Ferit Trafo Genel Bilgi Paylaşımı

Başlatan oldurenkafiye, 06 Ocak 2009, 18:36:43

TigerX

Eğer yapmak istediğiniz bir güçde projeniz varsa birlikta hesaplayabiliriz. Eğer EI33 \'ü kullanmak da istiyorsanız sizin için hesaplarını da yaparım.

dhan000

hocam bende o hesaplamanın nasıl yapılabilecegini ögrenmek istiyorum..sitede veya başka yerlerde araştırdım ama bir türlü bir formül göremedim gördüysemde ne işe yaradıgını pek anlamadım..varsa kolay bir formlü paylaşırsanız memnun olurum...konu biraz karmaşık gibi ama inşallah anlayacagım..
belli bir güçte projem yok güç herdaim degişken olabilir..ei33leri paralel baglayıp gücü ayarlamayıda düşünüyorum ..tabi ei33tam güçte kullanmak lazım ki verim yüksek olsun..12vtan 300 volta inverter gibi...
kolay gelsin...

Flatron

Ferrit nüve ile ilgili hesaplayıcıyıcıyı ,yanlış hesapladığı yeri düzelterek rapide yükledim.Kullanmak isteyen arkadaşlar için linki
http://rapidshare.com/files/206607562/ferrit_nueve_hesab__305_2.xls.html

dir.
Kolay Gelsin


oldurenkafiye

Merhaba Abilerim aslında baska hiç kimseye gerek kalmamış noktayı koymuşsunuz. ancak bir ricada bulunabilirmiyim. ben ve baska arkadaslara yardımcı olması açısıntan bütün terimlerin anlamlarını nasıl bulunacagını güç ve sarım sayısı hesaplarını baskasının formulu ile degilde kendi förmüllerimizle tekrar toplasak mesala trafoyu sürme şekilleri ve getirisi nedir gauss olayını nasıl çözdünüz ? yani demek istedigim sıfırdan bi s.m.p.s. tasarlayacagımızı düşünün elimizde ismini sanını bilmedigimiz bir trafo oldugunu düşünün (bende bolca mevcut tür tür desen desen) bununla nasıl bir s.m.p.s tasarlayabiliriz aslında makale şeklinde hazırlanıpta blog ada sunulabilir türkiye sartlarında bulunmaz bir velinimet olur şimdiye kadarki çalışmalarımda düşe kalka gittim (bol bol mosfet yakarak) tabi her seferinde yeni bir engel karşımıza çıkıyor (mosfet kayıpları, mosfetlerin sürülmesi vb.) ama en azında şu trafo işinde noktayı koysak elimde büyük boyuttaki trafolardan kaynak makinası yapmayı düşünüyorum ancak dedigim gibi düşük voltajda çalışma tamam ama yüksek voltaja bu hesaplam yöntemleri yüzünden cesaret edemiyorum çünkü her okudugum yazıda dahada kafam karışıyor :( şimdiden teşekkürler

Flatron

Mesut
Aslında sorduğun soruların cevabı fizikte (yada bir formülde) bilinmeyeni bulmak için yada ne kadar değiştirdiğini bulmak için formüldeki değerlerden biri hariç diğerleri sabit tutulur.Bu ferrit nüve örneklerinde olduğu gibi malzemenin cevabına göre grafikleri çıkarılır falan.
Aslında,bu ferrit konusunda son bişeyler yazmalı -En azından Emrah Mercanın o yazısında hata olduğunu -ayrıca seninde sorduğun o soruların cevaplarını bildiğim kadar anlatmak gerekli.Benim düşündüğüm bu yazdıklarımı Eyüp beye de yollayıp (diğer kontrol etmek isteyen arkadaşlarda olursa yayınlanmadan önce onlara da gönderebilirim)-Eyüp bey (ve olursa diğer arkadaşların düzeltme ve eklemeleri ile)  kollektif bir çalışma ile bu konuyu ana hattı ile bitirmek lazım ki daha SMPS in başındayız :D
Kolay gelsin
Bu arada herkezin Mevlüt kandilini de tebrik ederim
Flatron

TigerX

#25
Alıntı yapılan: oldurenkafiye - 08 Mart 2009, 01:40:49elimizde ismini sanını bilmedigimiz bir trafo oldugunu düşünün (bende bolca mevcut tür tür desen desen) bununla nasıl bir s.m.p.s tasarlayabiliriz

Herkesin Mevlit Kandili Mübarek olsun...

Benim elimde yeterli miktarda trafo olmadığı için geniş içerikli bir çalışma yapmam mümkün olamıyor. Bizim buralarda ferit nüve bulmak imkansız gibi birşey.  PC Power supply \'lardan da sağlam olarak sökmeyi ben beceremedim bir türlü. Zar zor ETD29 \'u buldum ve çalışmalarımı bu yönde ilerlettim. Eğer elimde çeşit çok olsa idi bu durumda sizlere daha net veriler söyleyebilirdim.

Sizler bu trafoları nereden temin ediyorsunuz. Ben hurdalardan elde  edilmiş olsa da sağlam nüve ve karkası olanlara da razıyım. Forumda bir önceki sayfada da sordum ama sağolsun Flatron arkadaşımız yurtdışı firması linkini vermiş. Fakat ben yurt içini tercih ediyorum. Yurt dışı ile alışverişi bilmiyorum. Trafo temini konusunda her türlü yardımlarınızı beklerim.

şimdi tarfoların hesapları ile ilgili konuya tekrardan gelirsek...

- Ferit nüveli trafoların hesabı öyle ha deyince şöyle birkaç tur sarayım yeter demekle olmuyor. Malzemenin cinsine göre herşey değişiyor. Aynı tip bir trafo (örneğin:ETD29 gibi) farklı materyalden yapıldığı zaman tamamen farklı özelliklere sahip oluyor. En başta Gauss (B) değeri değişiyor. Bu Gauss değerinin değişmesi ile herşey komple değişiyor. Bu Gauss değerini belirleyen en önemli faktör de elbette ki frekans değerimizdir. Daha sonra ise sıcaklık en önemli faktördür.

Frekansı maksimum 200 kHz olan bir nüveyi siz 250 kHz \'de çalıştıramazsınız. Frekansı arttırdığınız zaman Gauss değerinde belirgin bir düşüş meydana gelir. Bunu o materyalin grafiğinden bulmak lazım. Lakin hep aynı sorun. \"Materyali bilemiyoruz ki, grafiğine bakalım\" olayı ortaya çıkıyor. Bu durumu size grafiklerle açıklamak iserdim ama dökümanlarım işyerimdeki bilgisayarda olduğu için şimdilik sadece ön bilgi olması açısından genel bir bilgi vermek istedim.

- Demekki önce maksimum frekansı ve çalışma frekansını tam ve doğru tesbit edeceğiz...

- Maksimum frekansı sizlere cinsini bilmediğiniz materyaller için 100 kHz \'den yukarı seçmemenizi tavsiye ederim.

- Frekans yükseldikçe daha fazla güç çekersiniz. Bunu formülde frekansı değiştirerek de görebilirsiniz. Ayrıca katalog bilgisinden de bunu anlayabilirsiniz. Örnek olarak ETD29 yine:



- Bir materyalin Gauss değeri hep sabit değil. Yani 10 kHz ile 50 kHz arasında B \'yi eğer aynı kabul edeseniz Transistörleri (MOSFET veya diğerleri farketmez) yakarsınız. Bunu nedeni trafoyu saturasyona sokmanızdır. Bu durumda kısa devre akımı geçer ve Transistör\' ler yanar. Sonuç olarak ya bir şekilde malzemenin ne olduğunu bulup grafiğini temin deceksiniz ya da Laboratuvar çalışması yaparak bu bilgileri kendiniz bulacaksınız. Ben şu anda Laboratuvar çalışması olayına girmek istemiyorum. çünkü birçok kişinin kafası daha da karışacaktır.

En iyisi basit birkaç püf noktalarla işi idare etmek. şimdi bunlardan bazılarını anlatmaya çalışayım.

Örneğin;

- Bir PC Power Supply \'ı parçaladınız ve içerisinden bir trafo çıkardınız. Bu illaki EI33 olacak değil. 450W \'lık olanlardan EER35 gibi trafolar da çıkabilir. Ben kırarak da olsa bir tane sökmeyi başardım. Dediğim gibi elimde sağlam malzeme olmadığı için değişik demeler yapma şansım yok.

şimi bu trafonun Gauss değerini bulmak istiyorsunuz? Daha doğru bir soru : 33 kHz \'deki Gauss değerini bulmak istiyorsunuz !.  Bu bulduğumuz Gauss değerini 33 kHz \'in üstü için kullanamayacağımızı her daim aklımızda tutarak şimdi çalışmaya başlıyoruz.

Trafonun ölçüleri bir kumpas ile ölçüm bir kenera yazıyoruz. Bize lazım olan Ac ve Wa değerleridir. Bunları kataloglardan da bulabilirisiniz.

- Ac değeri göbek kesit alanıdır. Yan kenarlar bu orta kısmın neredeyse tam olarak yarısıdır. Bizim kenarlarla işimiz yok. Göbeğin alanını hesaplayın..

- Sonra Wa \'yı bulmak için ölçümler alın. Wa ise pencere alanıdır. Burada en önemli olay sadece tek bir pencerenin alanın hesaplanmasıdır. 2 pencere var diye 2 lanı da toplarsanız olmaz. Formül için gerekli olan sadece bir pencere (boşluk) alanıdır. Eğer bu bilgiyi katalogdan bulamazsanız mecburen ölçeceksiniz. Fakat bu ölçtüğünü değeri böyle kullanamazsınız. çünkü bu boşluğa değilde karkasa sarım yapılacağı için, karkas payını düşmeniz lazım. Bunu da yaklaşık 0.72 ile çarparız buluruz. Yani

Wa = 0.725 * Ölçülen pencere alanı  

Bu 0.725 değeri bana aittir ve işe yaradığını da göreceksiniz. Her üreticinin karkas yapısına göre bu değer 0.75 \'lere kadar da çıkıyor.

şimdi aşağıdaki fomülde elimizdekileri koyarsak :

B = (Po x 108) / (WaAcf x 189.9)  

Burada;  189.9 varsayımlarla elde edilmiş bir K sabitidir. Deneyin işe yaradığını göreceksiniz.

             EER35 için:

             Wa - Pencere alanı * 0.725  (cm2)  = 1.6 cm2
             Ac - Core göbek kesit alanı  (cm2)   = 1.07 cm2
             Po - Pc Power Supply \'ın gücü (Watt)  =  450W
             B  - Gauss değerimiz
             f - çalışma frekansı (33 kHz)


B = 4194.4 Gauss değerini elde ederiz.

Peki bu değer nedir? Bu değer bizim nüvemizin Saturasyon Gauss değeridir. Biz bu değeri asla ve asla geçmemeliyiz hatta yanına bile yaklaşmamalıyız. İdeal çalışma değeri bunun yarısı kadar olmalıdır yani 2097. Siz bu değeri 2000 olarak labilirsiniz.

Bu değer yüksek gibi geldi değil mi size. Evet yüksek ama frekansın düşük olduğuna dikkatiniz çekerim.

şimdi bir de bunun sağlamasını yapalım.

Trafoyu parçaladım ve Np = 38 tur çıktı. Besleme volatı Half bridge için PC Supply \'lar için hesaplanırken 75 olarak alınır. Bunun anlatımı uzun. İlerleyen zamanlarda yeri gelirse anlatırım. Siz şimdilik 75 alın yeterli. f=33 kHz. Ac \'yi de zaten biliyoruz. Formülde yerine koyarsak.

B = ( Vp x 108) / (4NpAcf)  Meşhur eşitlik. Zaten bu 2 formül her zaman işimiz lazım.

B = 1397   yani yaklaşık 1400 değeri.

İşte bu değer bizim hesaplarımızda 33 kHz için kullanacağımız değer.

şimdi hani yarısını alacaktık ne oldu bu yarıdan da az diyebilirisiniz. Bunun sebebi ise Sıcaklığın Gauss değerine etkisidir. Maksimum güçte ısı artacaktır ve trafonunun ısıısndan dolayı Gauss değeri düşecektir. Bu sağlamak için hesaplamalrda tolerans kullanılmış. Zaten bu değer rahatlıkla kullanabileceğiniz bir değerdir. Buna emin olabilirsiniz. Burada Vp = 75 ile minimum voltaj değer seçilmiş ve ısı etkiside hesaba katılar sarım sayısı buna göre tesbit edilmiştir.

Bu değerler gerçek bir trafoadan alınmadır. şimdilik yazacaklarım bu kadar. İnşaAllah daha sonra daha derin konularda açıklamlar yapabilirim.

Selamlar..
Eyüp/Gaziantep

dhan000

hayırlı kandiller..

hocam bilgiler için teşekkürler...
www.bluemavi.com burda ferit nüve var..pc powerlarından söktügünüz nüveleride kaynayan suyun içine atın 3-5-10 dakka beklesin sonra nüveyi ayırmayı deneyin..nüveyi parçalamadan ayırabilirsiniz bu şekilde...

TigerX

Alıntı yapılan: dhan000 - 08 Mart 2009, 23:57:20hayırlı kandiller..

hocam bilgiler için teşekkürler...
www.bluemavi.com burda ferit nüve var..pc powerlarından söktügünüz nüveleride kaynayan suyun içine atın 3-5-10 dakka beklesin sonra nüveyi ayırmayı deneyin..nüveyi parçalamadan ayırabilirsiniz bu şekilde...

Teşekkür ederim...

Benim yukarıda yaptığım hesaplama da tek güvenilir ve kesin formül

B = ( Vp x 108) / (4NpAcf)

formülüdür. Diğer güç hesaplama için kullanılan formül bir yaklaşım metadudur. Hangi kitaptan bakarsanız bakın hepsinde birşeyler tahmin edilerek yaklaşım metodu kullanılarak formüller üretilmiştir. K sabitleri çok şeye göre değişiyor. İş biraz karışık. Bu nedenle yeri geliyor işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu nedenle bizlerde yaklaşım metodlarından işimize yarayanı kullanacağız.

Ayrıca bir sorum var?

- Üzerinde 450W yazan veya 300W yazan bir PC güç kaynağından tam kapasite yükü uzun süre çekebilen oldu mu? Benim şu ana kadar ki düşüncem, çok geçmeden devre dışı kalacağı yönündedir. Yine de denemek lazım. Deneyen varsa yazarsa memnun olurum. Araştırmalarımıza yardımcı olur.

Ben halen araştırmalara devam ediyorum. Yukarıdaki örnekden sonra benim de kafamda bazı sorular tekrar canlandı. Elde ettiğimiz B değerini Güç formüllerinde yerine koyduğumuz zaman 150W civarı bir güç çıkıyor. Fakat bizim güç kaynaklarının üzerinde 450W yazıyor. Burada B değerinin 1400 \'ün üzerinde olmadığı kesin. Hadi 1500 olsun. Yine 450W elde edilemiyor. Demek ki ya güç kaynağı o gücü veremez ya da güç formüllerinde birşeyleri gözümüzden kaçırıyoruz.

Araştırmaya devam...

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

dhan000

hocam pc supplylerin üzerinde yazan degerlere pek inanamıyorum elimde arızalı bi tane fps groop markalı pc supply var 300 watt ama eer35 ten boy olark 1.5 katı enide hemen hemen 1.5 olmasada daha büyük..eer35 450wat verirse bu kesin 700watt verir ama üzerinde 300watt yazıyor..
pcsupplylerde giriş voltajı 75 v olarak alınıyor demişsiniz  ben 150 diye biliyordum  trafonun bir ucu kondansatörlerin orta noktasında oldugu için kısaca neden 75 volt bahsedebilirmisiniz..şunun için sordum bizde egerki aynı tarz bir smps yapmak istersek bizimde 75 volt almamız ve ona göre sarım yapmamız gerekir diye düşünüyorum..birde her smsps çeşidinde giriş voltajı farklımı oluyor flypack farklı forward farklı hatta çift transistörlü forwart var onda giriş voltajı dahamı farklı...
kolay gelsin..

TigerX

PC Power Supply \'ları denemek lazım. Elimde sağlam bir tane olsa deneyecektim ama şu anda tam olarak sağlam diyebileceğim bir tane yok. Elinde olan varsa denerse iyi olur...

75 volt olayına gelince...

Besleme için minimum değeri seçmek lazım. Bunu Güç kaynağının üzerinden öğrenebiliriz. 180-240 V gibi. Veya 200-240 gibi.

Bu önemli bir değerdir. çünkü en düşük voltajda trafonun yeterli gücü verebilmesi lazımdır. Ben yukarıda tahmini olarak en düşük değeri aldım. Siz burada elinizde etiketi olan bir güç kaynağınız varsa oradan yazan minimum değeri alınız. Mesela; 180-240V olsun. Buradan 180 Volt değeri bize lazım olan değer.

Bu 180 volt \'un Peak değeri 1.41*180 = 254.55Volt yapaıyor

Half-Bridge uygulandığı için voltajın yarısını almamız lazım. Bu da 127.28 Volt eder.

Fakat hiçbir zaman Duty-cycle oranını 1 olarak devreye veremeyiz. çünkü transistörlerin Off olma zamanları var. Emniyetli geçiş için bu değeri 0.8 ile çarpabiliriz. Zaten osilaskoba bağlayınca TL494 \'ün duty cycle oranının ancak bu kadar olduğunu görürsünüz.

Bu durumda trafoya uygulanan voltaj = 0.8 * 127 = 101 volt çıkar.

Bu değeri kullanırsak B değeri yukarıdaki örnek için B = 1882 Gauss değeri olarak çıkar. Eğer bu şekilde kabul edersek saturasyona daha da yaklaşmış oluyoruz. Fakat bu değer bile bir sorun teşkil etmez.

Güç formülünde yerine koyunca da 212 Watt gibi bir değer çıkıyor. Burada başka hilelere başvurulması lazım ki; ancak o zaman 450 W güce ulaşalım. Bunun için de birkaç pratik yöntem var. K değerlerini değiştirmeye yönelik dizayn yapmak gibi. Sanırım bence maliyeti düşürmek için bu tür hileye başvurulmuş ve PC güç kaynaklarının trafoları maksimum güçte çalıştırılmış. Bunun tek sakıncası ise aşırı ısı ve güç kaybıdır. Sanırım burada bunları göz ardı edip maliyeti düşürmüşler. Uzun süre dayanmamalarının nedeni de bu olabilir belki...

İşte bu değer trafoya uyguladığınız minimum gerçek voltaj değeridir. Bizi tıkayan esas nokta hep PC güç kaynağı trafolarına odaklanmış olmamız. Eğer sıfırdan yapsak inanın daha kolay olacak. B değerini  veya gücünü bildiğimiz bir trafo olsun yeterli. Eğer bilmiyorsak da denemelerle yaklaşık değer bulabiliriz.

Ben yukarıda elimdeki PC güç kaynağının etiketi olmadığı için bu değeri emniyet açısından 75V olarak aldım. Siz eğer etikete sahipseniz yukarıda anlattığım şekilde tam değeri bulabilirsiniz. Sizdeki PC güç kaynağının etiketinde ne yazıyor acaba?

Selamlar...
Eyüp/Gazaintep


dhan000

elimdeki psp markalı piyasadakilerden kaliteli diyebilecegim psuda AC 230v yazıyor ve çıkış olarakta dc output:300w yazıyor..bir başka arızalı bir psuda ise AC 200v-230v yazıyor 250watt yazmış ama altta bir ibare var max output 160watt yazmış burdan da aslında 250w olarak satılanların 160w felan çıkış verebildiklerini düşünüyorum..sizin dediginiz gibi bunlar ucuza mal etmek için tam güçte çalıştırılıyorlar..

TigerX

Sanırım bir yerlere varmaya başladık. Ben de kullandığım PC nin PS \'na baktım. Kaliteli denecek türden. En azından 8 senedir tık demeden çalışıyor. Üzerinde yazan güçleri topladım 266 Watt çıktı. Fakat sizinkine benzer olarak maksimum yük 200Watt yazıyor. Bu da sanırım şundan kaynaklanıyor :

- Biz bilgisayarlarda güç harcarken sürekli olarak tam güç çalışmayız. 5 volt yüklenirse 12 volt a fazla yüklenilmez vey 3.3 volt o anda maksimum olmayabilir. Böylece her bir çıkışın maksimum gücü biraz fazla tutulmuş (diğerlerinin az olma ihtimali düşünülerek) ama trafonun toplam gücü Maksimum olarak sınırlandırılmıştır.
 
Örneğin bendekinde +5 Volt da 21 Amp yazıyor. Bu da 105W eder. +3.3 Volt için de 14 Amp \'den 46.2 W eder. toplam 151.2W ediyor. Fakat bu bölüm için bile 135W maksimum yazmışlar. Demek ki 135 W \'ı dengelemek için, birisini maksimumda kullanırken diğerini daha düşük seviyede kullanmak zorundayız.

+12 V için de 10 Amp. yazıyor. Bu da 120 W adiyor.  -12V için 9.6W , -5 içinse 1.5W yazıyor.

İşte sonuç olarak diyebiliriz ki;

Toplam maksimum güç, tek tek topladığımız güçlerden daha düşüktür.

İşte aradığımız şeye biraz daha yaklaşmış olduk. EI33 kullanılan bir PS 300 Watt yazsa bile bu güç tek tek voltajların çektiği gücün toplamını ifade ediyor. Fakat toplam güç çok daha az anlamı çıkıyor. Bu da yaklaşık %75 \'lik bir kısma karşılık geliyor.

Sonuçta benim yukarıdaki örnekte 450 W \'a karşılık 338 Watt gibi bir değer çıkıyor. Ve böylece de yapılan tüm varsayımlar hatalı çıkıyor ve hesaplamalar da bir türlü tutmuyor.

Bu nedenle öncelikle materyali tanımamız gerekecek. B(sat) değerini bulmamız gerekecek. Bunun için ben Lab. çalışması yapmaya karar verdim. Aksi halde tıkanıp kalacağız. Ama eğer elimizde ne olduğunu bildiğimiz ferro magnetic trafolar varsa o zaman formüller zaten geçerlidir. Yerine koyar istediğimizi hesaplarız.

İnşaAllah fazla uzamadan bu ölçüm işini hallederim de sizlerde de paylaşırım.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

dhan000

aslında biz yukardaki  formüllerde hep çalışma esnasında olaşacak olan gauss degerini buluyoruz.. aslında elimizdeki nüvenin gerçekte kaç gaussta çalışabilecektigini bilmiyoruz.. bizim yaptıgımız kendimize bir deger belirleyip 1000-1500 gauss bu degerin dışına çıkmıyoruz..bize lazım olansa aslında malzemenin çalışabilecegi en yüksek deger ki onu tam verimde kullanabilelem..tabi bunu nasıl ögrenebiliriz pda ayrı bir konu..belkide yine bu sitede olan bir nüve üzerine bir miktar bobin sarıp oluşan endüktanstan gitmek daha mı dogru olur..uksa ortalama bir degerde basitçe hesaplamak mı daha dogru olur..
eyüp bey çalışmalarınızın sonuçlarını bekliyoruz..
kolay gelsin.

oldurenkafiye

Eyüp bey tam olarak nasıl bir lab. ortamından bahsediyorsunuz dogrusu bende sonuçları merak ediyorum aslında bir induktansmetre alıp sonucu görmek olabilir. ben birad daha farklı düşünüyordum yani bir pic entegre ile bir elktro mıktatıs ve bir bobin pic ile malzeme ve yapısını bildigim bir nüveye belirli bir frekansda manyetik akım uygulayıp diger bobinden aldıgım gücü bir köseye yazdıktan sonra baska malzemelerde deneyip karşılaştırma yoluyla bir sonuca varmayı düşünmüştüm ama tepe gausa yaklaşınca her seferinde mosfet yakmak mantıklı gelmedi. bu konuda önerisi olan varmı acaba. hiç bir bilgimizin olmadıgı bir nüvenin metaryeli bulmak konusunda ?

TigerX

#34
Merhaba...

Sizin bahsettiğiniz yöntemi tam olarak anlayamadım. Biraz daha açıklayıcı yazabilirseniz, fikir yürütmeye çalışabilirim.

Benim yapacağım çalışma ise, kitaplarda bulunan ve aşağıda şemasını verdiğim devre ile olacaktır. Fakat şemayı vermişler ama değerleri ve ayrıntılı prosedürü anlatmamışlar. Bugün belki yetiştiremem ama yarına birşeyler yapmayı düşünüyorum. Bir sonuca ulaşırsam buraya da eklerim.



    Burada B (Tesla) \'dır. Gauss değildir.  [1 Tesla = 104 Gauss]




Ayrıca yine bugün bir konu dikkatimi çekti. Elimdeki 300W\' lık PSU in içindeki trafo ile üzerinde 450W yazan PSU \'nun trafosu neredeyse birbirinin aynısı. Daha önce de dediğim gibi bu çin malı ürünlerde bizleri fazla güç yazarak kandırıyor olabilirler. Kısa bir süre bu güçte çalışsa da 24 saat çalışan bir bilgisayarda sorun çıkaracaktır diye düşünüyorum.

Selamlar...
Eyüp/Gazaintep

Flatron

Size bu http://www.mag-inc.com/ferrites/fc601.asp yeni bulduğum sitedeki pdf dosyaları özellikle üstten 3.sıradaki \"Design Application Notes (Section 4-5)\" i okumanızı tavsiye ediyorum
Bizim uğraştığımız konuyu da bir bölümünde anlatıyor
Ne olduğu bilinmeyen nüvelerin nerede kullanılabileceği de malzemenin  değişik frekanslara verdiği cevapla  anlaşılıyormuş sanırım çünkü Frequency Responce\" diye bir bölüm var (bu pdf yada diğer pdf lerden birinde)
Kolay gelsin

Flatron

oldurenkafiye

#36
flatron usta söylemis zaten yani malzemenin frekansa verdigi cevaba göre malzeme degerini bulmak



bahsettigim yaklasık olarak boyle birsey umarım anlatabilmişimdir

TigerX

Merhaba...

Nihayet az önce çalışmamın  1. kısmını tamamladım. Yukarıdaki bahsettiğim devreyi kurdum. Ama imkansızlıklar içerisinde ne kadar sağlıklı bir devre ise. Devrede güç osilatörü kullanılmış ve bunun 0-30 volt olması ideal. Bende bu osilatörden yok. Mecburen MOSFET kullarak bir güç osilatör devresi yaptım. Osilaskobumun akım probu da yok. Bu nedenle araya seri 1 Ohm direnç attım. Maalesef daha küçük değerli olanı elimde şu an yok. Herşey ideal olan şartlarda değil ama dediğim gibi imkansızlıklar içerisinde birşeyler yapmaya gayret ediyorum. Osilaskobu da daha yeni temin ettim sayılır.

Aslında ne yaptığını bilince elimizdeki malzemeler de yeterli olabiliyor. Hesaplamaları buna göre yapabilirsek sorun olmaz. Asıl amacım netice olarak birşeyler görmek olduğu için dünden beri devreyi kurmaya çalıştım.

Sonunda başardım. :D

Gauss değerini tam isabet buldum. Elimdeki ETD29 trafoyu kullandım. En sağlam ve güvenilir trafo bu olduğu için bunu denedim. PC psu \'lardan kırarak sökebildiğim sanırım EER35 olması lazım 1 adet daha trafom var. Bunu da deneyip, eğer fotoğraf imkanı da sağlayabilirsem, görüntülü olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

Merak edenler için hemen söyleyeyim. ETD29 için (Bluemavi \'den alınan) 4200 Gauss değeri çıkıyor. Fakat tam saturasyona girme anındaki değer 3850 Gauss. Yani 3850 Gauss değerini Bsat kabul ederek devre tasarlamak mümkün. Ben devreye 20 W \'lık bir ampul bağladım ve 4200 Gauss \'da da çalıştırdım. Fakat saturasyon bölgesinde olduğu için daha fazla akım çekerek çalıştı. İster istemez Gap(Boşluk) olduğu için, kolay kolay ani doyuma ulaşmıyor.

Frekans olarak 2.2 KHz \'i kullandım. çünkü düşük frekans da ölçüm yapıp maksimum Bsat değerini bulmak lazım. İleriki aşamalarda frekansın B ye etkisini inceleyeceğim.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep


TigerX

Evet EER35 olduğunu tahmin ettiğim trafoyu da sararak test devreme bağladım. Sonuç yine güzel çıktı.

Gauss değeri 3950 çıktı. 2 farklı şekilde hesaplama yapıyorum. Birbirinin sağlaması niteliğinde. Aralarında 100 Gauss kadar var yok. O kadarısı da şu an için için pek önemli değil.

Sonuç olarak EER35  Bsat = 3950 Gauss da doyuma ulaşıyor. Fakat bu değerde çalışmak çok riskli ve neredeyse imkansız. En ufak bir ısınmada veya frekans sapmasında, veya voltaj yükselmesinde kısa devre akımının geçmesi içten bile değil. İdeal çalışma değeri Bsat / 2 olarak alınması uygun olur (Bopt = 1975).

Ayrıca trafoyu hangi frekansa çalıştıracaksak o frekansda test etmek ve bulunan Bsat değerinin yarısını alıp kullanmak lazım.

Daha önce yukarılarda yaptığımız hesapta da zaten 1882 Gauss gibi bir değere ulaşmıştık. (75 Volt \'u 101 Volt\'a revize ettikten sonra). Bu da sonuç olarak pratikle teoriğin tuttuğunu gösteriyor. Fakat güç olarak yine de tam emin değilim. 450W \'ı verebiliyor mu görmek lazım. Ayrıca işin teori kısmına da biraz daha eğilmek lazım.

Selamlar...
Eyüp/Gazaintep

Flatron

Eyüp Bey
Yazdıklarınızı dikkatle okudum deneylerinizin teori ile uyuşmuş olması çok iyi.Ancak benim öğrenmek istediğim bazı konular var.

Pekçok arkadaşımız gibi bende  elimdeki bir nüvedan kaç volt ve kaç watta kadar çekebileceğimin hesabının nasıl yapılacağını,referans bilgilerinin nasıl alınacağını öğrenmek istiyorum .Bunun için örneğin siz bize bir test düzeneği devresi vermelisiniz vede:
-Örneğin elimizde diyelimki şöyle bir nüve var(resmini gönderemesenizde onun web linkini verebilirsiniz) diyerek elimizdeki bu nüveyi kaç khz (yada mhz de) kaç volt giriş ve kaç volt çıkışta,kaç ampere kadar  ve hangi güç aralığında rahatlıkla kullanabileceğimizin bilgilerine nasıl ulaşabileceğimizi adım adım tarifini bekliyorum. 

Bu sorumunda zaten 4 farklı  cevabı olabilir.Bunlar :
1-Acele etmeyin bir süre sonra bunların hepsini anlatacağım diyebilirsiniz.
2-Herkez bu soruların cevabını bulabilir ancak (atıyorum)20 bin dolarlık bir sistem kurmanız gerekir dersiniz
3-Malesef bunları tam olarak bulamayız diyebilirsiniz
4-Yada dersiniz ki bu sorduklarınız \"Know-How\" a girer ticari değeri yüksektir Ben bunları biliyorum ancak bunun rakamını öderseniz size anlatırım diyebilirsiniz

Bu konudaki cevabınızı  bekliyorum
Saygılar

Flatron