Neden Linux: Şahsi sunum

Başlatan seron, 17 Mayıs 2016, 01:13:15

kifvet

Alıntı yapılan: seron - 16 Şubat 2017, 22:27:43Teşekkürler.
Neden teşekkürler? Bir başka kişi ile bu tartışma "atışmaya" dönüşürdü. İyi niyetin için.
Tavsiyen üzerinde düşüneceğim.
Özürler.
Nedem özürler?
Kocaaa tohtur( ;)  :D ) adamsın, cahillerle uğraşacağım diye vakit harcadın.
Ben yine buralarda olacağım. İşin varsa çıkabilir ya da burada kalabilisin. Bir diyeceğin varsa yarım saat daha buralardayım.
Ben doğrularımı sana dikta etmeye çalışan biri olsaydım eğer kesinlikle atışma olurdu.Ama herkez istediğine inanmakta özgür.
Ben zorluklar olsa da iyi niyetin yanında kalmaktan mutluluk duyarım her zaman.Önemli olan huzurdur seron.İsterse bütün dünya senin olsun huzurun yoksa hiç bir anlamı yok.Ama yerde hasırda yat huzurun varsa hiç sorun olmaz.
Burda insanları bilinçlendirmek adına bişeyler yapabildimse ne mutlu.Doktorluk benim için sadece bir araç seron, benim amacım iyilik yapmak doktor olmak değil. :D

seron

Tekrar iyi niyetin için teşekkürler.
Ben şahsi düşüncelerimle son derece huzurluyum 8)  ;)
Hasırda yatmayı değil, hasırı rahat yere sermeyi tercih ediyorum. ;)
--WİNDOWS - MAC - LİNUX-- > kaliteli yazılımlardır. Biribirlerine kıyas edilmemelidir. Her birinin avantaj ve dezavantajları vardır.
Tartışmayı takip edenler versa olayın özeti bu.
"Şu taraftakiler daha iyi oluyor" tabiri ise ben ve benim gibi düşünenlerin şahsi görüşü.
-----------------------------
NOT: Açıkkaynak yazılımlardan da virüs çıkabiliyor ve bunun ispatını yapma gereği duymuyorum. Yine de ısrar edenler olusa antivirüsün verdiği uyarı ve içerik görüntüleri şahsi bilgisayarımdadır. getiririm.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 16 Şubat 2017, 22:28:26Aslında ben burda boşa konuşuyorum.Bu tür forumlarda tartışmamak gerek.Bak geçende @Mr_YAMYAM a bir konuda haklı geldim.Beni ne arar ne sorar oldu.Eleştiriye pek açık değiliz genel olarak.Neyse çok konuştum ben forumdan ayrılıyorum artık.Size forumda iyi eğlenceler.
Hastaneden eve geldim.
Gelir gelmez de PC yi açtım. Bu mesaj gözümden kulağımdan kaçmış.
ET'li ve de kıym'ETli @kifvet‍ 
Öncelikle belirteyim benim burada haklı haksız kavgam yoktur. Bir tartışmada senin fikirlerin doğru olduğu belli ise ben yanılmışsam bunun için sana yazmamak değil, sana teşekkür bile ederim. Ancak o konu hangi mevzuu idi şu an hiç aklımda değil.
Ben de diğer insanlar gibi bilgi peşindeyim. Bilmediğim bir konuda birisi beni bilgilendirmişse o kişiden kaçmaktan öte o kişi ile sohbeti ilerletmek isterim ki daimi bir bilgi paylaşımı olsun.


Alıntı yapılan: kifvet - 16 Şubat 2017, 21:38:55Yazını ucundan kıyından biraz okuma imkanı buldum.Bazı şeyleri eksik bildiğin için biraz sert yaklaşmışsın.Dünyayı şekillendirecek olan tüketicilerdir.Bugün özgür yazılımın karşı çıktığı şeyler senin dediklerinden çok farklı ve olması da gerekli.
Eğer findows benden lisans parasını aldıysa benden başka hak talep etmemeli.E korsan kullanınca etik değil ama o benim bilgilerimi alıp başka şahıslara satarken çok etik.Yapmayın Allah aşkına yok böyle tek taraflı bir dünya.


Eğer bugün fintel bana donanımı satarken parasını alıyorsa donanımın içine her daim müdahale edebileceği bir backdoor yerleştirmemeli.Kapalı kaynak yazılımlar açık kaynaklı yazılan yazılımlardan lisans hakları ihlal edilerek elde edilmemeli.
Yoksa geri kalan kısımda özgür yazılımın çok bir derdi yoktur.

-Findows istese bugün oynanmış herhangi bir versiyonunu anında kapatabilir lisansı olmadığı için.Lakin yapmıyor niye??Lisans ücreti seni izlerken alacağı paranın yanında hiç kalır da o yüzden.
-Yazılımlar bugün bizim için vazgeçilmezdir.Lakin asla bir sömürü aracı değildir.Olmamalıdır.
-Yazılımı sömürü amaçlı yazan her kimse bu kullanılmamalıdır.
-Aslında findowsun fintelin sigara veya alkolden bir farkı yoktur.
-Bağımlısı olduktan sonra bu işin geri dönüşü zor olur.
-Onun haricinde isteyen herkes yazılımını koruyabilir.Kapalı yazabilir veya telif hakkını alabilir.Bana zarar vermedikçe bir mahsuru yok.
-Sonuç olarak tüketici ne isterse o olur.Bu düzeni değiştirmek ise bizim elimizde.

Ben de bu yazıları ucundan köşesinden okudum.
Oldukça doğru yaklaşımlar.
Kapitalist bir ülkede yaratılmış bir olgu, para kazanma amacındaysa herşeyi kendilerine hak görmektedir.
Yani kapitalizmin özü budur. Lisans ücretlerinden almış olduğun paralarla geçinemiyorsan lisans hakkı ile başka maddi kaynaklar bile sağlayabilirsin.
Aynı şekilde donanım üreticileri de kendi menfaatlerini herşeyin üzerinde görebilirler.
Ne yazık ki üreten kesimlere bağımlılık biz kullanıcıların elini kolunu bağlamaktadır. Hele bu kesimler aralarında belli anlaşmalar dahilinde hareket ediyorsa.
Konuya katkı sağlaması açısından bazı kelimelerin anlamlarını tam anlamıyla bilmeliyiz. Ne yazık ki bu konuda ben de sizlerden fazla bilgiye sahip değilim.

Alıntı YapÖzgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından kaleme alınan GNU Genel Kamu Lisansı, dört temel özgürlüğü güvence altına almayı amaçlar. Bu dört temel özgürlük sırasıyla şunlardır:

  • Özgürlük 0: Programı sınırsız kullanma özgürlüğü.
  • Özgürlük 1: Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
  • Özgürlük 2: Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü.
  • Özgürlük 3: Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü.
KAYNAKÇA
https://tr.wikipedia.org/wiki/GNU_Genel_Kamu_Lisans%C4%B1
Linkteki GPL açıklamalarına dikkat!
Bu konuyu bu şekilde bilimsel açıklamalarla ilerlettiğimiz takdirde daha sağlıklı sonuçlara ulaşacağımız gerçektir.

Mr_YAMYAM

@seron  için özel bilgilendirme.
https://www.microsoft.com/turkiye/Licensing/OEM.aspx
OEM lisansı ve koşulları linkte resmi olarak bildirilmiştir.
Herhangi bir işletme, bir PC üretimi yaptığında toplu olarak OEM lisansı alabilmektedir. Bu lisansın anahtarını ise üretimi içerisindeki donanım içerisinde saklayabilir. Hal böyle olunca da tek bir kurulum meteryali ile (CD/DVD) tüm PC ler içerisinde ihtiva ettikleri lisans anahtarları ile lisanslanmış olur.
Göndermiş olduğum Windows7 DVD si TOPLU LİSANS için üretilmiş bir sürüm olup tamamen yasaldır. Ancak lisansın etkinleştirilmesi PC anakartı içerisinden yapıldığı için (Üretilmiş olan o PC lisanslı bir üründür) kurulumdan sonra direk OEM olarak aktif edilecektir.
Lisans etkinleştirildikten sonra yapılacak donanım değişikliği, belli yasal çerçevelerde olduğu için lisans içerisinde yer almayan donanım değişikliği, lisans anahtarını geçersiz kılabilmektedir.
1 HDD değişimi.
2 BIOS güncellemesi.
3 İşlemci değişimi.
Ekran kartı ve RAM gibi bileşenler UPGRADABLE bileşenler oldukları için kurulumu tamamlanmış bir PC deki değişiklikleri lisans anahtarını değiştirmeyecektir.

seron

#24
Abi ben esasen kifvetin neye gücendiğini anlamadım. Sana gücendiyse yanlış anlaşılma var demektir.

Anlattıklarınız sizi haksız kılmıyor; benim anlatmak istediklerim bellidir; yine de yanlış anlaşılmalara meydan vermemek için açıklama gereği duyuyorum. O yüzden konu nereden nereye geldi.

Donanım üretemiyorsunuz. (size demiyorum)
Program üretemiyorsunuz(sürücü vb de dahil)

Kapitalist dediğiniz adamlar yapıyor ve "seve seve"(!) kullanıyorsunuz. Bu adamların etik olmayan davranışları [blackdoor bilmemne meseleleri] doğru olmasa da, kendiniz yerini tutacak birşey yapamadığınız sürece bir başkasını eleştirmeye hakkınız yoktur. Bu benim demek istediğim şey. Günlerdir bu olayın etkisiyle daha fazla araştırma yaptım.(hala yapıyorum). PDFde anlattıklarımı destekler şekilde öylesine saçma sapan şeyler uyduruluyor ki, akıllara zarar. Biz kullanıcılara, küfür etmedikleri kalmış yani. Makaleler, yazılar şunlar bunlar... (neden kendilerini desteklemiyoruz, neden kapalıkaynak kullanıyoruz diye)

Yani boşa konuşuyoruz. Kifvetin dediği gibi "herkes istediğine inanmakta özgür". Olayın temeli bu.

Mr_YAMYAM

Doğru tam olarak bilinirse, herkesler aynı noktada birleşirler.
Dolayısı ile herkesler istediği şeye inanır kelimesi burada pek etik olmaz.
Ben @kifvet‍  in söylediklerini genel olarak anlıyorum.
Senin bahsetmiş olduğun gibi bu mesele korsan crack yazılım meselesi de değildir. (Sanırım Kifvet bunu diyor)
Sen windows tabanında çalışan bir yazılım üretebilirsin. Bunu dilersen belli lisans ile lisanslayıp satabilirsin de.
Bizler arkadaşların olarak memnun bile oluruz. Burada tartışılması gereken tek nokta üretmiş olduğun yazılım için ödediğimiz parayı haketmişmisin?
Ben Win98 den beri yasal yazılım alıp kullanıyorum. İlk almış olduğum Win98 yanlış hatırlamıyorsam 85$ idi. Aldım ve birkaç sene kullandım. Helali hoş olsun.
Sonra evde server kurmak gibi aptalca bir düşünce ile WinNT aldım. 600$ sadece birkaç kere kullanabildim. Yazılım kötü olduğu için değil. PC uygun olmadığı içindi.
XP çıkınca hah dedim NT tabanında yapılmış bir işletim sistemi. Her PC ile çalışır. 135$ verdim. Hala kullandığım halde diyorum ki haram zıkkım olsun.
Vista 85$
Daha da mikrosoft yazılımlarına para vermedim.
Bugün parayı bastırıp Win 10 alsam ne değişecek?
Ama Adobe audition u alalı 15 yıldan fazla oldu. Hala kullanıyorum. 100$ ı acıyarak vermiştim helal olsun.
AYRICA:
Elimdeki tüm oyunlar orijinaldir. SETTLERS IV ve NFS PORSCHE hariç tüm oyunlara vermiş olduğum o paralara yazık. NFS PORSCHE2000 oyunu hackerler tarafından kırılmış olduğu için zaten pek hayrını da göremedim. Ama baara çııra zabahlara gadar da oynadık. En son 4TL ye bir oyun almıştım. O oyunu yapana da satana da bastım kalayı >:(
BU SEBEPLE:
Bir yazılımın ücretli ya da ücretsiz, açık kaynak veya kapalı kaynak olması kullanıcıları ilgilendirmez. Bir kullanıcı bir oyuna 100TL verse bile o oyunu layıkı ile oynayabiliyorsa 100TL için sahteciliğe başvurmaz. (İstisnalar hariç)

seron

#26
Doğru konuşmuşsun ama konuya çözüm getirmemiş, yani birazcık alakasız olmuş.
Ücretli - kapalıkaynak yazılımların içinde ücretini haketmeyenler olabilir; bu, normaldir. Kalite üretmek istemeyen kişilerce yapılmıştır. Aynı şekilde windowsun bazı versiyonlarının kötü bazılarının iyi olması da her ne kadar bizleri çok rahatsız etse de, yine normaldir. Haram zıkkım etmek de maalesef soruna çözüm getirmiyor. sen de, kaliteli olanları ayırır ve kullanırsın, olay biter.

Son paragrafında anlatmaya çalıştığın, eğer kullanıcı memnunsa sahteciliğe başvurmaz kısmına katılmıyorum. İyi niyetli oluşundan ötürü insanları yargılamıyorsun. Memleketimizde bir yazılım memnun etsin ya da etmesin, o  program kırılır ve kaçak kullanılır. Bunun bir sürü nedeni var:
-satış kanallarının sorunlu olması nedeniyle üşengeçlik:
benim oturduğum mahallede, kullanacağım programları satan bir dükkan olsaydı, gider gider alırdım. ama kullandığım yazılımın yapımcıları benden "internet ortamına!" kredi kartı no'mu yazmamı, veya paypal'la para aktarmamı istiyor.

-maddiyat:
her ne kadar evet, kullanıcıların maddiyatı uygun olmasa da, olan da olmayan da kırıyor. biraz hırsızız galiba...
.... bunun gibi birçok neden.

sen kendince kaliteyi arıyor, buluyor ya da bulamıyorsun.
ben kendimce kaliteyi arıyor, buluyor ya da bulamıyorum.
Bunlar mesele değil.
Asıl mesele şu: (kifvet ve cokomoko diyor ki)
o kullandığın dağıtımlar ve programlar aslında tam olarak açıkkaynak değil; saf açıkkaynak kullan ki, özgür ol!

ben de onlara, eğer özgür yazılım derneğinin istediği gibi davranırsam,

Ofis yazılımı kullanamam (KULLANMAM ŞART! - var olan ofis yazılımlarının birçok bileşeni [doc formatı vb] sahiplidir)
Resim yazılımı kullanamam (KULLANMAM ŞART!- var olan resim düzenleme yazılımları ve göstericiler hep sahipli bileşenler içermek zorundadır)
Video yazılımı kullanamam(KULLANMAM ŞART! - var olan video programları hep sahipli bileşenler ve çeşitli kütüphaneler kullanıyor)
Müzik dinleyemem (DİNLEMEM ŞART! - eserlerin hep sahibi vardır ve kapalıkaynaktır. üstelik wav mp3... gibi formatlar hep microsoft, apple, motorola vb firmaların sahipliğindedir.)
Film İzleyemem (İZLEMEM ŞART! - Eserlerin hep sahipleri var ayrıca mov Applenin, Avi microsoftun, x264 bildiğim kadar motorolanın, mp4 bilmiyorum.... hep sahipli kodekler, onlarsız olmuyor)
Bilgisayarımın power tuşuna basamam (BASMAM ŞART! - parçaların sahipleri ve telif hakları var. tersine mühendislik uygulayamaz, çoğaltıp satamazsın. ama kullanmayacak mıyım? stallman "kullanmayın" diyor/kendisi de eski bir PC kullanıyormuş çok da fifi!...)
Bilgisayar, bilgisayar olmaktan çıkıp, tost makinesi kadar bile değere sahip olmayacak!..

Eee? işlerimi nasıl yürüteceğim? Onu yapma bunu yapma?... Hayır daha iyisini yapıyor da, niye desteklemiyoruz gibi bir durum oluşuyor gibi lanse ediliyor.
O yüzden bunlara takılmak gereksizdir, işimize bakalım.

senin anlattığın durum konuyu biraz daha farklı bir noktaya getiriyor. anlattıkların doğru da, tartışmanın dışında.

HAA: EK DÜZELTİ İLAVESİ:
"Bugün parayı bastırıp Win 10 alsam ne değişecek?"
Hayatın değişecek.
Microsofta bol bol "hayır dua" edeceksin(!) :D yani "hayr dua" değil; "hayır-dua" olumsuzluk anlamında ;)  :D
Özellikle win10 ile beraber microsoftun özel hayatı kayıt altına alma meselesi tavan yapmış, b...u çıkmıştır. sürekli takip ediyorum. sırf bu iş için yazılımlar hazırlanmış; microsoftun loglama eklentilerini durdurmak için. programın da ne olduğu belli değil, başkabir hekır tarafından yapılmış(  ;) ) yani kötü niyetli de olabilir.
Win10 alarak donanımını yükseltmek zorunda kalacaksın. Eski donanımlara uyumu minimumdur ve yeni donanımlar da bile sıkça sorun oluşmaktadır. donanım üreticilerinin ürettiği sürücüler win10 destekli çıkmamaktadır.

win10 alarak hayatının en yavaş(MS tam tersini iddia ediyor) PCsini edinmiş olacaksın. Bu yavaşlığı Linux sistemlerden örnek almışlar. eleştirmek amacıyla yazmıyorum; Linux tabanlı sistemler nispeten daha yavaş idi. MS, bu konuda Linuxa yetişti.

Gereksiz uygulamalar, nasıl çözüleceği bilinmeyen sorunlar, nerede olduğu belli olmayan ayarlar seçenekler, itici, çirkin bir tema, eski yazılımlara tam uyumsuzluk, çalışan yazılımlarda sıkıntılar...

Çok mutlu olacaksın. Sevinçten kırk takla atacaksın.

Ben mi? ben bekliyorum. Eğer ki sorunları zamalna çözerlerse, belki bir düşünürüm. Şimdilik Win+Linux ile gayet mutluyum.

Mr_YAMYAM

Bak yukarda ne yazmışım.
BENİM İÇİN BİR YAZILIMIN TAM ANLAMIYLA, ÖZGÜR, AÇIKKAYNAK veya ÜCRETSİZ olmasının önemi yoktur.
Örnek vermiştim. Sen bir program yazabilirsin. Bunu kendine lisanslayıp satabilirsin. Kimseler darılmaz.
Çünkü bir program yazılımı gerçekten işgücü gerektirir ve çok emek harcanır.
Ancak tartışmamızın özünü oluşturan meselenin özü yıllar önce mikrosoft firmasının Windows üretimleri ile köşeyi dönme olayından başlamaktadır.
O yıllarda gerçek işi yapan şeyin donanım mı yazılımlar mı olduğu uzun süre tartışılmıştı. Hatta bu konuda mikrosoft firması bir davaya maaruz kalmış idi.
DAVA KONUSU:
Bir işlemcinin (donanım işleçleri) barındırmış olduğu kodları satılamaz, değiştirilemez veya upgrade edilip sahiplenemez. Dolayısı ile işletim sistemlerinin satılması da bu kurala aykırıdır.
Mikrosoft firması bu davayı kazanmıştı. NEDEN?
Savunmalarında, windows işletim sistemlerindeki kaynak kodlarının satılmadığı, ancak özel komut ve uygulama yönergeleri yazılımları satılmaktadır.
Eğer yanlış hatırlamıyorsam bu konu içeriğindeki İNTERNET EXPLORER ve OUTLOOK yazılımı da senin bahsetmiş olduğun kurallar çerçevesinde ele alınmış, ama bu yazılımlar için ücret alınmadığı da belirtilmişti. Bundan sonra mozilla gibi şirketlerin ücretsiz yazılımları alternatif olarak piyasaya sürülmüştü.
Bu davadan sonra bazı lisans anlaşmaları yürürlüğe girmiş ve son şeklini almaya başlamıştı.
Daha windows işletim sistemi (Win95) piyasaya çıkmadan MS-DOS sistemleri içerisinde kullanılan ve oldukça fazla ücretlerle satılan muhasebe programları bile görmüştüm.
Anlattığın diğer meseleler ise.
Bir yazılımı nereden temin edersen et son kullanıcı hakları genellikle ülkemiz gibi ülkelerde sıfırdır.
Benim 100$ gibi ücretle almış olduğum yazılımda sorun çıkıyorsa, aynı yazılımı korsan kullanan vatandaş benden daha sağlıklı kullanabiliyorsa ben öyle bir yazılıma ödemiş olduğum parayı helal etmem. Onlar da korsanlara helal etmesin.
Gelişmiş ülkelerde bir yazılımı internetten de indirsen orijinal CD ile bile alsan aksaklık yaşıyorsan ilk müracaat yerin teknik servislik olur. Teknik servis o program için hatalı raporu verirse ne olacaktır.?
O vatandaş parasını geri alabilir, düzgün çalışan haliyle programı yeniden isteyebilir. Ama bunun için zarar görmüşse menfii  tazmin davası bile açabilir.
Türkiyede ise bir kural vardır. SATILAN MAL GERİ ALINMAZ ve DEĞİŞTİRİLMEZ ::) 
Yani burada programın crack kullanılma sebeplerinden birisi de, açıkça o ülkenin sorunlarındandır.  Kullanıcıların çalma aşırma isteğinden değil.

Alıntı YapAsıl mesele şu: (kifvet ve cokomoko diyor ki)

o kullandığın dağıtımlar ve programlar aslında tam olarak açıkkaynak değil; saf açıkkaynak kullan ki, özgür ol!
Basic ile bir adres defteri programı yazmıştım. Commodore 64 yıllarında. Yazılımımı şifreleyip makina diline çevirdiğimde toplamda 120 sayfa civarı 1 ler ve 0 lar vardı.
O yıllarda ihtiyaç gibi görünmese de birçok öğrenci satın almış ve memnunlukla kullanmıştı. Ben o programı basic dilinde olduğu gibi kaydetmiş olsaydım 40 sayfa kadar yer tutacaktı. Ama birisi bu programı RUN-STOP tuşuna basarak listeleyip kendi adıyla bile satışa çıkartabilirdi. (Buradaki suçlu, kullanıcılar değil kopyalayıp satan kişilerdir)
Kapalı kaynak açık kaynak söylemiş olduğum gibi bence önem arzetmiyor.
ÖZEL NOT:
Özel yazılımlar haricindeki yazılımlar yıllardan günümüze açık kaynak ve tam anlamıyla özgür olarak sürülmüş olsaydı, günümüzde gelinen nokta ne olurdu.

Mr_YAMYAM

Konuya bilimsel yaklaşım için...
Yıllar önce mikrosoft firması windows işletim sistemlerini genel kullanıcılar için 100$ gibi değil de 10-20$ gibi ücret ile satışa sunmuş olsalardı günümüzde neler olurdu.?



seron

#29
Ağzına sağlık. Güzel anlatmışsın.
Son soru cümlenin yanıtı, benim açımdan "bilmiyorum" olacaktır.
ama tahmin yürütürsem:
-Herkes programımı emeğimi karşılıksız kullanıyorsa bundan benim kazancım nedir? diyerek kimse yazılım geliştirmeyecekti. Geliştiren sayısı da az olacak, bugün daha berbat durumda olacaktık. Ücretsiz kapalıkaynak bir yazılım bile, içerisinde yazan kişiye yarayacak şeyler (reklam meklam bilinçli arka kapı vb) barındırır; bu da eninde sonunda yapımcıya fayda (util: ekonomi biliminde bir kavram ve tartışma konusudur) olarak geri döner.

Yani: Ivan Pavlov köpeğine yiyecek göstermezse, o da salya salgılamaz.

Kötü olurdu tahminimce.

sonradan eklediğin metin için:
herkes windows kullanırdı ve bir başka alternatif arayan sayısı hemen hiç yok gibi olabilirdi.(yine tahmin)

kifvet

Benim kimseye gücendiğim yok.Haklı haklı olmamak mevzusu da değil.Ya da ne bileyim teşekkür istediğimden de değil.
O günkü konunun da önemi yok ben sadece bu tür birşey olduğunda kişi veya kişilerin açıkçası biraz dışlandığını veya uzakta tutulduğunu gördüm.Bayadır foruma yazmıyorum da zaten o yüzden.Bunu bir kaç kişi ile de yaşadım da.Benim sorun yaşadığım nokta burasıdır.
Gelelim seronun dediğine;
1.Seron biraz Stallmanı yanlış anlamış.Stallman şirketlerin değil kullanıcının özgürlüğünü savunmuştur.Ana tema budur.Stallmanın sayfasını hiç dolaştın mı bilmiyorum.
2.si seron diyor ki linux kullanın para vermeyin hakka girmeyin.Bende diyorum ki linux dağıtımlarının bir çoğu da yasal değil.Özgür olmaması da bundan kaynaklı.Yani içindeki çoğu bileşen bazı lisans anlaşmalarını ihlal ediyor.Bende bu nedenle kendisine diyorum ki hak yemek istemiyorsan tamamen özgür olan yazılımları kullanmalısın.Konunun özü budur.Hem bu bahane ile de biraz bilgi paylaşımı yapmış olduk.

seron

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Şubat 2017, 22:30:00Benim kimseye gücendiğim yok.Haklı haklı olmamak mevzusu da değil.Ya da ne bileyim teşekkür istediğimden de değil.
O günkü konunun da önemi yok ben sadece bu tür birşey olduğunda kişi veya kişilerin açıkçası biraz dışlandığını veya uzakta tutulduğunu gördüm.Bayadır foruma yazmıyorum da zaten o yüzden.Bunu bir kaç kişi ile de yaşadım da.Benim sorun yaşadığım nokta burasıdır.
Gelelim seronun dediğine;
1.Seron biraz Stallmanı yanlış anlamış.Stallman şirketlerin değil kullanıcının özgürlüğünü savunmuştur.Ana tema budur.Stallmanın sayfasını hiç dolaştın mı bilmiyorum.
2.si seron diyor ki linux kullanın para vermeyin hakka girmeyin.Bende diyorum ki linux dağıtımlarının bir çoğu da yasal değil.Özgür olmaması da bundan kaynaklı.Yani içindeki çoğu bileşen bazı lisans anlaşmalarını ihlal ediyor.Bende bu nedenle kendisine diyorum ki hak yemek istemiyorsan tamamen özgür olan yazılımları kullanmalısın.Konunun özü budur.Hem bu bahane ile de biraz bilgi paylaşımı yapmış olduk.
1. evet dolaştım. çoğu sayfasını dikkatle inceledim: firefox eklentisiyle pdfye dönüştürüp evde tekrar tekrar baktım. zaten mesle o değil; ben kapalıkaynaksız olmaz; çünkü yap(a)mıyorsunuz diyorum onlara.
2.şimdi oldu tamam. böyle demek istemişsen buna hiç itirazım yok.
dışlanma olayında tahmin ettiğim gibi yanlış anlamışsın. yazdığın yazı veya iddia, bazen ilgi çekmezse veya itiraz eden yoksa, yanıtlanmaz. askıda kalmış gibi olur. Yamyam hocayla konuştuğumuz mesele sanırım bir HDD çalışma mantığı konusuydu ve o ara bana kızmıştı sana değil. bu nedenle konuya ilgisi farklı oldu.

tamam mı? :)  ;)

Mr_YAMYAM

#32
Özel ilave eki:
Commodore 64 ve AMIGA dönemlerinde her bilgisayarın işletim sistemleri birlikte verilmekte idi.
Ayrıca ücret talep edilmez, alınan bilgisayarların içerisinde diskler ile verilirdi. C64 te ise zaten ROM içerisinde idi.
Aynı şekilde üretilmiş olan bir diğer marka ise örnekteki commodore prensibini hiç bozmamıştır. Adı da ELMA.
ELMA PC lerin yazılımları ücretli değildir. Ama donanım son derece kalitelidir. İnsanlar o PC için yazılıma değil çoğunlukla donanıma para verdiklerini düşünürler. Bir oyun temin etmek isteseler bile oldukça yüklü ücretler sözkonusudur.


Son soru hala muallaktadır.
Alıntı yapılan: kifvet - 20 Şubat 2017, 22:30:00Benim kimseye gücendiğim yok.Haklı haklı olmamak mevzusu da değil.Ya da ne bileyim teşekkür istediğimden de değil.
O günkü konunun da önemi yok ben sadece bu tür birşey olduğunda kişi veya kişilerin açıkçası biraz dışlandığını veya uzakta tutulduğunu gördüm.Bayadır foruma yazmıyorum da zaten o yüzden.Bunu bir kaç kişi ile de yaşadım da.Benim sorun yaşadığım nokta burasıdır.

Burada tek bir sözüm var.
Yanlış anlaşılmalar olabilir. Ben bunun için elimden geldiğince arkadaşları dövmekteyim (Seron çok dayak yedi)
Bu gibi durumda küsmeyip dile getirirsek sorun olmaz diye düşünüyorum.
ÖZEL NOT:
Ben bilgili kişileri kaybetmek istemem. Küsecek olsam önce seron'u sepetlerdim :))

BİR İLAVE DAHA:
Alıntı yapılan: kifvet - 20 Şubat 2017, 22:30:002.si seron diyor ki linux kullanın para vermeyin hakka girmeyin.Bende diyorum ki linux dağıtımlarının bir çoğu da yasal değil.Özgür olmaması da bundan kaynaklı.Yani içindeki çoğu bileşen bazı lisans anlaşmalarını ihlal ediyor.Bende bu nedenle kendisine diyorum ki hak yemek istemiyorsan tamamen özgür olan yazılımları kullanmalısın.Konunun özü budur.Hem bu bahane ile de biraz bilgi paylaşımı yapmış olduk.
Bu konuda tartışmak iyi olur sanırım.
Kullandıklarım ve test ettiğim sürümlerde bu gibi ihlal göremedim.
Tek bir örnek verebilirim.
MP3 eklentisi ve telif hakları.
Ubuntu studio sürümünde zaten bu yazılımı ücretsiz kullanıyoruz ancak yazılım sahiplidir.


seron

#33
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Şubat 2017, 22:41:27BİR İLAVE DAHA:Bu konuda tartışmak iyi olur sanırım.
Kullandıklarım ve test ettiğim sürümlerde bu gibi ihlal göremedim.
Tek bir örnek verebilirim.
MP3 eklentisi ve telif hakları.
Ubuntu studio sürümünde zaten bu yazılımı ücretsiz kullanıyoruz ancak yazılım sahiplidir.
örnekleri arttıralım.
-mp4, avi, mov, m4v, hep sahipli uzantılardır. izin alırsan kullanman serbesttir.
-h264(x264), divx, xvid, AAC hep sahipli sıkıştırma kodekleridir (başkaları tarafından bulunmuş anlamında/izin alırsan kullanırsın)
-doc, docx... gibi ofis belgesi uzantıları sahiplidir(geçmişte MS libreoffice ile bu konuda karşı karşıya gelmişti)
-bmp, png, jpeg, gif... sahiplidirler. MS bnlara izin veriyor mu vermiyor mu bilmiyorum.
-times new roman, arial,... gibi birçok font, sahiplidir; ticari kullanımları kısıtlı/kullanım sözleşmesine bağlıdır. MS bunlara izin veriyor mu bilmiyorum.
-Harddisk formatları( FAT, FAT32, NTFS...) sahiplidir. MS bunlara izin veriyor mu bilmiyorum.
-kullanılan yazılımlar içerisindeki çoğu paket, eklenti, programın başvurduğu kütüphaneler sahiplidir.
-Ubuntu studio dahil olmak üzere linux dağıtımlarının çoğu, donanım sürücülerini kurallara aykırı şekilde "tersine mühendislik" yoluyla açıp, benzerinin yazılması sonucunda elde edilmiş yeni ve açıkkaynak donanım sürücüleri ile çalışır. isteyen kullanıcı eğer varsa, donanım sitesine başvurup kapalı kaynak-linux uyumlu sürücüyü indirip -kullanım oşullarına riayet etmek şartıyla- kullanır. meselenin ayrıntısını bilmiyorum.

Bilmiyorum oğlu bilmiyorum.
Bu örnekleri çoğaltmamın nedeni tartışma içerisinde daha fazla bilgi olması amacıdır.


kifvet

Alıntı yapılan: seron - 20 Şubat 2017, 22:34:371. evet dolaştım. çoğu sayfasını dikkatle inceledim: firefox eklentisiyle pdfye dönüştürüp evde tekrar tekrar baktım. zaten mesle o değil; ben kapalıkaynaksız olmaz; çünkü yap(a)mıyorsunuz diyorum onlara.
2.şimdi oldu tamam. böyle demek istemişsen buna hiç itirazım yok.
dışlanma olayında tahmin ettiğim gibi yanlış anlamışsın. yazdığın yazı veya iddia, bazen ilgi çekmezse veya itiraz eden yoksa, yanıtlanmaz. askıda kalmış gibi olur. Yamyam hocayla konuştuğumuz mesele sanırım bir HDD çalışma mantığı konusuydu ve o ara bana kızmıştı sana değil. bu nedenle konuya ilgisi farklı oldu.

tamam mı? :)  ;)
1.Yaparlar ama zaman lazım çok büyük ilerlemeler var.
2.Aynen öyle demek istedim :D
HDD çalışma ile değil başka bir konu.konuyu orda konuştuk zaten sonrasında bir kopukluk oldu.

Mr_YAMYAM

Sahipli yazılımlar ile lisanslı yazılımlar ayrıdır.
Sahipli bir yazılım lisanslı değilse al kullan kardeşim denilmiştir.
Sahipli yazılım lisanslı ise anlaşmayı imzalarsan kullanabilirsin denmiştir.
Sahipli yazılım hem lisanslı hem ücretli ise ücretini ödemeden zaten yükleyip kuramazsın.
[attach]7742[/attach]
[attach]7744[/attach]
Sizce ben burada yasal olmayan bir program mı kullanıyorum.

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Şubat 2017, 23:19:10HDD çalışma ile değil başka bir konu.konuyu orda konuştuk zaten sonrasında bir kopukluk oldu.
Konuyu bir ara yamyamlar sohbet bölgesinde tartışıp tatlıya bağlayalım.
Bilmeden hata mı yaptım acaba?


seron

özür dilerim, ben çıkıyorum arkadaşlar.
yazdığınız sürece ben de devam edebilirim; ama şimdi değil.
hoşçakalın.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 20 Şubat 2017, 23:26:04özür dilerim, ben çıkıyorum arkadaşlar.
yazdığınız sürece ben de devam edebilirim; ama şimdi değil.
hoşçakalın.
Korktu kaçıyor ;D

kifvet

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Şubat 2017, 22:41:27Son soru hala muallaktadır.Burada tek bir sözüm var.
Yanlış anlaşılmalar olabilir. Ben bunun için elimden geldiğince arkadaşları dövmekteyim (Seron çok dayak yedi)
Bu gibi durumda küsmeyip dile getirirsek sorun olmaz diye düşünüyorum.
ÖZEL NOT:
Ben bilgili kişileri kaybetmek istemem. Küsecek olsam önce seron'u sepetlerdim :))
Ben kişi veya kişileri kırmaktan pek hoşlanmam.Konuştuğumuz konu trafolar ile ilgiliydi.Orda benim açıklamalarımın sizi yerdiğini mi düşündünüz başka birşey mi anladınız bilmiyorum konunun sonuna doğru ortam biraz soğudu.Sonrasında bende öyle olunca samimi olmadığını düşündüğüm bir ortamda konuşmak istemedim.
Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 20 Şubat 2017, 22:41:27BİR İLAVE DAHA:Bu konuda tartışmak iyi olur sanırım.
Kullandıklarım ve test ettiğim sürümlerde bu gibi ihlal göremedim.
Tek bir örnek verebilirim.
MP3 eklentisi ve telif hakları.
Ubuntu studio sürümünde zaten bu yazılımı ücretsiz kullanıyoruz ancak yazılım sahiplidir.
Benim burda bahsettiğim daha çok donanım sürücüleridir.Yazılımlar değil.Sürücülerin çoğu driver lisans sözleşmelerini ihlal etmekte.Driver sorunu zaten bugün linux dağıtımlarını sıkıntıya sokmakta.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: kifvet - 20 Şubat 2017, 23:34:59Ben kişi veya kişileri kırmaktan pek hoşlanmam.Konuştuğumuz konu trafolar ile ilgiliydi.Orda benim açıklamalarımın sizi yerdiğini mi düşündünüz başka birşey mi anladınız bilmiyorum konunun sonuna doğru ortam biraz soğudu.Sonrasında bende öyle olunca samimi olmadığını düşündüğüm bir ortamda konuşmak istemedim.Benim burda bahsettiğim daha çok donanım sürücüleridir.Yazılımlar değil.Sürücülerin çoğu driver lisans sözleşmelerini ihlal etmekte.Driver sorunu zaten bugün linux dağıtımlarını sıkıntıya sokmakta.
Trafoları severim. Öyle birşey düşünmüş olsaydım ben sana küsmüş gibi olurdum.
Belki de konu içeriğini bölmemek için konuya dönmüş böylece senin sözlerini kabul etmiş olurdum.
Donanım topiğini oldukça gezdim ama tek bir yerde mesajını görebildim.

Alıntı YapSAMSUNG 80GB harddisklerden elimde iki tane patladı benim BAD SECTOR yüzünden:)
O yüzden pek sevmem o harddiski:))))

Ama şu an laptopda bi HITACHI 160GB var 7 senedir bana mısın demiyor eleman:)))
Donanım sürücüleri konusunda ise:
Linux tarafında çoğunlukla generic sürücüleri kullanılır. Bu sürücüler o işleç'in anladığı komutların bütünüdür.
ÖRNEK:

-Loaded Modules-
vesafb
tpm_infineon : Driver for Infineon TPM SLD 9630 TT 1.1 / SLB 9635 TT 1.2
fglrx : ATI Fire GL
snd_hda_codec_hdmi : HDMI HD-audio codec
snd_hda_codec_analog : Analog Devices HD-audio codec
r8712u : rtl871x wireless lan driver
hp_wmi : HP laptop WMI hotkeys driver
sparse_keymap : Generic support for sparse keymaps
snd_hda_intel : Intel HDA driver
snd_hda_codec : HDA codec core
snd_hwdep : Hardware dependent layer
snd_pcm : Midlevel PCM code for ALSA.
bnep : Bluetooth BNEP ver 1.3
parport_pc : PC-style parallel port driver
snd_seq_midi : Advanced Linux Sound Architecture sequencer MIDI synth.
ppdev
snd_rawmidi : Midlevel RawMidi code for ALSA.
rfcomm : Bluetooth RFCOMM ver 1.11
tpm_tis : TPM Driver
bluetooth : Bluetooth Core ver 2.16
snd_seq_midi_event : MIDI byte <-> sequencer event coder
snd_seq : Advanced Linux Sound Architecture sequencer.
binfmt_misc
snd_timer : ALSA timer interface
snd_seq_device : ALSA sequencer device management
psmouse : PS/2 mouse driver
serio_raw : Raw serio driver
wmi : ACPI-WMI Mapping Driver
mac_hid
snd : Advanced Linux Sound Architecture driver for soundcards.
soundcore : Core sound module
snd_page_alloc : Memory allocator for ALSA system.
shpchp : Standard Hot Plug PCI Controller Driver
mei : Intel(R) Management Engine Interface
lp
parport
floppy
e1000e : Intel(R) PRO/1000 Network Driver
İnfineon adlı bu sürücü bir çeşit özel bağdaştırıcıdır. (Özel bir işlemci) Aynı bağdaştırıcıyı windows tabanında da kullanan üreticiler o işlecin windows sürücü modelini de yayınlarlar. Bu sürücü anakart sürücü paketi ile birlikte verilmektedir.
Anlaşılması açısından diğer sürücülere göz atabilirsin.
Sahipli sürücülere örneği ise yukarda resimlerle anlatmaya çalışmıştım.