkıyor yukarda inverter kaynak makinası yapalım önerisi var..tabi bu baya büyük güçlerin anahtarlanması demek snubber devresinin ve devrenin iyi tasarlanması demek ..nüvenin çok iyi seçilip uygun aralıkta çalıştırılması demek .. en ufak hatada yanan bi sürü parça demek..
kolay gelsin

oldurenkafiye

Daha önce gauss olayına çok kafa takardım ama sayenizde elimdeki trafoların gausslarını yaklaşık olarak biliyorum yani gauss olayını şimdilik aştık. şimdi harmonik filtreler ve benim için en önemlilerden biri mosfet kayıpları. aslında entegreler var gate sürücü entegreler ilk etabta onlarda kullanılabilir ama benim istedigim transistörlü bir devre kurmak ve en az kayıpla bu işten sıyrılmak

TigerX

Merhaba...

dhan000 arkadaşımız önemli konulara değinmiş. Fakat bir atasözümüz vardır :

\"Kedi olmak fare yakalamaya çalışmak\"

diye. Eğer biz de aşmamız gereken konuları sırasıyla aşmadan doğrudan 500W-1000W \'lık bir Adaotör veya Inverter yapmaya kalkarsak yolda çok fazla mola veririz. Ben son yıllarda hep bu konularda kendi çabamda birşeyler yapayım diye uğraştım. Sonunda anladım ki; daldan dala atlayarak hiçbirşeyi tam olarak kavrayamadan biryerlere gelemeyeceğim. Mesele trafo sarıp ta enerji verip çıkış almak değil. Amaç randımanlı ve ucuz olanı yapmak. Yani ideal olanı yapabilmek. Elimizde bir trafo nüvesi var 130 W verebiliyor ama biz bundan 30 W \'dan fazla güç elde edemiyorsak bu başarı değil, başarısızlıktır. Elde ettiğimiz gücün kalitesi de aynı zamanda önemlidir. Isı açığa çok çıkıyorsa hata var demektir. gibi gibi...

Bu nedenle en basiti ve en farklısı olan flyback ilk önce öğrenilmeli diyorum. Flyback ile 150W \'ın üstü elde edilemez değil, elde edilir ama kullanışlı ve verimli olmaz. Trafo daha büyük olmak zorunda gibi...

Fakat şu anda birçok kişi de en azından (ben dahil) çalışan ve düzgün sonuçları alabildiğim 10-20W \'lık bir PS \'ım olsun istiyordur. Büyük güçlere acilen ihtiyacımız yoksa illa büyük yapmanın bir espirisi yok. Yeri geldiğinde benim de amacım 1.5-2.0 KW \'lık bir 0-100 Volt arası güç kaynağı yapmak. Bunun tersi olarak, inverter de yapmak.

Dediğim gibi olayları hazmetmeden gitmek mümkün olmuyor. Ben flyback \'den başladım. 2 gündür test çalışmaları yapıyorum. Bu nedenle birşeyler yazamadım. 10 W \'lık PC PS \'dan çıkan EEL19 türü standby trafolarını kullanarak flyback yapmak istiyorum. Projeyi hazırladım. Testlerimi yaptım. 220V verip denemek için prototip yapmam lazım. 1-2 güne tamamlayınca bilgileri paylaşabilirim. Entegrsiz self-osilasyon tipinde bir çalışma olacak. En ucuzu ve en basiti olduğu için bunu seçtim. İyi ki de bunu seçmişim yaparken çok şey öğrendim. Daha önce bu projeyi yapmak istediğimde defalarca başarısız olmuştum. şimdi başardım. Nedeni dediğim gibi aşama aşama gitmekde...

Eğer sizler de yaptığınız çalışmalar var sa, buradan onlar hakkında bilgiler verebilirsiniz. Veya herkes bir konuda çalışabilirse sonuçta birçok konu öğrenilmiş olur. Herşeyi benim yapma hızıma bırakırsanız belki biraz daha yavaş olacaktır.

Alıntı yapılan: oldurenkafiye - 19 Mart 2009, 06:59:08Daha önce gauss olayına çok kafa takardım ama sayenizde elimdeki trafoların gausslarını yaklaşık olarak biliyorum yani gauss olayını şimdilik aştık. şimdi harmonik filtreler ve benim için en önemlilerden biri mosfet kayıpları. aslında entegreler var gate sürücü entegreler ilk etabta onlarda kullanılabilir ama benim istedigim transistörlü bir devre kurmak ve en az kayıpla bu işten sıyrılmak

Mosfet kaybından kastınızın ne olduğunu ve kaybı transistörle nasıl azaltacağınızı anlayamadım. Benim bildiğim MOSFET lerin kaybı BJT Transistörlerden çok çok daha azdır. Tetiklenmeleri de daha kolaydır. Sürücü entegre kullanmak verimi arttırıyor. Ben şu anda yeri geldiğinde IR2110-IR2113 kullanıyorum. Tek sorun maliyet ve ortak ground kullanımıdır.

Transistörlü devreden kastınızı biraz daha açmanızı rica ediyorum.

Ben de birçok şeyi sizlerle birlikte öğreniyorum. Bu nedenle herşeyi bilmiyorum ama bilmek için çalışıyorum. PS olayını çözene kadar inşaAllah devam edebilirim.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

dhan000

verimli kullanabilmek için kullanılan nüveyi ve diger elemanları en yüksek degerlerde kullanmak zorunlulugu olacaktır..4000gauusluk bir nüveyi 3000 gausta yada sınıra yakın degerde kullanmak gerekir...bunlarıda test edebilmek için osiloskop şart..nüve nerde doyuma gidiyor görüp ona göre davranılmalı hesaplamalar ne kadar dogruya yakınsada gerçekte tutmayabilir..

yukarda benim sormak istedigim belrlenmesi gereken neye ihtiyacımız var yada ne yapmak istiyoruz ona göre yapılacak olan devrenin şekli belirlenir...20-30watt için basit olan flyback yapılabilir.ei19 gibi olabilir hatta pc powerdeki devre oldugu gibide kullanılabilir diye düşünüyorum...tabi farklı çıkış hgerilimleri isteniyorsa ona göre degişiklik yapılır..
olay gelsin

TigerX

Merhaba...

Switch Mode ile uğraşanların elinde osiloskop yoksa çalışmaları çok zor. Yıllardır benim de yoktu ve hep olduğum yerde sayıp duruyordum. Herşeyi hayali olarak hesaplanıp, \"şöyledir\" diye hüküm yürütülüp çalışıyordum. çok şükür 1-2 aydır osilaskobum var ve önümü görmeye başladım.

Flyback için dedikleriniz doğru. EI19 PC Ps \'dan sökülür ve devresi de olduğu gibi kopya edilebilir. En azından birşeyleri başarmış olmak adına başlangıç olarak bu noktayı seçmek gerekir. Bu konuları aşmış olan arkadaşlar kendi çalışmalarından örnekler verebilirler. Flyback için devre modeli zaten standart gibi birşey. Fakat unutulmaması gereken şey, flyback tipinde hesaplamalar çok daha hassas olmak zorundadır. L değerini yanlış hesapladınız mı, en ufak bir direnç de hata yaptınız mı devreniz hatayı kabul etmez ve anında gümler. Benim hep başıma gelen buydu zaten. İşin teorik hesap kısmını bilmeden biryerlere varılmıyor.

EI19 \'a dönersek yine; bu trafoyu söküp yeniden sarmaya gerek yok. Zaten hazır olarak güzel çalışıyor. Bize düşen hesaplamalarını yapıp, istediğimiz çıkışı alabilmek. Kopya yaparak mantığı yakalamak lazım, ama ilerlemek için işin özünü bilmek lazım. Ben böyle düşünüyorum. Bu nedenle EI19 \'dan neredeyse PC PS \'dan birebir kopya ile bir adet 5 Volt adaptör yapıp bunun üzerinde değişikşilker yapmayı deneyeceğim.

Son 2 gündür bunun üzerinde çalışıyorum. Aynı trafoyu 130 V DC\' de hesaplarını yaparak kullanmayı başardım. Fakat güçden fedakarlık yapmak zorunda kaldım. çünkü sarım sayısı 130 V DC için uygun değil. Deneme olduğu ve asıl amacım 220V AC De çalıştırmak olduğundan şimdilik güç azalmasını önemsemiyorum. çalışmalarım devam ediyor. İlgilenen olursa sonuçlarını yayınlayabilirim.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

dhan000

hocam çalışmalarınızı yayınlarsanız güzel olur bizim dışımızda  burda ilgilenen olmasa bile mutlaka zaman içinde birilerinin işine yarar..
EI19 bildigim kadarıyla sarımları 310 volt için tasarlanmış daha düşük gerilimlerde güç kaybı olması normaldir...
kafama takılan birşeyi çözemedigi birşeyi sormak istiyorum gauss ile frekans bagıntısını yukarda EI19 için normal çalışma için 1200gauss vermişsiniz ama bu 120khz de peki bunu biz 60khz de çalıştırmak istersek gauss degerin nasıl hesaplayabiliriz ..arada bir bagıntı var mı..ters bagıntı kurup degeri saptayabilirmiyiz...
kolay gelsin..