Sahte 100nF Mercimekler

Başlatan seron, 27 Ekim 2024, 14:39:25

seron

@Yusuf usta 'dan aldığım bilgiye göre, son zamanlarda uzakdoğu'dan ülkemize sayısız miktarda sahte 100n mercimek girmiş. Satıcıların elinde patlamış.

47nF kondansatörün üzerine 100nF basıp Türkiye'ye kakalamışlar. Birçok satıcının elinde bunlardan var.

100nF küçük boyutlu kondansatöre ihtiyaç duyarsanız mercimek almayın polyester alın.

https://www.direnc.net/100nf-63v-polyster-en

mustafaaxu

hocam bu konu güzel normali ucuz eğer siz %1 toleranslı isterseniz fiyat 5 katına
çıkıyor

ben her ihtimale karsı kritik toleranslı yerlerde mutlaka ölçerek takıyorum
siz gündeme getirince o anda elimde olan 100 nf kondansatörü ölçtüm ahanda
87,6 nf geldi senin gibi bu toleransı bilenler bu hataları tespit edebilir
ama bir gariban 100nf yazıyorsa yüzdür derler

konu açılmışken bir bilgi  1 ila 50 pikofarat bekır tel ile tapılan kondansatör

yapılışını göstereyim
yaklaşık 10cm uzunluğunda iki 0,20 mm bakır teli birbirine dolayalım
uiki ucunu lehim için açalım dığer uçları boşta birbirine temas etmeyecek
bu yöntem ortalama 20 piko farat değer gösterir

telin kalınlığı sıkı sarım telin uzunluğu kapasite değerini etkiler
20241028_084731.jpg
20241028_090938.jpg

TA5EK A class
kolay gelsin

seron

87 çıkması normal aslında. Çünkü mercimek kondansatörler genellikle çok kalitesizdir ısı, uygulama voltajı vb değerlerden etkilenip kapasite değiştirebilirler. Elindeki kondansatör 100nF çıksaydı bile devreye takınca ..tü başı oynayabilirdi abi.

Telle yapılan kondansatörü ilk defa @Adnancoskun 'dan duydum. Gençlik yıllarında bir televizyon tamircisinin yanında ustasına öneriyor. Ustası olur mu öyle şey diyerek kabul etmiyor. O da ustası yokken gizlice bu tel yöntemini uyguluyor ve başarılı oluyor. Duyduğumda şaşırmıştım. Ama neticede bir tür kondansatör yapmış oluyorsun. Zorda kalındığında test için yapılır. Ancak uygulamada çok yer kapladığı için kullanışlı değil.

Buji

100 nf ın çakmasını kim ne diye yapar ki ?  zaten küçük basit bir malzeme yani işlemci  felan değil gerçi uzun zamandır  parça sipariş  etmiyorum işler baya kesat  da genede  dikkatli olmak lazım paçayı belli firmalardan almak lazım. Cenabı mevlam herkese karınca bereketi versin.. ::ok

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 28 Ekim 2024, 10:57:1187 çıkması normal aslında. Çünkü mercimek kondansatörler genellikle çok kalitesizdir ısı, uygulama voltajı vb değerlerden etkilenip kapasite değiştirebilirler. Elindeki kondansatör 100nF çıksaydı bile devreye takınca ..tü başı oynayabilirdi abi.

Telle yapılan kondansatörü ilk defa @Adnancoskun 'dan duydum. Gençlik yıllarında bir televizyon tamircisinin yanında ustasına öneriyor. Ustası olur mu öyle şey diyerek kabul etmiyor. O da ustası yokken gizlice bu tel yöntemini uyguluyor ve başarılı oluyor. Duyduğumda şaşırmıştım. Ama neticede bir tür kondansatör yapmış oluyorsun. Zorda kalındığında test için yapılır. Ancak uygulamada çok yer kapladığı için kullanışlı değil.
Gençlik yıllarında demesen iyiydi seron, yaşımız ortaya çıktı. :)  :)  :)  :)  :)
2. kanal çıkınca uhf to vhf converter ile 2. kanalları seyrettirirdik. 
tabii böyle olunca 2. kanal tuner diye ( tuner değil converter idi) piyasada devreler satılıyordu, tabii ki gençliğim yılları converter imalatı yaptık amatör olarak ,
ustam küçük değerli kondansatör bulamıyordu, bulduğunda da değeri tutmuyor, sıkıntı yaşıyordu,
yaşı azıcık benimki gibi eskiler, yada saçları azıcık fazla ak olanlar bilir, mercimek kondansatörlerin değerini azaltmak için köşesini bucağını kırardık, Hülasa öyle de değer tutturmak zordu ve serona bahsettiğim gibi bir yöntem ile bir telin üzerine emaye bobin teli sararak istediğim değerde (pF) kondansatör yapmıştım, her ne kadar ustam olmaz dese de..... Ona da hak vermiştim, nihayetinde ustasından sadece tamir öğrenmişti, kondansatörün yapısı nedir? sığasını neler etkiler bilmiyordu....
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Gençlik yılları derken geçen seneyi kastediyordum. :D 29 yaşında değil miydin?  :P

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 29 Ekim 2024, 21:57:35Gençlik yılları derken geçen seneyi kastediyordum. :D 29 yaşında değil miydin?  :P
teşekkür ederim
x2-2
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.