Ferit Trafo Genel Bilgi Paylaşımı

Başlatan oldurenkafiye, 06 Ocak 2009, 18:36:43

oldurenkafiye

Aslında konu Flatron Arkadaşımıza (Abimiz imiş Düzeltilir ) ait artık konunun forum boyutuna gelmesini düşündüm ilk olarak tanışma faslı
Ben Mesut Düz lise mevzunuyum yaşım 27 imiş (şimdi hesapladım) elektronik küçüklükten beri hobimdi şimdi pic,Smps,Anflikator, kısaca elektronik hakkında ne olursa ogrenip uyguluyorum asıl meslegim Bilgisayar donanımı üzerine şu an bir firmada teknik tedaylarla ilgileniyorum :) bunun yanında belki bir gün yardımcı olabilirim diye söylüyorum web tasarım (Flash , Asp, haliyle Html bunlarda Uzmanım Php,Java konusunda orta seviye diyebilirim)Dediginiz gibi World Exel Özellikle Exel de yapamayacagım sey yoktur (Askerliğin getirisi :) ) Programlama ileri olmasada Visual ve c++ dillerinde iyi sayılırım özellikle visual :) heralde basit oldugu için. ama zamanım çoğunu elektronikle geçiriyorum zaten bilgisayar işinede içini merak edip açtığım gün bulaştım

mhoca


Flatron

Merhaba
Bende geldim.Herkeze kolay gelsin


mhoca

Merhaba,
Hoş geldiniz umarım yararlı olur hepimiz için.

Flatron

Merhaba
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum:
Burada benim ve Mesut bey gibi bazı arkadaşlarımızın ilgilendiği bu konu profesyonellerce aslında elektroniğin çok basit bir konusu olarak görülebilir.Ancak ben öğrendiğim herşeyi temelinden öğrenmeye çalışan biri olduğumdan sindire sindire öğrenmenin en güzel öğrenme şekli olduğunu bildiğimden bu şekilde bir yol izlemekle araştırılan konu ile direkt ilgisi olmayan konularıda öğrendiğimden vede elektroniği çok sevdiğimden bu şekilde bir yol izliyorum.

Konumuza gelince:
Excelde Ferrit trafo ların hesaplanmasında kullanılabilecek bir hesaplayıcı hazırladım.Linki
http://rapidshare.com/files/181475331/ferrit_nueve_hesab__305_.xls.html
Ferritden alınabilecek gücü ve sipir sayısını hesaplıyor.
Ancak https://320volt.com/ferit-nuveler-hakkinda linkindeki yazıdaki örnekteki nüveden alınabilecek güç (Pout) ile ilgili değer benim bu exceldeki hesaplama programında  biraz daha yüksek çıkıyor. Değerleri birkaç kere kontrol ettim Kt katsayısındada bir hata göremedim.Sarılması gereken tur sayısı ise aynı yazıdaki değer gibi çıkıyor.

Aslında ferrit nüvelerin hesaplamaları çok karmaşık sayılmaz.Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Sanırım birkaç gün içinde diğer arkadaşlarımızın da yardımı ile ferrit nüveler hakkında güzel bir yazı çıkacak gibi görülüyor umarım yanılmam.
Arkadaşlardan ricam Rapidshare linkini verdiğim programı denemeleri ,eklemeler yada hatalar görürlerse bildirmeleri ki işe yarar bir program olsun.
Bende E.T.E beyin exceldeki programını anlamaya çalışıyorum .
Selamlar
*Lütfen RS deki excel dosyasını virüs taraması yaparak kullanın .
Flatron

 

Flatron

Excel deki açılır listede sorun olduğu için düzgün çalışan hali
http://rapidshare.com/files/181501134/ferrit_nueve_hesab__305_2.xls.html
burada bu linkdekini indirin
Flatron

oldurenkafiye

Sanırım baya bi geç kaldım kusura bakmayın Yazı yazılırsa mailime gelmesini istedim herhangi bir sey gelmeyince bi bakalım dedim havada kalmış gibi oldu tekrar özür dilerim öncelikle exel calışman güzel sanırım farklı hesaplama yöntemleri izliyoruz şu an işyerinde değilim işyerine gittigimde benim exel çalışmamıda gönderirim. şimdilik programcigin teoride verdigi degerle uygulamadı degerler tutuyor gorunuyor malum elde çok fazla teknik cihaz yok. her zamanki gibi gauss bilinmeyen trafolar sorun yaratıyor bununla ilgili halen arama yapmaktayım ama google amca bu konuda beni yanlız bıraktı yani türkçe kaynak yok okullarda dahi ögretilen kitaplara bakıyorum sıfırdan trafo yapmayı ögretiyolar ancak gauss bulma yok aslında ikinci bir sorun daha var henüz bulamadık ama diyelimki gauss olayını çözdük bu seferde nüvenin kac hz tetiklene bilecegini bilmiyoruz. ve bir rica flatron arkadasım şu trafo topolojisini resimli örnek devrelerle açıklarsan benimde artık kafam takılmayacak :)

oldurenkafiye

bu arada dikkatimi aski yazılardan emrahmrcn arkadasın yazısı dikkatimi cekti 1500g bahsediyor dedigi gibi S.M.P.S nin tasarımına görede gauss degişiyor hep 3000 dememizin sebebi Flyback çalışmakmış ama normal şartlar altında gauss degerini 1500 üzerinde tutmamız gerekiyor
Alıntı Yap#
emrahmrcn Diyor ki:
2/01/2009 11:48 pm

Arkadaşlar, TR şartlarında 1500G yukarı çalıştırabileceğiniz iyi bir nüve genelde bulamazsınız bulsanızda o datasheet ile gelir zaten.Genelde tasarımlarınızda 1500G(Flyback) , 2000-2500G(push-pull) seçmeniz yeterli ve verimli olur.

Flatron

Mesut Kardeş
Kafanızın oldukça karışık olduğu zaten cümlelerinizden de anlaşılıyor,çünkü malesef formüllerde ,yöntemlerde karışmış gözüküyor. Gaussu bilinmeyen trafoların değerlerinin hesaplanmasının nasıl yapıldığını bir süre  sonra yazacağım yazıda açıklayacağım.
SMPS topolojileri ve temel devreleri http://www.smps.us/topologies.html burada izah ediliyor
Kolay gelsin

Flatron

Merhaba
Sonunda yazıyı tamamladım muhtemelen bugün (17 Ocak 2009 Cumartesi gecesi ) blogda yayınlanır

mhoca

Sağol kareşim yararlı bir çalışma olmuş teşekkürler.

Flatron

Teşekkür ederim Mustafa Bey .Sağolun

TigerX

#12
Merhaba...

İsmim Eyüp.  Elektrik-Elektronik Mühendisiyim. Yaşım 40. Elektronik hem benim işim, hem de severek hobi olarak uğraştığım bir alan. Okul biteli uzun zaman olduğu için, işin teorik kısımlarını biraz unutmuşum. Bir de işim icabı sadece tek bir yöne odaklanınca elektronikteki çok konudan uzak kalmışım. Geçenlerde okul defterlerime göz atayım dediğimde, çok şaşırdım ve \"bunları ne zaman öğrenmişim\" demekten kendimi alamadım.

Herkes gibi ben de projelerimde çoğu zaman güçlü bir SMPS \'ya ihtiyaç duyuyorum. PC ATX PS \'lar sabit voltaj da işe yarıyor gibi görünseler de aslında kullanışlı değiller. Bu durumda bize düşen de sıfırdan bir SMPS dizayn etmek. Bu konu aslında bazı konuları aşabilirsek hiç de zor değil. çok kolay bile denebilir.

Ben de herkes gibi Ferrit Trafo hesabına gelince yıllardır ZINK diye çakılıp kalıyordum. Yukarıda da bahsedilen sorunların hepsini ben de yaşadım ve hala da yaşıyorum. Sonuç olarak tek çare kalıyordu. Ya oturup tekrardan adam gibi çalışmak ve öğrenmek ya da hazır birşeyler bulup kullanmak. Hazır olanlar bir yere kadar faydalı oluyor. Mesela hazır devrede adam bir trafo tipi söylüyor ve sarım sayılarını veriyor. Örneğin; EER35 AWG#23 ile gibi...

şimdi işin yoksa bu trafoyu bul. Nereden satın alacaksın bu ayrı bir sorun. Hadi bulduk diyelim sarım için gerekli teli nereden bulacaksın. Ya elimizde aynı telden yoksa ne yapacağız gibi sorular sorular sorular. En önemli soru da malum Bsat(GAUSS) değeri. Herkes burada özellikle takılıyor. çünkü işin can damarı burası.

NOT: Ferrit trafoları internet üzerinden alabileceğim bir yer biliyorsanız yazarsanız memnun olurum.


Sonuç olarak ben de oturup çalışmaya karar verdim. Bu yaştan sonra öğrenci olduk. Sİtedeki dökümanları inceledim. çok faydaları oldu. Tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Fakat yeterli olmadılar. Ben de kitapları araştırmaya başladım. Olay göründüğü gibi değilmiş. Tek bir hesaplama yöntemi yokmuş. Dİkkat edilmesi gereken çok şey varmış. Her devre modelinin hesaplanma yöntemi ayrı ayrı imiş. gibi gibi gibi...

Ben burada Flatron arkadaşımıza bir soru sormak istiyorum.



Grafikteki 0.5 değeri neden kullanılmış. Bu formülün orjinal hali değil. Neden orjinali kullanmadınız? Orjinal hali şu şekilde idi :

E = 4BNAcNf x 10-8  [Kare dalga tetikleme için]

Sizin formülde N sayısını hesaplarken 4 yerine 2 gelmiş oluyor. Bu durumda da sarım sayısı 2 katı çıkıyor. Güç hesaplamanız doğru çalışıyor. çok yüksek olmayan güçler için kullanılabiliyor. Zaten güç hesaplaması da yukarıda yazdığım temel formülden türetilmiş. Aralarında fark yok. Arzu eden olursa türetme işlemi de yaparım.

Benim elimde ETD29 Ferit nüve mevcut.

Maksimum çekilebilek güç Tablosu :



Denemeleri buna göre yaptım. Hesaplamayı sizin sarıma göre yapınca aynı gücü çekemezsiniz. Grafikteki değerler uygulamamla ayınıdır. Sizin hesaba göre 25.35 çıkıyor. Kendi hesabıma göre sardım ve 12 Tur kullandım. Sonuçta da tüm gücü çekebildim. Trafo da ısınma olmuyor ama sadece teli düzgün seçemezseniz tellerden dolayı bir miktar Pcu fazla  oluyor.

Tüm çalışmam boyunca elde ettiğim formülleri Flatron arkadaşımızın verdiği formüle göre yapınca, hep benim hesaplarım farklı çıktığından, uzun bir zamandır aynı yerde dolanıp durdum. Acaba Flatrın arkadaşımız özel bir duruma işaret ederek mi bu formülü kullanıyor.

Eğer kullandığı B değeri B (sat) ise bu durumda sarım hesabında sonuç doğru çıkıyor. Bu durumda da güç hesabında hata çıkıyor. Örnek verirsek;



Bu durumda ETD29 \'un gücü Po = 269.8 olarak çıkar ki; bu da çekebileceğimz gücün 2 katıdır.

Burada sanırım herkesin hep takıldığı noktaya yine gelmiş oluyoruz.

Her kitapta aynı formüller yazarın mantığına göre yazıldığı için, kimisi Bmax ile Saturation Flux Density \'i işaret ederken, kimisi Maksimum Operating Flux Density \'i işaret ediyor. Bu nedenle de çok kitap okudukça kafalar iyice karışıyor. Uzun zamandır araştırma yapıyorum ve sonunda bu karmaşayı fark ettim. Formülleri temelden yerine koyunca ortada sorun kalmadığını gördüm. Ama hala tam ve mükemmel olarak taşları yerine oturtamadım. Dediğim gibi olay çok geniş.

Amacım; birlikte en doğruyu bulmak. Kimseyi eleştirmek değil. Sorlarınız olursa bildiğim ölçüde yardımcı olmaya çalışırım.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

Flatron

Eyüp Bey
Sorularınızın bir kısmını cevaplamaya çalışayım:

Exceldeki o hesaplama programı Emrah Mercan isimli bir arkadaşın yazısındaki formüllerdir.O formülde ben Pout değerini çekerek excele formülü yazdım yani o formülün doğru olduğunu varsayarak yazdım .(Birkaç yıldır internette forum ve bloglarda dolaşan bir yazı olduğu için ve hiç kimsede bu \"Formüllerde hata var\" demediğini için kullandım.O formülün orjinal kaynağınıda bulamadığım için 0,5 değerinin nereden geldiğini bilmiyorum.
Sipir sayısı ile ilgili formül (En azından trafoların primer ve sekonder voltajlarının hesaplanmasında
kullanılan formül) blogda yazdığım yazıda anlatılıyor .Belki yazımı okumuş fakat o formülü görmemiş olabilirsiniz o formüller manyetik akı eğrisinin altındaki küçük resim.
O formülün nasıl çıkarıldığı orada zaten anlatıldığından ve orada 0,5 diye bir değer olmadığından dediğiniz doğru olabilir.

Aslında ETD29 ferrit Nüvenin katolog değerlerinden Wa ve Wc değerlerinide biliyorsanız B max
değerini bulabilirsiniz tablodada zaten frekanslara göre çekilebilecek güçleri de bulunuyor .

Ferrit Nüve siparişi için sanıyorum admin yada arkadaşlar yardımcı olabilirler .Eğer büyük toptancılardan tam aradığınız özellikte olan nüveyi yinede bulamazsanız http://www.epcos.com/web/generator/Web/Sections/ProductCatalog/Ferrites/Page,locale=en.html
burayı deneyin

Selamlar

Flatron


Flatron

Eyüp Bey
şu adreste http://www.bcae1.com/trnsfrmr.htm ferrit nüve için bir calculator var.Benim exelde hazırladığım hesaplama programı  ile ayn şeyi daha doğrusu sipir sayısını hesaplıyor.Push Pull topolojiye göre hesaplıyor ve kesit değerini girmeniz gerekiyor(yani Wa x Ac )
Ve dediğiniz doğru 2 misli hesaplıyor.
Teşekkür ederim uyarınız için
Demekki o kadar zamandır internette dolaşan yazı da hata varmış.




TigerX

#15
Merhaba...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizin yayınlanan yazınızı defalarca çok dikkatli olarak okudum. çıktısını alıp nerede hata yapıyorum diye defalarca araştırdım. Hep 0.5 değerinde takılıp kalıyordum. Siz de o yazıyı hazırlarken çok araştırma yapmışsınız belli oluyor. Bu nedenle önceleri yazmak istemedim. Hep benim bir hatam var diye düşündüm. Kendi hatamı uzun zaman aradım ve hep araştırmalarım sonucunda benim bulduğum sonucun doğru olduğu ortaya çıkıyordu.

Bu nedenle sizin görüşünüzü almak ve neden 0.5 var diye sormak meburiyetini hissettim. Belki bu şekilde kendi hatam varsa bana yardımcı olmuş olursunuz diye düşüdüm.

Siz de bunu internetten aldığınıza göre ve uzun zamandır kimse itiraz etmediğine göre doğru olarak değerlendirmiş olmalısınız. Verdiğiniz linkdeki hesaplamaları da ekliyorum. Benim hesabımla aynı sonucu veriyor. Yani primer değeri 12 Tur (11.8 Tur) çıkıyor.



Ben formülü buraya yazıyorum. Excel dosyasındaki formülü düzeltirseniz birçok arakdaşa faydalı olmuş oluruz. Yoksa trafolarından yeterli gücü çekemeyeceklerdir. Zaten benim hep karşılaştığım şikayet:

- Trafodan yeterli gücü alamıyoruz

yönünde oluyordu. Demek ki sorun buradaymış. çünkü güç yarı yarıya azalmış oluyor. 100 W \'lık trafo 50 W olarak çalışıyor. O zaman da hesaplar tutmuyor ve devre çalışmıyor. Herşey çok hassas bir hesaplamaya dayanıyor. İnanın araştırmalarımda kafayı yedim desem yalan olmak. Her kitap yazarı kendi kafasına göre semboller kullandığı için, kitaba yüzeysel bakan doğrudan formülü alınca hatalı sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Formülün doğrusunu şu şekildedir :

Np = (Vpx108) / (4BAcf)

Burada ;  B  --->   Manyetik Akı Yoğunluğu  (Gauss)
                 Ac --->  Core Kesit Alanı  (cm2)
                 f   --->   Frekans (cycle/sec)
                 Vp--->   Primary Voltage (Volt)
                 N --->   Sarım Sayısı (Tur)

olarak girilirse sonuç Tur sayısı olarak doğrudan hesaplanabilir.

Hesaplamalar konusunda takılan olursa yardımcı olmaya çalışırım. İsteyene yukarıdaki formülün de nereden türetildiğini gösterebilirim.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

Flatron

Eyüp bey
İltifatlarınız için sağolun elimden geldiği kadar elektroniği anlamaya çalışıyorum.Sizde SMPS tasarlamayı düşünüyormuşsunuz .Eğer sizce bir mahsuru yoksa ortak çalışmak isterim.Yani sadece bu forumda değil herhangi bir messenger programıyla müsait olduğumuz zamanlarda ortak çalışmak isterim.
Exceldeki hesaplama programını en kısa sürede yeniden düzeltip Rapide tekrar atacağım.(Aslında düzeltilmesi 10 saniye rapide atılmasıda 10 dakika dan fazla sürmezdi ama yazmaya karşı şifre koymuştum şifreyide hatırlayamadım)Ne yaparsınız yaşlılık zor  ;D

Selamlar
Serhat (Flatron)

TigerX

Aynı unutkanlık sorunu bende de ileri derecede mevcut. Bir konuyu eskiden 1-2 defa okuyunca anlardım, şimdi ise defalarca okusam yine de tam olarak kavrayamıyorum. Neyse artık bundan daha iyisi olmaz herhalde. Bu işler gençlere düşüyor aslında ama şimdiki gençlik herşeyi hazır istiyor, kitap açıp araştırmak yok.

Soruları olanlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Ben de bu konulara yeni yeni hakim olmaya başladım. Fakat henüz oturtamadım. Hala çalışıyorum. Tek bu konuda değil, çok konuda aynı anda araştırma yaptığım için dikkatim dağılıyor ve ortaya bir ürün koyamıyorum. Malum herşeye tek başına yetişilmiyor. Hem araştır hem uygula hem prototip yap, inanın yetiştiremiyorum. Herşey hep teoride kalıyor desem yalan olmaz.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep

dhan000

gaus proplemi hep var özellikle bizim piyasamızda neydigi belirsiz alsanızda sahte olan malzeme çok..
@flatron hocam Aslında ETD29 ferrit Nüvenin katolog değerlerinden Wa ve Wc değerlerinide biliyorsanız B max değerini bulabilirsiniz demişsiniz bu Wa pencere alanıda Wc nedir onu bulamadım...troid nüvelerde nasıl bir formül uygulamak lazım aynı förmül işimizi görürümü..
birde bu pc powerlwrinden çıkan ei33 gibi nüvelerin gausu  kaçtır acaba malum bunlardan bolca bulabiliyoruz..
kolay gelsin

TigerX

Benim önceki sayfada verdiğim resimlere bakarsanız hesaplamaları ETD29 \'a göre yapmış olduğumu göreceksiniz. Oradaki değerler gerçek değerlerdir ve pratikte de uyguladım güç olarak aynı gücü alabiliyorum.

Troid nüve için de aynı formüller geçerlidir. Hiçbir farkı yok.

EI33 gibi gausu bilinmeyenleri bulmak aslında çok kolay. Bunu hesapla kolayca yapabilirsiniz. Yok ben öyle yapamam diyorsanız da o halde push-pull için 1000 değerini almanız emniyet açısından en iyisidir.

En önemli faktör frekanstır.

Selamlar...
Eyüp/Gaziantep