Devre Şeması - Nasıl kullanılır ?

Başlatan mta, 05 09 2023, 22:50

« önceki - sonraki »

mta

Merhaba bir anakart onarımı için modele uygun devre şemasını buldum. Arızalı parçaları tespit ediyorum. Lakin değişmesi gereken parçaları nasıl arayıp bulmam gerektiğini bilmiyorum.

Örnekle : devre şemasında parça kodu "dhbc19" pdf üzerinden parçayı arattığımda "100p/4/NPO/50V/J" açıklamasını yazıyor. Burada yazanlar ne anlama geliyor bir bilgim yok. Yardımcı olabilecek birisi var mı ?

orienbaris

Bu aslında birazda deneyime dayalı bir konu. Şöyle ki tekrarlayan şekillerde anakart onarımları yaptığınızda özellikle bazı markaların anakartlar üzerinde ki parçalara ait bilgileri diagramlarda adlandırma usullerine de aşina olmaya başlıyorsunuz. Örnek olarak vermiş olduğunuz parçanın 100pf 50v değerlerinde smd kondansatör olduğu çıkarımına ulaştım kendimce. Fakat bu parçayı doğrudan bu şekilde yorumlamak güç. Çünkü şema üzerindeki adlandırmalar bazen parça kodları olabildiği gibi parçanın kullanılmakta olduğu devre katı bilgisini de içeriyor olabiliyor. Şöyle ki ; dhbc19 olarak adlandırılmış parçanın anakart üzerindeki bir köprü veya dış güç kaynağı hattı üzerindeki bir kondansatör olabileceğini bazen ingilizce bazen türkçe (nadiren) bazen başka dillerdeki terimlerin baş harflerinden oluşan bir konumlama kısatlması olduğunu anlayabiliyorsunuz. burada c harfinin condasator olarak anakartta aramanız gereken parçanın sınıfını belirtiyor olması da başka bir ipucu oluyor. Kısaca toparlarsak genelde bu isimlendirmeler parçanın genel kabul gören sınıf ve niteliklerini belirtirken aynı zamanda onların hangi devre katına ait bir devre elemanı olduğunununda işaretini belirtiyor. Bu yolla devre şemasında yakın parçalar , devre katı konumu ve parçanın niteliği bilgileri ile anakart üzerinde tanımlama yapmak kolaylaşıyor. Tabi bu her zaman böyle olmayabiliyorda. Bazı devre kartı üzericilerinin şemalarında anakartın alfanumerik haritalandırılması da olabiliyor. (Örn; Nokia üretim kartlar) Bu haritalandırma ile kartlar üzerinde koordinatlama yaparakta parçanın yeri daha kolay tespit edilebilir hale geliyor. Ancak yine de parça adından veya kodundan yola çıkarak parçanın türü vb gibi parçaya özgü bilgiler yine de gerekir. Çünkü bazı anakartlarda mikroskop kullanırken dahi karışabilecek , koordinatta yanılmaya neden olabilecek kadar boşluksuz üretimler olabiliyor.