FREN - STOP ÇAKAR DEVRESİ

Başlatan Bilgin.055, 27 Şubat 2024, 10:14:45

Bilgin.055

Devre üzerinde kullanılan malzemeler ve bileşenler oldukça basit olup hemen hemen herkesin yapabileceği şekilde tasarlanmıştır.

1.png

IC'nin on çıkışı olduğunu ve bu IC'nin her çıkışının bir tampon içerdiğini ve bir LED'i kolayca çalıştırabildiğini tartıştığımız gibi. Bu tampon kapısı entegre devrenin içindedir. Bu nedenle bu amaç için harici devreye gerek yoktur. Girişindeki darbe, hareketsiz koşullar boyunca düşük bir seviye aldığını gösterir. IC'nin basamaklandırılmasıyla sayımın artırılabileceğini unutmayın. Örneğin, iki IC basamaklandırılırsa 0'dan 20'ye kadar sayılabilir. Benzer şekilde, daha fazla IC basamaklandırılarak sayım daha da artırılabilir. Ayrıca CD4017'nin sıralı sayma modelleri için mükemmel olduğu düşünülmektedir. Bu IC ile herhangi bir devre oluşturmak için, pin 16'ya ve toprak pini 8'e giriş gücü verin. Çıkış aşamasını pin 1'den 7'ye ve pin 9'dan 11'e kadar olan çıkış pinlerine bağlayın.

2.png

Çıkış Pimleri: pin 1'den pin 7'ye ve pin 9'dan pin 11'e.
Giriş Gerilimi pimi: Pim 16, 3V ila 15V arasında uygulanan voltaj içindir,
Topraklama pimi: pim 8 topraklama içindir.
Saat Etkinleştirme Pimi: Pim 13 saat içindir, mantık sıfır olduğunda saat etkinleştirilir ve sayaç her saat darbesi için bir sayımı artırır. Mantık bir olduğunda saat girişi durdurulur ve darbe geldiğinde sayaç hiçbir şey yapmaz.
Saat Pimi: Pin 14 saat pinidir. saat darbesi gürültülü olmamalıdır, aksi takdirde sayaç birden fazla artırılabilir
Reset Pin: Pin 15 bir sıfırlama pinidir, normalde mantık sıfırdadır, bir aldığında sayaç sıfırlanır. Bu pin sayacı sıfırlayabilir ve sayımı 0'dan yeniden başlatabilir. Bu nedenle devrenin normal işleyişi için bunun DÜŞÜK tutulması gerekir.

DEVRE NASIL ÇALIŞIR

Devrenin +12Volt ve Gnd kısmından enerji girişi sağladıktan sonra herhangi bir parazit oluşmaması için devrenin giriş kısmına 3.3uF bir kondansatör eklenmiştir. Devrede görüldüğü gibi devreye enerji verilmesi veya frene dokunulması ile çalışma başlar. Zamanlayıcı-IC2, transistörlere sürücü akımını verir; transistörler, IC1'in pin1'ine giden pin3'e bir saat sinyali darbesi besler. Darbe miktarını saymaya başlar ve 8 darbenin tamamı elde edildiğinde saymayı durdurur. IC1 kendisini pin2 ile sıfırlar.Transistör-Q1, IC2'yi tetikler ve aynı zamanda IC2'nin pin3'ünün ters aşamasına neden olur. Şimdi R3'teki voltaj düşüşü nedeniyle IC2'nin pin7'de çıkış voltajı var. Pin7 transistör-Q2'deki voltaj çıkışının, tahrik akımına ileri öngerilim sinyali alması nedeniyle fren lambasının yanmasına neden olur.

Frene dokunduğunuzda fren lambasının yanıp sönmesi onu tutacak ve ayarlandığı gibi saniyede yaklaşık 6 kez sürekli olarak yanıp sönecektir. R3 ve C3 değerleri ile tanımlanır. Her serinin mesafesi C2 ve R1 tarafından belirlenir. Devreyi besleyen voltaj Arabanın DC 12 voltunu kullanabilir. Kapasitörler-C1, akımları yumuşatmak için bir filtredir. Transistörler-Q2 herhangi bir sayıda SM3180 kullanabilir. Tüm bileşenleri evrensel PCB kartına monte edebiliriz.,

NOT: DEVRE ÜZERİNDE KULLANILAN BD139 TRANSİSTÖRÜN AKIM DEĞERİ 1.5AMPER OLDUĞU İÇİN DEVRE ÜZERİNDEN MAX OLARAK 1.5AMPER ÇEKEBİLİRSİNİZ. DURUM BÖYLE OLUNCA BU DEVREYİ SADECE ARACIN 3.STOP LAMBASINA BAĞLANTISINI YAPABİLİRİSİZ. EĞER ARACIN BAŞKA STOPLARINA BAĞLANTI YAPMAK İSTERSENİZ BD139' DEĞİŞTİRİP BUNUN YERİNE DAHA GÜÇLÜ BİR MOSFET ÖRNEĞİN IRFZ44 KULLANIRSANIZ ÇIKIŞ AKIMI 5 AMPER OLACAKTIR... TRANSİSTÖR SEÇİMİNİ KULLANICIYA BIRAKTIM...

Schematic_cd4024_2023-11-09 (1).png


CD4024 ENTEGRE HAKKINDA;

CD4024 Teknik Özellikler
Üretici Firma   Stm / Texas
Ürün Kategorisi   Sayaç ICS
Seri   CD4024B
Çözünürlük   N/A
Besleme Voltajı (Max.)   18 V
Besleme Voltajı (Min.)   3 V
Kılıf Tipi   PDIP-14
Montajlama Türü   SMD/SMT
Minimum İşlem Sıcaklığı   - 55 C
Maksimum İşlem Sıcaklığı   + 125 C

Örnek Gösterim;
https://streamable.com/yvv2tm
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Amacı tam olarak anlamadım ama eline sağlık.

Bilgin.055

Teşekkürler...Amaç şu ki frene basıldığı zaman aracın 3.stop lambası veya istenilen fren lambası 4-6 kez flaş yapıp sonra düz bir şekilde yanmasını sağlıyor yani F1 stop lambası olarak da geçiyor piyasada.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Anladım.

Benim çizip verdiğim devreyi deneyemedin değil mi? O devre senin işini ful çözüyordu.

Bilgin.055

Yok ya valla arabayla uğraşacak vakit bulamıyorum ki. En son bu devreyi kurup montaj yaptım üstüne 6 ay geçti daha da dokunamadım. Artık ne zamana vakit bulurda bakarsam o zaman nasip olacak sanırım.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

gevv

Geçenlerde önümde ki araba da gördüm dikkat çekici bir sistem. Rahatsız etmiyor dikkat ettiriyor :) araştırdım standart haline gelecek gibi bir çok araba da fabrika çıkışı varmış.

farklı bir devreyi deneyeceğim; https://www.learningelectronics.net/VA3AVR/circ/motflash.html

Bilgin.055

Kimi insan çok abartıyor sadece 3.fren lambasına değil, komple stop lambalarını montaj yapıyor buda aşırı göz alıyor ışıklarda falan dururken. Linkte ki devreyi denedim, benim paylaştığım devre ile aynı mantıkta calisiyor hiçbir fark göremedim açıkçası bileşenler dışında ama tavsiye ederim. 🙂
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

gevv

Ben çalıştıramadım :) hızlıca delikli plakete kurdum fakat led direkt ışık veriyor tüm bağlantılar doğru tam hay bin kunduz derken  :D  5 volt ile düzgün çalıştığını fark ettim   ???

Yanıp sönme sayısı, hızı ayarlanıyor devre oldukca stabil çalışıyor ama 5 volt ile. Tasarım da bir hata var ama nedir bulamadım yarın bakarım.. @asma hocam daha çabuk çözer olayı :)

f1-stop.gif

seron

Devreyi düzenleyip entegre beslemesine 7805 bağlarız sorun kalmaz.

gevv

#9
denemedin diyorsun :) o ilk işlem zaten :D  değişen bir şey olmadı

12v ile çalışması lazım tahminim ara direnç değerlerin de sorun var

seron

#10
Valla 5Voltla çalıştırabildim deyince ben de şemaya 7805 ekledim hacı.

Ben şuraya şemanın anlaşılır şeklini ekleyeyim, @asma hoca gelirse rahatça incelesin. Sen de bak belki bi detay görürsün.



Gösterişli fren lambası.png

Bilgin.055

Benim kafama takılan şey ise ben nasıl bunu 12v ile çalıştırdım. Yada yanlış bir şekilde dirençleri karıştırdım hatta videosu bile vardı bulabilirsem eklerim.😊
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Orjinal devre resmindeki dalgalara baktığım zaman fren lambaları şöyle yanıyor gibi görünüyor bakalım site oynatabilecek mi gifi:

Kımılkımılfrenlambası.gif

Bilgin.055

Video olarak ekleyemedim ama aşağıdaki linkte paylaştım.

https://streamable.com/58kyn5
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Yanış stilini sevmedim Bilgin. Öyle yanıyorsa ben arabama yaptırmam ki onu?

Bilgin.055

#15
Yani bende çok tatmin olmadım o yüzden bu devreden vazgeçip 4024  lü devre kurdum gayet sorunsuz bir şekilde hala kullanıyorum.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron


Bilgin.055

1. Mesaj da yer alan devre geçerli 🤭
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Devrenin birinde 4024 yazıyor. ???

Bilgin.055

Biraz önce yanlış yazdım sorry 😊 Devre 4024 üzerine kurulu.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com