Haberler:

Forum Yeni Kuruldu

Ana Menü

Anahtarlama

Başlatan orienbaris, 30 08 2023, 19:53

« önceki - sonraki »

orienbaris

Merhaba arkadaşlar. Konu basit gelirse de lütfen yadırgamayın. Elektronik bir devreye ihtiyacım var. Görselde ifade etmeye çalıştı m. Şöyle ki; sistem 12 volt ile çalışıyor. 4 konumlu bir anahtar var. Ve anahtarın konumuna göre ledler mosfetler ile sürülmeli.
Anahtar; 0 da iken -sistem tamamen  kapalı.
        1 de iken - Kırmızı led yanacak
-----------------------------------------------------
        2 de iken - Kırmızı sönecek
                  - Sarı yanacak
                  - Isı anahtarı açık devreye gelince sarı sönüp yeşil yanacak.
-----------------------------------------------------
        3 de iken - Sistem voltajı 12.5 üzerine çıktığında tüm ledler sönecek.

Bu sistemi mosfetlerle yapmak istiyorum çünkü mekanik bir parça kullanmak istemiyorum. Mosfetleri veya transistörleri birbirlerini sürülmeye hazır hale getiren veya faaliyetlerini engelleyen bir düzen halinde kullanmak için anahtarlama elemanı olarak kullanmayı istiyorum. Bu devre de bana yardımcı olabilir misiniz.

alisummer

mikroişlemci kullanmayacaksan bir çift opamp ile halledersin.
hep meraktan

orienbaris

Örnek bir çizim verebilir misiniz? İnternetten baktım ancak tam olarak bir sonuca varamadım.

orienbaris

Peki bu yukarı bahsetmiş olduğum devreyi kendim yaptım. Fakat voltaj 12 voltta iken çalışan sistemi 13.8 voltta kapatmayı yapamadım. bu konuda yardımcı olur musunuz?
Sisteme enerji verildiğinde kırmızı yanıyor. Sonra konum 2 olan anahtar kapalı konuma geldiğinde (yani 4 konumlu anahtar 2. konuma geldiğinde ) kırmızı sönüp mavi yanıyor. TS olarak belirtmiş olduğum termal sensör açık konuma geldiğinde mavi sönüp yeşil yanıyor. Sistem buraya kadar normal çalııyor.
Bu noktadan sonra sistemin voltajının 12 den 13 volta çıkması halinde tüm lambaların sönmesi gerekiyor. Fakat bunu yapamıyorum. İnternetten araştırdıklarımla bu kadar çıkarttım fakat hala son kısmı halledemedim. Q1 ve RV6 kısımlarında pekçok şey denedim. NPN veya PNP transistör hatta regülatör devreleri dahil pekçok şey denedim. Yine de olmadı. Yardımcı olursanız memnun olurum.

alisummer

comparatora referansı verirseniz üstünü altını kırpabilirsiniz basitçe
hep meraktan