Haberler:

Forum Yeni Kuruldu

Ana Menü

Analog voltaj düşümü

Başlatan bladekel, 28 08 2022, 15:12

« önceki - sonraki »

bladekel

Herkese merhabalar.

Bir indiksiyonlu ısıtıcımız var. 0-10V'luk bir sinyal ile indiksiyon şiddetini ayarlamamız gerekiyor.

Kendi tasarladığım kart ile bunu kontrol etmek istiyorum.

Mantık olarak arduino nano ile ürettiğim 5v'luk pwm sinyalini, opamp yardımıyla 0-10v arasına çıkarıyorum. İlaveten opamp çıkışında da BD137 npn transistör ile de güç arttırımı yapıyorum.

Simulasyon ortamında ve bir yere kadar gerçek dünyada bunu başarabildim.

Delta marka bir AC motor sürücüde sıkıntısız bir şekilde denemelerimi yaptım ancak indiksiyonlu ısıtıcıda sıkıntı yaşıyorum.

İndiksiyonlu ısıtıcıda kartı kullanırken 2 senaryoyu denedim.

1.'si kartımın üzerinde kendi 12v'luk güç kaynağım var, diğerinde ise indiksiyonun üzerindeki 12v'luk güç kaynağını kullandım.

Her 2 seçenekte de kartımın GND'si ile indiksiyonun GND'sini birleştirdim.

Kendi güç kaynağımı kullandığım zaman 0-10v değişimi okuyabiliyorum ama indiksiyonun ısıtma şiddeti değişmiyor.

İndiksiyonun güç kaynağını kullandığım zaman ise 7v civarlarına kadar çıkabiliyorum bu da uygulamamızda bize yetmiyor.

Kendi tasarımım olan kartın şeması;

kart-Devre" border="0

İndiksiyonlu ısıtıcının analog giriş şeması;

indiksiyon-Devre" border="0

Bağlantıları şu şekilde yapıyorum. İndiksiyonlu ısıtıcının S8 numaralı pininden 12V, S6 numaralı pininden GND alıyorum ve S7 numaralı pinine kendi kartımın Analog çıkışını veriyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

shampuan

Hocam merhabalar,

Kendi çizdiğiniz şemada emiter direnci 330 Ohm olduğu için 7 Volt üzerine çıkmıyor olabilir.
O değer akım ayar potu ile aynı değerde seçilmelidir. Yani 5k potu söküp yerine 0-10Volt vererek test etmek istiyorsanız, Emiter direnci de yine 5k olmalıdır. (Bu direnç düştükçe maksimum değer de düşecektir.)
Devre boştayken 12v besleme ile 0-10V alabilir ancak devreden beslenirken orijinal pot değerinin altında direnç seçmemelisiniz. Biraz yüksek seçilmesinde ise sakınca yoktur.

Kolay gelsin.